Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedrag

Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedrag Is onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onveilige omgeving ervoor zorgt dat wij opgroeien met de nodige problemen. Toch is dat niet altijd waar. Iedereen krijgt een bepaalde opvoeding (nurture) en ook biologische aspecten (nature) spelen een rol, maar een mens blijft zich zijn hele leven ontwikkelen. We zijn het product van onze opvoeding, maar niet het eindproduct.

Nature en nurture

Uit onderzoek is gebleken dat naast opvoeding en omgevingsfactoren ook biologische aspecten ons maken tot wie we zijn. Dan hebben we het over nature en nurture, oftewel erfelijkheid en aangeleerd gedrag. Maar wat heeft nu de grootste invloed?
Is het onze erfelijke aanleg of speelt onze opvoeding en de omgeving waarin wij opgroeien een grotere rol?

Een veilige omgeving voor hechting

Ieder mens leert van wat hij in zijn jeugd meekrijgt, als we ons als kind veilig voelden hebben we geleerd ons te hechten. Dat is belangrijk voor de manier waarop wij in ons latere leven met relaties omgaan. Als een kind zich veilig heeft gehecht is zijn opvoeder de veilige basis die het kind gebruikt om zijn omgeving te verkennen. Het weet dat het altijd terug kan gaan als de omgeving bedreigend is. Een kind zal in zo´n geval voldoende zelfvertrouwen hebben om zijn omgeving te verkennen. Onveilig gehechte kinderen daarentegen kunnen zich door hun gedrag verzekeren van de aandacht van de ouder/verzorger of juist volkomen passief gedrag vertonen. Geen positieve aandacht, waardoor ze een laag zelfbeeld zullen ontwikkelen en nooit leren hoe ze om moeten gaan met relaties. Daarbij komen leerproblemen op school regelmatig voor.

Hoe belangrijk is je opvoeding?

Door onze opvoeding ontstaan er patronen voor later. Dat zou kunnen betekenen dat een vervelende jeugd ervoor zorgt dat we niet uit kunnen groeien tot een evenwichtige volwassene. Toch is het niet waar dat nare ervaringen er altijd voor zorgen dat volwassen mensen probleemgevallen worden. Het is mogelijk dat iemand met een sterke persoonlijkheid zijn nare jeugd achter zich laat en uitgroeit tot een evenwichtige volwassene.

Genen en ons gedrag

Ook onze genen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling, bijvoorbeeld of je gevoelig bent voor verslavingen of dat je een zwaarmoedig karakter hebt. Eveneens is het denkbaar dat iemand met een genetische aanleg voor verslaving door zijn liefdevolle opvoeding niet verslaafd raakt. Tevens hebben lichamelijke afwijkingen zoals bloedarmoede en leverfunctiestoornissen invloed op ons gedrag en zullen chronische ziektes psychische gevolgen kunnen hebben.

Goed en kwaad

Om de schuld te geven aan je foute genen is niet juist. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag, we kunnen kiezen tussen goed en kwaad. Je kunt fout gedrag niet afschuiven op je foute genen en beweren dat je niet verantwoordelijk bent voor je gedrag.
Zelfs in een gezin zal het ene kind zich anders ontwikkelen dan zijn broer of zus die in hetzelfde gezin is opgegroeid. Je kunt ook als reactie op je overbeschermende opvoeding ervoor kiezen om als volwassene je eigen kinderen een vrije opvoeding te geven.

De wil om dingen te veranderen

Een mens zal zich gedurende zijn hele leven blijven ontwikkelen, leren stopt immers niet bij de opvoeding. De slechte hechting uit je jeugd kan veranderen door fijne ervaringen met andere volwassenen. Alles wat iemand meemaakt in het leven maakt hem tot wie hij nu is, een slechte hechting kan veranderen door positieve ervaringen. De wil om dingen te veranderen is het allerbelangrijkste.

Jeugd en het product van je opvoeding

In het algemeen kun je zeggen dat het merendeel van de mensen die ontsporen een nare jeugd hebben gehad en/of uit een slecht milieu komen. Ook degenen met fijne ouders en leuke jonge jaren kunnen ontsporen, maar dat is wel een minderheid. De gevolgen van een slechte jeugd zijn nooit helemaal uit te wissen en soms is professionele hulp daarbij hard nodig.
Een product van je opvoeding? Ja, maar niet het eindproduct. Een mens is flexibel en dat is goed om te weten.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweelingenonderzoek en epigeneticaTweelingenonderzoek en epigeneticaZijn eigenschappen van een persoon vooral te wijten aan de genen van het DNA? Of worden mensen vooral wie ze zijn door a…
Nature of Nurture? Hoe wordt een mens gevormd?Nature of Nurture? Hoe wordt een mens gevormd?Vele uren hebben psychologen en onderzoekers met elkaar gediscussieerd over dit antwoord. Het debat over nature versus n…
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…

Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenMijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenEen peuter kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld hon…
Kinderfeest met thema Noordpool (winter)Kinderfeest met thema Noordpool (winter)Is je kind jarig in de koude wintermaanden? Dan is een kinderfeestje met dit thema, namelijk de Noordpool, een leuk idee…
Bronnen en referenties
  • NCRV-gids 2014 nr. 50
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nature-nurture-debat
  • Medische kennis voor hulpverleners Martha van Endt-Meijling
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.