Soefisme, mystieke beweging

Soefisme is de naam voor de mystieke tak binnen de Islam. Het was, zeker de eerste eeuwen, een vrijwel volledig individuele vorm van geloven. Niet zozeer een doctrine, maar een manier van religieus denken en voelen.

Het woord Soefisme

Waarschijnlijk is het woord Soefisme afgeleid van het woord 'soef', Arabisch voor wol, omdat de eerste ascetische mystiekelingen zich in wollen kleding hulden. Andere bronnen zeggen dat het woord is afgeleid van het woord 'sofa', wat bank betekent, omdat bij vrijwel elke moskee op een bank mystiek aangelegde moslims te vinden waren.

Ibrahim Ibn Adham

Een van de eerste bekende soefi's was Ibrahim Ibn Adham, de koning van Balkh in Afghanistan. Volgens de legende werd hij bekeerd toen hij vanuit zijn paleis een bedelaar zag genieten van droog brood, wat hij in water doopte met wat zout. De bedelaar vertelde hem dat hij volledig tevreden was met zijn bestaan en daarop deed Ibn Adham een wollen jurk aan en begon een zwervend bestaan. Na zijn bekering trok Ibn Adham van Balkh naar Syrië, waar het Soefisme langzaam een meer georganiseerde vorm aannam. Kleine groepjes volgelingen verbonden zich aan een inspirerend voorbeeld zoals Ibn Adham. Aan het einde van de twaalfde eeuw begonnen steeds meer broederschappen te ontstaan. De stichter van de broederschap werd vaak het centrum van een cultus, met vaak half-goddelijke krachten. Na zijn dood werd hij dan een heilige. Heiligenverering is niet toegestaan binnen de Islam, zoals het bijvoorbeeld binnen de Katholieke Kerk gebruikelijk is, maar toch trokken en trekken de graven van zulke heiligen vaak veel bezoekers.

Invloeden

Het gedachtengoed van de groepen soefi's is vaak zeer divers en niet alleen gebaseerd op de Islam. Er zijn invloeden vanuit het Christendom, Hindoeïsme, Zoroastrisme, Griekse filosofie en zelfs sjamanisme.

Het Soefisme streeft naar een persoonlijke en meer intense ervaring van het Goddelijke. En het ontstond als reactie op het formalisme van de Islam en de Koran en wat volgde op de dood van de profeet Mohammed (vzmh). Mohammed (vzmh) echter, had zelf ook een zeer persoonlijke relatie met God, hij ervoer de Goddelijke aanwezigheid in zijn openbaringen. Soefi's zien zichzelf vaak als de ware vertolkers van de esoterische leringen van de Profeet zoals die in de hadith (vastgelegde verhalen over het leven en doen van de profeet Mohammed (vzmh)) zijn opgenomen.

Mevlevi

De leden van een cultus worden soefi's of derwishen genoemd en woonden in speciale plekken, die 'khanqhahs', 'tekkiyes' of 'ribats' worden genoemd, bijeen. Deze groeiden vaak uit tot sociale centra. Veel verschillende van deze broederschappen zijn door de tijd heen ontstaan, waaronder de Mevlevis, bekend als de Dansende Derwishen.

Een aantal Bekende Soefi Ordes zijn:
  • Bektashi
  • Chishti
  • Naqshbandi
  • Oveyssi
  • Qadiri
  • Suhrawardiyya
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Universeel Soefisme - filosofie van de soefieUniverseel Soefisme - filosofie van de soefieUniverseel Soefisme is een levenshouding die ervan uitgaat dat alle religies in de wereld zich richten op één en dezelfd…
Inayat Khan, de grote SoefiInayat Khan, de grote Soefimeester uit India is de vader van een modern, universeel soefisme, dat de waarde van alle rel…
Islam is de op één na grootste wereldgodsdienstIslam is de op één na grootste wereldgodsdienstIslam is een der grootste wereldgodsdiensten. Dit is met name het geval in Zuidoost-Azië waar ruim 60% van de bevolking…
Reformist Rashid RidaRashid Rida was een van de grote Islamitische geleerden uit het begin van de twintigste eeuw. Hij had een grote invloed…

Het ontstaan van de Shia IslamHet onstaan van de Shi'a Islam dateert uit de vroegste tijden van de religie. De scheiding is echter vooral politiek van…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 19-04-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.