Geen zin om iets te doen: tips voor motivatie

Geen zin om iets te doen: tips voor motivatie Iets moeten doen maar er geen zin in hebben: het overkomt ons allemaal wel. Betrap je jezelf er regelmatig op dan is het goed om je eens te verdiepen in het hoe en waarom. Want elke keer dat je er tegenaan loopt is dat vervelend en draagt het niet bij tot snelle resultaten. Integendeel, het kost je tijd en energie. Maar er zijn heel wat manieren om dit aan te pakken! Iedereen kent het wel: geen zin hebben. Je moet van alles: huishouden, werken,koken, klussen. Maar je hebt soms helemaal geen zin. Veel mensen gaan dan een klusje uitstellen. Eerst nog even een kop koffie, nog even mail checken, je moet eerst nog dit en dan nog even dat... Maar in je hoofd waart datgene rond wat je echt moet doen. Wat doe je tegen dit soort geen-zin-situaties?


Westers luxe probleem?

Je kunt je afvragen of het gebrek aan zin geen pure luxe is. Leef je in de Derde Wereld dan ben je waarschijnlijk bezig met overleven, met je afvragen hoe je voldoende geld verdient om je hoofd boven water en brood op de plank te houden. Of je wel of geen zin hebt doet er helemaal niet toe. Je moet, of je nou wilt of niet. Realistisch leven met oog voor de wereld om je heen en mensen die het minder goed getroffen hebben dan jou doet soms wonderen. Een rondreis in een ver land drukt je met je neus op de feiten. Mijn reis naar Peru en Bolivia bood mij een kijkje bij mensen die bij de immense zoutvlakte van Uyuni wonen en hun dagen besteden aan het vullen van zakjes met zout. Zelfs de kleinste kinderen werkten mee, zin of geen zin... Dat was daar geen issue. Het zet je wel te denken.

Teveel hooi op je vork

Vraag je teveel van jezelf? Dan kan de zin je ook ontbreken. Nog even dit, nog even dat, alles achter elkaar. Bekijk je schema, is wel haalbaar wat je allemaal gepland had? Prop je je dag niet tegen beter weten in te vol? Dan wordt het natuurlijk een teleurstelling en zie je nog meer tegen de volgende dag op. Misschien ben je te optimistisch over hoeveel tijd een klus je kost. Calculeer wat tijd in voor tegenslag of extra taakjes die je tijdens de klus bedenkt: 'nu ik deze taak uitvoer vind ik dat ik ook ... moet uitzoeken, dat komt er nog bij'.

Visualiseer het resultaat, voel het voldane gevoel

Nog geen zin? Bedenk dan eens wat het resultaat is van je werk zodirect. Verf kopen, randen afplakken en verven is best een klus. Maar daarna heb je een mooie muur in precies de kleur die jij wilde. Visualiseer hoe dat eruit gaat zien, wat je op gaat hangen, hoe mooi dat zal zijn, hoe je ervan zult genieten dat het klaar is en wat vrienden ervan zullen zeggen. Ga dan gewoon aan de gang. Beslis en doe.

Pauze na een klus om te genieten van het resultaat

Neem na een klus (of enkele kleine klusjes) een pauze. Laat je hoofd en/of lichaam even op adem komen. Ontspan, loop even een rondje, pak wat te drinken en kijk even terug op de taak die je net succesvol heb afgerond. Die is lekker klaar, geniet daarvan en geef jezelf een schouderklop. Het heeft geen zin om maar door te stomen naar de volgende taak, zonder te beseffen dat je de vorige klus toch maar naar voldoening hebt uitgevoerd.

Ga erop uit, zoek afleiding

Van tijd tot tijd moet je echt even weg van je werkplek. Plan een paar uurtjes, middag of dagje weg. Alleen of met iemands gezelschap. Verandering van omgeving doet echt wonderen. Als je terugkomt ben je verbaasd hoeveel zin je weer hebt gekregen om iets aan te pakken! Geen geld om weg te gaan? Plan dan een fietstochtje naar een plaats in de buurt, broodje en wat te drinken mee. Met een museumjaarkaart bezoek je gratis heel veel musea, een prima investering of leuk verjaardagskado.

Besluit om het te doen

Doe vooral niet te moeilijk. Nadenken over een probleem is zinnig maar eindeloos piekeren is zonde van je tijd en energie. Denk na, neem een besluit, geef jezelf de benodigde figuurlijke schop onder je kont en ga aan de gang.

Online inspiratie op internet

Vaak is wat informatie en inspiratie fijn. Wat lezen over het onderwerp waar je je mee bezig moet gaan houden maakt dat je zelfs zin krijgt om van start te gaan om die sollicitatiebrief gaan schrijven om je droombaan te

Advies of hulp vragen

Blijf je dubben over een klus, overleg dan met een bekende. Wat zou die doen, hoe zou die het aanpakken? Een klankbord is fijn in dit soort situaties. Misschien wil iemand je zelfs wel helpen. Een taak waar de een vreselijk tegenop kan zien kan voor de ander een peuleschil zijn, en andersom. Soms is elkaar helpen de oplossing en ook nog gezellig!

Maak een afspraak met jezelf

Je maakt afspraken met anderen om praktisch en efficiënt tot resultaten te komen. Waarom zou je dat dan niet met jezelf doen? Als je het zo bekijkt is het volkomen logisch. Wat spreek je met jezelf af? Wanneer moet het af zijn, wat moet je doen om dat te bereiken, past het in je schema met andere taken, moet je misschien iets verschuiven. Bekijk jezelf regelmatig van een afstandje, alsof je naar een ander kijkt. Wat zou je irriteren aan iemand bij het uitvoeren van een klus? Bekijk jezelf ook zo. Even een adempauze is prima, maar eindeloos uitstellen is zinloos.

Time Management - CoveyTime Management - Covey

Focus op je taak, multitasken bestaat niet

Echt een probleem van deze tijd: focus, ofwel het gebrek aan focus. Al multitaskend gaan we tegenwoordig door het leven, veelvuldig switchend van het een naar het ander. Dat kost veel extra tijd. Multitasken bestaat in feite niet eens, switchtasken is een betere naam. Je doet een stukje van een taak, dan een stukje van een andere taak, dan weer terug naar de eerste taak. En daarmee kost multitasken ofwel switchtasken extra energie, want je verdiept je elke keer weer even in andere materie. Is dit echt jouw probleem, lees dan eens 'Timemanagement volgens Covey' van Stephen R. Covey, echt een klassieker op dit gebied.

Focussen op je klus is de truc. Voorkom zoveel mogelijk afleidende dingen om je heen. Zit je tussendoor telkens je mail te checken, sluit dat venster dan af of zet je mobiel even op stil en leg hem verder weg. Wat kan er gebeuren wat je direct moet beantwoorden? Meestal kunnen andere zaken best even wachten. Tv, drukke muziek, rumoer om je heen kan allemaal heel afleidend werken. Lukt focussen nog niet zoek dan echt de rust op in een aparte kamer of een andere werklocatie zoals de bibliotheek. Of doe oordopjes in met muziek die voor jou niet afleidend is. Zelfs als je niet echt van klassieke muziek houdt kan dat tijdens het werk heel fijne achtergrondmuziek blijken.

Je bent niet je brein - Jeffrey SchwartzJe bent niet je brein - Jeffrey Schwartz

Denk minder na, maar doe

Zet dat gepieker en gedenk maar uit als je eenmaal hebt bedacht wat je moet gaan doen. Als je ergens al tijden tegenopziet en telkens bedenkt dat je het moet gaan doen maar het nog niet direct uitvoert heb je het in feite met je hoofd al een flink aantal keren gedaan. Ontzettende zonde van je tijd en van je energie. Want ook nadenken kost energie, en energie is uiteindelijk op. Probeer eens überhaupt minder te denken. Een goed boek hiervoor is 'Je bent niet je brein' van Jeffrey M. Schwartz. Hiermee leer je dat je gedachten lang niet altijd nuttig zijn maar ook enorm verstorend en nutteloos. Je hoeft niet altijd maar klakkeloos je gedachten te volgen. Echt een aanrader, dit boek!

Waar zie je tegenop?

Een beetje 'soul searching' kan veel opleveren. Stel je ziet vaak tegen iets op, wat je in feite best kan. Ga dan eens na wat het is dat je tegenhoudt. Is het dat je nog zoveel andere dingen moet doen? Doe daar dan iets aan. Streep zaken door, vraag iemand anders -bijv. je partner- om iets over te nemen of plan die andere taken wat verder in de toekomst. Vaak is lang niet alles urgent, maar moet het ooit een keer gedaan worden. Of ben je misschien onzeker of je aanpak van de klus wel goed is? Verdiep je daar dan eerst eens in, orienteer je op internet of praat met iemand erover. Het kan ook zijn dat je jezelf gewoon onderschat: je denkt dat je de taak misschien niet met goed resultaat kunt uitvoeren. Bedenk dan eens wat je de afgelopen tijd gedaan hebt. Ging dat uiteindelijk allemaal goed? Nou dan! Is dit je probleem, maak dan eens een lijstje van wat je doet op een dag en of het resultaat goed is. Dat geeft je meer zelfvertrouwen en een correct beeld van jezelf. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen een verkeerd beeld van zichzelf hebben.

Splits de taak op in kleine taakjes: Kaizen

Stel: je moet een taak uitvoeren. Je voelt aversie om eraan te beginnen want de taak is fors en je ziet er als een berg tegenop. Het lijkt ook echt een berg, zo hoog, zie er maar overheen te komen. Pas dan eens Kaizen toe. Kaizen is een oude Japanse managementtechniek om 'processen en activiteiten consequent in afzonderlijke onderdelen op te splitsen'. Een deeltaak is veel kleiner dan de totale taak. Als je de totale taak opsplitst in de afzonderlijke deeltaken wordt het werk duidelijker. Je pakt de eerste deeltaak op en ziet deze als afzonderlijk onderdeel (van een geheel). Afgerond? Zo, die is klaar, en dat geeft voldoening. Op die manier ga je verder met de volgende deeltaken. Dat werkt veel fijner dan dat ene grote blok in zijn totaal proberen te behappen. Psychologisch is dit ook in onderzoeken bewezen: 'kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag'. Er gaat meer in een mensenhoofd rond dan je je beseft.

Getting Things Done GTD - David AllenGetting Things Done GTD - David Allen

Beschrijf de actie, niet de taak

Nog zo'n instinker: taak en actie. Je maakt een actielijstje van wat je moet doen. Bijvoorbeeld: een rapport schrijven. Dat zet je netjes op je lijstje, met de deadline: deze week af. "Help!" denk je direct. Logisch, want de omschrijving van de taak is niet helder. Ongetwijfeld kun je de taak, zoals Kaizen zegt, opdelen in deeltaken.

Maar ook moet je de acties beschrijven, niet de taak zelf. Wat zijn de acties die je moet doen om het rapport te kunnen schrijven? Doel van het rapport vaststellen. Informatie die je al hebt, verzamelen en uitprinten. Navraag doen bij die vriend(in) die jou laatst vertelde dat zij hier meer van af weet. Bedenken welke informatie nog ontbreekt en deze opzoeken. Een basisopzet van de hoofdstuktitels maken. Zo, dat zijn al 5 taken, en dan heb je nog niet eens daadwerkelijk je rapport geschreven. Maar wel de juiste voorbereiding, de basis gelegd daarvoor. Dat zijn je echte acties! Dit systeem beschrijft David Allen in zijn wereldberoemde boek 'Getting things done'. Er is een ware volgersgroep van mensen ontstaan die zich hiermee bezighouden: de GTD-groep.

doe eens een Helweekdoe eens een Helweek

Ga hardcore: neem een Helweek

Spreekt een stevige aanpak je wel aan, lees dan eens het boek Helweek van de Noor Erik Bertrand Larssen. Geïnspireerd door zijn toelatingstest voor zijn officiersopleiding in het Noorse leger bedacht hij een 'Helweek voor de burger'. In zeven dagen met een dagelijks thema word je je weer bewust van wat je doet, waarom je dat doet en hoe je gemotiveerd veel meer kunt bereiken.

Wat motiveert jou om in actie te komen? Laat het weten in je reactie!

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…

Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
Bewust kinderloosBewust kinderloosHoewel deze groep mensen in de minderheid is, wordt deze geleidelijk aan steeds groter: zij hebben er bewust voor gekoze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohamed Hassan, Pixabay
  • Je bent niet je brein - Jeffrey Schwartz - ISBN 9789021551296
  • Timemanagement volgens Covey - Stephen R. Covey - ISBN 9789047019060
  • Getting Things Done - David Allen - ISBN 9789052616261
  • Helweek - Erik Bertrand Larssen - ISBN 978 90 2440 334 9
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.