Succes hebben door positief om te gaan met eigen kwaliteiten

Succes hebben door positief om te gaan met eigen kwaliteiten Succes is beslist geen keuze, zoals sommigen u willen laten geloven. Succes is afhankelijk van een aantal factoren, zoals aanleg en milieu, de opvoeding, de gekozen opleiding, de mogelijkheden die men tegenkomt, enzovoort. Daarnaast is de eigen instelling bepalend hoe er met al die factoren omgegaan wordt. De een is negatief ingesteld en is bang van elke uitdaging, de ander pakt elke gelegenheid aan om uit te proberen wat er mogelijk is. Dat hemelsbrede verschil maakt vaak uit wie er in het leven vooruit komt en wie niet. Behalve dat speelt ook het toeval mee. Denk bijvoorbeeld aan een schrijver die kennissen in de uitgeverij heeft en op die manier gemakkelijker aan een uitgever komt dan een ander, die er op de bonnefooi maar eentje moet zoeken.

Aard en instelling bepalen meestal het latere succes in het leven

Wie goed naar kinderen beneden een jaar kijkt, kan daar al het verschil in aard zien. Er zijn kindjes die zodra ze kunnen kruipen overal op afgaan en alles onderzoeken. Ze zijn niet bang van andere mensen en kunnen wel eens van iets of iemand schrikken, maar gaan daar niet meteen van huilen.

Afwachtend en voorzichtig

Er zijn echter ook kindjes die zelfs op die leeftijd de kat uit de boom kijken. Kindjes, die alles de eerste keer heel voorzichtig aanraken, voorzichtig betasten en op vreemde mensen bang en verlegen reageren en zodra er harde geluiden klinken schrikken en meteen al gaan huilen.

Aanleg, opvoeding en milieu zijn bepalend

Het verschil in de aanleg van het karaktertje is natuurlijk belangrijk voor de latere opstelling, maar dat wil niet zeggen dat dit later een bange volwassene wordt die geen succes kan hebben. Daar kunnen eerst de opvoeding en later ook de eigen houding veel aan doen. De invloed van het milieu telt eveneens mee. De omgeving, de instelling van het gezin en de familieleden, maar ook later de school en de leraren spelen daarbij mee.

De invloed van de opvoeding op de ontwikkeling van de eigen kwaliteiten

Een positieve opvoeding kan veel bijdragen aan het latere succes. Ouders die hun kind stimuleren om dingen te ontdekken en het leren dat het niet bang hoeft te zijn voor nieuwe ontmoetingen en nieuwe ervaringen. Als zij het kind leren om onder hun toezicht op een leergierige manier op de omgeving af te gaan, helpen zij hun kind enorm vooruit. Het kind leert op die manier zijn eigen talenten en kwaliteiten te ontdekken en uit te bouwen.

Steun van de ouders bij het opdoen van eigen ervaringen

Niet alleen doet het kind zo meer ervaringen op dan het uit eigen beweging misschien gedaan zou hebben, maar het voelt onbewust de steun van de ouders en voelt zich onder hun toezicht ook veilig genoeg om die ervaringen te durven opdoen. Ouders die echter te beschermend optreden en hun kind tegenhouden uit angst dat het negatieve ervaringen zou kunnen opdoen, zijn een rem op een positieve ontwikkeling van hun kind.

Uitdagingen en mogelijkheden aanpakken of laten liggen

Kinderen die op een positieve en stimulerende manier zijn groot gebracht gaan als volwassene open op de uitdagingen toe die het leven hun biedt. Ze zijn niet bang om negatieve ervaringen op te doen, maar zullen steeds weer opnieuw hun kansen berekenen en erop afgaan. Als volwassen mensen zijn ze creatief, vindingrijk, oplossingsgericht en succesvol in de maatschappij. Ze kijken vooruit en de tegenslagen van het leven maken hen sterker in plaats van zwakker.

Moeilijkheden hebben en daarmee om kunnen gaan

Verlegen en terughoudende kinderen die niet overtuigt zijn van de eigen kwaliteiten hebben echter de neiging om moeilijkheden uit de weg te gaan en zien de nieuwe mogelijkheden eerder als een gevaar, dan als een uitdaging. Wie niets doet, krijgt echter ook geen succesvolle ervaringen en zal nooit alle mogelijkheden die in hem steken ontdekken.

Zoek het succes op

Wees open voor nieuwe uitdagingen en wees vooral niet bang om ergens aan te beginnen. Als u zorgt voor een goed uitgedacht plan en een goede voorbereiding, gaat alles meestal goed. Natuurlijk kan er ook wel eens iets verkeerd lopen of gewoon mislukken, maar u hebt dan wel ervaring opgedaan en kunt ervan leren. Zo doen de succesvolle mensen het immers ook.

Rijke mensen zijn niet altijd succesvol

Verkijk u niet op rijke mensen die alles in de schoot gevallen is door een erfenis of een winnend lot. Dat heeft niets te maken met succes hebben. De meeste mensen die succesvol in het leven staan hebben daar ook hard voor moeten werken. Daar staan op internet genoeg verhalen over.

Positief denken helpt uw houding te verbeteren

Ban alle negatieve zinnen uit uw taalgebruik en uit uw gedachten. Denkt u bij uzelf: “Dat gaat me nooit lukken”, verander die zin dan meteen in het tegenovergestelde: “Waarom zou mij dat niet lukken? Anderen lukt het immers ook.” Ga met alle negatieve gedachten die in u opkomen op dezelfde manier om en u zult merken dat u na een aantal weken helemaal niet meer zo negatief denkt en meer durft aan te pakken. Hoe meer u aandurft, des te meer zal u ook lukken.

Tegenslagen horen erbij

Laat u niet uit het veld slaan door een kleine tegenslag, maar denk vooruit en ga vooruit. Het is de weg, zoals die door succesvolle mensen gevolgd is en die hen hun succes gegeven heeft. Niemand heeft ooit succes gekregen door bij de pakken neer te gaan zitten.

Vooruit gaan in ontwikkeling is belangrijk

Durf nieuwe mogelijkheden aan te pakken. Neem echter geen risico’s waarbij u van tevoren al weet dat het helemaal fout kan gaan. Wie nog nooit heeft durven beleggen en ineens met al het spaargeld aandelen van een enkel bedrijf koopt, moet niet raar opkijken als dat bedrijf failliet gaat en hij/zij al het geld in een klap kwijt is. Een dergelijke actie is gewoon niet slim, want ook het sparen en beleggen van geld vereist een goede voorbereiding en een goede strategie die men zich eerst eigen moet maken.

Eerst nadenken, dan pas doen

Alles dat u onderneemt heeft voorbereiding nodig. Wie zich zonder voorbereiding in een nieuw avontuur stort heeft meestal geen geluk. Dat hebben alleen degenen die met overleg te werk gaan en zich na een goede voorbereiding er niet van laten weerhouden om het einddoel te bereiken.

Wees positief over uw eigen kwaliteiten

Ken uw eigen kwaliteiten en werk eraan om ze te verbeteren. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen unieke mogelijkheden. U hebt er vast en zeker ook een stel. Ontdek ze en werk eraan om ze zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Hebt u altijd al goed kunnen tekenen en hebt u er plezier in, volg dan eens een schilder cursus. Schrijft u gemakkelijk en hebt u veel nieuwe ideeën, begin dan eens aan en boek, schrijf op internet of stuur stukjes naar de krant over plaatselijke gebeurtenissen.

Zoek uw eigen kwaliteiten en de mogelijkheden daarvan

Misschien kunt u zelfs nog veel meer. Laat de mogelijkheden niet liggen, maar doe er iets mee. Bekijk ook welke situaties voor uw neus komen en ga daar positief op in. Maak nieuwe contacten en wees niet bang om op nieuwe mensen en situaties in te gaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van coachenKenmerken van coachenCoachen is gericht op de toekomst van de cliënt. Iedereen heeft namelijk een toekomstperspectief. Coachen richt zich op…
Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedragNature, nurture en het belang van opvoeding op gedragIs onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onvei…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Opvoeding: functies en het doel van de opvoedingDe invloedssfeer van de institutie school, die het individu bëinvloedt na de fundamentele opvoeding die het thuis heeft…

Doodstraf in België: geschiedenis en pro en contraDe doodstraf in België is een zeer gevoelig maar interessant onderwerp. Eerst zal de geschiedenis van de doodstraf uit d…
Alleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw levenAlleen zijn met jezelf is ook leuk te maken in jouw levenHet vermogen om je ook alleen gelukkig te voelen is een basisvaardigheid, net zoals lezen en schrijven, autorijden of zw…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.