Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap?

Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap? Veel aanstaande ouders vinden het leuk om van hun ongeboren kindje een pretecho te laten maken. Met twaalf en twintig weken krijg je een medische echo, maar deze zijn vooral bedoeld om te kijken of je kindje goed groeit en geen zichtbare afwijkingen heeft. Een pretecho is puur op je kindje gericht. Zo kun je zelf beslissen waarnaar je wilt kijken. Laat je bijvoorbeeld een pretecho maken om naar het geslacht te kijken of wil je graag een 3D of 4D echo. Met een 3D en 4D echo kun je bijvoorbeeld het gezichtje zien! Lijkt hij op zijn vader of moeder? En wie weet moet hij wel net gapen! Een pretecho is dus zeker een leuk aandenken.

De voorbereiding op een pretecho

Bedenk van tevoren waarom je de pretecho wilt maken. Wil je de pretecho laten maken om je kindje een keer goed te bekijken of heb je nog een andere reden? Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat je het geslacht wilt weten of dat je je kindje nog een keer wilt laten nakijken op afwijkingen. Bedenk van tevoren wat je allemaal graag wilt weten en schrijf vragen desnoods op!

Wanneer kun je dit laten doen?

In principe kun je op bijna ieder moment van je zwangerschap een pretecho maken. Veel mensen laten een 2D pretecho maken om het geslacht te bepalen. Het kan zijn dat de echoscopist het met de twintig weken echo niet kon zien of dat je zo nieuwsgierig bent dat je het graag eerder wilt weten. Vanaf achttien weken kan je een pretecho laten maken om het geslacht te bepalen.

De beste tijd voor een 3D en 4D echo is tussen de 20 en 34 weken. Maar aangeraden wordt om deze pretecho tussen de 24 en 32 weken te laten maken, dit is zeker het geval als je graag goed het gezichtje wilt zien. Vanaf 24 weken wordt het gezichtje wat voller zodat je er misschien wel gezinsleden in herkent. Vanaf 34 weken is de kans op indalen groot, zodat het gezicht niet meer duidelijk in beeld komt.

Wie mag je allemaal meenemen?

Bij een medische echo mag je over het algemeen maximaal twee personen meenemen. Bij een pretecho mag je meer personen meenemen. Bij sommige bureau's mag je zelfs tien of meer personen meenemen! Wanneer je aan je familie vertelt dat je een pretecho laat maken, dan wilt iedereen waarschijnlijk wel mee. Het is voor aanstaande opa's en oma's ook een unieke ervaring! Maar uiteindelijk is het het belangrijkst dat jij je goed voelt bij de pretecho. Wanneer je teveel mensen meeneemt, kan het onrustig zijn of voel je je misschien wel ongemakkelijk. Neem alleen de mensen mee die jij er graag bij wilt hebben. Vaak krijg je genoeg materiaal mee wat je kan laten zien.

Kies je voor een 2D, 3D of 4D echo?

Bij een pretecho kun je kiezen voor een 2D, 3D of 4D echo. Ook een combinatie is mogelijk. Een 2D echo is een doorsnede van je kindje. Deze techniek wordt gebruikt om je kindje na te kijken op afwijkingen. Met een 3D echo kan je het gezichtje goed zien. Een 4D echo zijn de bewegende 3D beelden. Zo zie je je baby bijvoorbeeld gapen of ronddraaien. Een 2D en 3D pretecho kan je op foto mee krijgen, terwijl je een 4D echo op dvd mee krijgt. Een 2D echo is het goedkoopst, terwijl je voor een 4D echo het meest betaalt.

Welke mogelijkheden van een pretecho zijn er allemaal?

Een pretecho moet je over het algemeen zelf betalen. Over het algemeen is een pretecho best prijzig. Het ligt aan het soort pretecho dat je wilt, maar over het algemeen liggen de prijzen tussen de vijftig en honderd euro. Vaak bestaat een pretecho uit een bepaald pakket. Zo kun je je baby zien en krijg je een aantal foto's mee. Dit kunnen bijvoorbeeld kleurfoto's zijn, maar ook zwart-wit. Bij een 4D echo heb je de mogelijkheid om de beelden op film mee te krijgen. Een andere mogelijkheid is om alle gemaakte foto's op een cd mee te krijgen. Op die manier kan je ze zelf thuis afdrukken en op je gemak bekijken. Voor alle extra's betaal je wel meer, maar bedenk wel dat het een bijzonder aandenken is.

Hoe verloopt de behandeling van de pretecho?

Een pretecho duurt over het algemeen rond de veertig minuten. Het kan zijn dat je hele hoge verwachtingen hebt van de pretecho. Maar je moet je wel van tevoren bedenken dat je baby misschien niet mee wil werken! De echoscopist zal echt zijn best doen, maar niet alle baby's willen duidelijk in beeld komen. Zeker bij een 3D echo kan het resultaat wel eens tegenvallen. Zo houdt de baby bijvoorbeeld zijn handje voor het gezicht of ligt hij net verkeerd zodat je geen duidelijk beeld krijgt.

Is het maken van twee pretecho's voordeliger?

Het is niet goedkoop om een pretecho te laten maken. Er zijn verschillende bureau's in Nederland en er is onderling aardig wat prijsverschil. Je wilt natuurlijk een echo bureau dat in de buurt is, maar wanneer er meerdere bureaus in de buurt zijn, dan kan het een tip zijn om de prijzen eens te vergelijken. Een andere mogelijkheid is om een dubbele pretecho te maken. Veel bureaus hebben de mogelijkheid om voordelig een dubbele pretecho te laten maken. Je laat tijdens twee verschillende momenten van je zwangerschap een pretecho maken. Je bent in verhouding goedkoper uit dan bij een enkele pretecho.

Conclusie

Het is heel bijzonder om een pretecho te laten maken. Je neemt als het ware een kijkje in je buik! Veel aanstaande ouders weten niet goed wat ze moeten verwachten. Door bovenstaande tips door te lezen weet je uit wat voor soort pretecho je kunt kiezen en waar je rekening mee moet houden. Een pretecho is niet alleen een leuk aandenken voor jezelf, maar het is ook voor je kind heel bijzonder om later terug te zien!

Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echo: geslachtsbepaling pretechoEcho: geslachtsbepaling pretechoWanneer je in verwachting bent is het altijd spannend of het een jongen of een meisje wordt. Met een echo is geslachtsbe…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt n…
Kinderwens? Voorbereiden op een zwangerschap doe je zoKinderwens? Voorbereiden op een zwangerschap doe je zoAls je zwanger wilt worden, is het verstandig je daar op tijd op voor te bereiden. Een goede voorbereiding helpt je om s…

Omgaan met een miskraam: makkelijker gezegd dan gedaan!Omgaan met een miskraam: makkelijker gezegd dan gedaan!Een miskraam komt vaker voor dan je denkt. Gemiddeld eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Dit is best…
Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenHelp, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenDe eerste paar maanden met een pasgeboren baby kunnen erg vermoeiend zijn. Ze slapen misschien nog wel veel, maar een ri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • http://www.babytjes.nl/echografie.html
  • http://www.pret-echo.nl/
  • http://www.pretechoenzo.nl/
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 15-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.