De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?

De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven? De eerste vier maanden heeft je baby alleen flesvoeding of borstvoeding nodig. Daarin zitten alle voedingstoffen die een baby nodig heeft. Ander voedsel kunnen de darmpjes van een baby nog niet aan. Na vier maanden mag je beginnen met bij voeding voor de baby. Wanneer er allergieën in je familie voorkomen wordt aangeraden hiermee te wachten tot de kleine zes maanden oud is. Je kunt in alle supermarkten wel kant en klare potjes kopen. Wel zo makkelijk! Maar het is ook leuk om zelf een prakje te maken. baby's kunnen nog niet alle soorten voedsel verdragen en verteren. Welke soorten groenten en fruit mag je baby wel hebben?

4 maanden: de voeding

Met vier maanden mag je beginnen met groente en fruithapjes. Er wordt aangeraden om eerst met groente te beginnen. Fruit is zoeter dan groente en het is niet de bedoeling dat je baby dadelijk alleen maar zoetigheid lust. Wanneer je zelf een groente prutje maakt, mag er geen zout worden toegevoegd. De niertjes van de baby kunnen zout nog niet goed verwerken. Wanneer je zelf een prakje maakt moet dit gepureerd worden. Hier mag een beetje aardappelkruim door heen, maar nog geen vlees. Deze soorten fruit en groente mag een baby van 4 maanden.

  • Groente: wortels, bloemkool, sperzieboontjes, courgette, broccoli
  • Fruit: appel, peer, banaan, meloen, nectarine

6 maanden: de voeding

Wanneer je baby zes maanden is wordt bijvoeding noodzakelijk. Je baby haalt niet meer genoeg voedingsstoffen uit de fles of borstvoeding. Met vier maanden moest het prakje nog gepureerd worden. Vanaf 6 maanden mag de voeding ook geprakt worden. Het is goed voor de latere spraakontwikkeling als de baby aan een wat grovere structuur went. Er mag nu ook een stukje vlees aan het eten worden toegevoegd. Let er op dat dit niet gekruid is. De lijst van wat een baby bij vier maanden qua voeding mag worden uitgebreid.

  • Groente: bietjes, witlof, tomaat, spinazie*, andijvie*, venkel, spruitjes, sla
  • Fruit: abrikoos, druiven, kersen, perzik, pruim, avocado, stoofpeer, mango

*Deze groentes mogen niet meer dan twee keer per week worden gegeven. De baby krijgt anders teveel nitraat binnen.

8 maanden: de voeding

Een baby van acht maanden mag eigenlijk al een heleboel eten. Je mag nu ook beginnen met wat rijst of pasta te geven. Ook mag je baby een boterham eten met bijvoorbeeld smeerkaas. Qua groente mag je baby nou bijna alles, met een paar uitzonderingen. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld koolsoorten zoals witte kool, rode kool en spitskool. Dit valt nog een beetje zwaar op het maagje van de baby. Het eten kan nog gepureerd worden, maar er kan ook geëxperimenteerd worden met kleine stukjes. De lijst met wat je baby qua groente en fruit mag worden uitgebreid met:

  • Groente: asperges, rabarber, paprika
  • Fruit: kiwi, mandarijn, sinaasappel, ananas, aardbeien

12 maanden: de voeding

Het eerste jaar van je baby zit er alweer op. De kleine eet nu als het goed is zoveel mogelijk met de pot mee. In principe mag je baby nou alle soorten groenten en fruit. Om de lijst met voeding compleet te maken hieronder het overzicht:

  • Groente: alle koolsoorten, prei, ui, champignons, rauwe groenten
  • Fruit: frambozen, bramen, rode bessen

Het eerste vaste voedsel van je baby

De eerste 4 maanden drinkt de baby alleen maar melk. Dit kan fles-of borstvoeding zijn. Als de baby 4 maanden oud is kan begonnen worden met vaste voedsel. In het begin zal dit voedsel gepureerd moeten worden met bijvoorbeeld een staafmixer. Veel baby's moeten in het begin erg wennen! Ze vinden het eten wel lekker maar toch ook wel een beetje vreemd. Wanneer het gepureerde eten goed gaat, dan kun je overgaan om geprakte stukjes. Je baby zal na verloop van tijd leren om te kauwen. Rond 8 maanden kunnen baby's kleine stukjes voeding eten, ook kun je proberen om de baby zelf te laten eten. Dit is weer goed voor zijn fijne motoriek!

Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom wachten tot 6 maanden met vaste voeding?Te vroeg starten met vaste voeding kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. In dit artikel vindt u informatie over…
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…
De Rapley methode bij baby’s, wat houdt dit in?De Rapley methode, ofwel baby-led weaning, is een term die bedacht is door onderzoekster Gill Rapley. Bij deze methode k…
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…

Wat is een huilbaby?Wat is een huilbaby?Als kersverse ouder moet je er niet aan denken dat je baby een huilbaby is. Het is verschrikkelijk om je kind zo te zien…
De ontwikkeling van je babyDe ontwikkeling van je babyWanneer je baby pasgeboren is moet hij nog van alles leren. Een pasgeboren baby ligt voornamelijk stil en brengt zijn da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jakobking85, Pixabay
  • http://www.babyendreumeseetfestijn.nl/hoe-te-beginnen-met-bijvoeding-baby-rapley/
  • http://www.allesoverkinderen.nl/ne_vragen_over_voeding.htm
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.