Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulp

Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulp Je kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te gaan met God. Hij geeft hoop en rust. De schrijver van psalm zes was David. Hij heeft verschillende keren de dood voor ogen gezien maar zocht toch steeds de toevlucht tot God. David weet dus waar hij over praat.

Bang om te sterven

Als je aan een ernstige ziekte lijdt dan moet je natuurlijk ook aan de dood denken. Het kan zijn dat je ongeneeslijk ziek bent. Bang zijn is dan heel normaal. Het is juist goed om bang te zijn want dan ga je over dingen na denken. Angst is geen goede raadgever en vooral niet als je tijdens angst alleen keuzes moet maken. David weet dit en vraagt hulp aan God. Hij is misschien niet bang omdat hij na zijn dood voor God komt te staan. Hij is wel bang om zonder God te sterven. David vraagt daarom ook om gezezing van zijn ziel en lichaam.

Geestelijk dood

David heeft deze psalm geschreven toen hij heel bang was. Doodsbang. In zijn bangheid roept hij God om hulp. Wie anders moet hij om hulp vragen? De mensen om hem heen zijn niet te vertrouwen en hebben hem te vaak een loer gedraaid. David is geestelijk ‘dood’. Zijn lichaam doet pijn van het verdriet en de angst. Stel je voor dat je verlamt raakt maar nog wel bij kennis bent. Niet meer kunnen lopen en je handen niet meer kunnen bewegen. Geestelijk kun je het dan ook zwaar hebben maar je kunt God nog wel vragen om hulp. David was ´verlamt´ door angst en verdriet.

Moe, pijn en verdriet

Vandaag is moe zijn, pijn en verdriet hebben niet anders dan vroeger. Mensen hebben dezelfde emoties en gevoelens als bijvoorbeeld duizend jaar geleden. Dit is ook het mooie van de psalmen. Je kunt er zoveel in herkennen. Jouw probleem is niet het eerste en ook niet het laatste probleem in deze wereld. David wilde niet dood maar smeekte God om weer beter te worden. Klinkt alsof hij een deal met God wilde maken. Zo van ´als U mij beter maakt dan zal ik alles voor u doen´. Daar herkennen we wel wat in. Het is ook goed om te weten dat het nooit helemaal perfect zal zijn in het leven. Dat wil psalm 6 ook benadrukken. Wees voorbereid op tegenslag en accepteer dat dit bij het leven hoort.

Hoop en genezing

Omdat je probleem niet het eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste is, moet je nadenken over een uitweg. Elke nacht je over te geven aan kwellende gedachten en verdriet is niet goed voor je gezondheid. Dat lees je wel in David´s smeekbede. Het leven is te mooi je daaraan over te geven. Met het leven bedoelen we dan wel een leven met God! Als je Hem vraagt om in je leven te komen zal jouw 'tuin weer in bloei staan'. Psalm 6 sluit af met een belofte. God hoort je als je hem roept. Hij zal zorgen dat je vrij komt van je verdriet.

Reflectie

De psalmen zijn als het ware steeds een stukje levensverhaal van mensen aan God. Net als de schrijvers van de psalmen is het goed om steeds op je eigen leven te reflecteren. Jouw ´levensverhaal´ is allang bij God bekend maar snap je het zelf wel. Het is heilzaam om net als in de psalmen met God ´te praten´. Het is een manier om jezelf, je eigen leven, je bestemming en God te begrijpen, Natuurlijk zul je het nooit helemaal snappen maar dat hoeft ook niet. God heeft namelijk ook nog geheimen voor ons in petto. Die geheimen bewaard Hij om jou straks te ´verassen´ met iets moois.

Psalm 6 in jonge taal

Heer straf mij niet als U kwaad bent,
Dwing mij niet in uw boosheid.
Heb medelijden Heer, want het gaat steeds slechter met mij.
Genees mij Heer want ik ben heel erg bang,
ik ben bang dat ik dood ga.
Hoe lang Heer moet ik nog wachten op antwoordt?

Kom terug Heer, en laat me niet dood gaan,
Laat mij uw trouw zien en red mij.
Doden kunnen niet meer over U praten,
doden kunnen U niet meer dienen.

Ik ben moe van het piekeren,
elke nacht is mijn bed nat van tranen.
Ik heb rode wallen onder mijn ogen van de zorgen en mijn verdriet.

Opgehoepeld allemaal die mij pijn doen!
De Heer hoort hoe hard ik huil,
de Heer hoort mijn hulpgeroep,
de Heer helpt mij vast en zeker,
Allen die mij pijn en verdriet willen doen, zullen zich van de ene op de andere dag schamen,want ze voelen zich schuldig.
© 2012 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel - Psalm 3 van David in jonge taalBijbel - Psalm 3 van David in jonge taalPsalm 3 is geschreven door David nadat hij achterna gezeten werd door zijn zoon Absalom. Hij schrijft over de angst die…
Psalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 is een droevig lied van David geboren uit angst. Als God niet helpt kan het weleens afgelopen zijn met koning Da…
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Bijbel - Psalm 4 een lied van David in jonge taalBijbel - Psalm 4 een lied van David in jonge taalAls je problemen hebt en geen hulp zoekt kunnen je problemen niet opgelost worden. Psalm 4 is een tekst om je aan te spo…

Tehilliem: Psalm 41 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 41 – een Joodse uitlegPsalm 41 leert ons goede karaktereigenschappen. We leren liefdadigheid te geven aan degenen die het het hardst nodig heb…
Doopsgezinden en piëtismeBij de vroomheidsbeweging van het zogenaamde piëtisme wordt al gauw – en terecht – een verband gelegde met lutheranen (D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • Nieuwe Bijbel Vertaling
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 07-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.