Een goed humeur

Een goed humeur Het blijft toch apart dat niemand er voor kiest om met een zuur humeur rond te lopen, maar als men er iets aan moet doen om het humeur structureel wat vrolijker te krijgen, het plots niet zo belangrijk is. Is het de moeite of hebben mensen – die vanuit hun basis wat zuriger zijn – er echt zoveel moeite mee? Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je humeur wat zonniger te stemmen.

Vrolijk of toch niet!

Het is een gegeven dat niet iedereen een zonnig humeur van zichzelf heeft. Je wordt geboren met een bepaald pakketje (waar angst onderdeel van uitmaakt) en verder word je gevormd tijdens het leven met bijvoorbeeld “het glas half vol” of “het glas half leeg”. Als je ouders hebt die alles van een negatieve kant bekijken, is de kans groter dat jij ook vanuit dat perspectief ergens naar kijkt dan wanneer je ouders hebt die alles met een zonnig humeur zien. Naarmate je ouder wordt kan dit beeld versterkt worden of juist omgebogen worden. Bijvoorbeeld een partner kan hier een rol in vervullen of uiteraard vanuit je persoonlijke ontwikkeling.

Beïnvloeden?

Het is niet eenvoudig om het proces te veranderen en van de een op de andere dag te zeggen dat je positief naar zaken kijkt, als je alles jaren vanuit een negatief perspectief hebt bekeken. Er zijn wel een aantal zaken welke je kunt toepassen om dit proces langzaam te veranderen en zo kan je iedere dag net weer even iets positiever worden.
  • Daarbij staat voorop dat je blij moet zijn met jezelf en het leven dat je hebt (en daarvoor hoef je niet een vette bankrekening te hebben!). Overigens is blij een breed begrip en dat is ook goed. Blij worden van de dingen die je doet, de mensen (en eventueel dieren) om je heen, je omgeving etc. Koester dit plaatje eens wat vaker bewust.
  • Sta jezelf dan ook toe dat je leuke dingen doet. Het hoeft niet spectaculair te zijn om een glimlach op het gezicht te laten belanden. Iets doen wat je nooit doet (leuk-spannend) is een begin. Als je bijvoorbeeld nooit fietst, maak dan eens een heerlijke fietstocht met de zon boven je hoofd, ga lekker koken voor een groep mensen als dit niet je dagelijkse bezigheid is of neem een proefles tennis, yoga, spinning of wat dan ook.
  • Als je uitgerust bent is het eenvoudig om te leren en dus is het belangrijk dat je drukte en rust nemen afwisselt en niet in een stressvolle periode blijft hangen. Als je het erg druk hebt gehad, is het goed om bijvoorbeeld een wandeling in de natuur te maken, je lekker laten masseren of doe wat ademhalingsoefeningen (met instant rust in je lijf). Lekker rustig ergens gaan zitten en diep inademen via de neus en neem de dubbele tijd om weer uit te ademen. Neem er maar eens 5-minuten voor en ervaar hoe rustig je er van wordt. Kost niets en kan ook tijdens een stressvolle periode.
  • Zet je zintuigen in en ervaar de schoonheid om je heen. Bekijk alles goed en spreek maar eens uit wat je als mooi ervaart. Een kunstwerk in de woonkamer wat er al langere tijd staat, die ene plant voor het raam of in de tuin. Maar het kan ook iets zijn wat je ziet, hoort of ruikt tijdens een wandeling of fietstocht in de natuur. Het gaat om de details die je waarneemt en waarvan je een glimlach van om je mond krijgt. Je zintuigen stimuleren is overigens goed voor meerdere lichaamsprocessen.

Negatief zijn mag

Wel is het zo dat als je midden in een proces zit dat je anders tegen zaken aan wilt kijken, je ongetwijfeld zo nu en dan een somber moment hebt. Kost wat kost dit gevoel wegduwen is geen optie en werkt op de lange duur ook niet. Laat zo’n gevoel gewoon even toe en zet enig moment de knop weer om (als dit niet vanzelf gaat). Probeer te benoemen waar je somber van wordt, maar blijf er vervolgens niet in hangen.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal

Relativeren en de tijd nemen

Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze zichzelf vooral niet te serieus nemen en eigenlijk zit daar wel wat in. Natuurlijk is het ook met een knipoog, want je doet de dingen wel zo goed als je kunt en met je volle aandacht. Dat neemt niet weg, dat het maar handelingen of gedragingen zijn of maar een mening is. Relativeer dus het belang en daarmee ook je rol in het geheel. Goed voor jezelf zijn is belangrijk, maar egocentrisch is doorgeslagen gedrag… je bent niet het middelpunt van het universum. Maar het mooie is… dat is niemand! Als iemand dus iets zegt wat niet goed valt hoeft dit helemaal niet sec om jou te gaan, voor hetzelfde geld had die man of vrouw een rotdag, is hij chagrijnig opgestaan etc. De man die een deuk in je auto heeft gezet, heeft dit vast niet met opzet gedaan. Hij is niet zo handig, heeft zijn dag niet of is onwel geworden. En ga zo maar door…

Naast relativeren is de tijd ergens voor nemen belangrijk, want dat geeft rust en mogelijk de rust om na te denken en wél te relativeren. Maar ongeduld maakt mensen ook ongedurig en dat geeft weer onrust in het lijf. Onrust is negatief en als je bezig bent met juist positiever naar zaken te kijken, kan je dat er niet bij gebruiken. Aan je ongeduldigheid werken kan nooit kwaad, al is het maar om het besef te hebben en jezelf er op aan te spreken, als het die onrust veroorzaakt. Een aantal zaken welke eerder benoemd zijn om positiever tegen zaken aan te kijken helpen ook om je ongeduld – in ieder geval deels – los te laten.

Tot slot

Met een goed humeur de dag door, maakt het leven lichter en zonniger. Ook als je negatief belast bent vanuit je jeugd, kan je het proces keren. Wie wíl leren kan er verder mee komen en is “zo ben ik nu eenmaal” een dooddoener!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een beter humeurTips voor een beter humeurEen slecht humeur is niet alleen erg vervelend voor degene die ermee zit, maar ook voor de mensen erom heen. Vaak laten…
Hoe word je vrolijker en hoe krijg je de slappe lach?Hoe word je vrolijker en hoe krijg je de slappe lach?Lachen is gezond. Maar wat als er voor je gevoel niks te lachen valt? Sommige problemen maken een mens in het dagelijks…
Wat doen tegen menopauze? Wisselend humeur en misselijkheidWisselend of opvliegend humeur oplossen tijdens de menopauze? Het kan! Heel wat vrouwen hebben er last van en soms kan h…

Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…
Ongelijkwaardige relaties en persoonlijke grenzenOngelijkwaardige relaties en persoonlijke grenzenBij ongelijkwaardige relaties investeert de ene mens meer emotionele energie in het contact dan de andere mens. De ene p…
Bronnen en referenties
  • F. Subberman - psycholoog
  • Afbeelding bron 1: Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.