Universeel Soefisme - filosofie van de soefie

Universeel Soefisme - filosofie van de soefie Universeel Soefisme is een levenshouding die ervan uitgaat dat alle religies in de wereld zich richten op één en dezelfde God. Elk mens - maakt niet uit wat voor godsdienst aanhangt - beleeft God op zijn eigen manier. Soefisme is geen religie maar een levenshouding; je moet God niet buiten jezelf zoeken maar in jezelf. Soefisme is een levenslang proces van spirituele ontwikkeling. De bekendste Nederlander die het Soefisme aanhangt en er zelfs boeken over heeft geschreven is oud-minister Johan Witteveen.

God op je eigen manier beleven


Universeel Soefisme

Geestelijke groei en vrijheid: daar zijn veel mensen naar op zoek. Het Universeel Soefisme kan daarbij helpen. De spirituele levenshouding kan ons helpen vrijer te staan tegenover onze zwakheden en kan ons steunen bij het vinden van ons ware wezen.
Het wordt Universeel Soefisme genoemd omdat de aanhangers van de leer openstaan voor alle religies en de mystieke kern van elke religie als inspiratiebron ziet.

Religie - filosofie - psychologie

Universeel Soefisme is religie, filosofie en psychologie ineen: het is voedsel voor de ziel. De essentie van de soefi boodschap is er een van eenheid, geestelijke vrijheid, liefde, harmonie en schoonheid, bestemd voor de gehele mensheid.
De enige Soefietempel ter wereld, de Universel Murad Hassil, staat in de duinen bij Katwijk aan Zee.

Johan Witteveen

Johan Witteveen (1921) was twee keer Minister van Financiën, van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 in het Kabinet-Marijnen en van 5 april 1967 tot 6 juli 1971 in Kabinet-De Jong. Van 1973-1978 was hij voorzitter van het IMF. Witteveen is aanhanger van de Nederlandse Soefi Beweging en hij schreef er ook enkele boeken over: Universeel Soefisme, Soefisme en Economie en Tot de Ene. Witteveen mediteert elke dag en doet ademhalingsoefeningen. Dat vertelt hij in de uitzending van het MAX-programma Recht van spreken, dat op 1 juli 2015 op televisie werd uitgezonden.

Harmonie

Witteveen is een harmonie-man en de ademhalingsoefeningen en meditaties helpen hem daarbij. Hij gelooft dat als meer politici zouden mediteren en leren luisteren naar hun ademhaling, dat er dan harmonieuzere besluiten zouden worden genomen en dat Nederland er dan als geheel beter uit zou komen.

MH-17

Witteveen heeft recht van spreken omdat hij in zijn leven het nodige voor de kiezen heeft gehad. Niet alleen in zijn werkomgeving, die nooit makkelijk is geweest, maar ook in zijn privé-leven. Hij verloor een zoon, schoondochter en kleindochter bij de vliegramp met de MH-17.

Soefisme

Het Universeel Soefisme legt een verbinding tussen het soefisme en het westerse denken. Soefisme is een levenslang proces van spirituele ontwikkeling, waarbij het leven zich centreert rond kennis en liefde voor Allah. Het is geen op zichzelf staande religie en het is ook geen stroming binnen de islam. Niet alles wat soefisme genoemd wordt is islamitisch. Soefisme wil je bevrijden van je zwakheden en beperkingen. Bij het Universeel Soefisme worden de denkbeelden van het soefisme en het westerse denken verbonden.

Soefie

Een aanhanger van het Soefisme wordt een soefie genoemd, de beweging wordt als Soefie Beweging aangeduid.

Muzikant Hazrat Inayat Khan

De beweging van het Universeel Soefisme werd gesticht door de Indiase muzikant Hazrat Inayat Khan (1882-1927). Hij verenigde Oost en West met zijn muziek en verbreidde daarmee het soefisme naar andere landen. Hij begon in Amerika concerten te geven en de luisteraars vonden de oosterse muziek maar niets. Inayat Khan besloot het daarom anders aan te pakken en startte met het geven van lezingen. Hij vond een manier om inzichten uit oude oosterse tradities te verbinden met inzichten uit de joods-christelijke traditie en hij vond de juiste toon en woorden om dat verhaal over te brengen. Zijn verhaal was herkenbaar en de oefeningen die hij de mensen meegaf lieten mensen bewuster leven.

Eenheid

Kern van zijn boodschap was dat wij voorbij alle uiterlijke verschillen één zijn en dat de hele schepping één is. Die eenheid kunnen wij ervaren in het licht van onze ziel. Het was het begin van het Universeel Soefisme.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inayat Khan, de grote SoefiInayat Khan, de grote Soefimeester uit India is de vader van een modern, universeel soefisme, dat de waarde van alle rel…
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…
Spiritualiteit in al zijn aspectenSpiritualiteit in al zijn aspectenSpiritualiteit is een groot begrip. Een aantal mensen denken dat het alles met godsdienst te maken heeft. Er zijn ook me…
Universele definitie van geloven en godsdienstUniversele definitie van geloven en godsdienstAl ruim duizenden jaren hebben geleerden geschreven en gepraat over godsdienst. De mogelijkheden die dat met zich meebre…

In een Joods leven: van geboorte tot aan de doodIn een Joods leven: van geboorte tot aan de doodHoe gaat het er precies aan toe in een Joods leven? De tradities, gebruiken en rituelen van vroeger en nu zijn erg bijzo…
Tehilliem: Psalm 51 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 51 - een Joodse uitlegPsalm 51 is geschreven door Koning David. De profeet Nathan ging naar het paleis van David en berispte hem voor zijn zon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frater5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.soefi.nl/agenda/soefidagen-2015 geraadpleegd op 1 juli 2015
  • Leeuwarder Courant 1 juni 2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Universeel_Soefisme geraadpleegd op 1 juli 2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Witteveen geraadpleegd op 1 juli 2015
  • http://hjwitteveen.com/h-johannes-witteveen/ geraadpleegd op 1 juli 2015
  • http://www.vraagislam.nl/wat-is-soefisme/ geraadpleegd op 1 juli 2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Universel_Murad_Hassil geraadpleegd op 2 juli 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.