Het gebruik van een speen afleren

Het gebruik van een speen afleren Een kind en zijn speen zijn vaak onafscheidelijk van elkaar. Wanneer een baby eenmaal aan zijn speen is gewend, kan hij vaak niet meer zonder. De speen staat voor troost en rust. Een kind heeft bijvoorbeeld zijn speen nodig om in slaap te vallen of als hij moe of verdrietig is. Wanneer een kind jong is, maakt het gebruik van een speen niet zoveel uit. Maar bij veel en langdurig gebruik kunnen er problemen met praten ontstaan of kunnen de tanden scheef groeien. Uiteindelijk zal een kind zonder een speen moeten kunnen leven. Hoe kun je het gebruik van een speen afleren?

Het afbouwen van de speen

Wanneer een baby nog jong is, kun je niet uitleggen waarom hij zijn speen niet mag. Wanneer een baby eenmaal gewend is aan zijn speen, zal hij die behoefte blijven houden. Een baby zal in het begin nog een speen nodig hebben voor zijn zuigbehoefte, later wordt het een gewoonte. Het is slim om het gebruik van een speen af te leren als een baby tussen de zes maanden en een jaar is. Maar de meeste ouders vinden dat het geen kwaad kan dat hun kind een speen krijgt of hebben geen zin in getob met bijvoorbeeld het slapen. In principe kan een speen ook geen kwaad, als een kind maar niet heel de dag met een speen in zijn mondje loopt.

Om te beginnen met het afleren van een speen, kan bijvoorbeeld het gebruik van de speen worden afgebouwd. Een ouder kind hoort overdag zijn speen niet meer nodig te hebben. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij zijn speen alleen nog mag wanneer er wordt geslapen. Zorg ervoor dat je kindje de rest van de tijd zijn speen ook niet kan zien. En wees consequent door de speen overdag niet te geven. Wanneer je kind om zijn speen zeurt, leidt hem dan af met bijvoorbeeld wat speelgoed.

In één keer stoppen

De meest effectieve manier om het gebruik van een speen af te leren is door hem gewoon weg te gooien. Aan de andere kant is dit ook keihard en zullen veel ouders hier niet voor kiezen. Als je als ouder toch sterk genoeg in je schoenen staat en snel van de speen af wilt zijn, is dit wel een goede manier. Het kind is waarschijnlijk de eerste paar dagen ontroostbaar en zal misschien een paar nachten slecht slapen. Maar uiteindelijk zal je kind er toch aan wennen dat het geen speen meer nodig heeft. Leer je op deze manier het gebruik van een speen af, let er dan op dat je ook nooit meer een speen geeft, anders kan je weer van voor af aan beginnen.

Het afleren bij oudere kinderen

Uiteindelijk komt er een tijd dat je als ouder merkt dat de speen echt niet meer nodig moet zijn. Het kan zowel een voordeel als nadeel zijn om het gebruik van een speen af te leren bij een ouder kind. Aan de ene kant zijn ze zo gehecht aan hun speen dat het moeilijk kan zijn om ermee te stoppen. Aan de andere kant kan de ouder wel met het kind communiceren en uitleggen dat ze te groot zijn voor hun speen en er bijvoorbeeld een spel van maken.

Laat je kind zelf stoppen met de speen. Je kunt je kind stimuleren om te stoppen met de speen. Geef je kind bijvoorbeeld iets voor iedere dag / nacht dat hij zijn speen niet hoeft, zoals een klein cadeautje of een sticker. Is je kind er helemaal aan toe om hem weg te gooien, beloon hem dan met wat groters.

Maak er een verhaal van. Je kan er ook voor kiezen om gelijk te stoppen met de speen. Voor het kind is het belangrijk wat er met de speen gaat gebeuren. Gooi hem samen weg of ruil hem bijvoorbeeld in voor een cadeau. Wanneer je kind dan later om zijn speen vraagt kun je hem eraan herinneren wat er mee gebeurt is.

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om het gebruik van een speen af te leren. Er bestaat geen juiste manier. Het is per ouder verschillend wat zij het beste voor hun kind vinden. Sommige ouders denken dat het de juiste manier is om in één keer te stoppen met de speen, andere ouders geven bijvoorbeeld de speen alleen nog s'nachts. Uiteindelijk moet ieder kind, zeker als het ouder is, makkelijk zonder speen kunnen.
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het afleren van de fopspeenHet afleren van de fopspeenDe fopspeen is heel makkelijk wanneer uw kind een grote zuigbehoefte heeft. Wanneer het kind ouder word wilt u natuurlij…
De fopspeen voor uw babyDe fopspeen voor uw babyBijna alle baby's gebruiken een fopspeen. De speen zorgt voor het bevredigen van de zuig behoeftes van de baby zonder da…
Help je kind van de speen afHelp je kind van de speen afVoor veel kinderen is de speen een belangrijk hulpmiddel om te kunnen slapen. Bovendien biedt het troost als ze ziek of…
Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?Vooral in de eerste maanden na de geboorte hebben baby's een sterke zuigbehoefte. Door het zuigen komt de melkproductie…

De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…
Speurtochten in de sneeuw met leuke opdrachtenSpeurtochten in de sneeuw met leuke opdrachtenIs je kind jarig in de winter en wordt er rond die datum sneeuw verwacht? Ben je met een grote groep op skivakantie en w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ajale, Pixabay
  • http://www.allesoverkinderen.nl/ne_vragen_over_slapen.htm
  • http://www.anababa.nl/gezondheid/verzorging/duimen/speen-afleren
  • http://www.oudersvannu.nl/peuter/2-jaar-0-3-maanden/ontwikkeling-opvoeden/opvoeden/stoppen-met-speen/
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 03-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.