Herfst- of winterdip

Herfst- of winterdip Er zijn allerlei verschillende namen voor, maar waar het op neerkomt is dat je - gebonden aan het seizoen dat alles er net iets minder vrolijk en zonnig uitziet - wat neerslachtig bent… de herfst- of winterdip. Voor de meeste die er last hebben geldt, dat de herfst een negatief karakter heeft en meestal gaat het gaandeweg de winter voorbij (of men heeft er tot de lente last van). Sommige mensen duiken volledig onder de wol en hebben het zwaar te pakken, maar er zijn wel wat zaken welke je pro-actief op kunt pakken om het neerslachtige te voorkomen of tot een minimum te beperken.

Het seizoen

Het is voor veel mensen herkenbaar dat men niet vrolijker wordt van de zon die ingewisseld wordt voor bewolking met donkere luchten, regen en wind, wat weer guur weer oplevert. Die zon die maakte dat je zonder jas lekker de buitenlucht in kon, wordt nu ingewisseld voor een jas en plu. De lampen moeten eerder aan en de ochtendouche wordt op een hetere temperatuur gezet.

Voor sommige mensen is dat zo erg dat ze onder de wol kruipen en er het liefst die hele periode niet meer onder vandaan komen. Maar de grootste groep die er last van heeft, kan op momenten wat neerslachtig zijn. Andere mensen zijn dan soms weer in staat deze mensen “op sleeptouw” te nemen, maar je kunt er zelf ook actief mee bezig zijn om de baas te worden over je gevoel en het een positieve draai te geven.

Zelf aan de slag

Het is - als je zelf aan de slag gaat - belangrijk dat je tijdig begint. Als je immers in die negatieve spiraal zit, is het lastig hier zelf nog uit te komen. Onderstaand enkele zaken die je tijdig op kunt pakken, om zo het proces (proberen) te keren. Alles moet dagelijks “ingevuld” worden en ook al moet je jezelf er toe dwingen … doen!

Ademhaling

Zo vanzelfsprekend, een goede ademhaling … maar we doen het niet. Veel mensen ademen als het ware te hoog en dan voorzie je je hele lichaam niet op de juiste wijze van zuurstof. Ga er eens bewust voor zitten en doe dit minimaal 2x per dag enkele minuten lang. Noem het een moment voor jezelf, maar dan een bewust moment. Concentreer je op je ademhaling en adem diep door de neus in, even een moment vasthouden en dan in alle rust uitademen. Neem iets meer tijd voor de uitademing dan voor de inademing. Je hart gaat op een uitademing wat kalmer kloppen en dat maakt je weer rustig en in balans.

Met een beetje geluk bewerkstellig je dat je doorlopend goed gaat ademen en daar heb je het hele jaar plezier van. Wat je verder kan helpen is jezelf enkele malen per dag - waar je ook bent - lekker uit te rekken en hef je gezicht naar de lucht en lach. Gewoon een vette glimlach op je gezicht toveren (ook al denk dat er niets te lachen valt). Lachyoga kan je in deze ook helpen.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay
Frisse lucht/daglicht
De frisse lucht is belangrijk … iedere dag! Dus ga iedere dag minimaal 1 uur naar buiten (meer is nooit erg). Je kunt dit opdelen in 2x een half uur of je gaat een uur lang naar buiten. De natuur is het beste in deze, dus kijk of er een natuurgebied in je omgeving is (kan ook een aangelegd stadspark zijn) en wandel of fiets er doorheen. Misschien kan je de eerder genoemde ademhalingsoefening ook in de buitenlucht doen. Het is logisch dat je liever met een zonnetje naar buiten gaat, maar ook als het regent moet je naar buiten. Goed aankleden, plu mee … en lopen maar. Probeer tijdens die wandeling of fietstocht je gedachten zoveel als mogelijk los te laten en proberen te genieten van de dieren en planten die je ziet.

Bewustwording

Focus je op al het moois in je omgeving en geniet er van. Dat klinkt simpel maar is het niet, als je met die opkomende negativiteit in je hoofd zit. Of je nu aan het wandelen bent in de natuur, je met je kind of kleinkind aan het freubelen bent aan de keukentafel of je kijkt naar wat nieuwe meubeltjes die je eerder in het seizoen gerangschikt hebt, kijk bewust en ervaar wat het met je doet als je geniet van hetgeen je ziet. Dit kan je feitelijk met alles doen en geeft je net iets meer diepgang.

Bewustwording is ook jezelf wijzen op de mooie dingen je meemaakt. Zorg er dus voor dat je iedere dag voor het slapen gaan bedenkt welke drie leuke dingen je hebt meegemaakt en waar je een blij gevoel van gekregen hebt.

Lachen

Lachen is gezond, dat weten we. Maar de vraag of je iedere dag minimaal éénmaal hartelijk lacht, wordt door menigeen negatief beantwoord. Als we iets geks zien, glimlachen we een keer … maar die lekkere lach waar je zelfs je buik van gaat voelen, dat is pas echt lachen. Er is altijd een mogelijkheid om te lachen. Al zet je de televisie maar aan en kijk je naar tekenfilms van bijvoorbeeld Tom & Jerry, homemade video’s waar opa over de fiets struikelt of een Amerikaanse sitcom (die rond etenstijd vaak op televisie zijn). Lach minimaal éénmaal per dag op deze wijze … en meer is nooit erg.

Voeding

Voeding is belangrijk, maar focus je op zoveel als mogelijke verse producten. Zorg dat je meer dan ooit gezond eet en alle vitamines binnenkrijgt. Eet regelmatig en laat de zware koolhydraten, suikers en dierlijke vetten zoveel als mogelijk staan. Eet ook bewust en geniet van je broodje, je kom yoghurt, je appel of je stukje zalm.

Negatief moment

De kans dat je een beetje een negatieve inslag van nature hebt, is groter als je last van een herfst- winterdip hebt … en dat wil zeggen dat je best zo nu en dan zo’n negatief moment mag hebben. Alleen, ben je wel de baas over je gevoel en laat je je niet meeslepen in het negativisme. Reserveer er desnoods wat tijd voor in dat je negatieve gevoelens toelaat, maar sla niet door!

Tot slot

Op schrift is het gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je het serieus oppakt en je houdt aan alle zaken die dagelijks de revue moet laten passeren, heb je meer kans dat je op een prettige manier deze “donkere” periode doorkomt. Succes!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterdip: symptomen en tipsWinterdip: symptomen en tipsDe winterdip, ook wel de winterdepressie genoemd: in de maanden dat het weer buiten kouder en guurder wordt, het 's avon…
Wat te doen aan een winterdip?Wat te doen aan een winterdip?In het najaar wordt het al vroeg donker. Het wordt kouder, je hebt weinig energie, je bent vermoeid en je voelt je sombe…

ZelfbeschadigingZelfbeschadigingMensen beschadigen zichzelf om verschillende redenen. Vaak hebben deze mensen last van een laag of veel te negatief zelf…
Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…
Bronnen en referenties
  • R. Verdonschot - psycholoog
  • Afbeelding bron 1: Lenaaera, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.