Gothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meer

Gothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meer Welke jongerenculturen zijn er nu in Nederland? Vroeger had je veel jongerenculturen, maar tegenwoordig zijn er ook nog steeds jongerenculturen, we hebben: Gothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers, Kakkers en Straight Edge. Hoe leven deze mensen, hoe zien ze eruit en wat zijn hun kenmerken?

Gothics

Ontstaan

De Gothic jongerencultuur ontstond in de late jaren 70 en bestaat nu nog steeds. Het stamt af van de punkers uit Amerika. Het heette eerst postpunk, maar tegenwoordig heet het gothic. Het woord Gothic wordt er gebruikt in de Renaissance, het is afgeleid van de Goten, een Duits volk. Er zijn heel erg veel verschillende gothics, zo heb je de Pagan Goths, de Fairy Goth, Spice Goth, Geek Goth, Cyber Goth, Lolita Goths en nog veel meer. Wij gaan verder in op de Lolita Goth, de Fairy Goth, Cyber Goth en de Spice Goth.

Lolita Goths
Deze stijl is in Japan ontstaan rond het jaar 1999, de stijl lijkt heel erg meisjes- en kinderachtig, veel meisjes en vrouwen kleden zich als poppen. Ze dragen veel hoeden, lintjes in het haar, kinderjurkjes en er wordt veel make-up gebruikt. Deze stijl wordt beïnvloed door Japanse rock, Visual Kei.

Fairy Goth
Deze stijl lijkt niet erg op de normale gothics, mensen kleden zich als elfjes of andere wezens, vaak in felle kleuren. De stijl is vaak gebaseerd op sprookjes. Sommige mensen lopen met vleugels rond en de make-up is vaak fel en met glittertjes.

Cyber Goth
Deze stijl komt veel voor en ziet er stoer uit. Er wordt veel zwarte kleding gedragen, maar vaak met felle kleuren ertussen. De kleding is vaak kort en strak, vaak versierd met grote gespen, de make-up verschilt, soms wordt er geen make-up gedragen, soms wel in felle kleuren of helemaal in het zwart. In het haar zitten vaak extentions in verschillende kleuren.

Spice Goth
Gothics van deze stijl dragen vaak korte jurken en wijde rokken, vaak dragen ze staartjes. De kleding is zwart gecombineerd met verschillende kleuren, het ziet er erg meisjesachtig uit. Het haar is donker, meestal zwart en soms zitten er plukjes gekleurd haar tussen. Soms wordt er weinig make-up gebruikt, maar soms ook veel zoals glittertjes, zwarte oogschaduw en zwarte lippenstift.

Uiterlijk

Er bestaan veel soorten stijlen, maar er is wel een beeld van ‘de Gothic’. De kleding is vaak zwart of donker zoals rood- en donkerpaars. Vrouwen dragen wijde broeken gemaakt van bijvoorbeeld fluweel, leer of latex. De T-shirts hebben lange mouwen. Mannen dragen gewone T-shirts. Schoenen zijn vaak hoog, ze dragen kisten of laarzen.

De make-up is zwart, zwarte lippen, zwarte randjes om de ogen, zwarte nagellak en zwart haar. Sommige Gothics dragen piercings en andere sieraden zoals armbanden, meestal ook in de kleur zwart. Dit alles geldt niet voor veel Gothics, omdat er veel stijlen zijn en die meestal allemaal anders zijn, zo hoeft niet alles in het zwart te zijn, het kan ook in verschillende vrolijke kleuren.

Muziek

De muziek verschilt, dit komt ook omdat er zoveel verschillende stijlen zijn. Gothics luisteren naar (gothic) Metal en naar Rock, zo zijn de bands Within Temptation en Nightwish erg bekend. In Metal wordt er meestal gegrunt, grunten is een bepaalde zangtechniek. De teksten zijn vaak duister en er zitten boodschappen in.

Skaters

Vrijheid, blijheid

Skaters ontstonden in de jaren 70, maar het is nog steeds erg populair. Skaters vinden vrijheid belangrijk, dat trekt veel mensen. Skaters hebben vaak een skateboard, het skateboard staat voor vrijheid en blijheid, je kunt er veel dingen mee doen, met een skateboard voel je je een soort van vrij.

Gevaarlijke sport

Skaten is een gevaarlijke sport, je moet flink oefenen voordat je het onder de knie hebt. Skaters skaten gewoon op straat, maar de meeste Skaters vind je in een skate park, daar staat meestal een halfpipe, een soort buis met een tussenstuk in het midden waar Skaters stunts uit kunnen halen.

Truckjes

Skaters hebben allerlei benamingen voor de trucjes die ze doen op hun skateboard, zo heb je bijvoorbeeld de handplant, daarbij moet je met één hand met je skateboard omhoog tegen je voeten op de rand van de baan balanceren. Je hebt heel veel verschillende trucks, sommige zijn minder gevaarlijk dan andere.

Uiterlijk

Skaters dragen meestal wijde kleding omdat die fijner skaten, je ziet maar weinig meisjes die skaters zijn, de meeste meisjes dragen wijde kleding, alleen het topje is strak. Jongens dragen wijde broeken en wijde T-shirts, vaak met het kruis van de broek op de knieën. Het soort schoenen maakt niet uit, maar je moet er goed mee kunnen skaten en ze moeten lekker zitten.

Muziek

Hardcore en punkrock is de muziek die Skaters luisteren, deze muziek is snel en ruig. Skaters zijn niet de enigen die naar deze muziek luisteren, andere mensen luisteren het ook als ze het mooi vinden. De teksten zijn belangrijk, Skaters uiten daarin hun meningen en visies.

Emo’s

Ontstaan

De emo-jongerencultuur is in de jaren 80 ontstaan, maar tegenwoordig is het veel populairder. Emo’s lijken erg op gothics, dit komt omdat ze zelf vinden dat ze een tak zijn uit de gothic-jongerencultuur. De kledingstijl van Emo’s is vooral in de 21e eeuw erg populair geworden. Emo is ontstaat uit hardcore, en hardcore is weer ontstaan uit punk. Emo’s vinden individualisme erg belangrijk.

Uiterlijk

De kleding die Emo’s dragen zijn beïnvloed door verschillende stijlen van onder andere punk en skate, het haar is beïnvloed door gothic, glamrock en andere stijlen. Het is lastig om een goede omschrijving van Emo’s te geven, vaak kunnen Emo’s dat zelf niet eens. Het haar is vaak gesteild, er kunnen witte plukjes in zitten, maar ook in andere kleuren zoals fel roze of groen en vaak zit er een haarlok voor een oog.

Piercings

Emo’s kunnen piercings dragen, die zitten dan bijvoorbeeld in de neus, wenkbrauw, lip of oren. De kleding is vaak zwart, soms met een naam van een band erop. De broeken die ze dragen zijn vaak skinny jeans, dit is het tegenovergestelde van gothics, die vaak broeken dragen met wijde pijpen.

Muziek

Muziek is erg belangrijk voor Emo’s, ze luisteren vaak muziek, in de muziek zitten meestal boodschappen, denkbeelden wat zij belangrijk vinden. Emo’s luisteren hardcore, en emocore, emocore is afgeleid van hardcore. Rockmuziek en soms zelf popmuziek is ook populair onder Emo’s, het ligt eraan waar je, als je emo bent, van houdt.

Emo verbod in Rusland

In Rusland is er een verbod voor Emo’s, ze vinden namelijk dat Emo’s vaak depressief en ook vaak homoseksueel zijn. Emo’s zijn volgens hen een gevaar voor de samenleving. Men wil fansites verwijderen en Emo’s mogen niet meer in hun kledingstijl naar school. Emo’s zouden worden beïnvloed door de depressieve teksten van de muziek die ze luisteren.

Scene cultuur

Scene kinderen zijn jongeren die op Emo’s lijken, ze noemen zich alleen geen emo omdat er veel vooroordelen over zijn. Qua uiterlijk verschilt het niet, wel hebben scenes vaak kleurrijkere kapsels en kleding.

Alto’s

Ontstaan

Alto’s ontstonden rond de jaren 80, tegenwoordig zie je ze nog weinig, maar ze bestaan nog steeds. Alto’s zijn kritisch en vinden dat mensen zich niets van de media en commercie moet aantrekken, het heeft geen invloed op het leven van de Alto’s zelf. Hun naam komt van het woord alternatief, dit woord betekent: De keus latend tussen twee zaken of mogelijkheden, en, de andere van twee mogelijkheden die zich voordoen.

Uiterlijk

Je herkent Alto’s vaak door hun details, ze dragen vaak sieraden die opvallen zoals piercings, of ze dragen aparte kleding zoals panty’s in twee verschillende kleuren, of twee verschillende kleuren schoenveters in hun schoenen. De meeste Alto’s maken hun kleding zelf of kopen ze in tweedehandse winkeltjes, waar ze vaak aparte en goedkope kleding kunnen vinden. Alto’s hebben meestal lang hoor, soms gekleurd. Hun kleding is groot, wat een beetje op de T-shirts van skaters lijkt. De make-up is zwart, sommige Alto’s hebben de huid rondom met eyeliner zwart gemaakt.

Muziek

Alto’s luisteren verschillende soorten muziek, dit doen ze omdat ze tegen de massa zijn, ze luisteren daarom veel muziek waar de meeste mensen niet van houden, vaak zijn dat liedjes die voorkomen op MTV, TMF of in een top 40 (dit is meestal pop of hiphop), dit kan bijvoorbeeld Metal of Klassieke muziek zijn. Sommige Alto’s maken zelf hun eigen muziek, ze spelen bijvoorbeeld piano en gitaar.

Festivals en concerten

Alto’s komen elkaar tegen op festivals of concerten, waar vaak veel te doen is, zo gaan ze bijvoorbeeld bungeejumpen of een piercing laten zetten, de gekste dingen zijn er op zulke festivals/concerten te vinden. Omdat veel Alto’s zelf muziek maken en soms ook in een eigen band zitten geven ze optredens in hun eigen buurt, hieraan zie je dat Alto’s heel erg creatief zijn. Alto’s zijn ook vaak te vinden in coffeeshops en cafés, Alto’s blowen namelijk wel eens, dit doen ze om te ontspannen.

R&B-ers

Ontstaan

R&B betekent Rhythm-and-blues, deze jongerencultuur is vernoemd naar muziek. De mensen uit deze jongerencultuur hebben vaak een Antilliaanse of Surinaamse afkomst, maar er bestaan ook blanke mensen die in deze jongerencultuur zitten. R&B’ers vinden een goed verzorgd uiterlijk, seksualiteit, rijkdom en gevoel erg belangrijk. Deze jongerencultuur is rond de jaren 80, tegenwoordig is R&B heel erg populair, dit komt voornamelijk omdat er veel R&B muziek gedraaid wordt op de radio en televisie.

Uiterlijk

R&B’ers dragen vaak spijkerbroeken, die ook wel jeans genoemd worden en gewone topjes met daarover een vest. Vaak zie je R&B’ers lopen met veel sieraden, zoals gouden kettinkjes, gouden kruisjes en andere gouden sieraden, je hebt bijvoorbeeld ook een goud dollarteken. De R&B’ers hebben een haarband, deze haarband noemen ze een Bandana, een Bandana is een soort zakdoek die je om je hoofd draagt.

De bandana is afgeleid van het Indische woord बन्धन bandhana, dit betekent binden. R&B’ers dragen niet alleen Bandana’s als hoofddeksel, maar ook gewone mutsen

Muziek

De muziek die R&B’ers luisteren is R&B, deze muziek is moderne zwarte popmuziek, hoewel er ook blanke mensen zijn die R&B maken (zoals Eminem of Jennifer Lopez). De muziek is vaak emotioneel en gaat vaak over liefde.

Hiphoppers

Ontstaan

Het is erg moeilijk te zeggen wanneer de Hiphop-jongerencultuur ontstaan is, in New York is het in de jaren 80 bekend geworden, tegenwoordig is het heel erg populair en het aantal jongeren die in deze jongerencultuur zitten groeit nog steeds. Dit komt, net zoals R&B, door de radio en de televisie. Hiphop is ontstaan omdat Afro-Amerikaanse mensen zich af wilden zetten, het werd een emancipatiebeweging, deze mensen leefden namelijk in ghetto’s. Een emancipatiebeweging is het streven en ontwikkelen van gelijke rechten en zelfstandigheid.

Uiterlijk

Hiphoppers dragen vaak merkkleding, ze dragen vaak sportschoenen en trainingspakken. Ze houden veel van bling, bling, zilveren of gouden kettinkjes met daaraan hangers. Hiphoppers zijn qua kleding het tegenovergestelde van Alto’s, die zijn juist tegen alle merken die de massa dragen, Hiphoppers daarentegen dragen alleen maar merkkleding.

Graffiti

Hiphoppers spuiten ook vaak graffiti, er zijn daarin bepaalde regels, zo mag je niet over andermans graffiti (tag/piece) heen spuiten. Veel mensen vinden graffiti vandalisme en niet kunnen, Hiphoppers vinden het daarentegen erg mooi en kunst.

Dans

Hiphoppers hebben ook een eigen dans, deze dans heet breakdance. Breakdance is een dans die veel dingen heeft overgenomen van het Afrikaanse dansen. Soms worden er zelfs breakdance-wedstrijden gehouden.

Muziek

Veel Hiphoppers luisteren naar rap, dit is niet echt zingen maar proberen in de maat mee te praten, het liefst zo snel mogelijk. De rap-nummers hebben vaak een boodschap, zo gaan ze bijvoorbeeld over het leven in de ghetto’s en over het normale leven.

Kakkers

Ontstaan

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de Kakkerjongerencultuur is ontstaan, op de site geenstijl.nl is er in 2009 een nieuwsbericht geplaatst over kakkers op 7 augustus 2009, hieruit blijkt dat Kakkers nog steeds actueel zijn. De naam Kakkers komt van het woord bekakt. Kakkers letten heel erg op hun uiterlijk, ze zijn heel erg ijdel en dragen vaak alleen maar dure merken. Het zijn mensen met een hoog inkomen, omdat ze anders de dure kleding niet kunnen betalen. Vaak wonen ze ook in dure wijken, bijvoorbeeld ‘het Gooi’.

Uiterlijk

Kakkers dragen alleen maar merkkleding, bij merkkleding moet je denken aan bijvoorbeeld Tommy Hifliger, Lacoste en Ralph Lauren, niet echt de goedkoopste merken. Ze dragen vaak poloshirtjes. Kakkers scheppen vaak op, soms lijkt het wel op een wedstrijdje, ‘laten zien wie er het meeste geld heeft’. Kakkers gaan vaak ook naar speciale sporten die echt voor Kakkers zijn, tegenwoordig is deze sport golfen, maar vroeger was het ook tennis en hockey, dat komt omdat deze sporten duur zijn.

Golfen

Golfen is een sport waarbij je een kleine bal in een hole (gat) moet slaan met behulp van een stick, dit doe je met zo min mogelijk slagen, deze sport wordt gespeeld op een golfbaan. Tennis is een sport waarbij je een tennisbal met een racket over een net moet spelen, dit doe je tegen een of twee tegenspelers. Hockey is een sport waarbij je een kleine bal in het doel van de tegenpartij moet slaan met behulp van een hockeystick. Deze sport speel je in teams.

Uitspraak

Speciale muziek en een dans hebben Kakkers niet. Kakkers hebben wel een bepaalde klank waarmee ze praten, zo spreken ze de letter ‘r’ heel bekakt uit, het wordt een ‘ewrrr’ in plaats van een ‘er’, voor de rest spreken ze heel erg netjes Algemeen Beschaafd Nederlands.

Straight Edge

Onbekend begrip

Straight Edge is meer een levenswijze dan een jongerencultuur en veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Straight Edgers willen geen alcohol of drugs gebruiken, ze roken ook niet en zijn ook het liefst vegetariër of veganist.

Uiterlijk

Straight Edgers hebben vaak kruisen (die zwart zijn) op hun handen en/of ze hebben logo’s met drie grote kruisen erop.

Muziek

De muziek punk, hardcore punk, hardcore, metalcore en deathcore zijn erg populair.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Straight Edge, een aparte levensstijlEen leven zonder drugs, alcohol of roken. En daar bovenop een monogaam seksleven. Veel mensen zouden het niet kunnen, ma…
Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Nederland is een pluriforme of multiculturele samenleving. Ongeveer 24% van de inwoners in Nederland komt van buitenland…
Straight edge: in het hoofd van een anti-punkerNiet veel jongeren kunnen leven zonder drank, sigaretten en sex, maar voor sommigen is het een bewuste levensstijl. Zij…
Skaten: de remtechniekHoewel er verschillende belangrijke technieken te onderscheiden zijn bij skaten, zoals recht vooruit skaten, rechtop de…

Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoonHet verschil tussen een autochtoon en een allochtoonEen allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allo…
Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenNederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenGoed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op m…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeugdcultuur
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gothic_%28subcultuur%29
 • http://www.gothic-nederland.nl/kledingnieuw.htm
 • http://jeugdcultuur.pbworks.com/Gothic%20Lolita%27s
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cybergothic
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiphop
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kakker_%28cultuur%29
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Straight_edge
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Emo_(subcultuur)
 • http://issuu.com/basdj/docs/po_jeugdculturen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bandana
 • http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/2956344/jeugdculturen/item/216527/altos/
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.