Bewust kinderloos

Bewust kinderloos Hoewel deze groep mensen in de minderheid is, wordt deze geleidelijk aan steeds groter: zij hebben er bewust voor gekozen om geen kinderen te willen. Zelfs in de huidige tijd waar steeds meer moet kunnen, worden deze mensen soms vol onbegrip veroordeeld. Er wordt vaak meteen gedacht dat ze niet van kinderen houden of misschien wel egoïstisch zijn. Zij voelen zich alsof ze zich tegenover iedereen moeten verantwoorden. Kan iemand die vrijwillig kinderloos blijft, gelukkig zijn?

Taboe

Het wordt vaak van je omgeving verwacht en het wordt je misschien wel met de paplepel ingegoten: je krijgt een relatie, gaat samenwonen of trouwen en daarna krijg je kinderen. Als je een paar jaar samen bent, begint de omgeving te vragen waar de kinderen blijven. Vaak zeg je dan dat er nog tijd genoeg is of dat het over een paar jaar pas aan de orde is. Het is alsof je een excuus moet geven. Als je aangeeft dat je geen kinderen wilt, word je soms vol onbegrip aangekeken. Vele mensen die bewust kinderloos zijn, hebben het gevoel dat ze zich altijd maar moeten verantwoorden en uit moeten leggen waarom ze vrijwillig kinderloos zijn. Ook al leven we in een land waar veel wordt getolereerd zoals homohuwelijken, op het onderwerp bewust kiezen voor een leven zonder kinderen rust nog altijd een taboe.

Bewuste keuze

Als je nog jong bent, zegt de omgeving vaak dat je kinderwens vanzelf wel komt. Je hebt tenslotte nog alle tijd van de wereld. Er wordt vaak gezegd: “Wacht maar totdat je biologische klok begint te tikken.” Als je de dertig gepasseerd bent, denken mensen misschien dat het niet lukt om kinderen te krijgen. Sommige mensen weten al vanaf hun vroege jeugd dat ze geen kinderen willen, anderen komen er later achter dat het ouderschap niet bij hen past. Zij hebben misschien helemaal niets met kinderen en kiezen ervoor om het leven anders in te delen. Waarom zul je aan kinderen beginnen als je geen moeder- of vadergevoelens hebt en je leven prima vindt zoals het is.

Samen met je partner

Als je een relatie krijgt en je weet dat je geen kinderen wilt, kan het een probleem vormen als je partner er anders over denkt. Als je er samen voor kiest om kinderloos te blijven is er misschien niets aan de hand. Sommige relaties lopen stuk omdat de een wel een kinderwens heeft en de ander niet. Als je er samen niet uitkomt, is het misschien beter om ieder zijn eigen weg te volgen, hoe moeilijk dat ook is. Mocht je een relatie krijgen en al weten dat je geen kinderen wilt, is het beter om dat al in het begin duidelijk aan te geven. Dat voorkomt later misschien wel een hoop verdriet.

Hekel aan kinderen?

Hoewel niet iedereen iets heeft met baby’s, hebben de meeste vrijwillig kinderloze mensen geen hekel aan kinderen. Ze worden vaak ten onrechte bestempeld als kinderhaters. Vaak vinden ze het heel leuk om met kinderen om te gaan en houden ze van kinderen om hen heen, alleen voelen ze zich geen ouders. Kinderen zijn wel leuk, maar niet leuk genoeg om zelf te willen. Zij zijn misschien liever wel een tante of oom die graag leuke dingen met ze doet. Meestal houden bewuste kinderloze mensen wel van kinderen, maar hebben zij nooit het moment gehad dat ze zelf graag een kind willen. Het is een gevoel dat het niet een juiste beslissing zou zijn om een kind te willen. Er zijn ook mensen die liever geen kind op deze wereld zetten, omdat ze vinden dat er teveel ellende is. Dat willen ze een kind niet aandoen.

Wel of geen kinderen?

Er zijn ook twijfelaars. Vaak begint het als ze de dertig net zijn gepasseerd. Veel vrouwen beseffen dat ze niet zo lang meer hebben, maar ze kunnen er ook niet volledig achter staan. Misschien ontstaat er wel wat paniek als de leeftijd van 35 is genaderd en al je vrienden hebben al een gezin. Familie en vrienden hebben een bepaald verwachtingspatroon, maar jij twijfelt nog. Moet je dan aan kinderen beginnen? Dat kan niemand voor je bepalen, dat kun je alleen zelf. Als je aan kinderen wilt beginnen, doe het dan omdat jij het graag wilt, niet omdat je partner of iemand anders het graag wil. Je kunt ook een compleet leven hebben zonder dat je vader of moeder bent.

Egoïstisch?

Ondanks dat steeds meer mensen ervoor kiezen om geen kind te willen, zijn ze nog steeds fors in de minderheid. Het is anders dan standaard, daarom vallen ze op. Mensen die wel kiezen voor kinderen, kunnen het vaak niet begrijpen. Misschien willen ze het wel begrijpen en vragen ze daarom naar je redenen. Het kan heel brutaal overkomen als iemand vraagt waarom je geen kinderen wilt. Omdat zij het niet begrijpen wordt het vaak bestempeld als egoïstisch zijn. Zij denken dat je kiest voor jezelf, geen verantwoordelijkheid wilt nemen en alleen maar gaat voor je eigen geluk. De veroordelingen zijn misschien hard, maar iedereen heeft recht om zelf te bepalen of hij wel of geen kinderen wil.

Moeilijk te combineren

Sommige vrouwen kiezen misschien liever voor hun carrière, of willen niet een drukke baan met een crèche combineren. Ze zien zichzelf niet tussen hun veeleisende werkgever, huishouden en kinderopvang heen en weer racen, waarbij er geen tijd meer over blijft om zelf te genieten van het leven. Vooral steeds meer hoogopgeleide vrouwen kiezen ervoor om geen kind te willen. Sommige stellen kiezen ervoor om kinderloos te blijven omdat een kind te kostbaar is. Ze besteden het geld liever aan andere dingen of ze hebben simpelweg geen geld voor gezinsuitbreiding.

Sterilisatie

Er zijn steeds meer mensen van eind twintig, begin dertig die ervoor kiezen om zich te laten steriliseren. Vaak laat de man zich steriliseren als het gezin compleet is. Maar ook steeds meer mensen weten zeker dat ze geen kinderen willen en laten zich daarom steriliseren. Dan hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over voorbehoedsmiddelen en dat er een misschien een ongelukje ontstaat. Steeds meer huisartsen geven een verwijsbrief, maar er wordt nog wel sterk benadrukt dat je het wel zeker moet weten. Een hersteloperatie is in theorie wel mogelijk, maar geen garantie op succes.

Andere redenen

Er zijn ook mensen die niets liever willen dan een gezin met kinderen, maar zij kunnen geen kinderen krijgen. Het kan zijn dat een van de partners onvruchtbaar is, of misschien heeft de persoon met een grote kinderwens wel helemaal geen partner. Ook mensen die onvruchtbaar zijn en wel graag kinderen willen, moeten zich soms verantwoorden en krijgen vragen waarom er geen kinderen zijn. Er zijn ook mensen die er nooit zo mee bezig zijn geweest, zijn gegaan voor bijvoorbeeld een carrière en dan ineens de leeftijd hebben dat het niet meer hoeft. Iedereen heeft zijn eigen redenen om wel of geen kinderen te hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Kindervrij, een bewuste keuzeEr zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar i…
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…

Geen zin om iets te doen: tips voor motivatieGeen zin om iets te doen: tips voor motivatieIets moeten doen maar er geen zin in hebben: het overkomt ons allemaal wel. Betrap je jezelf er regelmatig op dan is het…
Scheepsramp - Vrouwen en kinderen eerstScheepsramp - Vrouwen en kinderen eerstHet is er ingehamerd bij zeevarenden en iedereen die ook wel eens op een schip zit: bij een scheepsramp zijn het ‘vrouwe…
Bronnen en referenties
  • www.kinderloosleven.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.