Pesten veroorzaakt blijvende schade

Pesten veroorzaakt blijvende schade In de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kinderen sterk beïnvloeden in het leven. Het pesten kan blijvende schade aanrichten aan het kind. Ieder kind wordt op school wel eens gepest, maar sommige kinderen worden geselecteerd om het pispaaltje van de klas te worden. In het verleden gebeurde het pesten voornamelijk op school en bij het naar huis gaan vanaf school. Door de sociale media kan dit nu ook gebeuren via het internet. Op het internet worden berichtjes verstuurd die kwetsend zijn. De gepeste kinderen kunnen de pestende kinderen weren op het internet, maar het is ontzettend kwetsend voor kinderen.

Hoe weet je dat je kind gepest wordt?

De kinderen schamen zich ook voor het feit dat ze gepest worden. Ze zullen het waarschijnlijk op den duur laten doorschemeren aan de ouders, maar voor kinderen is het lastig om hun gevoelens helemaal bloot te leggen. U kunt het merken doordat ze met tegenzin naar school gaan, en steeds vaker smoesjes verzinnen om niet naar school te hoeven. De kinderen die het erg zwaar te verduren hebben, zullen ook weinig tot geen vrienden hebben in de klas. Andere kinderen blijven het liefst bij de gepeste kinderen weg, om niet ook in hetzelfde schuitje terecht te komen.

Aan bepaalde signalen kunt u ook herkennen dat u kind gepest wordt. Hij of zij overkomt vaak een ongelukje bijvoorbeeld gevallen, komt nat thuis, besmeurde kleren en dergelijke. Dit in combinatie met onzekerheid en slecht humeur duidt vaak op een gepest kind.

Hoe kunnen ouders pesten voorkomen?

In een klas worden er vaak kinderen uitgezocht die anders zijn dan de meerderheid. De feiten waar de kinderen mee gepest worden, kunt u proberen weg te nemen maar dat is nog geen garantie dat het pesten gaat stoppen. In eerste instantie kunt u proberen om met de leraar of lerares er over te praten. Zij hebben echter ook maar beperkt invloed op de kinderen.

Het is effectiever om met de ouders in gesprek te gaan van het kind dat de leiding neemt in het pesten. Daarna zullen de ouders met hun kind gaan praten en hem of haar aansporen om niet meer te pesten. Op het moment dat het pesten toch weer begint, de ouders gelijk opnieuw hierop aanspreken.

Pesten heeft zelf nog invloed bij volwassenheid

Zelfs volwassenen hebben nog last van het feit dat ze vroeger gepest zijn. Kinderen realiseren zich niet hoeveel schade ze aanrichten met het pesten. Bij volwassenheid voelen de gepeste kinderen zich nog steeds minder waard. Ze zijn onzeker en zijn beïnvloed voor het leven.

Eigenschappen van de gepeste kinderen

In een klas wordt een kind uitgezocht die anders is dan de rest van de klas. Vervolgens is er één persoon die de leiding neemt om een zondebok te zoeken in de klas. Ze kunnen gepest worden door uiterlijke kenmerken, maar ook door kleding of houding. In veel gevallen is het een combinatie van feiten waardoor ze in de ogen van de klasgenoten negatief opvallen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…
Pesten: Hoe kan pesten werkelijk worden aangepakt?Pesten: Hoe kan pesten werkelijk worden aangepakt?Een kind dat op jonge leeftijd is gepest, kan daar een leven lang last van houden. Pesten tast het fundament van een kin…
Tien tips voor ouders van gepest kindAls je kind thuiskomt met het verhaal dat het gepest wordt op school raakt je dat als ouders ook diep. Het liefst zou je…

Ervaringen met de Basiscursus overblijvenErvaringen met de Basiscursus overblijvenOuders & COO geeft een praktische basiscursus overblijven. Als (overblijf)ouder leer je hoe je het beste kunt omgaan met…
Hoge verwachtingen ouders maken kinderen lamHoge verwachtingen ouders maken kinderen lamSommige ouders willen dat hun kind kostte wat het kost veel presteert. De ouders koesteren enorm hoge verwachtingen van…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.