Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessen

Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessen Goed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op muziek. Door middel van het geven van aerobiclessen, krijgen allochtone vrouwen Nederlandse les. Taalcursus aan vrouwen die graag Nederlands willen leren op de maten van muziek. Wat is het grote voordeel van dit unieke project? Wat is de winst voor de allochtone vrouwen? Wat is het profiel van de gemiddelde deelneemster?

Taalbom?

Wat is Taalbom? Jackie Andrews bedacht Taalbom: een project waar allochtonen vrouwen Nederlandse taallessen krijgen tijdens aerobiclessen. Nederlands leren op de maat van muziek, in kleine groepjes, voor allochtone vrouwen. Taalbom is een cursus Nederlands, gericht op vrouwen uit alle landen van de wereld, die het leren van de Nederlandse taal combineert met aerobiclessen. Het idee ontstond zo´n 8 jaar geleden en is uitgegroeid tot een zeer bijzonder project, waar Jackie Andrews directeur van is.

Deelnemers

Hoe ziet het profiel van de deelneemsters er uit?
 • Zij zijn vaak laag opgeleid,
 • Zij spreken slecht Nederlands,
 • Een groot deel van deze vrouwen is islamitisch,
 • De vrouwen komen overal ter wereld vanaan,
 • Zij zijn vaak aan huis gekluisterd,
 • Zij voelen zich vaak depressief, alleen en eenzaam.

Thema

Hoe zien de lessen er uit? Iedere Nederlandse les van Taalbom kent thema´s en worden gehouden in buurthuizen. Thema´s in het Nederlands die de allochtone vrouwen leren. Thema´s als:
 • Boodschappen doen,
 • Naar de dokter,
 • De weg vragen.
De les start met zinnen en begrippen rond het thema. Daarna gaan de vrouwen sporten op muziek. Tijdens de aerobicles herhalen de vrouwen Nederlandse woorden. Na de aerobic les, herhalen de allochtone vrouwen de Nederlandse les en het thema.

Voordeel

Wat is het grote voordeel van Taalbom voor allochtone vrouwen? Deze allochtone vrouwen, die vaak zeer slecht Nederlands spreken en daardoor een teruggetrokken leven leiden, bloeien helemaal op. Ze worden uit hun eenzaamheid getrokken en actief aangezet om deel te nemen aan het leven. Deze vrouwen kunnen na de Nederlandse taallessen doorstromen naar vrijwilligerswerk. Wat zijn de voordelen?
 • De allochtone vrouwen leren sneller Nederlands door het sporten,
 • Door de combinatie Nederlandse taalcursus en aerobics, gaan de allochtone vrouwen beter sporten,
 • Het sporten maakt het Nederlands leren gemakkelijker en leuker.

Winst

Wat is de winst voor de allochtone vrouw die deelneemt aan een Taalbom cursus? Wat bereiken deze vrouwen die deelnemen aan de Nederlandse taalcursus voor allochtone vrouwen?
 • De behoefte van de allochtone vrouw om Nederlands te leren is groot,
 • De allochtone vrouw wordt gezonder door de beweging,
 • De allochtone vrouw wordt zelfstandiger en
 • De allochtone vrouw neemt actiever deel aan de Nederlandse maatschappij.

Docenten

Ook de docenten van Taalbom bloeien op. Zij zijn vaak hoogopgeleide vrouwen die eindelijk het gevoel hebben iets zinvols te doen met hun leven. Zij kunnen docenten worden bij Taalbom, door zelfstandig als franchiseonderneming aan de slag te gaan. Deze vrouwen, de docenten van Taalbom, verdienen hun eigen kostje en betekenen daadwerkelijk iets voor de maatschappij.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Duitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingDuitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingAls je Duits wil leren, dan kan je best beginnen met de basisprincipes van spelling en uitspraak. Deze ga je nodig hebbe…
Een taalcursus volgen in het buitenlandTaalcursussen zijn er voor alle leeftijden en alle niveaus. Je kunt een vreemde taal leren vanuit huis, individueel of i…
Taalcursus: cursus Arabisch volgenTaalcursus: cursus Arabisch volgenEr zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die de Arabische taal willen leren spreken. Er worden door zowel het LOI…

Wat is een jongerencultuurWat is een jongerencultuurIedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Zuid-Afrika: verkrachting en seksueel geweld vrouwen/meisjesZuid-Afrika: verkrachting en seksueel geweld vrouwen/meisjesIn het post-apartheidsera, na het grotendeels verdwijnen van politiek geweld, steken andere vormen van geweld meer de ko…
Bronnen en referenties
 • http://www.taalbom.nl/buurthuizen-en-welzijnsorganisaties/de-projectomschrijving
 • http://www.taalbom.nl/taalbom-in-de-media
 • http://www.taalbom.nl/vacatures
 • http://www.taalbom.nl/buurthuizen-en-welzijnsorganisaties/de-projectomschrijving
 • http://www.youtube.com/watch?v=QtZcK9vQiac
 • http://www.sportknowhowxl.nl/index.php?pageid=nieuws_detail&catid=nieuwsberichten&cntid=4523
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.