Bijbel - Psalm 4 een lied van David in jonge taal

Bijbel - Psalm 4 een lied van David in jonge taal Als je problemen hebt en geen hulp zoekt kunnen je problemen niet opgelost worden. Psalm 4 is een tekst om je aan te sporen tot inkeer en rust. Psalm 4 is een lied. Geschreven door David. De teksten die David heeft geschreven zijn inspirerend om te lezen. De les die uit de teksten van David geleerd kunnen worden is als volgt: zoek eerst contact met God voordat je actie onderneemt naar je vrienden, familie of andere mensen.

Neginoth: snaarinstrument

In het eerste vers van de oorspronkelijk tekst van Psalm vier wordt de 'Neginoth' genoemd. Wij hebben het vertaald met 'gitaar.' De Neginoth is een snaarinstrument wat in de tijd van David heel populair was. Net als de gitaar dat nu is. Psalm vier is dus een lied wat oorspronkelijk gezongen moet worden bij een snaarinstrument. Dat kan een gitaar zijn maar dat kan ook een harp zijn.

Roepen

Als je niet in de rij voor de kassa in de supermarkt gaat staan zul je nooit aan de beurt komen. Als je in een voetbalteam niet roept dat je de bal wilt hebben zul je weinig aangespeeld worden. Als je geen uitnodigingen voor je verjaardag verstuurd zullen er geen gasten komen. Mensen kunnen niet van je voorhoofd aflezen wat jij denkt. Het klinkt raar maar zo werkt het ook bij God. Als je geen contact zoekt met God kan Hij je niet helpen. Natuurlijk ziet Hij wel wat je nodig hebt maar Hij wil het ook van je horen! Als je dat meisje of die jongen niet laat weten dat je verliefd op hem of haar bent, zal het nooit iets worden.

Lied van David

David was net als jou en ik. Hij kon soms ook opstandig en koppig zijn. David was echt geen lieverdje als we dat soms denken. Daarom spreken zijn liederen en gedichten zo aan. De lessen in zijn liederen zijn eigenlijk handvatten om problemen de baas te kunnen. Niet dat alles dan van een lijen dakje zal verlopen, want het leven kent nu eenmaal tegenslag maar, door het lezen van de Psalmen kan soms een moeilijk 'puzzelstukje' op zijn plaats vallen.

Macho gedrag

David zoekt eerst contact met God en dan spreekt hij pas tot de mensen om zich heen. Vaak doen wij het andersom. Wij zeggen vaak direct wat in ons opkomt. David geeft in dit lied een belangrijke les: voordat we tot mensen spreken moeten we eerst contact met God zoeken. Als je een moeilijk gesprek met een leraar moet hebben bijvoorbeeld. Ga op je slaapkamer in gebed en vraag God wat je doen en wat je zeggen moet. Machogedrag komt voort uit onzekerheid en voordat je het weet heb je verkeerde dingen gedaan of leugens verteld.

Feest vieren

Psalm 4 toont ook een belofte. Als je God vraagt om Zijn nabijheid dan zal Hij naar je luisteren. Niet zo af en toe maar dagelijks. Laat je niet verleiden door andere jongeren die God niet willen kennen. David ziet dat ook. Hij vraagt zich af hoe het zit met zijn feestvierende vrienden en vijanden. Feestvieren is goed op zijn tijd maar je moet er niet steeds mee bezig zijn, zoals de rijken dat doen. Dat brengt je alleen maar verder van God af. David ervaart het zelf dat hij zonder feestvieren ook gelukkig kan zijn door contact met God te houden.

Psalm 4 in jonge taal

 1. Een lied van David voor de dirigent, om te spelen op de gitaar.
 2. Als ik roep, verhoor mij, o God van gerechtigheid.
 3. Jullie rijke en machtige mannen, hoe lang zal mijn trots tot schaamte zijn? Hoe lang blijven jullie dat macho gedrag en al die leugens nog volhouden?
 4. Als je maar weet dat God iemand op het oog heeft. God zal naar mij luisteren.
 5. Heb respect en doe geen verkeerde dingen. Ga naar bed en denk na over jezelf.
 6. Doe goede dingen die je anders nooit zou doen en vertrouw op God.
 7. Veel mensen zeggen; Wie zal ons de goede dingen laten zien? God zal dat doen.
 8. God, U hebt mij weer gelukkig gemaakt, meer dan de rijke mensen die altijd maar denken aan feest vieren.
 9. Ik zal rustig slapen want God, U zal altijd voor mij zorgen.
© 2011 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel - Psalm 3 van David in jonge taalBijbel - Psalm 3 van David in jonge taalPsalm 3 is geschreven door David nadat hij achterna gezeten werd door zijn zoon Absalom. Hij schrijft over de angst die…
Messiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert LiethMessiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert LiethMessiaanse profetie: 'Messiaanse Psalmen' van Norbert Lieth. Er is geen boek in het Oude Testament (Tenach) waar zoveel…
Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulpBijbel - Psalm 6: David roept God om hulpJe kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te ga…
Psalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 is een droevig lied van David geboren uit angst. Als God niet helpt kan het weleens afgelopen zijn met koning Da…

Boek: Bruggen bouwen, apologetiek van Alister McGrathrecensieBoek: Bruggen bouwen, apologetiek van Alister McGrathHet boek ‘Bruggen bouwen’ beschrijft het vakgebied 'apologetiek' en is geschreven door de Engelse theoloog Alister McGra…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
 • Bijbel, Statenvertaling
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.