Pesten, wat doet dit met een kind

Pesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepest wordt. Voor sommige kinderen heeft het ernstige gevolgen.

Waarom pest iemand?

Kinderen pesten om verschillende redenen. Het ene kind pest omdat het bang is om zelf zondebok te worden. Een ander doet het omdat hij/zij denkt dat het stoer is om te pesten. Of omdat hij/zij er beter van wordt, bijvoorbeeld door een beloning.

Ook kunnen er verschillende dingen in de klas gebeuren :
 • Als het respect in de klas onvoldoende is, weten kinderen niet hoe ze met elkaar om moeten gaan.
 • Als een docent erg streng is en de kinderen geen eigen mening laat tonen kan deze frustatie leiden tot pesten.
 • Als een docent kinderen vaak vergelijkt dat de een het beter doet dan de ander kan dit leiden tot agressies.

Al die frustaties en agressies kunnen ervoor zorgen dat het ene kind het andere gaat pesten.

Verschillende soorten pesten

Pesten kan in meerdere soorten, dit wil niet zeggen dat het ene minder erg is dan het andere.
Pesten zal altijd een blijvende schade toebrengen aan het kind.

Cyberpesten

Cyperpesten is pesten via internet of mobiel. Via dat stuurt de pester vervelende dingen. Dat doen ze vaak om te kijken hoeveel ze te zeggen hebben over het slachtoffer. Je noemt het pas cyberpesten als de pester bedreigen of andere vervelende dingen stuurt. Het wordt ook wel online pesten of digitaal pesten genoemd.

Van cyberpesten zijn er verschillende mogelijkheden:
 • Uitschelden of belachelijk maken via msn of e-mail
 • Een 'haatsite' maken over iemand, dus een site tegen het slachtoffer
 • Een blog waarbij je dingen over iemand vertelt, en foto's plaatst
 • Dreigmailtjes sturen
 • Roddelen
 • Iemand pesten tijdens een computergame, bijv. blokkeren, de hele tijd aanvallen.

Lichamelijk pesten

Lichamelijk pesten is vaak duwen, schoppen, slaan en trekken.de gevolgen van lichamelijk pesten is dat de slachtoffers vaak wonden krijgen. Of ze worden heel bang. Ze worden dan vooral bang voor het feit dat de pesters verder gaan dan alleen slaan of schoppen.

Geestelijk pesten

Geestelijk pesten bestaat vaak uit de volgende punten:
 • Vernederen
 • Dreigen
 • Roddelen
 • Belachelijk maken
 • Uitlachen
 • Schelden
 • Vervelende bijnamen
 • Onaardige (dreig)brieven

Wat doet dit met een kind?

Als een kind gepest wordt zal het kind het eerst proberen te ontlopen, dit zal steeds in een ergere vorm voorkomen.Zo kan het bijvoorbeeld beginnen met de pauze doorbrengen op de wc, en kan het zo ver oplopen dat het kind niet meer naar school durft of zelfs het huis niet meer uit durft.Het kind zal s'morgens vaak aangeven dat het zich niet lekker voelt en te beroerd is om naar school te gaan.In de ernstigste gevallen kan pesten ertoe leiden dat een kind een einde zal maken aan zijn/haar leven.

Een kind durft er meestal niet over te praten met ouders of leraren als het gepest wordt.Dit kind zal namelijk denken dat het pesten dan alleen maar erger zal worden, omdat ze dan weer een reden hebben om extra te pesten.

Na loop van tijd als het gepest over is, zal het kind zich beter gaan voelen maar schijn bedriegt!Bij de meeste kinderen komt er namelijk een terugval als alles weer normaal is.Het kind kan dan angstaanvallen krijgen, terugblikken en bang worden dat als het iets verkeerds doet of zegt het gepest terug zal komen.

Het beste is daarom om een kind wat gepest is altijd te laten praten met een deskundige.
© 2010 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…
Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan…
Gepest op FacebookGepest op FacebookCyberpesten is een vorm van pesten dat steeds vaker voorkomt onder kinderen en/of jongeren. Ook op Facebook houden kinde…

Psychokinese is doelgerichtUit het onderzoek dat tot nu toe verricht is, is een belangrijke ontdekking over psychokinese naar voren gekomen. Als ps…
DSM-5: classificatie, criteria en indeling van de DSM-5DSM-5: classificatie, criteria en indeling van de DSM-5Wat is DSM-5? In 2013 zag de vijfde editie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (afgekort DSM-5…
Chrissie90 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.