De allure van een cyberaffaire

De allure van een cyberaffaire Romances die op het Internet ontstaan volgen een karakteristiek scenario. Aanvankelijke aantrekkingskracht in een chatroom wordt versterkt door onbewust steeds intiemere onderwerpen aan te snijden, zodat na verloop van tijd de twee elkaar gaan zien als ware vrienden die hun harten hebben geopend. Teksten worden romantischer, een onbestemd verlangen maakt zich meester en je vindt jezelf aan de pc, hunkerend naar email van de onbekende vreemdeling...

Waarom een cyberaffaire en niet real?

In hoeverre verschilt een cyberrelatie van een real life affaire? De kracht van het geschreven, lees getypte, woord is groot. Woorden die gevoelens in zich herbergen hebben een enorm effect op de ander. We knappen ons op voor een real life date, brengen ons haar in model en controleren onze kleren, terwijl we op het internet onze verbeeldingskracht, intellect, humor en persoonlijkheid polijsten. De volgorde is geheel omgekeerd. Eerst laten we onze innerlijke schoonheid zien en als dat de ander bevalt komt het fysieke in beeld, door middel van een foto of het gebruik van de webcam en als laatste een eventuele ontmoeting zelf.

Kan een cyberaffaire ware liefde betekenen?

Het is een populair onderwerp in cyberspace om te discussiëren of er liefde mogelijk is als het enkel een uitwisseling van teksten betreft, zonder de ander fysiek te zien en de gebaren en blikken bij de woorden te kunnen plaatsen. Wat maakt het dat iemand online verliefd wordt? Zijn het de gedachten van de ander die je aanspreken zodat je vlinders in je buik kunt gaan voelen of worden deze gevoelens slechts verward met plezier en het genoegen dat je aandacht ontvangt... terwijl werkelijke liefde enkel kan groeien als je elkaar in real life leert kennen? Zelfs degene die de liefde van hun leven online hebben gevonden, weten niet precies op welk moment de liefde onomkeerbaar was. Love at first byte is mogelijk, maar een langzame start kan ook. In alle gevallen heeft het proces van de eerste kick tot verliefdheid en soms zelfs echte liefde een tamelijk standvastige duur. Binnen enkele maanden zijn alle stadia doorlopen, of is men blijven steken bij het begin zodat een sluimerende liefde op de achtergrond blijft, soms jarenlang. Wie uit is op een serieuze date, kan de ander het best zo snel mogelijk ontmoeten om teleurstellingen te voorkomen, die voortkomen uit eindeloos gefantaseer en gedagdroom over die onbekende die zo bekoorlijk overkomt.

Pas op voor de geslepen chatter

Een gevaar is dat iemand in de ban komt van een expert op het gebied van online flirten en daten. Het is gemakkelijk om verslaafd te raken aan de attenties van anderen, van chatroom naar chatroom te huppelen, en het slachtoffer te worden van de kracht van e-mails van leugenaars die er een hobby van hebben gemaakt om op een dagelijkse basis te flirten met iedereen die langs komt en erin trapt. Het internet is zeer verslavend, verslavender dan televisie en sommige drugs. Liefde, al of niet gemeend, is zo nodig nog verslavender dan dit alles bij elkaar. De combinatie internet en liefde is dan ook een onweerstaanbaarheid die zelfs de meest nuchtere persoon kan veranderen in een romantische held.

Is een cyberaffaire vreemdgaan?

Het wereldwijde web barst van de getrouwde mensen waarvan een groot deel liegt over zijn huwelijkse status, zich voordoet als single om de ander in te kunnen palmen. Vele getrouwden kruipen achter het toetsenbord zodra hun partner slaapt, om zich tegoed te doen aan de wereld van de onbekenden en er iets 'spannends' uit te slepen of zelfs een date. In veel gevallen weet de partner van niets of weet niet dat de invloed van onlinechats groter is dan je je kunt voorstellen, vooral als de wereld nog nieuw is. Is het vreemdgaan als je je emoties in een wildvreemde stopt en er wederzijdse diepe gevoelens worden uitgewisseld, of is het pas vreemdgaan als je lichamelijk met de ander in zee gaat? De wetenschappers zijn het oneens met elkaar. Het medium van chat en online dating is hoewel al jaren gaande, nog steeds in de kinderschoenen waar het het plaatsen van onze emoties betreft. De wereld anno nu vraagt om nieuwe manieren van contact leggen en de anonimiteit van chat maakt dat de drempel laag ligt. Een nieuwe geheime vriend(in) ligt vaak slechts een muisklik van ons vandaan, en de chatter voelt zich vaak als een kind in een snoepwinkel. Mogelijke chatrelaties liggen voor op het oprapen, romantiek bloeit bij bits en bytes en kent online geen grenzen en geen tijdsverschillen.

Mis je iets als je online verliefd wordt?

Velen zeggen dat de chatter die participeert in cyberseks, cyberliefdes en intensieve online vriendschappen thuis mogelijk iets mist. Dat alle energie gestoken zou moeten worden in de partner thuis, of dat er op emotioneel of fysiek vlak een gemis wordt ervaren dat wordt ingevuld door die onbekende aan de andere kant van de globe. Maar is dat wel zo? Diverse contacten kunnen naast elkaar bestaan en vormen pas een bedreiging als de partner's behoeften over het hoofd worden gezien. Je kunt het gevaar van een cyberaffaire zo groot en zo klein maken als je wilt. In die zin is het een verrijking van de bestaande relaties en niet een verarming. Sociale contacten in het werkelijke leven worden niet slechter of minder van een cyberaffaire. Een cyberaffaire kan de motor vormen voor het dagelijkse leven. Iedereen kan er wel bij varen. Cybervriendschappen en cyberliefde halen duizenden mensen uit hun dagelijks isolement. Het kan een eye-opener zijn voor diegenen die in een matig huwelijk zitten en bespeuren dat ze beter 'klikken' met iemand anders en het kan een dicht gordijn vormen voor diegenen die bewust de ogen sluiten voor de liefde die ze thuis ontvangen, dat hen niet langer meer uitkomt omdat ze liever met hun cyberlover zijn. Een gekte die de persoon tot grote hoogtes kan tillen, maar als de cyberaffaire stopt krijgen ze te maken met een droefenis en rouw die erger kan zijn dan ooit in het echte leven kan gebeuren.

Behoefte aan de ideale match

Een buitengewoon groot aantal mensen spendeert alle vrije tijd in chatrooms om met anderen in contact te komen. Ze openbaren hun diepste geheimen aan volkomen vreemdelingen en vinden deze nieuwe manier van anoniem communiceren vele malen aanlokkelijker dan de huwelijken waar ze eigenlijk in zitten. De behoefte van de mens om te willen matchen met anderen is immens groot. Een real life partner die je kent in je slechtste dagen, met wie je een huishouden, kinderen en de financiën deelt, kan onmogelijk tippen aan de romanticus aan de andere kant van de chatlijn, die je ophemelt om je vrouw-zijn of je stoere mannelijkheid, je openheid, je spitsvondige grapjes, je eerlijkheid, je sexy verschijning op de webcam. Iemand die jou niet kent, ziet je ideale zelf. En als de chat wordt afgesloten en je overgaat tot de dan relatief saaie orde van de dag, dan mis je de vreemdeling die al je geheime behoeften lijkt te vervullen, en hij/zij die van jou. De mens is een sociaal wezen. Het is normaal om met anderen te willen communiceren, gewoon om de communicatie zelf, en soms om te flirten. Te testen hoe je in de 'markt' ligt, het testen van diverse tactieken en hun uitwerking. Chat is een ideale leerschool, maakt verlegen mensen vlot en geestig en maakt van de slome ziel een romantische minnaar.

Is fysieke aanwezigheid noodzakelijk?

Velen zeggen dat het tegen de natuur van liefde is om verstoken te blijven van de aanblik van een gezicht, een lichaam, de bewegingen, gebaren, de blikken. De chatvriend(in) wordt al gauw gezien als de ideale persoon omdat zijn innerlijk is opgepoetst, hij zich van zijn beste kant laat zien en de looks er niet toe doen. Maar er zijn ook vele mensen die menen dat de intensiteit van de cyberaffaire superieur is aan real-life relaties om de simpele reden dat de emotionele wereld van de ander bloot komt te liggen, en het beoordelen van louter ' vlees ' zoals gebeurt in vele webcamchatrooms slechts een banale manier is van contact leggen.

Het onmogelijke werd waar

Het internet heeft het mogelijk gemaakt dat mensen in elkaars nabijheid komen die anderzijds elkaar nooit zouden hebben gevonden. Het is een heel speciale ervaring om met verschillende culturen te maken te krijgen, te leren van heel andere levens, andere landen, andere religies, andere rassen, andere leeftijden en andere beroepen. Veel van de allure ligt nog altijd in het feit dat wat van ver komt leuker lijkt, interessanter, boeiender en spannender. De chatter die zich met name laat leiden door de afkomst van mensen is de chatter die het medium gebruikt in de breedste zin van het woord. Landsgrenzen verbleken online, tijdzones worden moeiteloos overschreden. De gewone huisvrouw in Nederland chat met een Japans zakenman, de Amerikaanse verpleegkundige praat met de Turkse advocaat. Een unicum is geboren en velen hebben het online chatten en daten ontdekt. Gemeenschappelijke interesses bindt mensen, ongeacht waar ze vandaan komen.

Echte pijn bij het einde

Online gevoelens zijn echt, vele malen sterker dan in real life. Een geheime liefde op het web kan je dag maken, een ruzietje met diezelfde minnaar kan je dag breken. Emotionele afhankelijkheid groeit op het moment dat liefdesbetuigingen in welke hoedanigheid dan ook over het scherm rollen. Of het nou echt is, of in cyberspace, er is werkelijke pijn en teleurstelling dat liefde of wat werd gedacht dat liefde was, vergezelt. Velen kiezen de anonimiteit van de chatrooms denkend dat bij afstand de pijn van een einde van een relatie minder is, of niet bestaand. Dit is onjuist gebleken. Degenen die de regels van voorzichtigheid niet zien kunnen lijden aan langdurige en pijnlijke littekens op het moment dat de cyberromantiek is afgelopen.

Als frustraties rijzen

Soms is de ander onbereikbaar. Je wilt zo graag, denkt aan manieren om oceanen te overbruggen, om verre reizen te maken naar die ene die jouw leven op zijn kop heeft gezet. Het verlangen om fysiek bij de ander te zijn kan zulke grote vormen aannemen dat mensen daadwerkelijk huis en haard opgeven om bij hun cyberlover te zijn. Het resultaat zijn ontwrichte gezinnen, echtscheidingen en mislukte relaties. Het risico dat ook de cyberlover niet de ideale wonderman/vrouw blijkt te zijn als je had gedacht, is levensgroot. In het begin is alles rozengeur en maneschijn, na verloop van tijd, als de roze bril af is, ga je elkaars gebreken zien en volgt het cruciale moment. Doorgaan als er liefde is, stoppen als de koek op is of de liefde van je leven door omstandigheden laten gaan. Soms willen beide partners alles van elkaar. Beloften worden schaamteloos gedaan, ook als er geen grond voor is. De ander kan getrouwd zijn, of zelfs beiden zijn eigenlijk bezet. Soms is de geografische afstand zo groot dat de moeilijkheden niet op te lossen lijken. In alle gevallen ontstaan frustraties die je geestelijk opvreten. De cyberrelatie komt in gevaar en het begin van het einde is voelbaar. Een diep treurige tijd volgt die zijn weerslag kan hebben op alles, je werk, je eigenlijke leven in real, je familie en andere vrienden. Een depressie is niet onmogelijk.

De droom kan ook werkelijkheid worden

Als de smoorverliefde chatpartners die elkaar voor het eerst leerden kennen via een chatroom of een datingsite elkaar ontmoeten hoeven ze niet meer van voren af aan te beginnen. Een real life affaire volgt bijna automatisch maar vanaf dat moment gelden de principes en regels die voor iedereen in een nieuwe relatie gelden. De cyberpartners hebben echter een enorme voorsprong. De basis van de vele chats, e-mails en webcamsessies blijkt een erg gunstig fundament te zijn. De chatters hebben het gevoel elkaar al jarenlang te kennen en een huwelijk, ook al betreft het partners uit verschillende landen, is zeer wel mogelijk.

"I turn on my computer. I wait impatiently as it connects. I go online, and my breath catches in my chest until I hear three little words: 'You've got mail'. I hear nothing, not a sound on the streets of New York, just the beat of my own heart. I have mail. From you." ~ uit: You've got mail
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…

Dr. Phil, charismatisch tv-psycholoogDr. Phil, charismatisch tv-psycholoogDr. Phil, Amerikaans televisiefenomeen, kan putten uit 25 jaar ervaring in de psychologie en menselijk gedrag. In zijn s…
Ziekte: Geestelijke SyndromenDe meeste syndromen worden gerelateerd met een fout dat in de genen, het DNA te vinden is. Hier een aantal syndromen op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Anoniem, 10-04-2014
Een liefdesrelatie via internet maakt je inderdaad ziek. Het gaat zelden goed en dus een soort nummer uit een loterij. Ik zelf die liever onbekend wenst te blijven heb een zeer zware depressie opgelopen die voor een heel groot deel te wijten is aan zo enkele van die relaties. Als je in real life echt niemand tegen komt omdat je door allerlei factoren koud weg opzij wordt gezet, en daar wil ik liever niet verder op in gaan. Dan ga je een behoefte vaak op een andere manier gaan zoeken, en dan loop je als het ware in een soort van val waarvan je pas nadien en veel ellende later in ziet hoe erg het is eigenlijk wel is. Je zoekt voldoening en je er niks voor in de plaats. Zo heb ik dit toch ervaren. En ja het is juist je deelt meer intieme dingen online dan je wel zou denken, en nu ik daar heel erg voorzichtig in geworden ben. Wordt ik door andere heel vaak heel erg uit gelachen eerst begreep ik dit niet en nu ik deze tekst lees op de site hier is het me nu wel duidelijker. Dus ik laat ze dan maar lachen want ik weet beter. Je leert veel bij als je mislukte zaken meemaakt Reactie infoteur, 04-02-2016
"Stop letting people who do so little for you, control so much of your mind, feelings and emotions."

Samtax, 20-02-2008
Anoniem elkaar geheimen vertellen is in. Ook dus via chat gebeurd dat veel, alleen zijn de mensen zich niet bewust dat ze een geheim delen. Een leuke website is www.topgeheimen.nl Deze website bestaat al zolang geheimen delen 'in is'. Zeker een bezoekje waard voor de mensen die wel van die dingen houden. Reactie infoteur, 20-02-2008
Hallo Samtax, dank voor de link. Ik neem aan dat geheime cyberrelaties daar kunnen worden opgebiecht! lol. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.