Bijbel - Psalm 5 in jonge taal

Bijbel - Psalm 5 in jonge taal Psalm 5 is een lied of een gedicht om de dag te beginnen. David is de schrijver. Hij heeft deze Psalm waarschijnlijk ook op een ochtend geschreven tijdens zijn ‘stille tijd’ met God. Hij heeft de hele nacht niet geslapen en begint de dag met een hulpvraag aan God. Het is meer een soort protest uit machteloosheid. David was in bepaalde periodes van zijn leven geen lieverdje. Maar hij ervaart in Psalm 5 een drang naar vrijheid en rechtvaardigheid. Het vele onrecht wat hem wordt aangedaan vindt hij waarschijnlijk ook een beetje onterecht. Maar hij beseft dat er alleen redding is bij God.

Protest voor de Koning en God

David heeft een hulpvraag. Misschien heeft hij er de hele nacht over zitten piekeren. Niet kunnen slapen van de zorgen die hem zoveel slapeloze nachten bezorgen. Hij ziet God als Koning (vers 3) In die tijd had een koning alle zeggenschap over het volk. Als de koning iets beval dan werd het gedaan. In onze tijd zouden we naar koningin Beatrix gaan. Stel je voor, ze ziet je al aankomen. Waarschijnlijk kom je niet eens langs de bewaking! Het is nu nog wel zo dat wanneer iets heel belangrijk is, het in naam van de koningin gedaan wordt. Protesten en demonstraties worden dan nog vaak voor het regeringsgebouw in Den Haag gedaan. In eerste plaats omdat daar onze regering zetelt maar ook als symbool dat we ons tot de hoogste macht van ons land richten. Dit is nu precies wat David doet. Hij, zelf koning, stelt zich dienstbaar en nederig op tegenover God, Koning over koning David.

Goed begin is het halve werk

We zagen al dat Psalm 5 een lied of gedicht is wat op de morgen is geschreven. De schrijver begon zijn dag door stille tijd met God te nemen. Hij zocht de stilte op om overleg te hebben met het Hoogste gezag van deze wereld. God is Koning van deze wereld en de aarde is zijn voetbank. De schrijver zoekt in stilte een plek op om te knielen voor de troon van zijn Koning en God. Hij weet dat het de enigste plek is om zijn ‘protestactie’ te beginnen. Wanneer je zo de dag begint ben je al een heel eind op weg.

Rechtvaardigheid en angst

De schrijver lijkt bang te zijn voor zijn vijanden. Het lijkt wel of hij weet dat hij het gaat verliezen of verleid zal worden door listige plannen. De schrijver leeft middenin een omgeving van verleidingen. Ook vandaag zijn er tientallen verleidingen om je heen die je van God af kunnen keren. Verleidingen als verslavende middelen, films, internet, seks, geld etc. Eigenlijk is het soms niet rechtvaardig, niet eerlijk dat je het overkomt. God, de Koning, is wel de juiste plek waar je hulp kan van verwachten.

Belofte

De schrijver weet dat er rust is bij God. Hij heeft het over het huis van God, een heilige tempel. Heilig betekent ‘apart’ gezet. God heeft een ‘apart’ koninkrijk, een ‘ander’ koninkrijk dan wij hier om ons heen zien. Misschien is het wel zo dat je pas het verschil gaat inzien wanneer je moe bent geworden in deze wereld, en verlangt naar vrijheid en rust. De schrijver is ook het verschil gaan zien als gevolg van zijn strijd tegen de verleidingen. Hij wil een ander leven. De Psalm eindigt met een belofte. (vers 12-13)

Psalm 5 in jonge taal

Een lied van David voor de dirigent, wat op de gitaar gespeeld moet worden.
Luister naar mijn woorden Heer, let op mijn boosheid.
Luister naar mijn vragen, mijn koning en mijn God, naar U kom ik toe.
’s Ochtends hoort U mijn geklaag maar ik neem stille tijd met U.
U bent een God die niet blij is met alle ellende, bij U is de misdaad niet welkom.
Mensen zonder geweten redden het niet wanneer ze oog in oog met U staan. U hebt een gruwelijke hekel aan hen die niet eerlijk zijn, leugenaars zullen het van u verliezen. U hebt een hekel aan wie bedriegen en moorden.
Help mij om met uw gerechtigheid langs hen te komen, die mij willen bedriegen of geweld aan willen doen. Wijs mij de goede weg.
Leugen komt uit hun mond, onheil geven ze een plek in hun hart, hun keel is als een open graf en ze hebben twee persoonlijkheden.
Straf hen God, laat ze door hun eigen verleidingen gevangen worden. Duw ze weg vanwege hun wandaden, want ze zijn tegen U.
Er is blijdschap bij iedereen die schuilt bij U. Het feest zal nooit ophouden omdat U hen beschermt. Wie Uw liefde hebben leren kennen zullen juichen!
U zegent de eerlijke mensen, Heer. Uw genade is als een schild die hen beschermt.
© 2012 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel - Psalm 3 van David in jonge taalBijbel - Psalm 3 van David in jonge taalPsalm 3 is geschreven door David nadat hij achterna gezeten werd door zijn zoon Absalom. Hij schrijft over de angst die…
Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulpBijbel - Psalm 6: David roept God om hulpJe kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te ga…
Psalm 89: Het Davidische verbond, verwijzing naar de MessiasPsalm 89: Het Davidische verbond, verwijzing naar de MessiasPsalm 89 is een belangrijke psalm wat betreft het Davidische verbond. In 2 Samuël 7 belooft de Heer aan David dat zijn t…
Psalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 in jonge taal: God de eer gevenPsalm 7 is een droevig lied van David geboren uit angst. Als God niet helpt kan het weleens afgelopen zijn met koning Da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pok Rie, Pixabay
  • Bijbel, Nieuwe Bijbel Vertaling, 2004
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 25-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.