Positiviteit geeft energie
Niet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor veel aspecten belangrijk, maar zeker ook hoe je in het leven staat. Daar kan je niets aan doen, dat is de basis die zich vormt. Waar je wel iets aan kunt doen is, met de kennis van die basis, zelf invulling geven aan het leven zoals je dit wenst.
Maak je keuzes in het leven
Mensen die dus zeggen dat ze dusdanig erfelijk belast zijn dat ze er niets aan kunnen doen, is niet waar. Het is te gemakkelijk om je op deze te onttrekken aan je verantwoordelijkheden in het leven. Als je graag zwartgallig, negatief of cynisch wilt zijn, is dat prima … maar erken het gewoon naar jezelf en de buitenwereld. Wil je meer positiviteit uit het leven wilt halen, dan gaat dat niet iedereen even gemakkelijk af, maar het kan wel.
Van nature positief
Als je van nature positief bent ingesteld, dan is het vanzelfsprekend en hoef je er niet over na te denken. Je straalt dit ook uit op je directe omgeving. Mensen vinden positiviteit prettig om te mogen ervaren. Zeker omdat er meer mensen met een neutrale of negatieve insteek zijn (van nature) dan een positieve insteek. Als natuurlijke positieveling heb je dat niet in de gaten, want je bent zoals je bent en hoe mensen op je reageren, heb je immers nooit anders ervaren.
Maak het een tweede natuur
Als je van nature niet die positieve inslag hebt en je omgeving heeft er als kind niet aan meegewerkt, om wat voor reden dan ook, dan kan je er nog steeds mee aan de slag gaan. Door je er bewust van te zijn, zet je eigenlijk al een enorme stap.
Vervolgens gaat het er om dat je het je eigen gaat maken en je er senang bij voelt. Immers, gespeelde positiviteit is geen positiviteit en uiteindelijk doodvermoeiend (niet in de laatste plaats voor jezelf).
Positief naïef?
Vervolgens komt er nogal eens om de hoek dat mensen die positief in het leven staan, naïef zijn. Immers, er is zoveel om niet positief over te zijn. Mogelijk is dit ook zo, immers er is veel honger in de wereld, ziektes doden of verminken mensen en oorlogen maken vele slachtoffers. Het is absoluut allemaal waar, maar dat neemt niet weg dat negatief zijn ook niet helpt om deze problemen op te lossen.
Positiviteit daarentegen kan mensen aanzetten tot actie, want met een goed plan kan je aan de slag gaan en het helpt als er positieve mensen “de kar mee trekken” of als “sponsor” optreden. De mens zit nu eenmaal zo in elkaar dat positiviteit stimuleert.
Hoe pak je het aan?
Als je niet die man of vrouw bent die van nature een positieve inslag heeft, maar wel je best wilt doen om het glas half vol in plaats van half leeg te zien, dan moet je zorgen dat het een tweede natuur wordt. Waar het om gaat is dat je jezelf aanspreekt én mogelijk ook mensen in je directe omgeving je aan laat spreken op negatief gedrag. Op opmerkingen die er spontaan uitkomen of je gedachten passeren moet je alert zijn en direct op jezelf intunen en bedenken wat de positieve insteek kan betekenen. Stel jezelf vragen zoals:
- Wat maakt de positieve insteek de situatie anders?
- Wat wil de positieve insteek in deze zeggen?
- Hoe voel ik me bij een positieve benadering?
Langzaam moeten je hersenen overnemen dat een positieve insteek minimaal hetzelfde bewerkstelligd en je vervolgens gaat ervaren dat een positieve insteek per saldo meer oplevert. Is het niet voor jezelf, dan toch voor en door de omgeving.
Door dit alles te blijven doen, en dat gaat absoluut niet vanzelf, maak je het uiteindelijk een tweede natuur.
Tegengas
Hier komt ook bij kijken dat je nog wel eens wat tegengas kunt krijgen en je opgewassen moet zijn tegen mensen die positief gedrag als populair gedrag zien en zelfs niet realistisch. Meestal heeft het geen zin om in de verdediging te gaan, mensen zien het nu eenmaal anders. Een discussie komt in deze zelden op gang.
Wat je wel kunt doen is je positieve houding gewoon volhouden en zo laten zien dat het anders kan. Je hebt behalve een lange adem ook een rechte rug nodig, want negatief zijn is veel gemakkelijker.
Tot slot
Positief is niet naïef, maar het glas vaker half vol zien in plaats van half leeg … het kan en dat geldt voor iedereen. Je moet het alleen echt willen en dan geeft het jezelf én je directe omgeving energie!