Waaraan kun je jongerenculturen herkennen?

Waaraan kun je jongerenculturen herkennen? Iedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de samenleving wanneer hij/zij in een jongerencultuur zit. Zo heb je gothics en emo's, punkers en hippies, alto's en nog veel meer. Jongerenculturen kun je aan heel veel aspecten herkennen, zo zijn ze te herkennen aan Hun gedrag, het uiterlijk, de muziek die ze luisteren, de taal die ze spreken, kunst en dans.

Uiterlijk

Jongerenculturen herken je vaak aan hun uiterlijk, iedereen probeert op elkaar te lijken.
Wat is uiterlijk? Uiterlijk is hoe iemand er van de buiten kant uit ziet. Je hebt bijvoorbeeld gothics, deze jongerencultuur herken je aan de zwarte kleding die ze dragen. Gothics kunnen ook zwart haar hebben, zwarte nagels, zwarte make-up (zoals zwarte lippenstift en oogschaduw). Sommige jongerenculturen hebben ook een bepaalde manier van lopen waardoor zij zich onderscheiden met de rest van de samenleving.

Muziek

Jongerenculturen kan je ook herkennen aan de muziek die ze luisteren. Wanneer veel jongeren dezelfde muziek luisteren dan hebben jongeren het gevoel dat ze ergens bij horen. Vaak vind je ook veel jongerenculturen op festivals, daar wordt het gevoel nog sterker dat de jongeren ergens bij horen.

Taal

Sommige jongerenculturen hebben hun eigen taal, denk bijvoorbeeld aan straattaal. Vaak zijn het Nederlandse woorden gemengd met woorden uit andere culturen, zoals een Marokkaanse cultuur of een Turkse cultuur. Wanneer een jongerencultuur straattaal gebruikt, nemen de mensen in een jongerencultuur dit al gauw over, omdat ze er anders niet bijhoren en raar worden aangekeken. Sommige jongeren gebruiken straattaal als een soort geheimtaal of ze gebruiken het omdat ze het Nederlands te saai vinden.

Kunst

Jongerenculturen onderscheiden zich ook met de rest van de samenleving door middel van kunst. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan graffiti. Wat is graffiti? Graffiti betekent ‘krasjes’ en vaak zie je graffiti op straat. Jongeren begonnen eind jaren ’60 in New York hun schuilnamen op treinen en metro’s te zetten, dit deden ze met viltstift, dit wordt een ‘tag’ genoemd. Even later gingen ze dit doen met spuitbussen en verschillende kleuren verf. Na de tags kwamen de pieces, dit zijn uitgebreide afbeeldingen, en kan je graffiti overal terug vinden, op treinen, bussen, langs de snelweg of gewoon op straat.

Hoe komt het dat jongeren graffiti spuiten en veel meer geïnteresseerd zijn in kunst?
Dit komt omdat er veel meer te doen is met kunst op school, op het voortgezet onderwijs is Culturele en Kunstzinnige Vorming verplicht, in dit vak moeten scholieren culturele dingen bezoeken zoals theaters en tentoonstellingen.

Dans

Sommige jongerenculturen hebben hun eigen dans, zo bestaat er bijvoorbeeld streetdance en breakdance. Punkers hebben de Pogo dans, daarbij moet je zo hoog en zo lang mogelijk proberen te springen. Soms dan wordt zo’n dans een rage en verspreidt het zich snel over de hele wereld, zoals tapdansen, maar soms dan verdwijnen de verschillende dansen ook weer snel. Wat een grote rol speelt zijn videoclips en dansfilms.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende generaties: de pragmatische generatieVerschillende generaties: de pragmatische generatieDe pragmatische generatie is geboren tussen 1970 en 1985 en dit zijn de kinderen van de protestgeneratie. Dit is de gene…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Tips voor het maken van een profielwerkstukOp vrijwel alle middelbare scholen moeten leerlingen voordat het examen begint een profielwerkstuk maken. Vaak komen hie…
Tips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukTips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukEn dan is het zover, je moet beginnen aan je profielwerkstuk. Maar hoe pak je een profielwerkstuk aan? Wat zijn leuke en…

Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoonHet verschil tussen een autochtoon en een allochtoonEen allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allo…
Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenNederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenGoed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op m…
Bronnen en referenties
  • http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6438744/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Uiterlijk
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/14904
  • http://www.kuleuven.be/thomas/images/algemeen/vorderingsplan/bestanden /f2cf50b6c0cda90c64cb5f01b9e66cf5/Muz,_rel,_cult_.doc
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/9235
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Graffiti
  • http://www.lysiasgroup.com/files/docs/1227090809Dansenisdetaalvanjongeren18nov2004.pdf
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.