Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoon

Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoon Een allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allochtoon is. Want ook Koning Willem Alexander is een allochtoon. Het werkelijke verschil dus tussen een allochtoon en een autochtoon hangt af van iemands ouders. Om autochtoon te zijn heb je namelijk twee Nederlandse ouders nodig. Een allochtoon heeft dus niet twee Nederlandse ouders. De woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' worden in officiële stukken niet meer gebruikt, omdat de woorden te stigmatiserend zouden zijn.

Een autochtoon uit Nederland heeft twee Nederlandse ouders nodig

Autochtonen worden vaak aangeduid als de oorspronkelijke bewoners van een land. In Nederland zouden dat dus mensen zijn die in Nederland zijn geboren. Maar dat is dus niet het geval en daarom is het aantal autochtonen ook veel lager dan mensen denken. Want je bent pas een autochtoon als je beide ouders in Nederland zijn geboren. Het heeft dus niets te maken met het feit waar een kind zelf is geboren.

Het woord allochtoon betekent vreemd of anders

Ben ik een autochtoon of een allochtoon. Die vraag zullen mensen zich ongetwijfeld soms afvragen. Als we puur naar het woord zelf kijken, dan heeft de aanduiding allochtoon best een vreemde klank. Het woord allochtoon komt uit het Grieks en betekent zoveel als vreemd of anders. In de moderne tijd wordt het gebruikt om aan te geven dat iemand uit een ander land komt. Het woord werd voor het eerst gebruikt in een rapport voor het Nederlandse Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Dat was in het jaar 1971. Daarvoor heetten mensen die vanuit een ander land naar Nederland kwamen gewoon migranten of gastarbeiders.

Een allochtoon heeft in ieder geval één ouder die in een ander land is geboren

Een allochtoon is volgens het CBS iemand waarvan in ieder geval één van de beide ouders in een ander land is geboren. Daarbij wordt wel verschil gemaakt tussen mensen die zelf ook in het buitenland zijn geboren (eerste generatie allochtoon) en de kinderen die hier zijn geboren, de zogenaamde tweede generatie allochtonen.

Niet-westerse allochtonen

Verder wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse allochtonen. Een niet-westerse allochtoon is het kind van ten minste één ouder die is geboren op de volgende continenten:
  1. Afrika
  2. Latijns-Amerika
  3. Azië (daar hoort Turkije dan ook weer bij)
Verder zijn mensen niet-westerse allochtonen als één of beide van hun ouders zijn geboren in:
  1. Aruba
  2. De Nederlandse Antillen
  3. Suriname

Westerse allochtonen

Met westerse allochtonen worden die allochtonen aangeduid die komen uit alle landen in:
  1. Europa (zonder Turkije)
  2. Noord-Amerika
  3. Oceanië
  4. Japan
  5. Indonesië

Koning Willem Alexander is ook een allochtoon

Wie goed kijkt naar de benamingen zoals hierboven staan, zal moeten concluderen dat ook Koning Willem Alexander een allochtoon is. Zijn vader is immers Duitser en zijn moeder Nederlandse. De Koning valt onder de noemer westerse-allochtoon. Zijn vrouw Prinses Maxima die uit Argentinië komt is eveneens een allochtoon, maar in dit geval een niet-westerse allochtoon. Hun dochters die dus wel in Nederland zijn geboren, maar ook weer een ouder hebben die niet in Nederland is geboren zijn eveneens als hun moeder niet-westerse allochtonen.

De woorden autochtoon en allochtoon verdwijnen

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) besloten in 2016 te stoppen met het gebruik van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon'. Ze zouden te stigmatiserend zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen. Zij spreken vanaf dan over 'inwoners met een migratieachtergrond' of over 'inwoners met een Nederlandse achtergrond. In de praktijk gebruiken veel mensen nog steeds de termen allochtoon en autochtoon.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allochtonen in NederlandNederland is een multicultureel land. Er zijn verschillende soorten mensen uit verschillende landen die woonachtig zijn…
Bevolking en bevolkingsgroei NederlandNederland is een land met een landoppervlak van 33.883 km² waar 16.8 miljoen mensen wonen met meer dan 190 verschillende…
Discriminatie in NederlandOndanks de grondwet bevinden verschillende groepen (met name allochtonen) zich in een achterstandspositie. Hierdoor onts…
Koorts zorgt voor verhitte gemoederenVeel allochtonen, die met koorts of andere symptomen naar de huisarts gaan, voelen zich vaak onbegrepen en niet serieus…

Deïndividuatie: opgaan in de menigte (anonimiteit)Deïndividuatie: opgaan in de menigte (anonimiteit)Deïndividuatie: 'het opgaan in de menigte' kent vele toepassingen in de maatschappij. Het is een proces waarbij we onze…
Gothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meerGothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meerWelke jongerenculturen zijn er nu in Nederland? Vroeger had je veel jongerenculturen, maar tegenwoordig zijn er ook nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mi Chiel, Flickr (CC BY-2.0)
  • Interculturele communicatie LOI
  • Interculturele communicatie het boek
Reacties

Bram Redert, 11-06-2016
Beste reactie infoteur, ik heb dus een discussie met een vriend over de voetballer Ibrahimovic. We hebben een meningsverschil of dat hij wel of niet een Zweed is. Kunt u mij dit alstublieft laten weten? Alvast bedankt Reactie infoteur, 14-06-2016
Ibrahimović is de zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder van gedeeltelijk Albanese afkomst. Zijn ouders emigreerden naar Zweden en kregen aldaar drie dochters en drie zonen.

Hans Evers, 13-11-2014
Geachte redactie,
wij, bonaireanen, waren met een Nederlands paspoort in Nederland allochtonen. Op ons eigen eiland waren we voor 10-10-10 autochtonen. Nu is Bonaire een deel van Nederland. Zijn wij nu allochtonen op ons eigen eiland geworden? Reactie infoteur, 17-11-2014
Hangt af van je vader en moeder, maar jullie situatie is wel erg ingewikkeld inderdaad. Er dan misschien maar geen label aan hangen?

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.