Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapen

Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapen De eerste paar maanden met een pasgeboren baby kunnen erg vermoeiend zijn. Ze slapen misschien nog wel veel, maar een ritme ontbreekt. Een paar keer 's nachts je bed uit moeten is eerder regel dan uitzondering. In het begin wordt een baby nog wakker omdat hij bijvoorbeeld honger heeft. Naarmate een baby ouder wordt zal hij een dag en nachtritme ontwikkelen en 's nachts langer doorslapen. Maar wat moet je doen als je baby na een paar maanden nog steeds 's nachts een paar keer wakker wordt en niet wilt doorslapen?

Wat wordt onder doorslapen verstaan?

Officieel slaapt een baby door als hij vijf uur achter elkaar slaapt. Dit zou bijvoorbeeld betekenen van twaalf uur 's nachts tot vijf uur 's ochtends. Als ouder word je hier natuurlijk nog steeds niet echt gelukkig van. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat de kleine 's avonds naar bed gaat en 's ochtends weer wakker wordt. Een gemiddelde baby heeft elf tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Wanneer een baby vier maanden oud is mag je verwachten dat hij ongeveer acht uur achter elkaar zal doorslapen. Vanaf een half jaar tot een jaar slapen de meeste baby's elf tot twaalf uur achter elkaar. Al zullen er nog regelmatig uitzonderingen zijn als de baby bijvoorbeeld tanden krijgt of verkouden is. Over het algemeen zijn er drie oorzaken waardoor een baby niet doorslaapt.

De baby heeft honger

De eerste weken zal een baby nog wakker worden omdat hij honger heeft. In het begin heeft een baby nog een late voeding nodig (meestal rond elf uur) en dan wordt hij midden in de nacht nog een keer wakker, bijvoorbeeld om een uur of vier. Vanaf vier maanden mag je beginnen met vast voedsel en pap. Wanneer een baby ouder wordt heeft hij 's nachts minder voeding nodig, maar sommige baby's vinden het wel erg lekker en maken er een gewoonte van. Om je baby te laten doorslapen, kan je het beste voedingen gaan afbouwen. Wanneer je baby bijvoorbeeld om vier uur wakker wordt, geef hem dan of minder voeding of wat water. Uiteindelijk heeft hij deze voeding niet meer nodig en zal hij doorslapen. Wanneer dit gelukt is, kan je de late voeding van elf uur op dezelfde manier gaan afbouwen.

Een ander tip is om te zorgen dat een baby met een goed gevulde maag naar bed gaat. Veel ouders geven hem bijvoorbeeld in plaats van een fles melk een fles met pap. Dit is zwaarder dan melk en verteert minder snel.

De baby voelt zich niet lekker

Wanneer een baby zich niet lekker voelt, zal hij die nacht niet lekker doorslapen. Dit kan bijvoorbeeld als hij ziek is of krampjes heeft. Wanneer je baby pijn heeft of ziek is, merk je dat als ouder snel genoeg. Maar het kan wel heel vermoeiend zijn om er een paar keer per nacht uit te moeten om je baby te troosten. Wanneer je baby ziek is en daardoor niet doorslaapt, kan je hem bijvoorbeeld een kinderparacetamol of zetpil geven. De pijn neemt af, waardoor een baby lekkerder zal doorslapen.

Wanneer je baby last heeft van krampjes zijn er verschillend homeopathische middeltjes die helpen tegen krampjes. Bij de drogist of bij de apotheek kun je genoeg vinden. Ook kan er geprobeerd worden om op andere voeding over te stappen.

De baby wordt wakker zonder aanwijsbare reden

Bij de twee oorzaken hierboven weet je wat er aan de hand is en kun je er wat aan doen. Echter worden de meeste baby's die niet s'nachts doorslapen, wakker zonder duidelijke reden. Met deze tips kun je jouw baby wel mogelijk laten doorslapen:

  • Zorg dat je baby ontspannen naar bed gaat. Een baby al het fijnst slapen wanneer hij volledig ontspannen naar bed gaat. Doe hem bijvoorbeeld in bad en geef de baby een massage.
  • Doe daarom ook geen drukke spelletjes meer voordat de baby naar bed gaat.
  • Een vast ritme kan ook zeker helpen om een baby te laten doorslapen.
  • Maak het niet te leuk voor je baby wanneer hij 's nachts wakker wordt. Troost je kindje of loop bijvoorbeeld even met hem, maar leg hem daarna weer terug. Je baby moet toch leren dat het slaaptijd is en geen speeltijd.
  • Misschien voelt je baby zich 's nachts alleen en zal hij daardoor niet doorslapen. Soms helpt het om de baby een knuffel of speentje in bed te geven, waardoor hij zich niet alleen voelt en troost heeft. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld een shirt van jezelf in bed te leggen, zodat je baby je geur ruikt.
  • Pasgeboren baby's worden nog wel eens van zichzelf wakker doordat ze in hun slaap bewegen en daarvan schrikken. Het kan helpen om de baby in te bakeren.

Geef jezelf voldoende rust

Uiteindelijk zal ieder kind doorslapen, met of zonder tips. Houdt dit in je achterhoofd als je baby 's nachts weer meerdere keren wakker is. Wanneer je denkt dat er echt iets aan de hand is, vraag dan raad bij het consultatiebureau. En zorg er verder voor dat je zelf aan voldoende rust komt. Doe bijvoorbeeld een middag dutje of laat de baby een nachtje bij iemand anders slapen. Zo zul je zelf nooit uitgeblust raken en blijf je in staat je baby op positieve, liefdevolle wijze op te voeden. Want ook deze fase gaat over.

Lees verder

© 2015 - 2020 Ladycurious, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Bed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarBed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarIeder jong kind (baby, of dreumes) heeft een eigen slaapritme. Sommige baby's kunnen gerust zestien uur slapen op een da…
Het slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenHet slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenBaby's slapen erg veel. Naast eten, en het krijgen van aandacht en liefde, is slapen dan ook een eerste levensbehoefte v…
Pasgeboren baby tot 2 maanden oudPasgeboren baby tot 2 maanden oudDe ontwikkeling van een baby gedurende zijn eerste levensjaar gaat razendsnel. Eerst is hij nog een hulpeloos wezentje w…

Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap?Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap?Veel aanstaande ouders vinden het leuk om van hun ongeboren kindje een pretecho te laten maken. Met twaalf en twintig we…
Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedragNature, nurture en het belang van opvoeding op gedragIs onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onvei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
  • http://www.ouders.nl/forum/3-baby-tijd-0-1/hoe-houd-ik-mijn-baby-wakker-tijdens-het-drinken
  • http://www.prenatal.nl/content/prenatal/nl/artikelen/slapen/hoe-krijg-ik-mijn-kindje-in-slaap.html
  • http://onrustigebaby.nl/onrust-bij-babys/oplossingen/regelmaat/

Reageer op het artikel "Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ladycurious
Laatste update: 13-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!