Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorie
Gemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons veel meer inspanning dan dat we er met plezier aan beginnen. Bij intrinsieke motivatie is onze innerlijke drijfkracht de leider, bij extrinsieke motivatie zijn we vooral geiteresseerd om iets te behalen omwille van een erkenning of beloning. Extrinsieke motivatie kan er voor zorgen dat de intrinsieke motivatie ondermijnd wordt. De verwachtingstheorie verklaart tenslotte waarom werknemers gemotiveerd zullen werken.
Intrinsieke motivatie
Persoonlijke interesse
Intrinsieke motivatie is motivatie die start vanuit onze eigen overtuiging en interesse. Het wordt ook wel interne motivatie genoemd. Doordat we werkelijk persoonlijk geïnteresseerd zijn in iets, zijn we zoals de omschrijving al verklapt 'intrinsiek gemotiveerd'. Iemand die geïnteresseerd is om arts te worden, zal gemotiveerd beginnen aan zijn opleiding omdat hij graag studeert en interesse heeft om arts te worden. Belangrijk is wel dat we hier benadrukken dat het om de interesse gaat voor het studeren en niet zozeer om de beloning die men achteraf verkrijgt. Het studeren op zich vindt iemand leuk of interessant en daarom gaat die persoon dat doen.
Extrinsieke motivatie
Beloning of erkenning
Iemand is extrinsiek gemotiveerd, als deze persoon iets uitvoert of onderneemt met het doel om een beloning of erkenning te krijgen. Daarom spreekt men ook externe motivatie. Een goed voorbeeld is een kind dat een kamer opruimt, omdat het weet dat het een snoepje krijgt achteraf. De drang naar de beloning zal een extra motivator zijn om aan iets minder prettig te beginnen.
Wanneer extrinsieke motivatie negatief inwerkt op de intrinsieke
Extrinsieke motivatie kan er ook voor zorgen dat we onze intrinsieke motivatie verliezen. Wanneer men een beloning oplegt, als men eigenlijk al in iets geïnteresseerd is, kan dit in tegenstelling tot nog meer motivatie leiden tot een onderdrukking van de intrinsieke motivatie. Doordat we een beloning krijgen, kan dit er toe leiden dat we ons vooral richten naar die beloning en dat onze oprechte interesse om iets te ondernemen afneemt.
De verwachtingstheorie
Werkmotivatie
Victor Vroom (1964) bedacht een theorie over werkmotivatie, die tot vandaag nog steeds populair is. Hij bestudeerde wanneer en wat ervoor zorgde dat werknemers gemotiveerd zich op de werkvloer begaven. Hij noemde deze theorie 'de verwachtingstheorie' die verklaart dat 'wanneer werknemers ervan overtuigd zijn dat hun persoonlijke inspanningen waardevolle uitkomsten teweegbrengen,ze heel gemotiveerd zullen werken. Wanneer de werknemers dus zien dat het verband tussen hun inspanning en de prestatie die het oplevert positief is, ze daarbij een gewenste beloning krijgen, door deze beloning hun behoefte wordt bevredigd en deze behoeftebevrediging de moeite waard vinden, zullen ze gemotiveerd zijn om te werken.