Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975

Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975 In de jaren ’50 begonnen jongeren zich af te zetten tegen de maatschappij, maar dit begon pas echt in de jaren ’60, toen ontstonden er een paar jongerenculturen en in de jaren ’70 er nog veel meer. Zo waren er in de jaren ’60 Provo’s, Nozems en Hippies, maar de hippiebeweging kwam pas echt op gang in de jaren ’70. In de jaren ’70 had je de Hippies, de Punkers, de Skinheads, Rasta’s en Disco’s.

De hippies

Flowerpower

In de jaren ’60 ontstond de flowerpower beweging in San Fransisco, Californië en New York, een beweging die protesteerde tegen armoede op de wereld, honger, oorlog en de technologie. De mensen die in de flowerpower beweging zaten werden Hippies genoemd. In de jaren ’70 kwam deze beweging echt op gang.

Tegen kapitalisme

Hippies zetten zich af tegen veel dingen van het kapitalisme omdat er daardoor veel technologie wordt gebruikt wat slecht is voor de aarde, zoals milieuvervuiling. Mensen hadden volgens hen te weinig vrijheid, dat kwam door alle regels. Wat centraal stond in deze jongerencultuur is liefde, Hippies wilden vrede en gelijkheid. Zo waren ze tegen de Vietnam oorlog. ‘Make peace, no war!’ Om nieuwe inzichten te krijgen gebruikten Hippies drugs, maar ook mystiek, spiritualiteit en oosterse religies zoals het Boeddhisme.

Kleding

Hippies zagen er apart uit, jongens droegen vaak broeken met wijde pijpen en meisjes hele korte rokjes of lange rokken in allerlei verschillende kleuren, vaak met bloemetjes erop of Indiase motieven. Er waren Iedereen had lang haar, ook de mannen. Meisjes hadden bijna geen make-up op. De mannen lieten vaak wel hun baard staan, om er zo nog mannelijk uit te zien.

Muziek

Muziek was belangrijk bij de hippies, zo schreven ze protestliederen en dachten ze dat muziek mensen samen bracht, omdat het sfeer creëert. Er wordt ook wel gezegd dat de The Beatles het begin is van de Hippies.

Greenpeace

Tegenwoordig zitten hippies in Greenpeace, zijn ze bezig met New Age. In de jaren ’90 was er een kleine opleving de van mode, er kwamen riemen met grote bloemen erop, en broeken met wijde pijpen. Deze opleving duurde drie jaar. In 2000 begon er in de Kandi, een nieuwe stijl uit Amerika die veel dingen heeft afgeleid van de Hippies.

De punkers

Extreem

In de jaren ’70 ontstonden de Punkers. Hun naam staat voor schorem en tuig. Ze waren tegen de maatschappij en hadden lak aan iedereen. Wanneer dingen verboden werden voor hen deden ze het gewoon. Er waren veel demonstraties en het was de bedoeling om er zo extreem mogelijk uit te zien en je zo extreem mogelijk te gedragen.

Geweld

Punkers staan tegenover de hippies, hippies doen alles geweldloos, terwijl punkers dat juist niet doen. Punkmuziek bestond al in de jaren ’60, maar door de flowerpower en rock and roll ging de punkmuziek naar de achtergrond. Pas in de jaren ’70 leefde het weer op. Punkers waren tegen de maatschappij, ze wilden net als de hippies meer vrijheid, het verschil met de hippies was dat hippies positief over alles waren, en dat waren de punkers niet. Om vrijheid te bereiken gingen Punkers niet werken, stopten ze met school en leefden ze van een uitkering, dit deden ze omdat ze tegen de maatschappij waren. Ook waren ze vaak dronken, omdat ze niets te doen hadden en ze zich verveelden.

Uiterlijk

Punkers hadden vaak apart haar, grote plukken gekleurd haar dat rechtop stond, delen van het hoofd kaal geschoren, hanenkammen en ga zo maar door. Je zou denken dat alleen jongens dat hadden, maar ook meisjes hadden dit. Meisjes droegen vaak extreme make-up, soms met tekeningen op het gezicht, felle oogschaduw en lippenstift. Ook jongens hadden make-up op, dit deden ze vooral bij hun ogen. Veel Punkers gingen langs tweedehandse kledingwinkels om kleding te kopen, later kwamen er punkwinkels waar Punkers hun kleding konden kopen. De kleding werd met van alles versierd, veiligheidsspelden, kettingen, buttons en zelfs scheermesjes. Van de T-shirts die ze droegen waren de mouwen en de hals eruit gehaald, met chloor maakten ze vlekken op hun broek, de broek moest zo strak mogelijk om je been zitten. Punkers hadden vaak allemaal een leren jack die ze met van alles en nog wat versierden. Ze droegen puntige zwarte laarzen en vaak ook hals- en polsbanden. Meisjes droegen vaak strakke korte rokjes van leer, de panty’s waren in felle kleuren en vaak ook met gaten erin.

Piercings en tatoeages

Piercings en tatoeages waren helemaal in, vaak zetten ze zelf piercings bij elkaar en zaten de piercings overal, evenals de tatoeages. Vaak maakten Punkers hun sieraden zelf. Op de hygiëne letten punkers niet, ze woonden vaak in een kraakpand en haalden hun meubels van het grofvuil of van de kringloop.

Muziek

Punkmuziek was hard, er zat geen melodie in. De teksten stelden niet veel voor, en dat was ook de bedoeling. De dans die ze dansten heette de Pogo, je moest dan zo hoog en zo lang mogelijk op en neer springen.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is Punk voor een groot deel verdwenen als jongerencultuur, er komen wel meer punkbands waarin veel mensen komen met hanenkammen, maar dit is meer gewoon stoer doen.

Skinheads

Punkers

Toen de Punkers ontstonden, ontstonden ook de Skinheads. De Skinheads kwamen uit Engeland, ze wilden de oude normen en waarden van de arbeiders terugbrengen, dit was juist het tegenovergestelde van de Punkers, die waren daar juist tegen.

Jaren '60

In de jaren ’60 ontstonden de eerste Skinheads, het waren jongeren uit Britannië die zich afzetten tegen de hippies, ze woonden in arme wijken, daardoor kwamen ze in aanraking met immigranten en zo leerden ze de Ska en Reggae kennen. Deze muziekstijl kwam uit Jamaica, waar ook veel kale mensen rondliepen. Eind jaren ’60 waren er bijna geen Skinheads meer, pas in de jaren ’70 leefde deze jongerencultuur weer op, dit kwam door de punkers en door de economische crisis, ze wilden laten zien dat ze anders waren dan de Punkers, ze waren het tegenovergestelde van hen. De punkers wilden geen werk, de Skinheads juist wel.

Kaalkopjes

Skinheads waren vaak kaal, daar komt hun naam ook vandaan. Skinheads betekent huidhoofd, ze worden soms ook wel kaalkopjes genoemd. Meisjes hadden vaak een pluk haar aan de voorkant van het hoofd zitten, jongens waren helemaal kaal.
Skinheads zien er vaak uit als arbeiders, ze dragen bretels, goedkope spijkerbroeken die opgerold waren en werkmansschoenen, de veters waren er in verschillende kleuren, je kon aan de kleur van de veters zien bij welke groep de skinheads hoorden. Ze dragen groene of zwarte jacks, maar ook legerkleding. Tatoeages hadden ze ook, soms zelfs op hun hoofd.

Muziek

De muziek van de Skinheads waren Ska en Reggae muziek, deze muziek was door de Jamaicaanse immigranten overgewaaid. Reggae is ontstaan uit Ska muziek en de rocksteady muziek. Het dansen op de Ska muziek heet skanken, het lijkt een beetje op lopen en niet vooruit komen met de handen recht vooruit.

Tegenwoordig

Skinheads bestaan tegenwoordig nog steeds, dit zijn meestal extreemrechtse jongeren of mensen die nog steeds van Ska en Reggae muziek houden.

Rasta’s

Jamaica

In Jamaica ontstonden de Rasta’s, ze bestonden al rond de jaren ‘30, hun muziek was de Reggae muziek, deze muziek werd in de jaren ‘70 bekend door onder andere Bob Marley en zo kreeg deze muziek veel aanhangers in Europa. Rasta’s vonden hun geloof, hun muziek en hun zwarte uiterlijk erg belangrijk.

Uiterlijk

Rasta’s kon je herkennen aan hun dreadlocks, dat is in elkaar gedraaid vervilt haar, niet elke Rasta had dreadlocks. Dreadlocks mochten niet geknipt worden volgens hun geloof. Rasta’s droegen vaak gekleurde ronde petjes/mutsen. De kleding werd vaak in de combinatie geel, groen, rood gedragen, de achtergrond was zwart. In veel Afrikaanse vlaggen kan je deze kleuren ook terugvinden, dit komt omdat geel voor het goud staat wat er in Afrika is, groen de natuur in Afrika is, rood het bloed is dat in Afrika vloeit en de bevolking is zwart, daarom is de achtergrondkleur zwart. Armbanden waren ook in de kleuren geel, groen, rood en zwart, net zoals de kettingen.

Muziek

De muziek van de Rasta’s is de reggae muziek. Bob Marley en Peter Tosh waren belangrijke muziekanten in deze muziekstijl. In veel teksten zaten boodschappen, zo gingen de teksten over liefde, racisme, politiek, de bijbel en het dagelijks leven in getto’s.

Disco’s

New York

In New York onstonden de disco’s in de jaren ’70. In 1967 komen ze in Nederland. Eddy de Clercq organiseerde een discofeest want hij vond het uitgaan in Nederland saai, toen er een film kwam waar een disco in voor kwam, dit was de film Night, werd het steeds populairder. In 1979 bereikten de disco’s een groot public. De naam van de Disco’s komt van de discotheken, hier waren veel Disco’s te vinden.

Uiterlijk

Disco’s waren heel erg ijdel, sommige mensen gingen elke week naar de kapper om hun haar er goed uit te laten zien voordat ze naar de discotheken gingen. Het haar werd vaak geföhnd zodat het erg bol stond, het leek een beetje ontploft. Vrouwen, maar zeker ook mannen droegen make-up, mannen droegen wel een snor, zodat ze er nog uit zagen als mannen. De kleding was allemaal anders, er waren verschillende stijlen. Zo had je smokings en avondjurken, vaak in het glitter, want het moest glansen omdat dat er beter uit zag in de discotheken. Kleding zat vaak niet lekker omdat het erg strak zat, de meeste kleding maakten de Disco’s zelf omdat het goedkoper was of de kleding die ze zochten was nergens te vinden. Meisjes droegen vaak hoge hakken, dat vonden de mannen heel erg mooi maar de vrouwen konden er moeilijk op dansen, mannen droegen cowboylaarzen, skates en gympen. Tasjes en oorbellen waren erg in, net als kettingen.

Muziek

De muziek die de Disco’s luisterden en waar ze op dansten werd vaak gemixt door een dj, de muziek werd geïnspireerd door soul en funk muziek. Dansen was erg belangrijk, dus op de muziek van de Disco’s moest goed gedanst kunnen worden. Er waren ook vaak zangeressen in een discotheek en de muziek moest emotioneel zijn.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is de jongerencultuur Disco’s er niet meer, er zijn ook steeds minder discotheken. Zo waren er nog 453 discotheken in 1995, in 2010 zijn er nog maar 271.
Dit komt bijvoorbeeld door het rookverbod, er komen minder mensen omdat ze niet meer mogen roken in discotheken, en de economische crisis, mensen hebben nu minder geld om naar discotheken toe te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skinheads: Niet alleen Neo-Nazi'sIedereen denkt te weten wat Skinheads zijn, maar nog altijd blijft het maatschappelijke debat beperkt tot een veelal een…
Lonsdale LondonLonsdale LondonLonsdale is een kledingmerk uit Engeland, oorspronkelijk bedoeld voor boksers. Het kledingmerk Lonsdale is de laatste ja…
Punk: Muzikale en Sociale StromingPunk: Muzikale en Sociale StromingWie aan punk denkt denkt al gauw aan hanenkammen, keiharde muziek en jongeren die enigszins buiten de maatschappij staan…
Subcultuur: punkersPunkers bestaan al een eeuwigheid, nog steeds hebben ze een grote aanhang. Hun kledingstijl is misschien iets veranderd…

Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoonHet verschil tussen een autochtoon en een allochtoonEen allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allo…
Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenNederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenGoed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op m…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flowerpower
 • http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/2448608/
 • http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=8402
 • http://geschiedenispo.tripod.com/id13.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hippiecultuur
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_%28cultuur%29
 • http://web.markenhage.nl/vakken/edu_Muziek/taken/Muziek%20&%20cultuurgeschiedenis/Punk%20Sex%20pistols.doc
 • http://www.scholieren.com/werkstukken/26161
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Skinhead
 • http://geschiedenispo.tripod.com/id13.html
 • http://jongerenraadborsele.nl/artikel/276
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ska
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rastafaribeweging
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dreadlocks
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_de_Afrikaanse_Unie
 • http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6438744/
 • http://www.scholieren.com/werkstukken/17141
 • http://www.scholieren.com/werkstukken/6530
 • http://www.nu.nl/economie/2302401/disco-sterft-langzame-dood.html
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.