Wat is een jongerencultuur

Wat is een jongerencultuur Iedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de samenleving wanneer hij/zij in een jongerencultuur zit. Zo heb je gothics en emo's, punkers en hippies, alto's en nog veel meer.

Wat is cultuur?

Waar komt het vandaan?

Cultuur is een breed begrip, het komt van het Latijnse woord cultura, dat is afgeleid van colere. Colere betekent: vereren, versieren, onderhouden, bewerken en bebouwen. Dit gebruikten de Romeinen met het bewerken van de akkers. Door de eeuwen heen heeft het woord cultura steeds weer andere betekenissen gekregen, zoals vereren en aanbidden, vorming van de geest, beschaving en cultuur. Cultuur staat tegenover natuur, het is alles wat door de samenleving wordt gemaakt. Het is ook een manier van leven van een bepaalde groep mensen, hun cultuur is de manier waarop zij zich gedragen.

Tijd- en plaatsgebonden

Cultuur is tijd- en plaatsgebonden, het verandert in de loop van de tijd en op verschillende plaatsen is cultuur verschillend. Zo zijn de gewoonten in Afrika heel anders dan in Nederland. Zo gaat iemand uit het Westen naar festivals en concerten, dit komt in Arabische landen niet voor. Dit betekent niet dat Arabieren niet cultureel zijn, ze beleven hun cultuur alleen anders.

Hoe onderscheidt een cultuur zich?

Een cultuur onderscheidt zich door gedragsvoorschriften, normen en waarden, rituelen, opvattingen en overtuigingen van de rest van de samenleving.

Jongerencultuur

Betekenis van het begrip jongerencultuur

Een jongencultuur is een begrip dat niet duidelijk is. Een jongerencultuur is een groep jongeren die bepaalde dingen van de maatschappij in bezit genomen hebben en voegen daar een bepaald gedrag aan toe. In een jongerencultuur leven normen en waarden, deze normen en waarden worden vaak uitgedrukt in taal, kleding, muziek en kunst. Onder kunst verstaan we bijvoorbeeld graffiti, piercings en tatoeages.

Meerdere jongerenculturen

Er bestaat niet één jongencultuur, maar er bestaan er heel veel. Deze jongerenculturen hangen samen met de maatschappij en ook met de cultuur waarin de jongeren leven. Vaak veranderen jongerenculturen heel erg snel, wat 5 jaar geleden ‘in’ was, is nu alweer verouderd.

Kern

Een jongerencultuur kent een kern, deze kern heeft leden die de jongerencultuur vorm geven (bijvoorbeeld de stijl en hun gedachten, opvattingen en uiterlijk), de meelopers nemen dit over. Een jongerencultuur kan worden beïnvloed door een idool of een popgroep, zo bestaan er bijvoorbeeld punkers, deze jongerencultuur is beïnvloed door punkmuziek.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende generaties: de pragmatische generatieVerschillende generaties: de pragmatische generatieDe pragmatische generatie is geboren tussen 1970 en 1985 en dit zijn de kinderen van de protestgeneratie. Dit is de gene…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Tips voor het maken van een profielwerkstukOp vrijwel alle middelbare scholen moeten leerlingen voordat het examen begint een profielwerkstuk maken. Vaak komen hie…
Tips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukTips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukEn dan is het zover, je moet beginnen aan je profielwerkstuk. Maar hoe pak je een profielwerkstuk aan? Wat zijn leuke en…

Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoonHet verschil tussen een autochtoon en een allochtoonEen allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allo…
Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenNederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenGoed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op m…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jongeren
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cultuur
  • http://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/watisc.htm
  • http://www.vvj.be/content/cult_onderz
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeugdcultuur
  • http://marielexterkate.tripod.com/deelvraag5.htm
  • http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6438744
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.