Mijn kind wordt gepest
Je hoopt dat het je eigen kind niet zal overkomen, PESTEN. Als het gebeurt, dan kun je als ouder optreden. In dit artikel gaat het over pesten op school in groep 1. Wat kun je als ouder doen en wanneer moet je het uit handen geven.
Pesten op school
Je hoopt dat het je eigen kind niet zal overkomen, PESTEN. Als het gebeurt, dan kun je als ouder optreden. In dit artikel gaat het over pesten op school in groep 1. Wat kun je als ouder doen en wanneer moet je het uit handen geven.
Als het pesten wordt onderkend, is het belangrijk om daarop meteen te reageren en actie te ondernemen naar de school. Het is een probleem dat door beide partijen wordt gedragen. In de eerste plaats voor het kind en daarmee de ouder, maar ook door de school.
Wat is het verschil tussen plagen en pesten
Het eerste waar je als ouder tegenaan loopt is de definitie van plagen en pesten. In het begin wordt het probleem afgedaan als 'plagen'. Op die manier kan het probleem door de school aan de kant worden geschoven en worden afgedaan als " het gaat vanzelf over".
Plagen komt van twee kanten. Beide kinderen zijn even sterk en er is spraken van stoeigedrag. Het gaat over en weer en het wordt van elkaar geduld. Een onderwijzer zal ingrijpen als het gedrag teveel wordt. Plagen is merkbaar voor de omgeving en wordt dus gesignaleerd.
Pesten komt van een kant. Er is een sterke partij en een underdog. Het gebeurt op de achtergrond en valt niet zo op. Wel zal het kind dat gepest wordt een gedragsverandering tonen. Het wordt bijvoorbeeld stiller of wil zelfs niet meer naar school. Het is dan de kunst te achterhalen waardoor het gedrag veranderd is.
De signalen van pesten
Zoals gezegd zijn er signalen van pesten bij het slachtoffer.
- Het kind wordt stiller, het trekt zich terug
- Het kind wordt angstig
- Het kind is terughoudend om bij een groep te komen
- Het kind wil niet meer naar school
- Het kind krijgt spontane huiluitbarstingen
Ook kunnen er fysieke signalen zijn:
- Onverklaarbare blauwe plekken
- Buikpijn door de spanning
- Hoofdpijn door de spanning
- Oververmoeidheid door de stress
Wat kun je als ouder doen
Wanneer het duidelijk is dat het om pesten gaat, dan moet zo snel mogelijk de school worden ingeschakeld. Het speelt zich af op school en zij moeten het oplossen.
De fases tot het oplossen van het probleem
De eerste fase is in gesprek te gaan met de onderwijzer. Die kan het kind beter in de gaten houden en zien wat er gebeurd.
De tweede fase is dat als het probleem niet oplost of de onderwijzer het probleem niet onderkent, in gesprek te gaan met de schoolleiding. Dit geeft meer impact. Daarnaast is het verstandig om langs de huisarts te gaan en de signalen laat registreren. De impact naar de school wordt groter als zij op de hoogte zijn dat ook extern een huisarts erbij betrokken is.
De derde fase is om officiele instanties in te schakelen. Dit is een uiterste. In fase twee zal de school er alles aan doen om het probleem op te lossen.
Geef de oplossing tijd
Het doel is om zo snel mogelijk van het probleem af te zijn. Maar de oplossing kost tijd. De school moet goed kunnen beoordelen wat de beste oplossing is:
- De kinderen beter in de gaten houden
- De ouders spreken van het slachtoffer maar ook die van het pestende kind
Het kost tijd, maar dat betekent niet dat het pesten moet doorgaan. Het moet zeker verminderen en die vooruitgang moet zichtbaar blijven.
Signalen van verbetering
Je kind wordt weer vrolijker en vindt het weer leuk om naar school te gaan. Het kind wordt weer ondernemend en heeft geen last meer van fysieke klachten.
Slotwoord
Als je kind wordt gepest, dan voel je je als ouder ook slachtoffer. Je wilt dat het stopt en niet meer terugkomt. Het vraagt moed om naar de school te stappen, maar de school zal het op prijs stellen. Hoe eerder hoe beter. Samen met de school zal over het algemeen het probleem gestopt kunnen worden. Je moet de school daar wel tijd voor geven, maar het effect moet wel snel bij je kind zichtbaar zijn.