Contact met je innerlijke krachtbron en accepteren wat is

Contact met je innerlijke krachtbron en accepteren wat is De basis van je bestaan ligt in je innerlijk. Daar is je krachtbron te vinden. We hebben de neiging om buiten onszelf te zoeken naar oplossingen, afleidingen, als het in het leven niet naar wens loopt. Vaak verliezen we onszelf dan juist. Dat kan een tijdje goed gaan, maar op den duur schieten we er niets mee op, in tegendeel, de problemen worden juist dieper en zetten zich nog vaster. Maak contact met jezelf, met wat je binnenin voelt. Leer te accepteren wat zich voordoet, dat is het begin van verandering. Leer jezelf kennen. Dan word je krachtiger en minder afhankelijk van de buitenwereld. Als je accepteert hoe het er nu voorstaat, heb je een uitgangspunt voor verandering, je ziet alles helderder. Het vereist moed om je angst onder ogen te zien, te huilen alsof je hart breekt, maar hierdoorheen raak je dichter bij je kern, je kracht.

Je krachtbron zit diep binnenin

Je krachtbron ligt altijd in jezelf. Je kunt buiten jezelf naar oplossingen zoeken en goede raad. Maar je bent het zelf die voelt of je op het goede spoor zit. Als je het contact met jezelf bent kwijtgeraakt, dan moet dat contact eerst hersteld worden. Problemen zijn er om opgelost te worden. In dat proces word je sterker.

In stilte het contact herstellen

Als je het contact met jezelf kwijt geraakt bent, dan is het in stilte en afzondering dat je dat contact herstelt. Het begint met voelen hoe je je eigenlijk voelt. Je voelt je lichaam. Je bent aanwezig en laat opkomen wat er in je leeft. In het begin is dat moeilijk. Als je zo lang de moeilijkheden vermeden hebt, je problemen ontkend, dan is dat een gewoonte geworden. Je wil weg, iets doen, je bent bang dat je emoties je overspoelen. Het is een kunst om rustig te kunnen kijken naar de onrust in jezelf. Je hoeft je niet helemaal te laten overspoelen door wat er in je omhoog komt.

Angst voor wat er in je binnenste leeft?

Grote kans dat je bang bent voor de pijn waarmee je gevoelens gepaard gaan. Angst voor je wanhoop. Angst misschien om te erkennen dat je fout bezig bent geweest. Het is zoveel makkelijker om het niet te hoeven zien en voelen denk je. Maar daarin heb je ongelijk. Wat er in je leeft wil gevoeld worden, gekend worden en erkend. Je bent een compleet mens. Als je delen van jezelf wegstopt, dan ben je als een gehandicapte, je voelt niks meer. Je vermogen om voluit te leven is geblokkeerd.

Na huilen komt lachen

Een huilbui doet wonderen. Als je niet huilen kan, dan is er een deel van je versteend. Je gaat je depressief voelen. Misschien heb je het idee dat huilen niks oplost, maar dat is niet waar. Door te huilen kom je uiteindelijk uit bij je kracht. Eerst ben je moe na de huilbui, maar later voel je hoe je van een last bevrijd bent. Tijdens en na de huilbui ontstaat begrip over datgene wat je zo verdrietig maakt. Je begrijpt jezelf en je situatie beter.

Verruim je huilvermogen

Natuurlijke middelen zoals Bach Bloesemremedies, zijn procesbevorderend. Ze werken op het psychische en geestelijke niveau. Een van de eerste remedies die bij (vastzittende) pijn en trauma's genomen wordt, is Star of Betlehem, vogelmelk in het Nederlands. Afhankelijk van wat je klachten zijn, kun je hierbij nog een (paar) andere van de in totaal 38 remedies nemen. Bij een goede mix, is de kans groot dat je huilvermogen losschiet. Dit soort remedies kan veilig in combinatie met reguliere medicijnen genomen worden. Je doet in een pipetflesje van 30 cc, bronwater met vier druppels van elke remedie en van deze verdunning neem je 's ochtend en 's avonds vier druppels en tussendoor nog minstens twee keer.

Jezelf begrijpen begint binnenin

Iedereen wil graag begrepen worden, maar dat begint bij jezelf. Door je gevoelens en gedachten onder ogen te zien en er niet voor weg te lopen in angst, vermijdingsgedrag, ontkenning, bagatelliseren wat je voelt, word je een rijker mens. Je wint aan inzicht, niet alleen in jezelf, maar je gaat anderen ook beter begrijpen. We zijn allemaal mensen, met min of meer dezelfde gevoelens. We lijken best veel op elkaar. Als je jezelf begrijpt, dan kun je jezelf ook accepteren.

Jezelf accepteren

Jezelf te accepteren, daar begint alles mee. Ook hier is het zo dat om door anderen geaccepteerd te worden, je om te beginnen jezelf moet leren accepteren. Je bent niet beter of minder dan een ander. Liefdevol naar jezelf kijken is nodig om in je kracht te komen te staan.

Het kost tijd

Als we werkelijk veranderen willen, dan kost dat tijd. Diepe veranderingsprocessen gaan stap voor stap. Er kan een plots besef van inzicht ontstaan dat ineens alles in een ander daglicht zet en je op een nieuw spoor zet, maar meestal duurt het een tijdje voordat je merkt dat er werkelijk iets veranderd is in je leven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe lang mag een baby huilenHoe lang mag een baby huilenBaby's huilen, dat is een feit. Sommigen huilen veel, anderen weinig. Voor ouders kan een huilende baby soms erg verwarr…
Informatie over huilen om verdrietInformatie over huilen om verdrietIn principe huilt elk mens wel eens in zijn leven, dit is dan ook niet ongezond. Traanvocht heeft men altijd om onder an…
Waarom huilt een babyHet huilen van een baby is onderdeel van hun manier van communiceren.Baby’s huilen niet omdat ze stout zijn of vervelend…
Abnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAbnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAngst bij kinderen komt dikwijls voor. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen abnormale angst en normale angst. An…

Psychotherapie: wat houdt het precies in?Psychotherapie: wat houdt het precies in?Psychotherapie omvat alle psychische en psychosomatische stoornissen waaraan iemand kan lijden waarbij geneesmiddelen ni…
Leven met een passief agressieve persoonlijkheidLeven met een passief agressieve persoonlijkheidPassieve agressie wordt door iedereen wel eens gebruikt om conflicten te vermijden in situaties waar we het gevoel hebbe…
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.