Positiviteit geeft energie

Positiviteit geeft energie Niet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor veel aspecten belangrijk, maar zeker ook hoe je in het leven staat. Daar kan je niets aan doen, dat is de basis die zich vormt. Waar je wel iets aan kunt doen is, met de kennis van die basis, zelf invulling geven aan het leven zoals je dit wenst.

Maak je keuzes in het leven

Mensen die dus zeggen dat ze dusdanig erfelijk belast zijn dat ze er niets aan kunnen doen, is niet waar. Het is te gemakkelijk om je op deze te onttrekken aan je verantwoordelijkheden in het leven. Als je graag zwartgallig, negatief of cynisch wilt zijn, is dat prima … maar erken het gewoon naar jezelf en de buitenwereld. Wil je meer positiviteit uit het leven wilt halen, dan gaat dat niet iedereen even gemakkelijk af, maar het kan wel.

Van nature positief

Als je van nature positief bent ingesteld, dan is het vanzelfsprekend en hoef je er niet over na te denken. Je straalt dit ook uit op je directe omgeving. Mensen vinden positiviteit prettig om te mogen ervaren. Zeker omdat er meer mensen met een neutrale of negatieve insteek zijn (van nature) dan een positieve insteek. Als natuurlijke positieveling heb je dat niet in de gaten, want je bent zoals je bent en hoe mensen op je reageren, heb je immers nooit anders ervaren.

Maak het een tweede natuur

Als je van nature niet die positieve inslag hebt en je omgeving heeft er als kind niet aan meegewerkt, om wat voor reden dan ook, dan kan je er nog steeds mee aan de slag gaan. Door je er bewust van te zijn, zet je eigenlijk al een enorme stap.
Vervolgens gaat het er om dat je het je eigen gaat maken en je er senang bij voelt. Immers, gespeelde positiviteit is geen positiviteit en uiteindelijk doodvermoeiend (niet in de laatste plaats voor jezelf).

Positief naïef?

Vervolgens komt er nogal eens om de hoek dat mensen die positief in het leven staan, naïef zijn. Immers, er is zoveel om niet positief over te zijn. Mogelijk is dit ook zo, immers er is veel honger in de wereld, ziektes doden of verminken mensen en oorlogen maken vele slachtoffers. Het is absoluut allemaal waar, maar dat neemt niet weg dat negatief zijn ook niet helpt om deze problemen op te lossen.

Positiviteit daarentegen kan mensen aanzetten tot actie, want met een goed plan kan je aan de slag gaan en het helpt als er positieve mensen “de kar mee trekken” of als “sponsor” optreden. De mens zit nu eenmaal zo in elkaar dat positiviteit stimuleert.

Hoe pak je het aan?

Als je niet die man of vrouw bent die van nature een positieve inslag heeft, maar wel je best wilt doen om het glas half vol in plaats van half leeg te zien, dan moet je zorgen dat het een tweede natuur wordt. Waar het om gaat is dat je jezelf aanspreekt én mogelijk ook mensen in je directe omgeving je aan laat spreken op negatief gedrag. Op opmerkingen die er spontaan uitkomen of je gedachten passeren moet je alert zijn en direct op jezelf intunen en bedenken wat de positieve insteek kan betekenen. Stel jezelf vragen zoals:
  • Wat maakt de positieve insteek de situatie anders?
  • Wat wil de positieve insteek in deze zeggen?
  • Hoe voel ik me bij een positieve benadering?

Langzaam moeten je hersenen overnemen dat een positieve insteek minimaal hetzelfde bewerkstelligd en je vervolgens gaat ervaren dat een positieve insteek per saldo meer oplevert. Is het niet voor jezelf, dan toch voor en door de omgeving.
Door dit alles te blijven doen, en dat gaat absoluut niet vanzelf, maak je het uiteindelijk een tweede natuur.

Tegengas

Hier komt ook bij kijken dat je nog wel eens wat tegengas kunt krijgen en je opgewassen moet zijn tegen mensen die positief gedrag als populair gedrag zien en zelfs niet realistisch. Meestal heeft het geen zin om in de verdediging te gaan, mensen zien het nu eenmaal anders. Een discussie komt in deze zelden op gang.
Wat je wel kunt doen is je positieve houding gewoon volhouden en zo laten zien dat het anders kan. Je hebt behalve een lange adem ook een rechte rug nodig, want negatief zijn is veel gemakkelijker.

Tot slot

Positief is niet naïef, maar het glas vaker half vol zien in plaats van half leeg … het kan en dat geldt voor iedereen. Je moet het alleen echt willen en dan geeft het jezelf én je directe omgeving energie!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bekijk het van de positieve kantBekijk het van de positieve kantVoor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander is het een opgave… en er zijn mensen die positiviteit niet kunnen of…
Energie in een reactie: endotherm & exothermEnergie in een reactie: endotherm & exothermRekenen bij een practicum is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt, met mol rekenen lukt nog wel, maar dan komt de verdi…
Positiviteit vanaf nu!Iedereen is druk druk en rent zichzelf voorbij. Als er om wat voor reden dan ook een kink in de kabel komt is de kans gr…
Omgaan met negatieve mensenIedereen heeft geregeld te maken met negatieve mensen, en je kunt dit vaak herkennen omdat ze een ware aanslag op je ene…

Alleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw levenAlleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw levenHet vermogen om je ook alleen gelukkig te voelen is een basisvaardigheid, net zoals lezen en schrijven, autorijden of zw…
Tips om je kostbare tijd efficiënter te benuttenTips om je kostbare tijd efficiënter te benuttenEen mens komt dikwijls veel tijd te kort om enerzijds allerlei zaken te regelen die we (voor het gevoel) verplicht zijn…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.