Hoe herken je of je kind gepest wordt?
Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier ook een belangrijke rol in. Als zij op tijd herkennen wanneer hun kind gepest wordt, dan kunnen ze op verschillende manieren ingrijpen. Maar hoe herken je of je kind gepest wordt?
Pesten
Er wordt gesproken van pesten als een persoon lange tijd en herhaaldelijk door een of meerdere personen op een manier wordt behandeld wat geestelijk en/of fysiek lijden oplevert. Pesten kan zowel verbaal als non-verbaal zijn. Er wordt niet zelden geweld gebruikt. Hoewel pesten niet alleen van deze tijd is, is de discussie over pesten eind 2012 en begin 2013 weer opgelaaid. Dit was het resultaat van zelfmoorden en pogingen tot zelfmoord. De pesters zelf hebben meestal niet in de gaten wat voor impact pesten op een kind heeft. Meestal zijn het zelfs de kinderen die met de pester 'meelopen' die als ergst worden ervaren door het gepeste kind. Met de opkomst van het internet deed ook het zogenaamde
cyberpesten zijn intrede. Dit wordt ook wel het digitale pesten genoemd, waarbij kinderen op diverse sociale media worden gepest. Deze vorm van pesten komt veel voor, omdat er geen directe interactie tussen de pester en het gepeste kind bij komt kijken. De drempel om iemand te pesten is hierdoor helaas ook lager.
De
gevolgen van pesten zijn heel divers. Voorbeelden van de gevolgen die het gepeste kind kan ervaren zijn:
- Onzekerheid
- Faalangst
- Minderwaardigheidsgevoel
- Negatief zelfbeeld
Pesten of plagen?
Het is belangrijk een duidelijk onderscheid te maken tussen plagen en pesten. Plagen en pesten is niet hetzelfde. Men spreekt van
plagen als de interactie tussen pester en het gepeste kind wederzijds en op gelijke hoogte is. Beide partijen zijn gelijk en bejegenen elkaar over en weer. Soms levert plagen ruzies op, maar plagen kan ook een goed karakter hebben. Zo kan cynisme goedaardig zijn en ook gedichten met bijvoorbeeld sinterklaas kunnen onder de leuke vorm van plagen vallen. Bij plagen is er dus de gelijkheid tussen de twee personen. Plagen houdt meestal na een korte tijd ook weer op.
Hoe herken je of je kind gepest wordt?
De gevolgen van pesten kunnen fysiek of mentaal zijn. Een aanwijzing voor pestgedrag kan dus zijn dat je kind plotseling op verschillende plekken wondjes en blauwe plekken heeft. In de meeste gevallen zijn er geen fysieke aanwijzingen voor het pesten. Het is in dit geval moeilijker om erachter te komen of je kind gepest wordt. Het is vaak het geval dat je kind zich schaamt dat hij of zij gepest wordt. Je kind zal dan ook niet snel thuis over het pesten beginnen. Toch zijn er meestal aanwijzingen die erop duiden dat je kind gepest wordt. Wees open als ouder en probeer het eens over pesten te hebben. De volgende aanwijzingen kunnen erop duiden dat je kind gepest wordt:
- Je kind is stiller dan voorheen.
- Je kind komt vaker betreurd uit school.
- Je kind huilt thuis vaker dan voorheen.
- Je kind wil niet meer naar school toe.
- Je kind slaapt slechter en wordt bezweet en angstig wakker.
- Je kind wil niet meer alleen over straat.
- Je kind vertoont griepverschijnselen terwijl hij of zij geen griep heeft.
- Je kind behaalt mindere resultaten op school.
Mijn kind wordt gepest, en nu?
Pesten gebeurt meestal op school of op de sportclub. Er zijn bijna altijd begeleiders aanwezig in die situaties. Het is van belang om als ouder een gesprek aan te gaan met deze begeleiders en uitvoerig te vragen wat er gebeurt met het kind. De school herhaaldelijk aanspreken op pestgedrag kan helpen, want soms is een keer zeggen niet genoeg. Probeer ook meer bij de school betrokken te raken. Loop meer rond op school - bijvoorbeeld gedurende de buitenpauzes - en blijf bijvoorbeeld iets langer hangen na schooltijd. Als je een goed beeld hebt van de pesters, maak dan een plan van aanpak. Bel bijvoorbeeld de ouders van de pesters op en vraag om een gesprek. Het belangrijkste wat je echter als ouder moet doen is je kind het zelfvertrouwen teruggeven. Een gepest kind heeft behoefte aan veel complimenten. Praat veel met het kind en zeg dat het pesten niet aan hem ligt. Sociale steun van de ouders is heel belangrijk voor het gepeste kind.