Punk: Muzikale en Sociale Stroming

Punk: Muzikale en Sociale Stroming Wie aan punk denkt denkt al gauw aan hanenkammen, keiharde muziek en jongeren die enigszins buiten de maatschappij staan. Punk was een stroming die opkwam in het midden van de jaren zeventig en zette zich af tegen de gevestigde orde. Dit uitte zich veelal in opvallende kleding en haardracht en een eigen muziekstroming. Shockeren stond hoog in het vaandel bij punkers.

Het ontstaan van Punk

De aanhangers van Punk verzetten zich tegen de gevestigde maatschappij en de heersende ideologieën. Het individu stond centraal. De naam punk staat voor 'tuig' of' schorem'. Punk ontstond eind jaren zeventig in de Verenigde Staten als reactie op de moderne popmuziek, die in de ogen van de punkers (punks in het Engels) te zeer gekunsteld en gemaakt was, maar sloeg al snel over naar Europa. Muzikanten probeerden de authentieke underground van de jaren zestig te laten herleven. Er heerste grote onvrede bij veel jongeren en vooral ook in het klassebewuste Engeland en dit uitte zich, net als een andere periodes, in muziek. Jongeren voelen zich niet serieus genomen en de muziek wordt een uitlaatklep. De muziek is te zien als een ruwe vorm van rock. In 1970 is het Nick Tosches die voor het eerst het woord punk in verband brengt met deze vorm van popmuziek. Het is de Engelsman Malcolm McLaren die manager wordt van de Sex Pistols, misschien wel de beroemdste punkband ooit, die een media-campagne op touw zet waarin een groot deel van de Britse jeugd zich kan vinden.

Punk en de Gevestigde Orde

De afkeer van de gevestigde orde speelde een belangrijke rol de punk-cultuur. Deze afkeer kwam tot uiting in een mentaliteit van zelf-doen, waardoor de punkers geen gebruik maakten van gevestigde winkels, uitgeverijen en platenmaatschappijen. Het anarchisme had grote aantrekkingskracht op veel punkers. Punkers verzetten zich tegen de heersende klasse en tegen het gedachteloos volgen van de status quo. Een belangrijke slogan: No Future (Geen Toekomst). Dit hing ook samen met de heersende Koude Oorlog en de daarmee gepaard gaande wapenwedloop. Veel punkers namen deel aan demonstraties, o.a. tegen kernwapens, iets wat erg speelde in deze periode. Punkers waren meestal voorstanders van gelijkheid van rassen, klassen en sexen.

Mode en Punk

Kleding was belangrijk in de punk-beweging, het was een statement, net als de muziek. Punkkleding was herkenbaar aan diverse kenmerken:
  • gescheurde en kapotte kleding
  • gebruik van kettingen, studs en veiligheidsspelden
  • leren kleding, vaak met kreten er op geschilderd, of afbeeldingen van punkbands
  • militaire kleding en schoeisel
  • strakke broeken
  • nethemden-en kousen
  • tijger-en luipaardprints, tartans (het Schotse ruitpatroon, omdat dat lang verboden was)

Ook het haar kreeg veel aandacht. Het meest bekend is de hanenkam (mohawk in het Engels), maar er waren ook diverse andere kapsels populair en fel gekleurd haar (rood, paars, etc.). Daarnaast werd er veel make up gebruikt, veel zwart, maar voor vrouwen en meisjes rond de ogen vaak ook felle kleuren. Ook tatoeages waren populair, vaak zelf aangebracht. In de jaren zeventig begon Vivienne Westwood in haar winkel SEX speciale punkkleding te verkopen.

Sex and Drugs and Rock 'n Roll

Het drank-en drugsgebruik onder punkers was tamelijk groot. Ook was er sprake van openheid rond deze zaken en van openheid rond seksualiteit. Veel punkers woonden in kraakpanden en hadden geen werk, ze brachten een groot deel van hun tijd door met het luisteren naar muziek, het gebruiken van drugs en alcohol en namen veel deel aan demonstraties en opstootjes, die gericht waren tegen de gevestigde orde.

Punk Heden Ten Dage

Wat er vandaag de dag van de punk stroming is overgebleven is met name de kledingstijl. En zelfs die is niet meer wat het was, waar punkers vroeger zelf creatief in de weer met het maken van hun kleding en het kopen van tweedehands kleding, tegenwoordig is het een soort van chique punk, die kant en klaar verkrijgbaar is, met vaak dure kettingen en andere accessoires.
© 2013 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Punkmuziek en PunkcultuurPunk is niet enkel een muziekvorm maar ook een cultuur en mode. Punkmuziek kwam op in de jaren zeventig en is een vorm v…
Subcultuur: punkersPunkers bestaan al een eeuwigheid, nog steeds hebben ze een grote aanhang. Hun kledingstijl is misschien iets veranderd…
Sid Vicious, de verloren Sex PistolThe Sex Pistols zijn bezig met een tour langs verschillende festivals in Europa, de ‘Combine Harvest tour.’ In augustus…
Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975In de jaren ’50 begonnen jongeren zich af te zetten tegen de maatschappij, maar dit begon pas echt in de jaren ’60, toen…

Yanomami - Indianen uit het Amazone-GebiedDe Yanomami behoren tot de Indianen uit het Amazone Gebied die tot relatief kort geleden totaal geen contact met de buit…
Piñata's een Mexicaanse traditie?Een kleurig gevaarte, bungelend aan een boom en een geblinddoekt kind wat in de rondte mept met een stok in de hoop het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pax, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.scholieren.com
  • Nl.indie.wikia.com/wiki/
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 22-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.