13 tips voor meer zelfvertrouwen en minder onzekerheid

13 tips voor meer zelfvertrouwen en minder onzekerheid Veel mensen worstelen ermee, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties in de omgang en relaties met andere mensen. Soms leidt onzekerheid zelfs tot ernstige emotionele problemen. Daarnaast heb je door een onzekere sombere houding ook een negatief effect op de wereld en de mensen om je heen. De mate waar op je zeker of onzeker over jezelf bent is echter niet afhankelijk van de persoon die je bent maar wel van de manier waarop jij jezelf ziet. Gelukkig is het vrij makkelijk om dit zelfbeeld te veranderen en onzekerheid te overwinnen met een paar simpele trucs. Door middel van deze tips kan je je jezelf op een andere manier gaan zien waardoor je automatisch meer vertrouwen in je zelf krijg en je minder onzeker voelt.

Vergeef jezelf en leer van je fouten

Iedereen maakt fouten, keer op keer. Het verschil tussen gelukkige succesvolle mensen en ongelukkige mensen is dat de eerste groep leert van zijn fouten terwijl de laatste groep zichzelf zal schamen en straffen voor de fout om die vervolgens vaak nog een keer te begaan. Met schaamte en straf los je niets op. Geef toe dat je stom bent geweest, lach erom en probeer vervolgens te onderzoeken welke lessen je kan halen uit deze fouten. Op deze manier is een fout geen ramp meer, je krijgt er immers zeer waardevolle informatie van. Door jezelf te vergeven en te leren van je fouten zal je veel positiever in het leven komen te staan en meer zelfvertrouwen opbouwen.

Let op je postuur en je glimlach

Psychologen hebben ondervonden dat wanneer je jezelf forceert te lachen dit een positieve invloed heeft op je gemoedsgesteldheid en dus ook op je zelfvertrouwen. Postuur is nog belangrijker het heeft namelijk ook veel invloed op hoe andere mensen je zien. Op het moment dat je ineengedoken met je handen voor het hoofd zit zullen mensen zich vaak ongemakkelijk voelen in je buurt en zal je automatisch onzeker overkomen. Wanneer je echter een sterke houding hebt zal je, naast beter overkomen tegenover anderen, jezelf ook veel sterker en meer zelfverzekerd voelen. Het werkt dus zowel bij postuur als bij glimlach twee kanten op waardoor je zelf invloed hebt op je zelfvertrouwen.

Oefen met Dankbaarheid

Schrijf elke dag een lijstje op met minstens vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Dit lijstje mag nooit twee keer dezelfde zaken bevatten. Het zal best moeilijk zijn op het begin om telkens iets nieuws te bedenken. Een tip hiervoor is om te kijken wanneer iets wél goed gaat in plaats van fout: bijvoorbeeld als de bus wel op tijd komt of als je binnen zit terwijl het regent. Door deze oefening elke dag te doen zal je een negatief wereldbeeld veranderen in een positief wereldbeeld waardoor je over het algemeen een beter gevoel over jezelf zal krijgen.

Bron: Wonderlane, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Wonderlane, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Bron: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Voorbeelden van hoe een glimlach en postuur overkomt als zelfverzekerd (foto van wikimedia onder Creative Commons Licentie, zie beneden voor bronvermelding)

Accepteer wie je bent en concentreer je op de zaken die je wel kan veranderen

Accepteer de dingen die je niet kan veranderen: bijvoorbeeld, ik ben klein, lang, ik heb slechte ogen of tanden. Kijk vervolgens naar de dingen die je wel kan veranderen en probeer hier de eerste stappen in te zetten. Schrijf het zo op: ik ben misschien klein en daar kan ik niets aan veranderen maar ik kan wel iets veranderen aan mijn postuur. Vervolgens zal je je niet meer hopeloos verstaren op de zaken in het leven die je niet kan veranderen maar daarentegen je richten op de manieren waarop je jezelf wel kan veranderen.

Help anderen

In plaats van je je alleen op jezelf te concentreren kan het helpen om je juist naar buiten toe te richten. Dit kan door activiteiten zoals vrijwilligerswerk, advies geven aan jongere mensen, je ouders helpen in de tuin of zelfs antwoorden geven op online vragen. Dit heeft twee gevolgen. Ten eerste zal je niet meer zoveel aan je zelf en over jezelf nadenken omdat je andere mensen helpt. Ten tweede zullen mensen blij met je zijn en je bedanken, hier kan je ook zelf trots op zijn waardoor je een beter zelfbeeld krijg.

Concentreer je op de dingen die je wel kan in plaats van de dingen die je niet kan

Kijk naar alle kleine dingen die je wel eens gedaan hebt en wees hier dankbaar voor. Bijvoorbeeld een reis naar een ver land, een sportprestatie, een level in een bepaald spel. Merk op wat uniek is aan jezelf en kijk hoeveel andere mensen dit niet kunnen. Soms is het even zoeken naar jou unieke prestaties maar op het moment dat je het aan anderen vraagt zal er altijd wel iets naar boven komen. Door hier trots op te zijn wordt je veel zelfverzekerder.

Leer van mensen die in moeilijkere situaties leven

Een voorbeeld hiervan is Kyle Maynard: een man zonder armen en benen geboren die toch de meest extreme prestaties neerzet zoals het beklimmen van de Kilimanjaro. Op het moment dat je dit ziet kan je er door ontmoedigd raken maar het kan je juist ook motiveren. Iemand die het namelijk veel zwaarder heeft kan namelijk over zijn tekortkomingen heen komen, jij kan dat dus ook.

Klaag minder

Let er op hoeveel je per dag klaagt. Een oefening die hierbij goed helpt is het dragen van een armband. Op het moment dat je merkt dat je klaagt verwissel je de armband van arm. Op deze manier word je je er bewust van hoeveel je op een dag klaagt over kleine dingen. Klagen zorgt er voor dat je minder energie hebt en negatief over de wereld en dus ook over jezelf gaat denken. Door er bewust mee bezig te zijn kan je ervoor zorgen dat je minder energie verspilt aan de nare dingen in het leven.

Omring jezelf met positieve mensen

De mensen om je heen hebben een enorme invloed op jou die zowel negatief als positief kan zijn. Als je continu met mensen omgaat die zelf veel problemen of slechte gewoontes hebben zullen zij jou hiermee besmetten. Bescherm jezelf tegen deze invloed, juist als je onzeker bent ben je hier het meest vatbaar voor. Vermijd deze mensen en zoek mensen op waarmee het wel goed gaat. Mensen die veel lachen of nauwelijks klagen. Schrijver Jim Rohn heeft wel eens gezegd: “You are the average of the five people you spend the most time with.” wat betekent dat jij de optelsom van de vijf mensen die het dichtst bij je staan bent. Zorg er dan ook voor dat dit vijf mensen zijn die je graag mag of bewonderd.

Blijf niet hangen in het verleden en kijk niet te ver in de toekomst

Zorg er voor dat je vooral in het moment leeft. Het verleden is voorbij, daar kan je niets meer aan veranderen. De toekomst bestaat nog niet. Als je over de toekomst nadenkt creeër je een waarheidsbeeld wat niet bestaat. De toekomst is slechts een resultaat van alles wat je in het heden doet. Het heden is dus het vlak waar je invloed op hebt. Leef in het heden en kijk naar wat er op het moment gebeurt. Accepteer de situatie, ook al is het niet comfortabel of fijn en kijk vervolgens wat je er aan kan doen.

Zorg voor gezonde gewoontes zoals trainen en gezond eten

Talloze onderzoeken hebben bewezen dat door regelmatig te trainen het zelfvertrouwen groeit. Door de endorfine en dopamine die vrijkomt in je lichaam voel je je beter. Daarnaast krijg je een sterker en slanker lichaam wat ook kan zorgen voor meer zelfverzekerdheid. Door beter te eten (minder suiker en junkfood) zal je een stabieler humeur hebben. Door veel suiker te eten zal je humeur namelijk meer schommelingen hebben wat voornamelijk zal resulteren tot een instabiele persoonlijkheid met veel 'downs' en weinig 'highs.' Het tegenovergestelde zorgt voor meer rust en stabiliteit wat een positief effect zal hebben op de zelfbeheersing.

Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Ieder mens is anders. Door jezelf te vergelijken met andere mensen doe je jezelf te kort. Het is nooit mogelijk om iemand anders te worden, te zijn of überhaupt in zijn geheel te begrijpen. Je ziet dan ook meestal als je onzeker bent alleen iemand anders' goede of alleen iemand anders' slechte eigenschappen. Je hebt dus altijd een verkeerd beeld van iemand. Vervolgens zorg je ervoor dat je eigen zelfbeeld afhankelijk is van een verkeerd beeld van iemand anders. Hierdoor krijg je een vals en vaak ook negatief zelfbeeld. Verspeel de energie niet aan dergelijke gedachtespinsels.

Ga op zoek naar je passie en besteed veel tijd hieraan

Wat vind je vanaf kinds af aan al leuk? Is het met LEGO gebouwen bouwen of foto's nemen met een wegwerpcamera? Of heb je altijd graag getekend maar doe je dat niet meer omdat je je schaamt voor je eigen creaties? Vindt uit wat je echt leuk vindt om te doen, een activiteit waarbij de tijd voorbij vliegt, en besteedt hier veel tijd aan. Dit is namelijk een van je passies, iets wat je gelukkig maakt. Het leven is te kort om alleen maar ongelukkig te zijn en op het moment dat je in het leven voornamelijk doet wat je zelf leuk vindt zal je ook veel meer zelfvertrouwen opbouwen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…
Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Als je onzeker bent dan voel je je vaak niet prettig. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen, raar vinden of niet a…
Persoonlijke vaardigheden: zelfvertrouwen opbouwenPersoonlijke vaardigheden: zelfvertrouwen opbouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Wie zelfvertrouwen heeft, heeft voldoend…

Coaching, echt van deze tijdCoaching, echt van deze tijdSoms lijkt het alsof de ene helft van Nederland de andere helft aan het coachen is, zoveel verschillende coachen en vers…
Brainstormen: onsuccesvol en toch populairBrainstormen: onsuccesvol en toch populairBrainstormen is een techniek die erop gericht is om zo veel mogelijk ideeën te krijgen over een bepaald onderwerp. Vaak…
Bronnen en referenties
  • http://www.pickthebrain.com/blog/15-fascinating-facts-about-smiling/
  • https://www.goodreads.com/author/show/657773.Jim_Rohn
  • http://www.wikihow.com/Build-Self-Confidence
  • http://www.lifehack.org/articles/lifehack/63-ways-to-build-self-confidence.html
  • www.jamesaltucher.com
  • Afbeelding bron 1: Wonderlane, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.