Week Tegen Pesten - voor een veilige omgeving op school

Week Tegen Pesten - voor een veilige omgeving op school Gepest wordt er helaas door het hele jaar heen. Elke dag is er wel iemand het pispaaltje. In de klas, op het schoolplein of in de buurt waar je woont. Stichting School en Veiligheid zet pesten als groepsproces op de agenda en helpt scholen bij het herkennen van problemen, het opzetten van een pestprotocol en het uitvoeren van lessen over pesten. Een van de initiatieven van de stichting is de Week Tegen Pesten, met een week lang extra aandacht voor het ondermijnende gedrag en groepsdynamica in de klas.
Bron: Week Tegen PestenBron: Week Tegen Pesten

Pesten aanpakken met een eigen Week


Week Tegen Pesten

Elk jaar in september wordt er een Week Tegen Pesten georganiseerd. Stichting School en Veiligheid doet de voorzetten en de media en de scholen trappen de ballen in. De televisie, radio en kranten hebben aandacht voor het pestgedrag en het effect dat dit heeft op mensen en de scholen werken met lesprogramma’s en anti-pestprotocollen. Stichting School & Veiligheid geeft er een thema aan en geeft de leerkrachten tips, lessuggesties, informatie en andere inspiratie over pesten, groepsprocessen en meer.

Altijd Tegen PestenAltijd Tegen Pesten

Pesten herkennen

Pesten kun je leren herkennen en je kunt leren hoe je dat aan moet pakken. Eigenlijk zit iedereen veel liever in een gezellige groep dan dat er subgroepjes zijn en mensen worden buitengesloten. Er zijn voorbeeldlessen voorbereid die helpen bij de aanpak van de groep en bij het weer gezellig maken in de klas. Stichting School en Veiligheid heeft een infotheek op de website weektegenpesten.com waar leerkrachten gebruik van kunnen maken. Leerkrachten en leerlingen kunnen daarna aan de slag om een prettige en veilige sfeer in de klas te creeëren.

Pesten is een probleem

Pesten is een probleem. Ruim tien procent van de leerlingen in groep 8 van de basisschool zegt er mee te maken te hebben. Meer dan één op de tien leerlingen wordt gepest. In het voortgezet onderwijs is dat percentage iets lager, maar nog altijd schrikbarend hoog met 7 procent. Pesten moet worden aangepakt, want het verpest de sfeer op school, zorgt dat kinderen minder plezier in hun schoolwerk hebben of helemaal niet meer naar school willen. Bovendien is het een gevaar voor de sociale veiligheid. Sinds augustus 2015 zijn scholen verplicht een sociaal veilige school te bieden aan hun leerlingen. De scholen hebben een inspanningsverplichting volgens de Wet Sociale Veiligheid op school.

Herkennen van pestgedrag

Pesten is te herkennen, al is dat soms lastig. Uitschelden of schoppen kun je zien en als kinderen elkaar pijn doen is dat vaak ook wel te horen. Buitensluiten of online pesten gebeuren vaak in het geniep en stilletjes. Daar merkt de leerkracht minder van. Een verandering in de sfeer in de klas kan een signaal zijn.

Groepsproces

Pesten is een groepsproces waarbij de hele klas een rol speelt. Niet alleen de pester en het slachtoffer, maar ook de kinderen die er omheen staan, wegkijken, niet helpen, niets zeggen, niets durven doen. Stichting School en Veiligheid heeft informatiebladen over groepsdynamica, die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstellen van een gezellige sfeer in de klas waar iedereen bij gedijt.

Thema van de Week Tegen Pesten

Elk jaar heeft de Week Tegen Pesten een eigen thema. In 2015 is dat bijvoorbeeld #Durfjijhetaan, waarbij het thema wordt geschreven met een hashtag, om er via social media ruchtbaarheid aan te geven en het thema te delen. Stichting School & Veiligheid ondersteunt leerkrachten tijdens de Week Tegen Pesten en daarna bij het vormgeven van een sociaal veilige klas. Het negatieve groepsproces kan gestopt worden en omkeren in een sfeer waar iedereen zich veilig voelt, maar dat vraagt inspanning van alle betrokkenen. #Durfjijhetaan spreekt ook leerlingen aan om anderen te helpen zichzelf te kunnen zijn. De Week draagt in 2016 het thema #Jedoetertoe en in 2017 is het thema 'Online pesten, pak het aan!' De nadruk ligt op goed gedrag en goede omgangsvormen. In 2018 is 'Laat je zien' het thema en in 2019 is dat 'Wees een held, met elkaar'.

De Kinderpostzegels van 2015De Kinderpostzegels van 2015

Kinderpostzegels

Elk jaar wordt een campagne bedacht die aandacht in de media oplevert. Op die manier nemen zoveel mogelijk mensen kennis van het probleem en kan het onderwerp van gesprek aan de etenstafel worden. In 2015 werd bijvoorbeeld de komiek André gestrikt voor de aftrap van een kinderpostzegelactie. Vrolijke afbeeldingen van Gouden Boekjes sierden de kinderpostzegels van dat jaar. Pesten is een belangrijk onderwerp voor Kinderpostzegels.

André van Duin

Van Duin werd vroeger gepest. De komiek heeft zijn unieke eigenschappen weten om te zetten tot iets waar hij al jarenlang zijn geld mee verdient en waar hij veel plezier aan beleeft. Dat lukt niet ieder kind. Sommige kinderen hebben hier ondersteuning bij nodig. Kinderpostzegels helpt kinderen om mee te komen in het onderwijs, zodat alle kinderen een goede kans krijgen zich te ontwikkelen en het mooiste uit zichzelf te halen.

André van Duin met de eerste zegels van 2015 / Bron: Week tegen PestenAndré van Duin met de eerste zegels van 2015 / Bron: Week tegen Pesten
André van Duin: “Het is belangrijk dat kinderen in hun kracht kunnen staan. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dit kan zijn. En dan is een steuntje in de rug wel erg fijn. Met de opbrengst van de Kinderpostzegelactie helpt Stichting Kinderpostzegels kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten. Ik ben blij dat zoveel kinderen zich daarvoor inspannen en ik hoop dat iedereen de komende dagen bij de kinderen aan de deur bestelt.”

Begin van het schooljaar

September is het begin van het schooljaar. Dat is een goed moment om pesten op school in het primair- en voortgezet onderwijs aan de orde te stellen. Daarom is de Week Tegen Pesten in september.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…
Mijn kind wordt gepestMijn kind wordt gepestJe hoopt dat het je eigen kind niet zal overkomen, PESTEN. Als het gebeurt, dan kun je als ouder optreden. In dit artike…

Universiteit van Nederland, leren vanaf het beeldschermUniversiteit van Nederland, leren vanaf het beeldschermOm wat academische kennis op te doen, hoeft men tegenwoordig niet meer naar de universiteit. De Universiteit van Nederla…
Jongens en het onderwijsmijn kijk opJongens en het onderwijsSteeds meer weerklinkt de vraag of jongens nog wel op hun plek zijn in het huidige onderwijs. De eisen die vandaag de da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Week tegen Pesten
  • http://www.weektegenpesten.com, geraadpleegd op 22 september 2015
  • www.kinderpostzegels.nl/newsroom, geraadpleegd op 22 september 2015
  • http://www.schoolenveiligheid.nl, geraadpleegd op 22 september 2015
  • Afbeelding bron 1: Week Tegen Pesten
  • Afbeelding bron 2: Week tegen Pesten
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.