Oefeningen: discipline, wilskracht en motivatie verhogen

Oefeningen: discipline, wilskracht en motivatie verhogen Iedereen heeft er last van, een gebrek aan discipline. Of het nou een scholier is die zijn huiswerk maar blijft uitstellen, een vrouw die de motivatie zoekt om een dieet te volgen en af te vallen of een man die probeert zijn conditie op peil te houden maar liever uitslaapt. In veel zelfverbeteringsboeken wordt gepleit voor een gedisciplineerde aanpak in het leven om succes en geluk te bereiken. Er wordt echter bijna nooit verteld hoe, laat staan dat er duidelijke oefeningen worden gegeven. Ik zal hier een oefensessie geven die de mens leert om gedisciplineerd te werk te gaan. Discipline kan je praktisch puur trainen zoals je een sport traint. Door herhaaldelijk de focus te leggen op een bepaalde techniek of beweging wordt deze getraind en verbeter je in een dergelijke activiteit. Het probleem is dat voor een dergelijke training al discipline nodig is. De motivatie om dit artikel te lezen is echter al genoeg om in deze oefening te slagen en na een paar weken gedisciplineerd aan de slag te kunnen met de activiteit waar je het voor nodig hebt. Deze oefening kost slechts 5 tot 20 minuten per dag en zal in veel gevallen je motivatie, concentratie, wilskracht en vooral je discipline verhogen.

Eigen resultaten dankzij deze discipline-oefening

Dankzij deze oefeningen en discipline over het algemeen:
 • Schrijf ik elke dag een dagverslag, een recensie of een artikel.
 • Train ik elke dag intensief tenminste twee spiergroepen.
 • Heb ik geleerd te plannen en mijn leven te ordenen
 • Zorg ik ervoor dat ik minstens 6 uur per week vanuit thuis werk en zo bijverdiensten krijg
 • Begin ik met gitaar leren spelen op eigen initiatief
 • Gaat mijn studie (zowel college als zelfstudie) me met gemak af
 • Ben ik energieker, vitaler en vrolijker dan normaal

De gedachte achter de oefening:

Met de bovengenoemde resultaten hoop ik genoeg te hebben bewezen dat deze methode daadwerkelijk werkt. Ook zijn er veel mensen die door middel van variaties op deze techniek soortgelijke resultaten hebben geboekt.

Disciplinair handelen is eigenlijk continu hetzelfde trucje, als je het eenmaal op een vlak goed kan volhouden kan je dit aanhouden bij andere activiteiten of trainingen. Dit eerste vlak moet echter niet plezierig zijn en volstrekt nutteloos. Het is namelijk veel makkelijker om leuke of interessante activiteiten vol te houden dan de activiteiten die normaal gezegd eerst pijn opbrengen en dan pas resultaat, zoals bij afvallen en het volgen van een dieet.

We beginnen dus met de basis van het begrip 'discipline'. Het repeteren van een activiteit op een continue basis. Omdat we bij de meest saaie en moeilijke activiteit moeten beginnen, daarna kan je de discipline namelijk op alles toepassen, ligt de nadruk op nutteloze activiteiten die niet tot een doel leiden. Wanneer je elke dag deze nutteloze oefeningen uitvoert, train je de 'discipline' op zichzelf, die je vervolgens op je eigen activiteiten toe kan passen.

Oefeningen:

 • Stap 1: Kies een van de oefeningen uit het onderstaande schema. Probeer je gedachten vrij te houden van ongeduld of irritatie, concentreer je geheel op de taak en weet dat het maar 5 tot 10 minuten duurt. Als je deze volbrengt schrijf je voor jezelf op dat je het gehaald hebt of vink je het af van een lijstje. Ook helpt het om op te schrijven hoe het voelde: van tevoren, terwijl je bezig was met de activiteit en erna.
 • Stap 2: Als je niet slaagt probeer het dan de volgende dag weer. Als je wel slaagt kies je de volgende dag nog een oefening en doe er nu twee op een dag. Documenteer het net als bij de vorige oefening. Deze stap doe je gedurende twee dagen.
 • Stap 3: Als je hierin slaagt voeg je een derde taak erbij en ook deze volbreng je 2 dagen achter elkaar.
 • Stap 4: Stop met één oefening en kies een nieuwe. Doe dit ook gedurende twee dagen.
 • Stap 5: Verplaats een oefening met een lichte vorm van je eigen discipline. Bijvoorbeeld: eet een stuk fruit per dag, doe 20 push-ups, kijk kritisch naar een muziekstuk, doe 5 wiskunde opgaven. Hou het zo basic mogelijk en zorg ervoor dat er nog weinig moeite inzit. Door de vorige oefeningen zou het een stuk makkelijker moeten gaan.
 • Stap 6: Laat steeds meer nutteloze taken vallen en voer de strengheid van je eigen discipline geleidelijk met kleine stapjes op. Probeer niet aan het doel te denken of aan een vorm van beloning maar concentreer je op het volbrengen van een bepaalde repetitie.
 • Stap 7: Na een week herhaling zal je wennen aan de discipline en blijft het in je dagritme steken, uiteindelijk wordt het zo normaal als tandenpoetsen en denk je er niet meer over na. Uiteindelijk kan je ook de laatste nutteloze oefening laten vallen en je volledig concentreren op je eigen disciplinaire activiteiten.

 • Sta elke dag 5 – 10 minuten op een stoel. Luister geen muziek of lees niets.
 • Verplaats 50 paperclips of punaises een voor een van het ene naar het andere bakje, rustig en met aandacht.
 • Ga dertig keer staan en weer op een stoel zitten
 • Schrijf 100 keer op een blad: Ik zal een nutteloze oefening doen.
 • Onthoud een gehele songtekst of een gedicht.
 • Schud een kaartspel en order het weer
 • Gooi met 5 dobbelstenen tot je een yahtzee (5 dezelfde) hebt gegooid.
 • Fluister tegen jezelf herhaaldelijk dat je deze oefening zal volbrengen terwijl je op deze manier vijf minuten de tijd doodt.
 • Ga een kwartier vroeger naar bed of sta een kwartier vroeger op dan normaal.
 • Ijsbeer je kamer of tuin rond voor vijf minuten

Je kan zelf hier ook oefeningen toevoegen maar denk eraan dat de oefeningen voornamelijk geen doel of opbrengst mogen hebben, nutteloosheid is de eis!

Laatste tip: Doelstelling

Het is bewezen dat mensen meer bereiken wanneer ze doelen stellen. Als je eenmaal de discipline onder de knie hebt, helpt het om maandelijkse of zelfs wekelijkse doelen te stellen en deze op te schrijven of met iemand te bespreken (anders zijn de doelen niet concreet en zal je ze sneller vergeten). Zorg er altijd voor dat je een vakje kan afvinken en beloon jezelf als je een doel hebt behaald. Voorbeelden zijn: 2 kilo afvallen in een maand, 50 kilo kunnen bankdrukken in 2 weken, 4 onbekende mensen aanspreken per dag, 5 dagen in een week geen koekjes of chips eten.

Houdt altijd vol aan disciplinaire activiteiten, vooral aan het begin! De continuïteit is aanvankelijk veel belangrijker dan de strengheid waarmee je deze activiteit beoefend. Later ga je er automatisch meer tijd en moeite aan besteden, je moet eerst echter leren om het vol te kunnen houden. Je kan namelijk een dag 3 uur sporten en daarna weer helemaal niet of elke dag een kwartiertje. Het laatstgenoemde zal altijd effectiever zijn op lange termijn en minder moeite kosten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel resultaat met hoge intensiteit interval trainingSnel resultaat met hoge intensiteit interval trainingHoge intensiteit interval training, meestal aangeduid met de Engelse term high intensity interval training, is een relat…
Effect en trainingswetten van krachttrainingEffect en trainingswetten van krachttrainingTijdens het trainen van kracht moet je met allerlei elementen rekening houden. Een paar keer gewichten heffen betekent n…
Hoe word ik een betere wielrenner?Hoe word je een betere wielrenner? Hoe verbeter je je klimcapaciteiten? Hoe word je profwielrenner? Misschien heb je je…
Fitness: Milon CirkelFitness: Milon CirkelHeb je weinig tijd en wil je toch je uithoudingsvermogen verbeteren en wat aan je gewicht doen, dan is de Milon Cirkel m…

Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Burkeman en de positieve kracht van negatief denkenBurkeman en de positieve kracht van negatief denkenHeb jij ook zo'n gloeiende hekel aan die onverbeterlijke positivo’s met hun irritante clichés als ‘het komt allemaal goe…
Bronnen en referenties
 • Exploring the world of lucid dreams - Stephen LaBerge & Howard Rheingold
 • Strength of will and how to develop it - Boyd Barrett
Sveneras (70 artikelen)
Laatste update: 31-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.