Bijbel - Psalm 1: in jonge taal voor mannen

Bijbel - Psalm 1: in jonge taal voor mannen Psalm 1 is zo vertaald naar de taal van jongeren dat het zoveel mogelijk aansluit bij de hedendaagse beleving. De tekst is zoveel mogelijk vertaald naar de diverse belevingswerelden van jongeren. De vertaling heeft als doel om jongeren te motiveren om de Bijbel ook in andere talen te gaan lezen. De meeste psalmen zijn door mannen geschreven waarvan David de bekendste is. De boodschap was dan ook meestal voor de mannelijke lezer of luisteraar. Mannen denken te moeten jagen en hard te moeten werken, maar er is ook een andere zijde waar mannen zich moeten bekwamen, namelijk het doordenken van de relatie met God en de zin van het leven.

Psalm voor jongeren

Als we denken dat Psalm 1 alleen voor oudere mensen bedoeld is hebben we het mis. In de tijd van de psalmistschrijvers en de Joodse traditie van psalm 1 werden ook jongens van bijvoorbeeld zestien jaar al als (jonge) man gezien. Als achttienjarige jongen viel je eigenlijk al helemaal niet meer onder de jeugd. Vanaf die leeftijd beoefende men al een verantwoodelijk beroep. David was schaapherder toen hij nog een puber was. Samuel werd al op jonge leeftijd door God geroepen. De discipelen van Jezus waren jonge vissermannen.
Psalm 1 is een bemoediging voor mensen die al geloven en doet ook een uitnodiging met een belofte. Vooral die belofte kan het leven van jongeren verrijken.

Lang leve de lol?

We richten ons voor het gemak even op de jongens. Vandaag de dag wordt bijvoorbeeld een jongen van twintig nog steeds onder de jongeren geschaard. Of dat goed is kunnen we betwijfelen. In ieder geval spreekt Psalm 1 alle mannen toe. Dus ook mannen van twintig, negentien, achttien en misschien nog wel jonger. Psalm 1 begint het eerste vers met 'gelukzalig is de man'. Daarmee wordt geen lang leve de lol mee bedoelt. Het is een belofte. Simpel gezegd: jij zult gelukkig zijn als je de raad van God opvolgt. Jongens van twintig die nog steeds zonder doel hun leven aan het verspillen zijn worden opgeroepen om als man voor zijn Schepper te leven.

Vergeten dat je man bent?

Mannen kunnen het zo druk hebben dat ze zelfs even vergeten dat ze man zijn. Voor alle mannen moet deze psalm leesbaar zijn. Bij voorkeur moet er eigenlijk iemand op straat de tekst van de Psalmen uitleggen. Tegenwoordig zou dat via social media gaan. Dat is ook de bedoeling van de Psalmist geweest. De boodschap van Psalm 1 wijst op de verantwoordelijkheid van de man die hij 'dag en nacht' moet vervullen. Het is de moeite waard om eens bij te houden hoeveel tijd we per dag aan God besteden.

Als een boom

Het voorbeeld van de boom kan altijd gebruikt worden. De boom is en blijft altijd een goed voorbeeld. Gelukkig zien we om ons heen nog genoeg bomen. Daar mogen we dankbaar voor zijn. In Afrika is dat wel anders. Het gaat hier niet helemaal om de boom als voorbeeld maar meer om de rivier waar de boom aan gepland is. In de Psalm wordt de man als een boom gezien. Het water is het Woord van God. De Bijbel is voor de jonge man een bron van voeding om te groeien. In vers drie staat een geweldige belofte: alles wat die man doet zal lukken! Je moet het niet zien dat je dan een soort 'superman' wordt of zo.

Stand houden

Soms denken we dat het met slechte mensen beter gaat dan met mensen die God dienen. Zo is het niet en laat je daardoor niet van de wijs brengen. Verdiep je in het goede en je zult zien dat God 24 uur per dag wonderen verricht in het leven van mensen. Hij wil dat ook in jouw leven doen als je maar stand houdt om het goede te zoeken. Als je met God op weg gaat zul je niet verdwalen. God kent de weg. Hij kent de hele wereld 'op Zijn duimpje'. Hij heeft orde in de chaos gemaakt. Zou hij jouw levenswandel dan niet kennen? Slechte daden kunnen tot ergernis leiden bij de mensen die goede dingen doen. Maar slechte daden houden vroeg of laat op. Vers drie in Psalm 1 spreekt over "bladeren die niet afvallen". Zo is het ook met goede daden. Daarvan kan men tot in eeuwigheid de vruchten plukken. De Psalmschrijver ziet als het ware al ver in de toekomst en gelooft dat hij dat ook in het leven na de dood nodig heeft.

Psalm 1 in jonge taal

1. Gelukkig is de jongen,
die niet met de relschopers meedoet,
en ook niet op hangplekken rondhangt, en niet meedoet met spottende opmerkingen
2. Hij vindt het gaaf om met Gods Woord bezig te zijn, en heeft het zelfs op zijn telefoon staan.
3. Hij zal zijn als een boom die gepland is aan een rivier, die lekkere vruchten voortbrengt, en waarvan de bladeren niet afvallen,
en al wat die jongen doet zal lukken.
4. Maar de jongens die steeds verkeerde dingen doen zullen niets hebben
5. Relschoppers, criminelen en pestkoppen zullen door de politie gepakt worden.
6. God kent de levenswandel van een eerlijke jongen; maar de weg van de criminelen zal doodlopen.


Staten Vertaling

1. Welgelukzalig is de man,
die niet wandelt in den raad der goddelozen,
noch staat op den weg der zondaren, noch zit in het gestoelte der spotters;
2. Maar zijn lust is in des HEEREN wet, en hij overdenkt Zijn wet dag en nacht.
3. Want hij zal zijn als een boom, geplant aan waterbeken, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, en welks blad niet afvalt; en al wat hij doet, zal wel gelukken.
4. Alzo zijn de goddelozen niet, maar als het kaf, dat de wind henendrijft.
5. Daarom zullen de goddelozen niet bestaan in het gericht, noch de zondaars in de vergadering der rechtvaardigen.
6. Want de HEERE kent den weg der rechtvaardigen; maar de weg der goddelozen zal vergaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
Messiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert LiethMessiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert LiethMessiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert Lieth. Er is geen boek in het Oude Testament (Tenach) waar zoveel…
Joods religieuze uitsprakenJoods religieuze uitsprakenVoor veel mensen zijn citaten c.q. quotes uit de Bijbel anno 2024 nog steeds veel betekenend. Je vindt ze terug bij trou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Bijbel, Statenvertaling
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 25-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.