Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorie

Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorie Gemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons veel meer inspanning dan dat we er met plezier aan beginnen. Bij intrinsieke motivatie is onze innerlijke drijfkracht de leider, bij extrinsieke motivatie zijn we vooral geiteresseerd om iets te behalen omwille van een erkenning of beloning. Extrinsieke motivatie kan er voor zorgen dat de intrinsieke motivatie ondermijnd wordt. De verwachtingstheorie verklaart tenslotte waarom werknemers gemotiveerd zullen werken.

Intrinsieke motivatie

Persoonlijke interesse

Intrinsieke motivatie is motivatie die start vanuit onze eigen overtuiging en interesse. Het wordt ook wel interne motivatie genoemd. Doordat we werkelijk persoonlijk geïnteresseerd zijn in iets, zijn we zoals de omschrijving al verklapt 'intrinsiek gemotiveerd'. Iemand die geïnteresseerd is om arts te worden, zal gemotiveerd beginnen aan zijn opleiding omdat hij graag studeert en interesse heeft om arts te worden. Belangrijk is wel dat we hier benadrukken dat het om de interesse gaat voor het studeren en niet zozeer om de beloning die men achteraf verkrijgt. Het studeren op zich vindt iemand leuk of interessant en daarom gaat die persoon dat doen.

Extrinsieke motivatie

Beloning of erkenning

Iemand is extrinsiek gemotiveerd, als deze persoon iets uitvoert of onderneemt met het doel om een beloning of erkenning te krijgen. Daarom spreekt men ook externe motivatie. Een goed voorbeeld is een kind dat een kamer opruimt, omdat het weet dat het een snoepje krijgt achteraf. De drang naar de beloning zal een extra motivator zijn om aan iets minder prettig te beginnen.

Wanneer extrinsieke motivatie negatief inwerkt op de intrinsieke

Extrinsieke motivatie kan er ook voor zorgen dat we onze intrinsieke motivatie verliezen. Wanneer men een beloning oplegt, als men eigenlijk al in iets geïnteresseerd is, kan dit in tegenstelling tot nog meer motivatie leiden tot een onderdrukking van de intrinsieke motivatie. Doordat we een beloning krijgen, kan dit er toe leiden dat we ons vooral richten naar die beloning en dat onze oprechte interesse om iets te ondernemen afneemt.

De verwachtingstheorie

Werkmotivatie

Victor Vroom (1964) bedacht een theorie over werkmotivatie, die tot vandaag nog steeds populair is. Hij bestudeerde wanneer en wat ervoor zorgde dat werknemers gemotiveerd zich op de werkvloer begaven. Hij noemde deze theorie 'de verwachtingstheorie' die verklaart dat 'wanneer werknemers ervan overtuigd zijn dat hun persoonlijke inspanningen waardevolle uitkomsten teweegbrengen,ze heel gemotiveerd zullen werken. Wanneer de werknemers dus zien dat het verband tussen hun inspanning en de prestatie die het oplevert positief is, ze daarbij een gewenste beloning krijgen, door deze beloning hun behoefte wordt bevredigd en deze behoeftebevrediging de moeite waard vinden, zullen ze gemotiveerd zijn om te werken.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Equity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory biedt een solide basis om werk zodanig vorm te geven dat de motivatie van werknemers niet negatief beïnvlo…
Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatieWaarom doe je iets? Omdat het van de buitenwereld moet? Of omdat je het zelf graag wil? Intrinsieke motivatie is iets da…

Waarom iets niet kanWaarom iets niet kanDe een is een rasoptimist en zegt dat altijd alles mogelijk is wat je maar wilt en bij de ander kan niets. Voor allebei…
Identiteitsontwikkeling: persoonlijke en sociale identiteitIdentiteitsontwikkeling: persoonlijke en sociale identiteitEen mens is doorheen zijn leven op zoek naar een positief zelfbeeld en de daarmee gepaard gaande goede zelfwaardering. Z…
Bronnen en referenties
  • Vroom, VH.(1964) Work and motivation. New York: Wiley
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.