Van online dating naar echte liefde

Van online dating naar echte liefde Tegenwoordig is het Internet een net zo gewone plaats om de partner van je dromen te vinden als op je werk, het uitgaansleven of je sportclub. Online kun je kennismaken met mensen van alle leeftijden, met alle beroepen, religies en achtergronden in bijna elk land op de wereld. Het online daten kan een heel handig instrument zijn om je opties sterk uit te breiden zolang je het slim speelt, voorzichtig bent en enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen neemt.

Wie jij bent

Zodra je je hebt ingeschreven op een datingsite schrijf je je profiel. Voor een zo goed mogelijk 'plaatje' van jou als persoon kun je jezelf afvragen wat er speciaal of uniek is aan jou of je levensverhaal. Welke details uit je leven, je verleden en de mensen om je heen hebben jou gevormd of je beïnvloed? Daarnaast is het zeer belangrijk vast te stellen wat je doel is op het gebied van relaties. Wat heb je geleerd van vorige relaties en wat zoek je? Waarom zou je een betere kandidaat zijn dan anderen en kun je een heldere reden geven waarom een persoon in jou geïnteresseerd zou moeten zijn? Allemaal vragen die je jezelf vooraf kunt stellen.

Je dating profiel

Je naam

Het is handig om een pseudoniem te gebruiken om enige anonimiteit te waarborgen voor het geval een contact je niet zou bevallen. Op deze manier kunnen ook oude vrienden of collega's je niet vinden en een grap met je uithalen. Sommige datingsites vereisen een uniek gekozen nicknaam dus je kunt een voornaam kiezen die lijkt op jouw echte naam en bijvoorbeeld een nummer erachter. Neem geen naam zoals 'Superman' of 'Tarzan', want deze doen het online niet zo best. Ook knuffelige namen zijn niet zo'n succes. Denk daarbij aan 'Knuffelbeer' of 'Tijgertje'. Uiteraard zijn seksueel getinte namen geen beste keus, tenzij je een inbox vol seksuele voorstellen wilt. Vermijd alles met bijvoorbeeld de woorden 'hot', 'sexy' en '69' erin. Het misleiden van je date is ook weer af te raden, dus neem geen nicknaam die een volledige echte naam voorstelt, ook al is het helemaal niet je eigen naam.

Je foto

Mensen die een foto in hun profiel plaatsen krijgen vijftien keer meer aandacht van anderen dan diegenen die dat niet doen. Wil je dus meer kans maken, sluit die foto van jezelf dan bij. Zorg ervoor dat je lacht op de foto's en verberg je gezicht niet achter een zonnebril of een hoed. Potentiële partners willen natuurlijk je gezicht zien. Is het een foto waar je hele lichaam op te zien is, zorg er dan voor dat je niet teveel huid kunt zien. Dus geen zogenaamd verleidelijke foto's met schaarse kleding, diepe decolletés of een pakket spierbundels als je een werkelijk serieuze kandidaat zoekt.

Wil je een sociale indruk maken en gebruik je een foto waar meerdere mensen opstaan, zorg er dan voor dat jij de enige bent die in de lens kijkt of een foto waarop jij centraal staat. Gebruik geen gemakkelijke webcamshots, deze tonen aan dat je er niet veel tijd in wilde steken. Neem ook geen foto waarop je pronkt met een bezitting, bijvoorbeeld een auto of motor. In alle gevallen is het het best om een foto te nemen die jouw stijl en karakter weergeeft. Een sportief en avontuurlijk persoon zou bijvoorbeeld een actiefoto kunnen gebruiken en een mysterieus type zou een dito foto kunnen uitzoeken. Weet dat een datingsite in eerste instantie een 'vleeskeuring' is en dat een foto een eerste belangrijke indruk geeft en een directe selectie van je publiek waarborgt.

Je headline

Een opvallende headline is belangrijk, vooral omdat je in een datingprofiel eigenlijk reclame maakt voor jezelf. Kijk naar profielen van andere mensen en zorg ervoor dat jouw beginregels eruit springen. Zoek hierbij dus liever niet de veilige weg, maar neem een pakkende tekst die tot de verbeelding spreekt, waar mensen nieuwsgierig van worden. In lichte mate spotten met het datinggebeuren kan ook, omdat je daarmee de zwaarte van het daten wegneemt. Humor is altijd goed maar let erop dat je dat subtiel toepast.

Je tekst

Gebruik in geen geval clichés of algemene teksten die op iedereen zouden kunnen slaan. Vertel interessante dingen over jezelf die niet vanzelfsprekend zijn. Dat je houdt van kaarslicht en lange strandwandelingen is niet persoonlijk, want iedereen houdt hier wel van. Vermijd dus teksten waar iedereen zich in kan vinden, bedoeld om zo romantisch mogelijk over te komen. Het is doorzichtig en zegt niets over jou als persoon. Vertel liever iets uitzonderlijks of iets origineels, bijvoorbeeld dat je houdt van een fikse regenbui (als dat zo is!). Of vertel over de dingen waar je goed in bent, zaken die je bezig houden. De kans is veel groter dat een dergelijke tekst blijft 'hangen' en de aandacht trekt. Wat ook werkt is een stukje songtekst plaatsen van een nummer dat jou erg aanspreekt. Dit kan ook met een bepaalde dichtregel, het garandeert nieuwsgierigheid en is meteen een inleiding om een gesprek te beginnen!

Maak niet de fout jezelf ongemerkt naar beneden te halen door je onbekendheid met het daten te benadrukken, je te excuseren voor de slechte kwaliteit van de foto of de weinige tekst in je profiel, of aan te geven dat je niet weet hoe je jezelf moet beschrijven. Zeg ook niet wat de ander moet doen, namelijk jou schrijven zodat hij of zij meer over jou kan ontdekken. Of de ander jou zou moeten schrijven is iets wat die ander zelf wel kan bepalen. Leg ook geen beperkingen op zoals dat je kunt afspreken in de weekends maar niet op zaterdagmiddag want dan ga je vooral naar die en die club. Onmogelijkheden stoten gigantisch af. Vermijd voorts ontkennende termen. Noem dus niet een hele reeks zaken waar je niet van houdt, of hoe je vooral niet bent, maar leg de nadruk op de dingen waar jij wel van houdt en wie jij wel bent, bijvoorbeeld volgens vrienden.

Wat je zoekt

Er wordt op de datingsite waarschijnlijk gevraagd wat je in een mogelijke partner zoekt en daar zit een ongelooflijke valkuil. De ander wil gewaardeerd worden om hoe hij of zij is, dus noem in geen geval een lijst met uiterlijke kenmerken. Verlang dus geen bepaalde haarkleur, kleur ogen, lengte, gewicht, etc. Een opgave van uiterlijkheden geeft aan dat zaken zoals karakter en bezigheden je minder interesseren. Denk goed na wat je wilt en vergeet daarbij niet aan te geven welk type man of vrouw volgens jou bij jou zou passen. Beperk jezelf hierbij niet teveel en verwacht uiteraard niet dat iemand honderd procent volgens jouw smaak zou moeten zijn want dat is onmogelijk. Neem genoegen met tachtig procent zolang het resterende deel niet fundamenteel is en dus overkomelijk.

Geen spelfouten!

Spelfouten maken een slechte indruk. Als je niet zeker bent van je spelling gebruik dan de tekstverwerker met spellingcontrole. Als je een tekst achterlaat waarvan je niet zeker weet of deze goed is gespeld dan geef je eigenlijk aan dat het je niet kan schelen wat je doet en trek je hoogstwaarschijnlijk alleen kandidaten die zelf geen idee hebben van goed Nederlands. Let ook op stijlfouten en zorg ervoor dat de zinnen goed lopen. 'Schreeuw' niet in hoofdletters en gebruik geen twijfelachtige woorden. Een tikfout is iets anders dan een spelfout en is natuurlijk minder erg, maar het blijft helaas slordig staan. Kijk dus alles goed na en neem gerust een paar dagen de tijd om die pakkende tekst te schrijven.

Beantwoord elke mail

Iedereen die de moeite heeft genomen je te schrijven verdient een antwoord terug, zelfs als het antwoord een eenvoudig 'Nee, dank je' is. Laat de ander nooit in onzekerheid en stel elke serieuze aandacht op prijs. Hetzelfde principe geldt immers ook op straat. Als iemand je groet, groet je terug. Hanteer dat protocol ook online. Mocht je enorm veel respons krijgen van heel veel mensen en zie je door de bomen het bos niet meer, maak dan een voorzichtige selectie in je profiel en laat specifiek weten naar welke daters je voorkeur uitgaat.

Contact

Voor online dating kun je het beste een apart e-mail adres openen. Als de site een huisadres vraagt, vul dan liever een postbusnummer in. Vraagt de site een telefoonnummer, kies dan een mobiel nummer. Als je een correspondentie bent begonnen met een mogelijk geschikte kandidaat, houdt die conversaties dan luchtig van toon. Openbaar geen vertrouwelijke informatie over jezelf aan deze persoon, dus geen huisadres, vast telefoonnummer, je werkadres, je webadres en achternaam. Mocht de ander 'zeuren' om je privégegevens, en dit komt helaas vaak voor, vertrek dan direct. Ontmoet de ander alleen als je elkaars stem via de telefoon hebt gehoord. Stem en geluid zijn een goede manier om 'chemistry' te beoordelen. Alleen de webcam en de microfoon zijn niet genoeg, omdat je de ander daarmee een vrijbrief geeft om anoniem te blijven waardoor een uiteindelijk telefoongesprek meestal nog verder wordt uitgesteld. Daardoor kun je dan niet testen of de ander misschien gebonden is.

Als je van plan bent iemand aan te schrijven, zorg er dan voor dat de aanhef persoonlijk is. Als de ander een voornaam heeft genoemd richt de email dan niet aan de nicknaam van die persoon. Gebruik geen woorden zoals 'lieve' of 'schatje'. Sluit ook niet af met de bekende 'xxx'. Gebruik niet meerdere e-mailadressen om iemand te benaderen en pas op voor het thema seks. Flirten daarentegen werkt meestal wel goed om de ander nieuwsgierig te houden. Schrijf de ander nooit te snel terug, dus niet binnen een uur. Het beste is de gebruikelijke twee a drie dagen aan te houden die voor het meeste e-mailverkeer geldt.

Telefoon

Vrouwen krijgen online doorgaans een enorme belangstelling van mannen. Als man is het dus zaak om je te onderscheiden. Breng een vrouw nooit in verlegenheid door haar telefoonnummer te vragen, immers de kans is groot dat ze een natuurlijk wantrouwen heeft gekweekt online. Meld op een gegeven moment zelf je telefoonnummer waarna de kans vrij groot is dat de vrouw in kwestie je moed waardeert en jou belt. Dit is tevens een test, omdat serieuze kandidaten eerder deze stap nemen dan onliners die enkel voor eigen vermaak met verschillende mensen mailen zonder ooit serieus verder te gaan. Mocht ze niet terugbellen vraag dan na een paar dagen op een grappige manier of ze je telefoonnummer wel heeft gezien.

Ben jij zelf vrouw en wil je iemand wel graag telefonisch spreken? Stel het dan subtiel voor maar wacht tot hij zelf zijn nummer geeft. Als je de ander eenmaal aan de telefoon hebt en je bent onzeker, vraag je dan enkel af of je met deze persoon een gezellige middag of avond zou kunnen hebben. Nadenken of het de ware is, is in een pril stadium als dit onnodig en legt teveel druk op het contact. Heb je twijfel of de persoon gebonden is en jou dat niet vertelt? Stel voor de ander op een later tijdstip terug te brengen, bijvoorbeeld op een vast nummer omdat dat goedkoper is. Wil de ander daar niet aan? Dan is dat zeker een red flag! Goed mogelijk dat deze 'vrijgezel' een drukbezet gezinsleven heeft en jou als extraatje ziet. Pas ook op voor bellers die hun nummerherkenning hebben uitgeschakeld, zeg de persoon dat het telefoontje even niet gelegen komt en vraag op welk nummer hij of zij teruggebeld kan worden. Gebruik in alle gevallen je intuïtie en investeer nooit meer dan dat je kunt veroorloven te verliezen.

Online leugenaars

Leugenaars, fakers en bedriegers zijn in elke chatroom, op elk forum en elke datingsite te vinden. Als je in contact bent gekomen met iemand die geen foto van zichzelf laat zien en dat voortdurend uitstelt, maak dan dat je wegkomt. Goed mogelijk dat de persoon helemaal niet is wie hij zegt dat hij is. Misschien is hij wel dertig jaar ouder dan hij zegt dat hij is, of dertig jaar jonger. Hetzelfde geldt voor de kandidaat die een afspraak in real life alsmaar uitstelt, zelfs als hij al een foto heeft getoond. Mogelijk is hier hetzelfde het geval, de persoon liegt over zijn of haar hoedanigheid en heeft hier vast een bepaalde reden voor. De foto zou wel eens iemand anders kunnen zijn, een andere goede mogelijkheid is dat de foto in een ver verleden is gemaakt. Vertrouw nooit de persoon die het contact online door laat sudderen maar gesprekken over een ontmoeting in real life vermijdt. Mogelijk is deze persoon in het echte leven allang gebonden en is vastbesloten dat te blijven. Investeer niet in iemand die je aan een lijntje houdt.

Online fantasie

Het internet is een perfecte kweekkas voor fantasie omdat het ons toestaat iemand die we nooit hebben gezien alle fantastische eigenschappen toe te schrijven die we willen zien in een partner. Het is goed mogelijk dat verliefd worden op de betreffende persoon helemaal niet zou gebeuren als we die persoon van 'real life' zouden kennen in plaats van enkel online. In de virtuele wereld poetsen daters hun karakter op om zo goed mogelijk over te komen, en zeggen dus alleen die dingen die ze willen zeggen. Je kunt op die manier niet meer over de ander weten dan dat hij of zij je vertelt. De persoon met wie je te maken hebt zou wel eens heel anders kunnen zijn dan jij denkt, of dat jij wilt dat hij of zij is. Idealiseer dus nooit de ander, en houd er rekening mee dat alle geweldige eigenschappen die je meent dat de ander heeft, wel eens uit jouw eigen fantasie zouden kunnen zijn ontsproten. Wie het hardst op zoek is naar een relatie is kwetsbaar en valt het snelst voor de eerste de beste die voorbij komt. Om teveel gefantaseer te vermijden zou je een afspraak niet te lang moeten uitstellen.

Geduld

Vaak is het zo dat je eerst door een reeks teleurstellingen heen moet voordat je iemand vindt met wie je het werkelijk goed kunt vinden. Geef dus niet te snel op, of schrijf je in op verschillende datingsites. Raak niet ontmoedigd als de eerste date een fiasco bleek. De kans op succes is het grootst als je elkaar eerst grondig hebt leren kennen via chat en/of email en dan het gevoel hebt dat een ontmoeting het laatste puzzelstukje is. Helaas kun je jezelf vaak niet permitteren om een contact eerst online zo lang uit te bouwen om uiteindelijk misschien met lege handen te staan. Probeer voor jezelf uit te vinden of je voorkeur uitgaat naar frequente dates met steeds weer een nieuwe kandidaat, of dat je er veel meer tijd voor uit wilt trekken en liever alleen iemand ontmoet als het vrijwel 'zeker' is dat het gaat lukken.

"Fool me once, shame on you.
Fool me twice, shame on me.
Fool me thrice, you're probably really hot."

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…
Online dating: wanneer ga je elkaar ontmoeten?Online dating: wanneer ga je elkaar ontmoeten?Heb je iemand gevonden via een datingsite waar je wel een klik mee hebt, dan zal er wellicht een eerste date komen. Wann…

Tips om hem te verleidenAls je op het punt staat om met een interessante man uit te gaan is het handig om bij vriendinnen eens te polsen of zij…
Dating tips voor de manDating tips voor de manEr wordt wel gezegd dat je nooit een tweede kans krijgt om een goede indruk te maken! Heb je je eerste afspraakje met ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.