Ziekte: Geestelijke Syndromen

De meeste syndromen worden gerelateerd met een fout dat in de genen, het DNA te vinden is. Hier een aantal syndromen op een rijtje die niet in het lichaam, maar bij de geest ter grondslag liggen.. Soms is de oorzaak van een syndroom niet bekend, maar valt het geregeld samengaan van een aantal tekens zodanig op dat men ze groepeert tot een syndroom. Zo kan de verzameling aan symptomen die Cushingsyndroom wordt genoemd, door meerdere pathologieën worden veroorzaakt. Bij de ziekte van Cushing is er daarentegen één oorzaak aan de basis van de aandoening. Iemand met de ziekte van Cushing heeft het geheel aan symptomen dat Cushingsyndroom wordt genoemd.

Enkele Syndromen, van A tot Z die niet in de genen zitten


Battered child-syndroom

Battered child-syndroom is een vorm van kindermishandeling. Het slaan van kinderen door andere kinderen kan in dit geval al snel mishandeling genoemd worden, aangezie het fysiek schade toebrengt.

Zo'n kind dat slachtoffer is van dit syndroom vertoont symptomen die gerelateerd zijn aan fysiek geweld. (Zoals blauwe plekken, breuken of andere verwondingen). Verder zijn er verschillende aanwijzingen dat het hier niet om een eenvoudig ongeluk gaat, door bijvoorbeeld het naast elkaar bestaan van oudere en nieuwe letsels, op plaatsen waar dit niet logisch zou zijn. Het kind is meestal psychisch aangetast verbergt de letsels, of verzint verklaringen voor de mishandelingen.

Het syndroom van Capgras

Het syndroom van Capgras is een psychische aandoening, waarbij mensen, dieren of voorwerpen worden wel normaal herkend, maar hun identiteit niet.

Wie aan het syndroom lijdt, heeft ideeen dat andere personen, of hijzelf, niet echt zijn, maar vervangen zijn door dubbelgangers met hetzelfde uiterlijk en gedrag. De meeste Capgras-patiënten beschouwen de dubbelganger wel als een mens, maar soms menen ze dat de dubbelganger een robot of buitenaards wezen is. Een voordeel is wel dat de patient de rariteit in zijn probleem ziet, alleen leeft hij in een wereld van bedriegers, waardoor psychotische verschijnselen zich kunnen ontwikkelen.

Het Syndroom van Charles Bonnet

Het Syndroom van Charles Bonnet (CBS) is een aandoening waarbij geestelijk gezonde mensen last hebben van hallucinaties / dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn: iemand wiens armen zijn geamputeerd kan jeuk hebben aan zijn middelvinger.

Het Syndroom van Cotard

Het syndroom van Cotard is een psychische aandoening, waarbij iemand de waan heeft dat hij dood is, niet bestaat of dat zijn organen of bloed ontbreken. De aandoening treedt op na een neurologische aandoening, hersenletsel of als onderdeel van een breder psychisch ziektebeeld (veelal psychosen) en gaat vaak gepaard met depressies en depersonalisatie.

Het Dhat Syndroom

Het dhatsyndroom komt vooral voor bij bepaalde culturen in India. Dhatu betekent levenssap, en het syndroom betreft de angst om vitale krachten te verliezen door spermaverlies. Het ontstaan van een schuldgevoel na te veel te hebben gemasturbeerd en lichamelijk is doorgaans sprake van een gevoel van zwakte en uitputting, vroegtijdige zaadlozing, impotentie en angst om sperma via de urine te lozen. Het Dhatsyndroom komt ook voor bij vrouwen die een overmatige productie van vaginaal vocht verliezen..

Erotomanie

Bij erotomanie beeldt iemand zich in dat een ander verliefd op hem of haar is, romantische gevoelens inhoudt of openstaat voor romantische toenadering, terwijl daarvan in werkelijkheid geen sprake is. In de meeste gevallen gaat het om iemand met een hoge(re) sociale status. Hoewel er seksuele fantasieën op kunnen treden, is de waan meestal geïdealiseerd romantisch en geestelijk van aard. In veel gevallen zoekt de persoon daadwerkelijk contact door middel van telefoontjes, brieven of stalken. Doordat mannen eerder geneigd zijn naar hun ideeën te handelen kunnen problemen met politie en justitie ontstaan.

Het Delayed sleep-phase Syndroom

Bij mensen met het Delayed sleep-phase syndrome loopt de biologische klok van de patiënt niet synchroon met het ochtend-opstaan/avond-slapen-patroon van de rest van de personen om hem heen. Vaak melden de patiënten dat ze niet in slaap kunnen vallen, hoewel ze een normale behoefte hebben aan slaap en elke nacht vallen ze dan ook op dezelfde tijd in slaap.

Het Frégoli Syndroom

Doordat mensen die aan het Frégoli-syndroom lijden, de opvatting hebben dat verschilende mensen in werkelijkheid maifestatis zijn van een persoon, kan de patiënt het paranoïde gevoel krijgen achtervolgd te worden.

Het Ganser Syndroom

Het syndroom van Ganser zeldzaam en wordt gekenmerkt door het geven van 'bijna-juiste' antwoorden op vragen of het geven van een verdraaide of cryptische uitleg. Iemand met dit syndroom kan 'drie plus drie is zeven' als antwoord geven, waarmee hij aangeeft wel het antwoord te weten, maar niet alle informatie te willen prijsgeven. Het syndroom kan een gevolg zijn van hoofdletsel, maar treedt vooral op in gevallen van ernstige stress, bijvoorbeeld gevangenschap of oorlog. Sommigen vinden dat de aandoening niet anders dan aandachttrekkerij en aanstellerij is en het best gezien kan worden als simulatie om straf of conflict te ontlopen. De symptomen worden ook wel eens uitgelegd als nagebootste stoornis als psychische reactie op de zware levensomstandigheden. Maar de aandoening gaat vaak gepaard met een aantal verschijnselen, zoals geheugenverlies, onoplettendheid en versuftheid.

Het Genitaal Retractiesyndroom

Genitaal retractiesyndroom is de naam van een groep psychische aandoeningen waarbij de lijder vreest dat externe geslachtsdelen krimpen of zich in het lichaam terugtrekken. Vaak vreest men dat de aandoening dodelijk is. Gezien het verspreidingsgebied worden de aandoeningen doorgaans beschouwd als cultuurgebonden syndromen.

GRS komt voornamelijk bij mannen voor. Er zij echter ook gevallen bekend waarbij vrouwen de angst hebben voor het krimpen of verdwijnen van tepels en borsten.

Het Syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette vertoont verschijnselen in de vorm van ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden (tics). Mensen die hieraan lijden moeten hun tics wel uitvoeren, zo ook worden ze ´neuroten´ genoemd. Ze schamen zich vaak voor hun tics, en ze zullen dan ook veel verborgen geprobeerd te houden.

Het GodotSyndroom

Het Godotsyndroom is een vorm van angststoornis waarbij anst bestaat over gebeurtenissen in de toekomst. Patienten stellen doorlopend vragen over deze gebeurtenissen.

Het Syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een blijvende geheugenstoornis als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik . Het valt te herkennen door desoriëntatie, vooral in tijd en geheugenstoornissen van met name het korte-termijngeheugen.

Naast de oorzaak van overmatig alcoholgebruik kan het ook voorkomen ten gevolge van ernstige ondervoeding. De stoornis is een hersenbeschadiging met als gevolg ernstige beperkingen met daaruit voortkomende handicaps.

Het Münchhausensyndroom

Het Münchhausensyndroom is een psychiatrisch syndroom waarbij de patiënt zorgt dat hij aandacht krijgt. Door vaker dan eens bij medische hulpverleners met gefingeerde klachten of zelf toegebrachte verwondingen langs te komen hoopt hij aandacht te krijgen. De patiënt weet steeds weer andere ziekten en verwondingen te bedenken, en dus constant naar andere artsen verwezen te worden.

Het Stendhal Syndroom

Bij het Stendhal-syndroom wordt iemand volledig overrompeld door de schoonheid van kunst. Lichamelijke verschijnselen zijn een versnelde hartslag, duizeligheid, verwarring en flauwvallen. In ernstige gevallen treden soms zelfs vormen van manie, hallucinaties of andere psychotische verschijnselen op.

Het syndroom valt te vergelijken met het Jeruzalem-syndroom. Hierbij ontstaan dezelfde symptomen, maar dan voor religieuze ervaringen.
© 2007 - 2024 Floor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingShaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingSignaleer je dat een baby of kind risico loopt op mishandeling, aarzel dan niet om hulp in te schakelen, dit kan ook ano…
Geestelijke verzorging: zinvol verbinden van levensvragenGeestelijke verzorging: zinvol verbinden van levensvragenWat onderscheidt specifieke geestelijke verzorging van verkondiging. Bestaat er wel een wezenlijk verschil? Deze vragen…

De allure van een cyberaffaireDe allure van een cyberaffaireRomances die op het Internet ontstaan volgen een karakteristiek scenario. Aanvankelijke aantrekkingskracht in een chatro…
Het Enneagram, hoe werkt het?Het Enneagram, hoe werkt het?Het enneagram, een duidelijke en complete methode om het karakter en de drijfveren van iemand te begrijpen. Veel mensen…
Floor (9 artikelen)
Laatste update: 24-09-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.