Dr. Phil, charismatisch tv-psycholoog

Dr. Phil, charismatisch tv-psycholoog Dr. Phil, Amerikaans televisiefenomeen, kan putten uit 25 jaar ervaring in de psychologie en menselijk gedrag. In zijn shows roept hij dagelijks miljoenen kijkers op naar hun eigen gedrag te kijken en te streven naar een positiever leven. Met zijn adviezen en persoonlijke uitstraling heeft hij de psychologie in een geheel nieuw daglicht geplaatst. Op heel de wereld zitten mensen gekluisterd aan de buis als de charismatische huispsycholoog de studio binnenkomt...

Levensloop Dr. Phil

Dr. Phillip C. McGraw werd geboren op 1 september 1950. Hij groeide samen met zijn drie zussen op in Oklahoma en Texas. Zijn vader was verkoper bij een oliemaatschappij en zijn moeder was gezinsverzorgster. Phil ging studeren aan de universiteit van Tulsa, en zijn diploma behaalde hij bij de Midwestern State University in Wichita Falls. Aan de Universiteit van Noord Texas verdient hij zijn doctoraatstitel in de psychologie. Samen met zijn vader opent hij in 1979 een eigen praktijk en wordt hij traditioneel psycholoog. Na jaren beseft hij dat het toch niets voor hem is, dat hij te ongeduldig is voor het vak. In 1989 komt het tot de oprichting van Courtroom Sciences, een bedrijf dat hulp biedt aan advocaten. Via dit bedrijf komt hij in contact met Oprah Winfrey als zij in 1996 wordt vervolgd door boeren die zich beledigd voelen als ze in haar televisieshow de rundvleesindustrie aan de kaak stelt. Phil wordt gedragsdeskundige in de show van Oprah en hij wordt mateloos populair.

Het succes is inmiddels zo groot dat de roep om een eigen televisieshow komt en 'Dr. Phil' wordt geboren op de tv-zender van Oprah, genaamd Harpo. Dit was in 2002. Zijn populariteit wordt hiermee nog groter en de show brak alle Amerikaanse records sinds Oprah Winfrey's start zestien jaar eerder. Behalve zijn tv-werk schrijft Phil diverse boeken met direct toepasbare strategieën over gevarieerde onderwerpen uit de psychologie. Deze boeken zijn verschenen in maar liefst 39 talen wereldwijd en 24 miljoen exemplaren zijn er verkocht. Phil geeft ook adviezen aan de miljoenen lezers van het blad O, Oprah Magazine, in zijn maandelijkse column. Tevens is hij oprichter van de Dr. Phil Foundation, een liefdadigheidsorganisatie dat families in crisis helpt. Hij is meer dan dertig jaar getrouwd met Robin en woont in Los Angeles. Ze hebben twee zoons, Jay en Jordan. Hij speelt golf, tennis en duikt.

Inzicht en entertainment

In veel landen is Dr. Phil meerdere malen per week op tv te zien in zijn eigen show waarin hij de gasten die met persoonlijke problemen bij hem aankloppen adviseert, ideeën aanreikt en levenslessen geeft. Op bijzondere wijze combineert hij verhelderend inzicht met entertainment en hij lijkt geen onderwerp uit de weg te gaan. Zijn gasten komen met gevarieerde en soms ernstige problemen zoals huiselijk geweld, kindermisbruik, depressie, racisme, huwelijksproblemen, financiële problemen en alcoholmisbruik. De moeilijkste vraagstukken worden op een luchtige manier aangepakt en met zijn humor en zelfspot krijgt hij de wanhopigste gast, tussen de tranen door, nog aan het lachen. Dr. Phil heeft het unieke vermogen om helderheid te brengen in complexe situaties door middel van snelle 'to the point' analyses, waarna hij met een plan van actie komt om de problemen op te lossen. Speerpunt hierin is zijn doel om de gasten zover te krijgen dat ze hun leven zelf weer in eigen handen nemen.

Levenslessen van Dr. Phil

 • "You either get it, or you dont." Je begrijpt het, of je begrijpt het niet. Wordt iemand die het begrijpt. Begrijp waarom je dingen doet, of nalaat. Alleen dan kun je werkelijk tot veranderingen komen.
 • "You create your own experience." Je bepaalt zelf wat je ervaart. In alle gevallen besluit je zelf wat je reactie op zaken is. Anderen de schuld geven is gemakkelijk, maar neem zelf verantwoordelijkheid.
 • "People do what works." Mensen doen wat werkt. Zelfs het meest destructieve gedrag wordt beloond. Als dat niet zo zou zijn, zouden we dergelijk gedrag niet vertonen. Creëer je eigen motivatie.
 • "You can't change what you don't acknowledge." Je kunt niet veranderen wat je niet erkent. Wees eerlijk over dingen die niet blijken te werken en stop met het vinden van excuses om er mee door te gaan. Besef dat als je iets wilt veranderen dat je eerst moet toegeven dat er iets scheef zit.
 • "Life rewards action." Het leven beloont actie. Van stilzitten krijgt niemand voldoening, bewondering of erkenning.
 • "There is no reality, only perception." Er is geen realiteit, alleen perceptie. Als je naar de wereld kijkt door een donker en verstoord filter, zal je wereld ook donker en verstoord zijn. Als je jezelf ziet als zwak en kwetsbaar, zul je dat ook zijn. Besef dat hoe je tegen je omgeving aankijkt bepaalt hoe je je voelt.
 • "Life is managed, not cured." Het leven wordt geleid, niet gerepareerd. Het beste wat je kunt doen is jezelf zien te redden te midden van alle ups en downs, pleziertjes en teleurstellingen. Jij bent de manager van je eigen leven.
 • "We teach people how to treat us." We leren mensen hoe ze ons moeten behandelen. Wat je in het verleden accepteerde van mensen, is de duidelijkste indicatie van hoe ze je in de toekomst zullen behandelen. Geef vanaf het begin al aan waar je grenzen liggen. Als je het gevoel hebt niet goed behandeld te worden, train dan diegene!
 • "There is power in forgiveness." Er zit kracht in vergevingsgezindheid. Zoveel mensen lopen met woede, bitterheid, pijn, wraakgevoelens maar ze hebben zichzelf emotioneel opgesloten.Vergeving bevrijdt. De persoon die je vergeeft hoeft niet zijn excuses aan te bieden of te erkennen dat hij fout zit. Vergeef mensen niet omdat je graag wilt dat ze zich beter voelen. Doe het om jezelf beter te voelen en ga de vrijheid tegemoet.
 • "You have to name it, to claim it." Je moet het benoemen om het te kunnen krijgen. Wees duidelijk in wat je wilt en zorg dan dat je aan de beurt komt. Vermijd vaagheid. Wees zeer specifiek en je zult het krijgen.

Voorbeelden van Dr. Phil shows

Dr. Phil behandelt allerhande thema's uit het leven gegrepen en deze onderwerpen gaan vaak nog een stapje verder. Titels van zijn shows spreken boekdelen. "Are you a bitch?", "Exes from hell", "Family secrets and family lies", "Dangerous kids" en "Obsessive love" zijn thema's die menig presentator uit de weg zou gaan, maar Dr. Phil is in zijn element wanneer hij zijn gasten met dergelijke problemen aan de tand voelt en adviseert. Door de jaren heen lijkt dan ook geen onderwerp te zijn blijven liggen. Veel problemen zijn gerelateerd aan het huwelijk: Regels over ruziemaken, mannen die vreemdgaan, explosieve woede, bemoeizieke schoonmoeders, het overleven van een huwelijk, huwelijk-checkups, wanhopige echtgenoten en te vroeg getrouwd zijn. Maar ook complete families worden behandeld: Vechten waar de kinderen bij zijn, de opvoeding van een stiefkind, een familie in crisis, gewelddadige kinderen, hoe praat je met tieners en hoe goed ken je je kinderen eigenlijk?

Bestsellers Dr. Phil

 • Life Strategies: Doing What Works, Doing What Matters
 • Relationship Rescue: A Seven-Step Strategy for Reconnecting with Your Partner
 • Self Matters: Creating Your Life From the Inside Out
 • The Ultimate Weight Solution: The Seven Keys to Weight Loss Freedom
 • Family First:Your Step-by-Step Plan for Creating a Phenomenal Family
 • Love Smart: Find The One You Want, Fix The One You Got

"It's time to get real!"
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Phil McGraw tv-psycholoogDe Amerikaanse psycholoog en televisiepresentator Dr. Phil is beroemd geworden door een gastopreden bij de Oprah show. D…
Afvallen met het Dr. Phil dieetmijn kijk opAfvallen met het Dr. Phil dieetHet dieet van dr. Phil is niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook van je levensstijl. Er wordt ook geke…
Dr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet is anders dan andere dieëten, het is een weldoordacht plan om serieuze veranderingen in uw leven te breng…
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…

Reactieve depressieReactieve depressieIn tegenstelling tot een depressie zonder aanwijsbare reden is een reactieve oftewel exogene depressie een stemmingsstoo…
De allure van een cyberaffaireDe allure van een cyberaffaireRomances die op het Internet ontstaan volgen een karakteristiek scenario. Aanvankelijke aantrekkingskracht in een chatro…
Bronnen en referenties
Reacties

Gz-Psycholoog, 21-02-2013
Dr. Phil is erg veroordelend. Je mag mensen wel confronteren maar dat hoor je niet op zo'n veroordelende wijze te doen. Mensen voelen zich door zijn manier van doen juist erg aangevallen of kruipen helemaal in hun schulp. Daarmee bereik je hen niet. Je mag dit nooit zo doen als psycholoog. En dan die uitspraken als 'ik kan je er zo uitgooien!'. Alsjeblieft zeg… Reactie infoteur, 12-01-2016
"It's so much easier to tell people what they want to hear instead of what they need to hear." ~ Phil McGraw

Anti Phil, 21-06-2012
Please. Ik ben ook hulpverlener en deze heer is de slechts denkbare hulpverlener ever! Hij is paternalistisch, veroordelend, opdringend en de koning der suggestieve vragen. Ik kan zo boos worden wanneer mensen zijn adviezen aanhoren zonder zelf na ve denken! En maar denken dat hij alles weet. Denkt hij nou echt dat mensen veranderen wanneer het hen opgelegd wordt, wanneer ze veroordeeld worden, het idee hebben de grond ingetrapt te worden. Hij bedankte tijdens een 'sessie' een militlair voor zijn missie in irak. Dat is lekker onpartijdig! Reactie infoteur, 22-06-2012
Hi Anti Phil, mensen die naar zijn show komen doen dat vrijwillig. Ze weten dat ze advies en begeleiding krijgen. En dat krijgen ze juist omdat ze -veelal door oude patronen- zelf niet in staat zijn om tot oplossingen van hun problemen te komen. De licht provocerende manier die hij toepast is om mensen wakker te schudden en hun een spiegel voor te houden. Dit is een bekende, beproefde methode in de psychologie, met de bedoeling om een doorbraak te bewerkstelligen. 'Veroordeling' is daarbij soms broodnodig. Groetjes, A.

Bobbie, 17-09-2008
Mijnheer Phil geilt op kijkcijfers, op het moment dat B. Spears in grote problemen zat heeft hij zichzelf opgedrongen als hulpverlener. Op het zelfde moment werd alles breeduit gemeten in zijn show, dit is in strijd met de medische regels bovendien bleek de man geen bevoegd psycholoog in de staat California. Ook in de staat waar mijnheer Phil ooit bevoegd psycholoog was heeft hij zijn licentie ingeleverd. Waarom hij dit gedaan heeft is niet helemaal duidelijk, maar kort hiervoor zijn klachten tegen hem ingediend door een of meerdere dames. Reactie infoteur, 27-10-2008
Hi Bobbie, Phil had goede intenties maar helaas pakte het verkeerd uit en belandde hij in een wespennest. Phil is gepromoveerd psycholoog maar geen medicus en Spears had kennelijk een arts nodig (een psychiater wel te verstaan). Ik vind het flauw om de papierwinkel achter deze affaire op te voeren om Phil de grond in te boren. Hij is op-en-top psycholoog, en ook nog eens zeer overtuigend. Een betere had B. Spears niet kunnen hebben. Groet, A.

Ronny van Gerwen, 16-10-2007
Dr. Phil moet eerst eens naar zichzelf kijken voordat hij anderen bekritiseerd of raad geeft. Hij (zijn redactie) heeft in het interview met Joran van der Sloot geknipt en geplakt om zo Jorans woorden te verdraaien. Maar ja, ALLES voor de kijkcijfers natuurlijk.
Ook een oproep om Aruba te boycotten is van zijn hand. Kijk eerst eens naar je eigen land Phil… DAAR is genoeg te boycotten! Reactie infoteur, 29-12-2007
Dag Ronny, kalmeer. Dr Phil doet dagelijks uitstekend werk! A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 29-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.