Straight Edge, een aparte levensstijl
Een leven zonder drugs, alcohol of roken. En daar bovenop een monogaam seksleven. Veel mensen zouden het niet kunnen, maar sommigen maken er hun levensdoel van. Zij volgen de Straight Edge subcultuur.
Hoe is straight edge ontstaan?
Uit de hardcorehoek komt rond 1980 de straight-edge voort. In tegenstelling tot veel andere jongerenculturen uit die tijd, wijzen zij seks, roken, drugs en drank af, maar gaan wel uit hun dak op hardcore muziek. De straight-edgers hebben een bepaalde levensstijl, die aan moet geven dat de aanhangers kritisch in het leven staan en zich niks laten wijsmaken door bijvoorbeeld commercie en mode. De muzikale voorkeur loopt uiteen: folk, rock, bowie, hardcore en metal.
De beweging is tot stand gekomen door Ian MacKaye, destijds voorman van Minor Threat, die in het lied Out Of Step de basisregels voor de beweging formuleerde: Don't smoke / don't drink / don't fuck / at least I can fucking think! Ondanks het "Don't fuck" in de tekst van MacKaye, is het zich onthouden van seks tegenwoordig geen onderdeel van straight-edge meer. De beweging is in zekere zin ontstaan door het walgen van MacKaye en zijn vrienden van het overmatige drank- en drugsmisbruik dat ze bij punkers zagen. Ze vonden dat de punk daardoor aan politieke kracht en aan ideologische waarde had ingeboet, en als reactie daarop ontstond straight-edge, min of meer tegelijk met hardcore punk. Die houding is in de eerste regels van het Minor Threat-nummer Straight Edge terug te vinden: I'm a person just like you / but I've got better things to do / than sit around and fuck with my head / hang out with the living dead / snort white shit up my nose / passing out at all the shows / [...] / I've got straight edge!
Welke symbolen gebruiken ze?
Straight-edgers zijn vaak te herkennen aan grote zwarte kruizen op hun handen, en logo's met drie grote kruizen (XXX). De oorsprong hiervan ligt in bars en clubs in de VS en Groot-Brittannië. Daar kregen mensen die minderjarig waren, of te veel gedronken hadden, van het personeel zwarte kruizen op hun handen zodat het barpersoneel hen geen alcohol meer zou schenken. Binnen de straight edge beweging nam men dit gebruik over door kruizen op hun eigen handen te tekenen ("X-ing up") of zelfs te tatoeëren, als een manier om de levenswijze uit te dragen. Er wordt wel eens gezegd dat de naam straight edge op de kruizen aansluit omdat een kruis uit twee lijnen bestaat die haaks op elkaar staan, en dat daar de naam vandaan komt. Zeker is dat het "New York Hardcore" logo dat wel eens opduikt, (een kruis met bovenin, onderaan, links en rechts respectievelijk de letters N, Y, H en C), afstamt van het straight edge-kruis.
Is straight edge een religie?
Soms wordt gedacht dat straight edge een erg religieuze manier van leven is. Hoewel sommige straight-edgers zicht tot de Hare Krishna bekeerden, en straight-edge in zekere zin beïnvloed is door religies als de Hare Krishna, en er enkele christelijke straight edge bands zijn/waren, zijn er ook veel straight-edgers die zich juist tegen religie keren. Andersom zijn er ook talloze christelijke hardcore bands die er (als band) geen straight edge levensstijl op na houden.
Er wordt wel door niet-straight-edgers beweerd dat mensen die straight edge zijn, 'watjes' zouden zijn. Straight-edgers lijken dit echter fel te ontkennen: zij beweren dat een straight-edger soms (maar lang niet altijd) straight edge is geworden, omdat hij/zij zich onder invloed van allerlei verdovende middelen niet meer kan beheersen en agressief wordt.
© 2007 - 2024 Ludakris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarheid van de waterpijpDe waterpijp is een apparaat dat veel geruchten met zich meebrengt. Zo zou een waterpijp vaak drugs bevatten en zou het…
De gevaren van drugsIedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlij…
Subcultuur: punkersPunkers bestaan al een eeuwigheid, nog steeds hebben ze een grote aanhang. Hun kledingstijl is misschien iets veranderd…