Een intelligentietest bij je kind: Tips en informatie
Steeds meer ouders laten op eigen initiatief de intelligentie van hun kind testen. Wat kun je van zo'n intelligentie-onderzoek verwachten? En welke test past het beste bij je kind?
Waarom je kind laten testen?
Werden intelligentietests vroeger vooral via school gedaan, tegenwoordig laten steeds meer ouders hun kinderen op eigen initiatief testen. Ouders hebben verschillende redenen daarvoor. Sommige ouders zijn het niet eens met het beeld dat de school van hun kind heeft. Voor hen kan de uitslag van de test wellicht als
second opinion dienen. Ook bij de keuze voor een middelbare school kan zo'n second opinion van pas komen. Als een kind op de Cito-toets onder zijn niveau heeft gepresteerd, kan de uitslag van een intelligentietest alsnog toelating geven tot de middelbare school. Anderen willen de sterke en zwakke punten van hun kind in kaart brengen, zodat ze het gerichter kunnen begeleiden. Weer anderen vragen zich af of de problemen van hun kind verklaard kunnen worden door een lage of hoge intelligentie.
Een intelligentietest, wat kan ik verwachten?
Een intelligentietest kun je laten afnemen bij een testbureau. Sommige testbureaus specialiseren zich in (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, of in kinderen met faalangst. Meestal begint de procedure met een kort intakegesprek, en wordt er een afspraak gemaakt voor een test. De test zelf wordt meestal op het testbureau afgenomen. Meestal wordt de test individueel afgenomen. Een intelligentietest duurt een paar uur. Als je kind naast een intelligentietest ook nog andere psychologische onderzoeken ondergaat, neemt het onderzoek een hele dag in beslag. De meeste kinderen blijken een paar uurtjes puzzelen op een testbureau erg leuk te vinden! Een tip: zorg dat je kind goed uitgerust is, dan kan het beter laten zien wat het in z'n mars heeft. Na de test moet je enkele dagen tot een paar weken wachten op de uitslag. Die uitslag komt in de vorm van een testrapport. In dit rapport worden de sterke en zwakke punten van je kind uitgebreid besproken. Sommige testbureaus bieden ook nog de mogelijkheid tot een nabespreking, waarin de uitslag en het testrapport nader toegelicht worden.
Wat kost een intelligentietest? En wordt een intelligentietest vergoed?
Intelligentietesten die op initiatief van de ouders worden afgenomen, worden vrijwel nooit vergoed. En een volledige intelligentietest is niet goedkoop! Denk hierbij aan minimaal een paar honderd euro. Als de test wordt afgenomen in het kader van onderzoek naar een autistische stoornis of ADHD, dan wordt het vaak wel vergoed. In heel speciale gevallen kan een 'losse' intelligentietest toch vergoed worden. Dan moet er wel sprake zijn van serieuze problemen die (mogelijk) met de intelligentie samenhangen. Denk hierbij aan een kind dat lijdt aan stress en driftbuien, omdat het op school overvraagd wordt, of zich juist verveelt. Denk je dat je kind hiervoor in aanmerking komt? Bespreek dit dan met je huisarts.
Welke intelligentietest is het meest geschikt voor mijn kind?
Er zijn verschillende intelligentietests in de omloop, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Sommige tests zijn bij uitstek geschikt voor een bepaalde doelgroep, zoals kleuters, kinderen met een taalachterstand of kinderen met een laag niveau. Hieronder een overzicht van enkele veel gebruikte testen in Nederland.
De Wisc III
De Wisc III (Wechsler Intelligence Scale for Children) is een van de meest gebruikte intelligentietests voor kinderen. Deze test meet twee deelaspecten van de intelligentie: De verbale (schoolse) intelligentie, en de performale ('doe') intelligentie. Deze twee aspecten worden uitgedrukt in een verbaal IQ en een performaal IQ. Daarnaast wordt er ook een totaal IQ berekend.
De WPPSI
De WPPSI ( Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence) is de 'kleuterversie' van de Wisc III. Deze test is op wat jongere kinderen gericht. Ook deze test levert een verbaal IQ, performaal IQ en totaal IQ op.
De NIO
De NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) is vooral populair als 'second opinion'. Soms wordt er ook wel eens van de NIO-
toets gesproken, maar dat is eigenlijk een verkeerde benaming. Een toets meet namelijk wat er al geleerd is, terwijl de NIO bedoeld is om te meten wat een kind zou
kunnen leren. Deze test bestaat uit zes onderdelen: Taal (drie onderdelen) rekenen (twee onderdelen) en ruimtelijk inzicht (één onderdeel).
De SON-R
Bij de SON-R (Snijders-Oomen nonverbale intelligentie test) is het gebruik van gesproken/geschreven taal niet noodzakelijk. Dit maakt de SON-R geschikt voor kinderen die handicaps hebben op het gebied van taal. Denk aan dove kinderen, dyslectische kinderen, autistische kinderen, kinderen met een taalachterstand of kinderen met een verstandelijke beperking.
De Rakit-2
De R naam akit-2 staat voor: Revisie Amsterdamse Kinder Intelligentietest 2. Deze test is speciaal ontworpen om betrouwbare resultaten te geven voor kinderen met een lager intellectueel niveau. Ook voor 'gewone' kinderen is deze test geschikt.
Lees verder