Begraven of cremeren?

Begraven of cremeren? De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? Wat zijn de voordelen en nadelen van begraven en cremeren en hoe kunt u het beste de afweging maken?

Keuze tussen begraven of cremeren

Er zijn twee vormen van lijkbezorging: een crematie en een begrafenis. De keuze voor een begrafenis of crematie wordt vaak gemaakt op basis van persoonlijke overwegingen. De kosten van een crematie zijn lager dan begrafeniskosten. Maar bij een begrafenis hebben de nabestaanden wel een plek om de overledene te gedenken.

Crematie: wat is cremeren?

Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. De crematie vindt plaats in een crematorium, waar het lijk in een oven verbrand wordt. In de oven is de temperatuur ongeveer 1100 graden Celsius. Een crematie duurt circa anderhalf uur. Lange tijd was crematie in Nederland verboden, maar in 1968 werd in de Wet op de lijkbezorging crematie gelijkgesteld aan een begrafenis.

Verloop van een crematie

Aan de crematie gaat een rouwdienst vooraf, die drie kwartier tot een uur duurt. De daadwerkelijke verbranding wordt in de regel uitgevoerd door het crematoriumpersoneel, maar in veel crematoria is het ook mogelijk dat nabestaanden het proces in gang zetten door een knop in te drukken. Ook zijn zij soms aanwezig bij het invoeren van de kist in de oven.

Voor het cremeren controleert een medewerker de identiteit van de overledene. Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op. Zo kan de as van de overleden persoon altijd worden geïdentificeerd.

As verstrooien

Na afloop van de crematie worden er metalen uit de as verwijderd,, waarna de as wordt fijngemalen in een cremulator. Daarna wordt de as een maand bewaard in het uitvaartcentrum. Vervolgens kan de familie van de nabestaanden de as meenemen in een urn of deze uitstrooien op het land, op zee of in de lucht.

Kosten crematie

Crematiekosten zijn vaak lager dan begrafeniskosten. In Nederland kost een crematie in het crematorium gemiddeld € 1.100. Naast de crematiekosten zijn er ook kosten voor de diensten van de uitvaartverzorger, bezorging van de kist, bloemen, rouwvervoer en catering.

Begraven

Na de begrafenis wordt het graf gedicht door zand op de kist te gooien. Zodra een lichaam is begraven, vergaat het langzaam. dit proces duurt een aantal jaren, daarom is wettelijk vastgelegd dat een graf pas na minimaal tien jaar mag worden geruimd. Meestal kiezen mensen voor begraven, omdat er dan een plek is om naartoe te gaan en de overledene te gedenken en herinneringen op te halen. Ook spelen religieuze motieven of tradities vaak een rol.

Wat kost een begrafenis?

Begrafeniskosten liggen hoger dan de kosten van crematie. Een begrafenis kost gemiddeld tussen de € 800 tot € 7,000 euro. De kosten verschillen sterk per gemeente. Begrafeniskosten bestaan voor een groot deel uit grafkosten. Daarnaast zijn er basiskosten, die voor elke uitvaart gelden, zoals bezorging van de kist en de diensten van de uitvaartverzorger. Ook de prijs van de kist is onderdeel van de begrafeniskosten. Bij een begrafenis zijn er veel mogelijkheden voor de kist.

Soorten graven

Er zijn verschillende soorten graven. Met een eigen graf heeft u zelf de keuze wie er in het graf komen te liggen. Dit zijn meestal twee of drie personen. Een eigen graf wordt ook wel een huurgraf genoemd en geldt voor een periode van twintig jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Een ander soort graf is het algemeen graf. Hierin liggen drie of vier personen die geen familie van elkaar hoeven te zijn, bij elkaar. Tussen de kisten van de overledenen zit een laag zand van ongeveer vijftig centimeter. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Een algemeen graf kan na tien jaar worden ontruimd.
© 2013 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resomeren: een vorm van cremerenResomeren: een vorm van cremerenUitvaart, begraven, cremeren, resomeren. Het resomeren is een concept dat aan het rijtje behorende bij uitvaart kan word…
Het huisdierencrematorium en de DierenboomHet huisdierencrematorium en de DierenboomNa het overlijden van uw huisdier kunt u ervoor kiezen om uw huisdier naar een huisdierencrematorium te brengen. In dit…
Resomeren, hoe werkt het?Resomeren, hoe werkt het?Resomeren kan al in diverse landen. Resomeren lijkt veel op cremeren, maar is toch net even anders. Bij resomeren wordt…
Hond begraven, cremeren of destructieHond begraven, cremeren of destructieHet is geen onderwerp waar je graag bij stilstaat. Toch krijgt elke hondeneigenaar er ooit mee te maken dat zijn hond ko…

Een moment voor jezelfEen moment voor jezelfHet klinkt zo populair ‘een moment voor jezelf’ maar op zich is het in een hectische maatschappij als de onze niet zo vr…
Geen zin om iets te doen: tips voor motivatieGeen zin om iets te doen: tips voor motivatieIets moeten doen maar er geen zin in hebben: het overkomt ons allemaal wel. Betrap je jezelf er regelmatig op dan is het…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.