Onzekerheid binnen de relatie

Onzekerheid binnen de relatie Hoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer die bevestiging nodig? Ben jij erg jaloers? Of zeur je misschien te veel? Of toon je liever helemaal geen gevoelens binnen de relatie? Wat is de oorzaak van deze onzekere gevoelens binnen de relatie? Hoe kan je omgaan met onzekerheid? Wat is de eerste belangrijke stap die je moet nemen als je last hebt van een negatief zelfbeeld of van een laag zelfbeeld binnen de relatie?

Bevestiging

We hebben allemaal op z´n tijd wel eens een bevestiging nodig binnen onze relatie. Als we deze bevestiging zo vaak nodig hebben, kan dat veroorzaakt worden door een onderliggend probleem: onzekerheid. Waarom is de goedkeuring van je eigen vaste partner zo belangrijk voor je?

Jaloezie

Wat is de oorzaak van jaloezie? Onzekerheid is de belangrijkste oorzaak van jaloezie. Besef dat jaloezie geen teken van liefde is binnen een relatie. Onzeker voelen binnen de vaste relatie kan zich uiten in het volgend gedrag:
Jaloezie, jaloers op de ex, jaloers op de aandacht die je partner geeft aan naderen en niet aan jou,
Verlatingsangst, bang dat de ander je zal verlaten, bang dat de ander je zal bedriegen,
Zeuren om bevestiging te krijgen en vlak na de gekregen bevestiging opnieuw gaan beginnen met zeuren om bevestiging (hier kan je je partner radeloos mee maken!)

Zeuren

Vrouwen die zich onzeker voelen binnen de relatie, echt onzeker voelen, kunnen gaan zeuren. Zeuren om de bevestiging dat de vaste partner van hen houdt terwijl hij dat dagelijks honderden keren moet zeggen. Zeuren is een kenmerk van persoonlijke onvrede: onzekerheid en verlatingsangst. Iedereen die haar onvrede niet kwijt kan binnen de relatie, gaat zeuren. Aangeven dat je problemen hebt met onzekerheid binnen de relatie, is een eerste belangrijke stap voor een vrouw. Besef dat zeuren binnen de relatie geen teken van liefde is.

De ander kwijtraken

De angst om de ander kwijt te raken komt voort uit een laag zelfbeeld en uit onzekere gevoelens. Waarom voel je je ondergeschikt aan je partner? Waarom voel je je minderwaardig? Waarom zou je vaste partner jou willen verlaten?

Ben ik de enige?

Ben ik de enige die zich onzeker voelt? Nee, afhankelijk van de situatie, zijn heel veel mensen onzeker binnen hun relatie. Iedereen heeft een eigen manier om met onzekerheid om te gaan, de een verbergt onzekerheid met een
  • Glimlach en een ander verbergt onzekerheid met
  • Arrogant gedrag.

Man

Over het algemeen lijkt het of onzekerheid binnen de relatie typisch vrouwelijk is. Het is een feit dat vooral vrouwen zich (enorm) onzeker kunnen voelen binnen de relatie. Maar ook de man kan zich (heel) onzeker voelen binnen de relatie. Onzeker om zijn gevoelens te tonen. Onzeker om over zijn gevoelens te praten. Gevoelens tonen is moeilijk voor een man, terwijl gevoelens hebben heel menselijk is. Besef dat geen enkel gevoel tonen binnen de relatie dat dat geen teken van liefde is.

Duidelijkheid

Laat de onzekerheid en de onzekere gevoelens nooit overheersen binnen de relatie. Laat je niet leiden door onzekerheid. Eigenlijk iedereen heeft wel eens te maken met onzekerheid of met onzekere gevoelens binnen de relatie. Vroeg of laat komt er altijd duidelijkheid, duidelijkheid over die zaken waar je je onzeker over voelt.

Liefde

Onzekerheid binnen de liefde komt vaak voor. Als een van de partners zo vaak bevestiging nodig heeft van de vaste partner, kan deze ongeduldig gaan reageren. Als daar bovenop de onzekere partner alles doet om de ander te behagen en als een puppy achter de vaste partner aan gaat lopen, kan dat voor verstikking zorgen: de vaste partner kan het enorm benauwd krijgen. Laat je niet leiden door onzekerheid, maar werk aan je onzekere gevoelens.

Onzekere gevoelens

Omgaan met onzekere gevoelens: Als je gaat werken aan je onzekere gevoelens, vraag je dan eens af: Waar ben je bang voor? Bang om verlaten te worden? Bang om bedrogen te worden? Is er iets in het verleden gebeurt waardoor je nu zo onzeker voelt? Is er iets gebeurt in vorige relaties waardoor je nu zo onzeker voelt? Is dit gecommuniceerd naar de vaste partner toe?

Omgaan

Hoe kan je omgaan met onzekere gevoelens? Als jij degene bent die zich onzeker voelt, besef dan dat je een stuk vrijheid van je partners leven in beslag neemt, door steeds bij hem of haar te willen zijn. Veel beter is het om zelf dingen te gaan ondernemen: bel een vriend of vriendin op en ga samen lunchen of naar de sportschool. Het grote voordeel is dat jij je veel beter voelt en jullie hebben elkaar iets te vertellen! Gun elkaar deze vrijheid.

Praten

Wat kan je nog meer doen aan je onzekere gevoelens? Praten! Praat met elkaar. Leg je vaste partner uit wat de onderliggende redenen is van je gedrag: dat je je onzeker voelt!

Vaste partner

Misschien ben jij niet diegene die last heeft van onzekere gevoelens, maar is je vaste partner degene die zich onzeker voelt. Hoe ga je om met een partner met onzekere gevoelens? Dat jij af en toe je geduld verliest om de constante bevestiging die je onzekere partner nodig heeft, is menselijk. Met elkaar praten over deze onzekere gevoelens is wel een eerste belangrijke stap. Je onzekere partner stimuleren om te gaan met deze onzekere gevoelens is heel belangrijk: jullie relatie zal verbeteren als jullie beiden lekker in je vel zitten!

Negatief zelfbeeld

Over het algemeen mag aangenomen worden dat iemand niet binnen een dag een negatief zelfbeeld heeft gecreëerd. Het kan een proces van jaren zijn geweest eer iemand last kreeg van onzekere gevoelens. Besef en verwacht ook niet dat iemand met onzekere gevoelens binnen een dag zelfverzekerd is. Zelfvertrouwen opbouwen is een persoonlijke vaardigheid die jaren in beslag kan nemen. Het begint met het nemen van de eerste stap: er over praten.

Stappen

De belangrijkste stappen op een rijtje hoe om te gaan met onzekerheid en met onzekere gevoelens:
  1. Ga op zoek naar de bron van de onzekerheid: waar komt de onzekerheid vandaan? Is er iets gebeurt in het verleden of tijdens vorige relaties? Vertel je vaste partner hier over!
  2. Verwachtingen binnen de relatie kunnen naders zijn dan die van je vaste partner, hebben jullie samen dezelfde verwachtingen binnen jullie relatie?
  3. Concentreer je niet alleen op de onzekerheid: creëer je eigen leven! Begin stapje voor stapje: start met een cursus buitenshuis, ga naar de sportschool met de buren, ga op stap met je broer of zus en ga uit lunchen met je beste vriendin of vriend: start met leven!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloezie naar de ex van je huidige partner toe kan heel vervelend en frustrerend zijn, zowel voor jezelf als voor je par…
Onzekerheid: oorzaken en tipsOnzekerheid: oorzaken en tipsOnzeker zijn kan om allerlei redenen, bijvoorbeeld over je uiterlijk, over je toekomst, over wie je bent... Iedereen is…
Zelfvertrouwen, onzeker zelfbeeldZelfvertrouwen, onzeker zelfbeeldMensen met een laag zelfbeeld, onzeker zijn en een lage zelfwaardering bezitten, schatten hun kwaliteiten minder hoog in…
Onzekerheid is te overwinnen maar verandering kost energieOnzekerheid is te overwinnen maar verandering kost energieEr zijn ontelbaar veel mensen die onzeker zijn. Hoeveel precies dat is niet duidelijk te zeggen omdat onzekerheid iets i…

Angst voor spinnenAngst voor spinnenAngst voor spinnen: de meeste mensen vinden spinnen helemaal niks. Ze heben er angst voor en gaan ze het liefst uit de w…
Alles over positief denkenAlles over positief denkenIedereen heeft het in zich, maar niet iedereen weet het te benutten. Positief denken. Hierdoor kunnen een groot aantal v…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.