Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapen

Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapen Een peuter kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld honger heeft. Bij een dreumes en peuter kan hiervan geen sprake meer zijn. Het dag en nachtritme hoort goed ontwikkeld te zijn. En overdag krijgt hij vaste voeding, waar hij een hele nacht op zou moeten kunnen slapen. Maar er zijn genoeg peuters die 's nachts niet doorslapen en een (paar) keer wakker worden. Als ouder kan je hier erg moe van worden. Waarom kan een peuter 's nachts wakker worden en wat kan je er aan doen om hem te laten doorslapen?

Oorzaken niet goed doorslapen

Een peuter hoort gemiddeld 's nachts zo'n elf uur achter elkaar door te slapen. Een peuter is ondertussen al verder ontwikkeld en hoort over het algemeen gezien niet meer wakker te worden om een voeding te krijgen of omdat zijn ritme niet klopt. Er zijn dus andere oorzaken waardoor een peuter niet goed doorslaapt. De volgende ongemakken kunnen dit veroorzaken:

Je peuter krijgt tanden en kiezen

Wanneer je dreumes of peuter overdag veel zit te kwijlen en te kauwen, dan krijgt hij waarschijnlijk tanden of kiezen. Dit kan erg pijnlijk zijn, met als gevolg dat je peuter er s'nachts wakker van wordt. In principe kan je hier als ouder niet veel tegen doen. Je kunt speciale zalfjes kopen of een bijtring, maar erg veel zal het de pijn niet doen verlichten. Wanneer de tand of kies door is gekomen, zal je peuter 's nachts weer doorslapen.

Je peuter heeft honger of dorst

Het kan zijn dat je er 's nachts uit moet omdat je peuter aan geeft dat hij honger heeft. Geef hier niet aan toe, je peuter hoort 's nachts niet te eten. Geef hem hooguit een slokje water en laat hem daarna verder slapen.

Je peuter heeft enge dromen

Een dreumes of peuter doet overdag veel nieuwe indrukken op. Hierdoor kan hij 's nachts eng dromen met als gevolg dat je peuter niet meer doorslaapt. Wanneer je kindje 's nachts wakker schrikt, mag je hem best even troosten, maar laat het niet te lang duren. Hij moet weten dat hij hoort te slapen. Heeft je peuter een periode dat hij iedere nacht wakker schrikt, zorg dan dat hij in ieder geval goed ontspannen naar bed gaat.

Angst voor het doorslapen

Wanneer je kind ouder wordt kan hij het opeens eng vinden om naar bed te gaan. Het is helemaal donker en hij is helemaal alleen. Een nachtlampje kan helpen, net als een fijne knuffel. Een vast bed ritueel kan er ook voor zorgen dat er een veiligere situatie voor het kind wordt gecreëerd. Zorg ervoor dat je kind in ieder geval niet hyper of angstig gaat slapen, dit vergroot de kans op meer angsten in de toekomst.

Zonder reden niet willen slapen en wakker blijven

Sommige peuters worden 's nachts wakker zonder dat daar echt een reden voor is. Als er niks aan de hand is, zou je peuter eigenlijk uit zichzelf weer in slaap moeten vallen, maar niet alle peuters kunnen dit. Ze willen hun vader of moeder of ze willen zelfs uit bed. Geef hier nooit aan toe. Als je peuter eenmaal doorheeft dat hij uit bed mag als hij lang genoeg zeurt, dan onthoudt hij dat. Wanneer je kind wakker wordt en huilt, mag je hem wel even troosten, maar leg hem daarna weer terug. Je hebt snel genoeg door wanneer je dreumes of peuter je uit probeert. Het is misschien even zielig, maar de enige manier om je kind te laten doorslapen is om hem te laten huilen. Na een paar nachten zul je merken dat hij wel doorslaapt.

De belangrijkste voorwaarden voor een goede nachtrust

  • Laat je peuter ontspannen naar bed gaan. Doe dus geen wilde spelletjes wanneer het bedtijd is.
  • Zorg voor een vast slaapritueel. Als je iedere avond hetzelfde ritueel uitvoert wanneer je peuter naar bed gaat, zal hij weten dat het bedtijd is en ook beter doorslapen. Dit hoeft geen ritueel van een uur te zijn. Pyjama aantrekken, tandenpoetsen en een verhaaltje lezen kan al voldoende zijn.
  • Een nachtlampje kan helpen om door te slapen, net als een knuffel. Als je peuter dan wakker wordt, heeft hij jou niet nodig om weer in slaap te vallen.
  • Als je peuter je uit probeert, ga er 's nachts dan één keer naartoe, maar laat hem daarna verder huilen. Hij moet leren dat het slaaptijd is en je niet continu naar hem toe kunt gaan.

Geef je peuter (en jezelf) de tijd

In principe hoort je peuter gewoon door te slapen. Het kan altijd gebeuren dat een kind 's nachts een keer wakker is. Maar als het meerdere nachten achter elkaar gebeurt is het slim om deze tips even door te lezen. Wellicht dat er een bruikbare tip tussen zit om je peuter te laten doorslapen. Uiteindelijk moet je als ouder in je achterhoofd houden dat het waarschijnlijk een fase is. En des te ouder een kind wordt, des te makkelijker je hiermee kunt communiceren. Je kunt je peuter uitleggen dat het bedtijd is en je peuter kan op zijn beurt uitleggen waarom hij wakker is en wat hij wil.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het opvoeden van peuters - Peuters die (niet) gaan slapenAls er één vorm van gedrag is waar ouders van peuters soms geen raad mee weten dan is wel het slaapgedrag van peuters. H…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Als je kind te vroeg wakker wordtAls je kind te vroeg wakker wordtAls je kind al om half vijf in de ochtend naast je bed staat omdat hij niet meer kan slapen, dan moet je jezelf afvragen…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…

Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap?Waarom zou je een pretecho maken tijdens je zwangerschap?Veel aanstaande ouders vinden het leuk om van hun ongeboren kindje een pretecho te laten maken. Met twaalf en twintig we…
Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedragNature, nurture en het belang van opvoeding op gedragIs onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onvei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Asbl3x30, Pixabay
  • http://www.anababa.nl/gezondheid/slapen/problemen-met-slapen/slaapproblemen-bij-peuter-oplossen
  • http://opvoedadvies.blogspot.nl/2012/01/slapen.html
  • http://www.allesoverkinderen.nl/ne_ontwikkeling.htm
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.