Alleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw leven

Alleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw leven Het vermogen om je ook alleen gelukkig te voelen is een basisvaardigheid, net zoals lezen en schrijven, autorijden of zwemmen. Alleen zijn heeft een slechte roep. Misschien is er wel iets mis met je. Nee, dat is niet zo. Alleen zijn is in de natuur een geaccepteerd verschijnsel. In de dierenwereld zijn er de solitaire dieren, waaronder niet de minste. De leeuw, maar ook onze onverstoorbare kat behoren tot deze categorie. Lekker ongestoord liggen genieten in de zon, is één van de levenskunsten die je van deze twee dieren leren kunt. Ook het eekhoorntje opereert graag alleen. Alleen zijn is niet altijd leuk, maar je kunt het vaak wel leuk maken. Een levenskunstenaar weet hoe. Ook jij kunt een levenskunstenaar worden, onafhankelijk en daarmee juist sterker staand in je sociale contacten.

Alleen zijn is niet leuk?

Vele mensen ontvluchten het alleen zijn. Dat is wel begrijpelijk, want als het stil om je heen wordt, dan kan het zijn dat vanuit diepere lagen gevoelens van twijfel, onvrede, kortom disbalans omhoogkomen. Liever stort je je dan weer in het leven om je heen, zoek je contacten en afleiding op. Dit is echter vergelijkbaar met vluchten voor jezelf. Wat is het dat je niet wil toelaten?

Afleiding tegen vervelende gedachten en gevoelens zoeken?

Waarom zou je bang zijn voor de moeilijkere gevoelens die zich aan kunnen dienen als je alleen bent. Waarom zou je ze niet er laten zijn? Juist in het alleen zijn, juist in stilte, teruggetrokkenheid, krijgen genezingsprocessen de kans. Dat wat je lastig vindt, kun je erkenning geven en daarmee krijgt het de ruimte om te veranderen. Veranderingsprocessen of genezingsprocessen vinden veelal op natuurlijke organische wijze plaats. Verstandelijk weet je soms niet hoe je iets aan moet pakken, maar vanuit diepere lagen van jezelf komen instinctieve krachten omhoog die via de weg van de minste weerstand baan maken voor nieuwe gedragingen en gevoelens.

Gevoelens van geluk

Gevoelens van geluk, terwijl je niet eens weet waar ze vandaan komen kunnen juist op momenten van alleen zijn omhoog komen. Misschien is het zelfs nadat je eindelijk eens gehuild hebt, of nadat je eindelijk jezelf de erkenning hebt gegeven van die dingen in je leven die moeilijk zijn voor je.

Wees goed gezelschap voor jezelf

We hebben allemaal een innerlijke criticus, die kan zich laten horen op allerlei momenten. Het is een afbrekende stem: "dit doe je niet goed, dat moet anders, je stelt niks voor, niemand houdt van je, daarom ben je alleen." Wees vriendelijk voor jezelf. Geloof die vervelende stem niet. Vertel jezelf dat je goed bezig bent. Wees aangenaam gezelschap voor jezelf. Leer om je eigen beste vriend te zijn. Luister naar wat je werkelijk nodig hebt. Leer jezelf beter kennen.

Moeilijke gevoelens en verdriet erkenning geven

Verdriet dat zich doet voelen vraagt om rust. De erkenning van wat zich in je roert, maakt je tot een heel mens. Niets duurt eeuwig. Waarom niet de tijd nemen om te begrijpen wat er in je omgaat? Het voelt goed als je inzicht krijgt in jezelf. Je hoeft niet (altijd) bij een ander te rade te gaan, om weer te weten hoe je verder met je leven moet. Het is fijn als een ander je begrijpt en je accepteert in je zijn en in je gevoelens, maar als die ander er niet is, of die ander niet heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt, dan word je op jezelf teruggeworpen. Erken de werkelijkheid van je situatie en accepteer wat er is. Pas na acceptatie kan er verandering komen.

De dynamiek van actie en rust

In de dynamiek van het bestaan zijn de momenten of dagen of zelfs perioden van alleen zijn, alleen actie ondernemen, of juist tot rust komen onontbeerlijk. Het leven kent pieken en dalen. Na vreugde komt verdriet, na verdriet komt er weer vreugde. Na activiteit is de periode van rust en herstel noodzakelijk. Na de zomer komt de winter, en dan breekt een nieuwe lente aan. Na de inademing komt de uitademing. Dit zijn natuurlijke processen, als je hier voeling mee hebt en kijk op krijgt, win je veel. Stress en ziekte krijgen minder kans.

De schoonheid van rust

Het is goed om de schoonheid te ontdekken die in rust, de uitademing na de inspanning, te vinden is. Wie sport weet hoe heerlijk je lijf kan voelen als je na de activiteit de ontspanning voelt in je lijf dat uitrust. Het heeft allemaal met waardering te maken voor de natuurlijke processen die bij het leven horen.

Alleen zijn en je wijze zelf

Er zijn zoveel gevoelens die je niet kunt delen. Maar als je alleen bent, dan kan het zijn dat je contact maakt met je wijze zelf. Je praat misschien in jezelf over wat er zo in je leven gebeurt, en een wijzer deel van je begint te begrijpen, te zien en te accepteren dat dit ook bij het leven hoort. Juist in eenzaamheid kom je makkelijker in contact met je wijze zelf. We hebben allemaal het vermogen van wijsheid in ons. Eenzaamheid en rust zijn noodzakelijk om dit vermogen in onszelf te leren kennen. Er is iets in ons dat wetend is. Er is iets in ons dat rustig kan kijken naar wat is, zonder te oordelen of te willen dat het er niet was. Het is wat het is. Deze acceptatie geeft vrede. In de loop van je leven kun je dit wijze zelf leren kennen en als je het de kans geeft, dan wordt het steeds makkelijker om er contact mee te maken.

Zorgen voor jezelf

Aan de solitair levende eekhoorn kunnen we zien hoe wendbaar en flitsend snel je kunt zijn juist in je eentje. En als je net zo slim bent als hij, dan bereid je je voor op moeilijke tijden met een geheim voorraadje voedsel. Dit kan voeding zijn voor je lichaam, of voeding voor je ziel of geest. Het is leuk om voor jezelf te zorgen. Dat hoort bij de kunst van het alleen zijn. Een voorraadkast met rijst en andere houdbare producten voor de momenten dat je even niet de buitenwereld in wil, een voldoende gevulde ijskast met groenten en fruit. De tijd nemen om iets lekkers voor jezelf te koken. Zo komt een (tijdelijk) solitair levend wezen aan zijn trekken en blijft hij gezond. Alleen eten is even wennen, maar genieten is echt wel mogelijk hoor. Een mooi muziekje erbij, bloemen op tafel, kaarsjes aan...

Wat vind je leuk?

Muziek, een boek lezen, t.v. kijken, radio aan, een taal leren, kleding maken, welke hobby past bij je? Er is zoveel te doen wat je leven inhoud geeft en wat bereikbaar is voor jou. Alleen op vakantie gaan? Je maakt meer contact met de plaatselijke bevolking dan wanneer je met een partner of groep op pad gaat. Ontdek wat werkt voor jou. Alles is te leren, maar het heeft even tijd nodig om het te ontdekken en te ontwikkelen. Waar ligt je passie?

Alleen zijn is een kans

Muziek kan juist als je alleen bent extra diep tot je doordringen. De natuur kan je in haar stilte opnemen. Dat wat je in eenzaamheid ervaart, blijkt waardevol te zijn. Waarom niet het de kans geven? Je hebt er niets mee te verliezen.

De winst van alleen kunnen zijn

Zelfstandigheid en weerstandsvermogen m.b.t. allerlei vormen van relatie en sociaal leven worden gewonnen. Je kunt onafhankelijk actie ondernemen. Als een relatie wegvalt, kom je sneller weer op je pootjes terecht. Je kunt sneller tot actie overgaan, reageren op wat zich aandient. Je kunt je intuïtie volgen. Je hoeft niet uit te leggen wat je doet en waarom.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is verdriet en hoe ga je ermee om?Wat is verdriet en hoe ga je ermee om?Verdriet verwerken is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Je kan verdriet hebben vanwege een dierbare overledene,…
Het verwerken van verdrietHet verwerken van verdrietIedereen heeft er wel eens mee te maken, verdriet. Er gebeurt iets in je leven, iets simpels of iets enorm aangrijpends,…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Dagboekschrijven over gevoelensDagboekschrijven over gevoelensSchrijven over je gevoelens heeft vaak een helende werking. Schrijven over verdriet of (oud) zeer kan je helpen bij de v…

Succes hebben door positief om te gaan met eigen kwaliteitenSucces hebben door positief om te gaan met eigen kwaliteitenSucces is beslist geen keuze, zoals sommigen u willen laten geloven. Succes is afhankelijk van een aantal factoren, zoal…
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Reacties

Marjolijn, 22-01-2020
Prima artikel. Wel wil ik een kleine wijziging doorgeven. Leeuwen leven wel degelijk in een groep. Het zijn de tijgers die een solitair bestaan hebben. Reactie infoteur, 23-01-2020
Dank je wel Marjolein voor je reactie.

Maria, 27-03-2017
Uitstekend artikel!
Heb veel ervaring met relaties, allerlei soorten en ook periodes alleen. Beide waren en zijn heel prettig, maar vooral het alleenzijn waren/zijn periodes van bezinning, verwerking en rust. Ik ben graag alleen en ervaar mijzelf als heel prettig en stimulerend gezelschap. Het vereist wel enige training, maar dan heb je ook iets waardevols voor het gehele, verdere leven. En bent nooit uitgeleerd, ook niet op dit vlak.
De crux is dat ons wordt wijsgemaakt, dat je altijd iemand nodig hebt en niet alleen kunt zijn. Uit dezelfde periode stamt ook de innerl. criticus, maar ook die kan men naar de achtergrond verwijzen door zelf anders te denken en vooral te handelen!
Zo ben ik ook opgevoed, met het idee dat je altijd iemand nodig hebt. Dat is beslist niet waar!
Dat is een grote misvatting en als mensen daarachter komen, hoeven ze niet meer zó koortsachtig een partner en/of gezelschap te zoeken, te trouwen en een gezin te stichten. Daarom vind ik uw artikel realistisch en verfrissend!
Ik woon in één van de drukste steden van Nederland, werk in het onderwijs-grote school-, maar als ik de buitendeur dichtdoe en in mijn huis sta, is er rust, vrede, warmte, want dat is de sfeer van mijn huis en van mij. Echte planten, echte bloemen, eenvoudig en gezellig, zonder me iets aan te trekken van mode, woondesign.
Ik draag een labradoriet, die mijn eigen energie goed vasthoudt, die me beschermt, juist omdat ik elke dag met veel mensen en hoedanigheden te maken heb. Alleen wonen heeft veel voordelen:
Ik vind het bijv. erg prettig als ik later thuiskom van een afspraak of vanwege de gezelligheid langer ben gebleven, géén verantwoording hoef af te leggen. Alleen op vakantie gaan, écht alleen of met een groepsreis is heerlijk, ik heb alleen maar veel goede ervaringen en er waren/zijn elke dag leuke, interessante mensen te ontmoeten, juist als je alleen reist, want dan kun je je soepeler bewegen. Ik merk vaak in gezelschap of werkrelaties, dat ik ook geestelijk zelfstandig ben, niet alleen in de fysieke wereld, eigen boontjes doppen, maar ook qua overtuigingen en visies. "Is dat zo?", ligt in mijn mond bestorven en neem nooit iets voor zoete koek aan. Elk mens heeft immers eigen denkvermogen meegekregen bij de geboorte.
Alleen eten heb ik nooit vervelend gevonden, dat herken ik helemaal niet als alleenwonende mensen dat zeggen. Met anderen eten kan gezellig zijn, maar alleen weet ik het zeker. Afstemmen op je eigen behoeftes en noden op elk gebied, vooral innerlijk. Het is écht te leren, als ik het kan, kunnen anderen het ook. Oefening baart kunst, nietwaar?! Reactie infoteur, 11-04-2017
Dank je wel Maria. Ik ben blij met je reactie. Blij dat je herkent dat je heel goed kunt leren alleen te zijn en gelukkig te zijn met jezelf. Het is een uitdaging maar het levert zoveel op: zelfvertrouwen, inzichten, genieten zonder daar veel voor nodig te hebben, onafhankelijkheid en vrijheid. Groetjes en liefs van Sofiaroc

Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.