Omgaan met een verbroken minnaarrelatie
Aan alle goede dingen komt een eind. Wanneer je er een minnaarrelatie op na houdt, al dan niet met toestemming van de partner, kan deze op een bepaald moment tot een einde komen. Dit kan soms op een natuurlijke manier eindigen, met andere woorden, het bloedt dood omdat beide partijen om wat voor reden dan ook afstand nemen, maar het kan ook eindigen terwijl je dat eigenlijk niet aan zag komen. Hiermee omgaan kan soms lastig zijn, vooral omdat de meeste minnaarrelaties in het geheim bestaan. Dit betekent dat er weinig tot geen mensen zijn met wie de minnaars in kwestie hun verdriet kunt delen. Op welke manieren eindigen minnaarrelaties vaak? En hoe ga je om met een verbroken minnaarrelatie?
Wat is een minnaarrelatie?
In dit artikel spreken we van een minnaarrelatie wanneer twee gebonden mensen met elkaar een relatie aangaan naast hun huwelijk of hun vaste relatie. Met andere woorden, zij zijn getrouwd of hebben een langdurige relatie, maar niet met elkaar. Deze minnaarrelatie kan ontstaan met toestemming van de huidige partner, maar ook zonder toestemming. In dat geval gaat de persoon in kwestie vreemd. Redenen om een minnaar buiten het huwelijk te zoeken kunnen onder andere zijn:
- op zoek naar spanning;
- op zoek naar aandacht;
- ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
De duur van de minnaarrelatie
Dit kan heel erg verschillen. Sommige minnaarrelaties zijn erg kort van duur. Iets wat passioneel begint, kan zomaar na een paar weken weer afgelopen zijn. Er zijn ook minnaarrelaties die langer duren. Soms jaren. Veel mensen die in een minnaarrelatie stappen nemen zichzelf voor niet verliefd te worden, maar als zo’n relatie lang voortduurt is het vaak onmogelijk geen gevoelens voor de ander te hebben. De verbreking kan dan erg pijnlijk zijn.
Waarom kunnen minnaarrelaties eindigen?
De insteek bij een minnaarrelatie is in de meeste gevallen niet ‘en we leven nog lang en gelukkig’. Zoals gezegd spelen in veel gevallen onder andere spanning en aandacht een grote rol in het waarom men een minnaar of minnares zoekt. De meeste oorzaken voor het eindigen van de minnaarrelatie kunnen bijvoorbeeld zijn:
- de andere partner is erachter gekomen: Minnaarrelaties komen in een aantal gevallen uit. Een berichtje wordt onderschept of, nog erger, men wordt op heterdaad betrapt. Vaak zal degene die ‘erbij’ is, kiezen voor het verbreken of in ieder geval tijdelijk stopzetten van de minnaarrelatie;
- de minnaarrelatie is voor een van de partijen te veel gedoe: Het verwachtingspatroon over bijvoorbeeld de mate van contact komt niet overeen wat voor frustraties kan zorgen. Als dit uit de hand loopt kan een van de twee de handdoek in de ring gooien terwijl de ander eigenlijk niet wil stoppen;
- het is niet meer zo spannend als in het begin: Ook bij minnaarrelaties komt het voor dat de sleur erin kruipt. Vooral wanneer men de mogelijkheid heeft om elkaar vaak te zien. Er sluipt een ritme in, de spanning ebt weg. Dit kan een reden zijn om de minnaarrelatie te verbreken.
Hoe ga je om met een verbroken minnaarrelatie
Minnaarrelaties spelen zich in de meeste gevallen af in het geniep. In het geheim. Dit is extra vervelend, omdat je er dus niet over kan praten met vrienden of vriendinnen. Steun uit de omgeving bij het liefdesverdriet krijg je niet. Daar komt bij dat, wanneer je partner of echtgeno(o)t(e) niet af weet van het bestaan van je minnaar of minnares, je je verdriet niet kunt laten zien. Daarom een aantal tips om om te gaan met de verbroken minnaarrelatie:
- Neem tijd voor jezelf. Plan een dag in om iets leuks te gaan doen. Iets waar je energie van krijgt. Ga niet alleen. Neem vrienden of vriendinnen mee. Jezelf opladen kan goed helpen tegen liefdesverdriet;
- Focus je nog meer op je huidige relatie. Onderneem iets met je partner en geef hem of haar de volle aandacht;
- Zoek afleiding tijdens je dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan het oppakken van een oude hobby of zoek een nieuwe;
- Als het veel moeite kost om er niet over te praten, schrijf alles dan op. De geschreven pagina’s kun je eventueel vernietigen als je bang bent dat iemand het leest;
- Zoek geen contact met je ex-minnaar of minnares. Ook al is het alleen maar om te informeren hoe het gaat. Wanneer je lange tijd geen contact hebt gehad, zul je merken dat je je beter voelt. Je minnaar of minnares is ‘uit je systeem’. De wens om even te horen hoe het met de ander gaat, kan dan opspelen. Het grote nadeel van opnieuw contact zoeken is dat je er weer in meegezogen kunt worden. De minnaar of minnares blijkt niet zo uit het systeem te zijn verdwenen als verwacht en gevoelens die opspeelden bij het begin van de verbreking van de minnaarrelatie kunnen in volle hevigheid terugkeren.
Lees verder