Vrienden maken en 40+: onmogelijk of niet?

Vrienden maken en 40+: onmogelijk of niet? Nieuwe vrienden maak je niet meer boven de 40. Dit hoor je vaak om je heen. "Waar kom ik nou nog nieuwe mensen tegen? Ik leef nog maar in zo'n klein kringetje." Toch is dat niet waar. Als je je kansen ziet kun je zeker nieuwe vrienden maken. Op je werk, via je werk, op een sportclub, maar ook via-via. Of is er misschien iets anders aan de hand, zoals je relatie die voorbij is en waardoor je behoefte hebt aan meer vrienden dan eerst? Veel mensen menen dat ze boven zo'n jaar of 40 geen nieuwe vrienden meer kunnen maken. Immers: het kringetje waarin ze leven is kleiner geworden, zeggen ze. Ze werken, hebben misschien een gezin. Het sociale studentenleven ligt ver achter ze. Ze zijn 's avonds moe van hun werk, en gaan in het weekend niet meer zo vaak uit als vroeger. En als enkele oude vrienden zijn afgevallen, hebben ze weinig of geen vrienden meer over, om juist die keren dat ze uit willen, gezelschap te hebben. Want wat is er gezonder dan ook eens met een vriend of vriendin een keer iets leuks te doen, en eens niet met je vaste partner.

Toch zijn er zeker nog mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken, ook als je geen 20 of 30 meer bent. Maar je moet wel je kansen zien. In dit artikel informatie over:

Heb je wel ècht te weinig vrienden, of is er iets anders aan de hand

Wees eerlijk naar jezelf: hoe komt het dat je ineens denkt 'ik moet nieuwe vrienden maken'?

Relatie beëindigd

De kans is groot dat je je relatie net verbroken hebt. Veel mensen zetten in een relatie hun vrienden op een wat lager pitje. Zolang de relatie hoogtij viert staat die bovenaan, vaak hoger dan de vriendschappen, hoewel die misschien al tientallen jaren oud zijn. Wordt de relatie beëindigd, dan is de kans groot dat je je bewust wordt van een sociaal gat. Die leegte wil je opvullen met nieuwe vrienden, en snel ook! Maar ook als je je vriendschappen wel onderhouden hebt naast je relatie, zul je een leegte ervaren. Je kunt je afvragen of je niet beter ook tijd voor jezelf kunt nemen, om eens na te denken over de voorbije periode, en hoe je verder gaat. Afleiding is goed, maar je hebt ook tijd en ruimte nodig voor jezelf, en daar hoort ook alleen zijn bij.
Heb je toch moeite met (weer) single te zijn? Lees dan het artikel Hoe overleef ik het single zijn.

Ruzie met je vriend(in)

Als je ruzie hebt met een goede vriend of vriendin, kan het zijn dat je denkt 'ik heb geen zin meer in die vriendschap'. Ook dan zul je waarschijnlijk de behoefte voelen om je oude vriendschap door een nieuwe te vervangen. Maar misschien is er nog redding voor je oude vriendschap, misschien valt de ruzie nog bij te leggen.

Hoeveel vrienden heb je echt nodig, en wat kost dat

Het is de vraag hoeveel echte vrienden je hebt, of dat dat eigenlijk meer kennissen zijn. En hoeveel vrienden heb je echt nodig? Vrienden willen ook aandacht, en dat is logisch. Elke vriendschap kost daarmee tijd. Het is zaak een goede balans te vinden tussen enerzijds het aantal vrienden dat je hebt of zou willen hebben, en anderzijds de tijd die je beschikbaar hebt voor deze vriendschappen. Er zullen momenten zijn dat je iets met een vriend/vriendin wilt doen, maar niemand kan. Dit kun je niet voorkomen, ook niet met een hele rits vrienden. Voor de meeste mensen geldt dat een paar goede vrienden beter werkt dan veel oppervlakkige vriendschappen. En er zullen momenten zijn in je leven dat je alleen bent. Het is zaak om daar mee om te leren gaan.

Hoe maak je nieuwe vrienden

Het is geen goed plan om op een zeker moment te bedenken 'nu ga ik nieuwe vrienden maken'. Dan ben je zo krampachtig bezig dat je mensen zult afschrikken. Beter is om in je dagelijks leven je ogen op te houden. Wie is er in je omgeving waarmee je een 'klik' hebt, waar je je prettig bij voelt en waarvan jij het idee hebt dat die persoon datzelfde bij jou heeft? Het is belangrijk dat je zelf goed in je 'vel' zit. De meeste mensen trekken meer naar andere mensen die positief in het leven staan, dan naar iemand die al zijn zorgen bij de ander neerlegt. Dat betekent niet dat je elkaar in een vriendschap niet kunt steunen in slechte tijden, integendeel. Maar bij het aangaan van een vriendschap is het niet bevorderlijk om de ander al te overladen met jouw zorgen. Het is zaak dat je de meeste zorgen zelf het hoofd kunt bieden. Een vriendschap is immers vriendschap, geen hulpverlening

Via sporten

Sportclubs zijn mooie gelegenheden om een vriendschap aan te gaan. De gemeenschappelijke interesse is er, namelijk de sport die je allebei bedrijft. Je kunt elkaar mooi leren kennen, en bepalen of een vriendschap leuk zou zijn. Doe je niet aan een sport, dan is het een mooie manier om zowel iets aan sport te doen, alsook onder de mensen te komen en je sociale wereld uit te breiden.

Via cursussen of workshops

Het is leuk en interessant om af en toe een cursus of workshop te volgen. Ook op die manier kom je in contact met andere mensen, en ook heb je weer een gemeenschappelijke interesse. Kijk eens bij een Volksuniversiteit bij jou in de buurt. Er zijn cursussen te over: kunst, talen, creatieve cursussen, koken (diverse landen). Wil je niet vastzitten aan meerdere keren naar een cursus moeten, dan is een workshop ook een leuk idee. Een workshop is meestal een dag of dagdeel.

Op je werk

Een groot deel van je tijd besteed je op je werk, en ben je samen met je collega's. Nieuwe collega's, of bestaande collega's, kunnen vrienden worden om af en toe, of vaker, eens iets mee samen te doen. Dat kan zijn 1-op-1, ofwel in een groepje. Als een collega echt een vriend(in) wordt, is het wel belangrijk dat je daar ook op het werk samen goed mee om kunt gaan. Het is voor andere collega's immers vervelend als er een situatie ontstaat waarin jullie samen een 'clubje' worden, en de andere collega's zich buitengesloten gaan voelen. Je bent immers met al je collega's ook een team, en niet alleen met je nieuwe vriend(in). Daarnaast is een vriend(in) als collega ook een risico: als de vriendschap slechter wordt of stopt, of je een keer ruzie zou hebben, dan moet je nog steeds met die persoon samenwerken. Dat kan lastig zijn. Denk dus goed na voor je een vriendschap aanknoopt op het werk. Een valkuil is bovendien als je net een nieuwe baan bent begonnen. Je bent dan vaak extra geneigd om een vriendschap aan te knopen, omdat je je misschien wat alleen en/of onwennig voelt. Verstandiger is het om eerst iedereen wat beter te leren kennen. Kun je dan nog steeds extra goed overweg met die ene collega, dan is het vroeg genoeg om ook in je vrije tijd eens wat af te spreken.

Via je werk

Wellicht heb je een baan waarin je ook met derden werkt. Dat kunnen zijn klanten, leveranciers of samenwerkingspartners. Heb je vaker contact, misschien wel face-to-face, dan bouw je soms een soort vriendschappelijk contact op. Blijkt dat je gemeenschappelijke interesses hebt, dan zou zo'n contact kunnen uitmonden in een vriendschap. Ook hier is het van belang om goed na te denken over het contact, want ook hier heb je dan nog steeds ook een werkrelatie. Deze moet werkbaar blijven, ook al zou er in de vriendschap iets mis gaan.

In je omgeving

Ook in je naaste omgeving wonen mensen, en potentiële vrienden. Kijk om je heen als je door je buurt loopt. Maak een praatje met de kassiere van de supermarkt. Of met iemand die in de tijdschriftenhoek, of in de bibliotheek bij hetzelfde onderwerp staat te neuzen als waar jij in geïnteresseerd bent. Andere plekken om mensen te leren kennen zijn het schoolplein van je kinderen. Rond de 40 zijn er ook veel alleenstaande ouders, die misschien ook wel op zoek zijn naar nieuwe contacten. Onderschat de plekken niet waar je allemaal komt. Ook via kopen of verkopen met bijv. Marktplaats kom je in contact met mensen. Maak eens een praatje dat verder gaat dan enkel de verkoopdetails. Of help eens een oudere buurvrouw, misschien heb je ineens een leuk contact met hun kinderen, die weer van jouw leeftijd zijn.

Via-via

Wil je je sociale leven uitbreiden, dan is het goed om te beseffen dat je ook via-via nieuwe mensen kunt leren kennen. Een kennis met wie je contact hebt, kan je weer in contact brengen met iemand die iets voor je kan betekenen. Misschien kun je iemand helpen met een probleem, of andersom. Door communicatie kun je je sociale wereld enorm uitbreiden. Dit is misschien nog wel de meest onderschatte manier om mensen te leren kennen!

Je mag je met iemand bemoeien

Heb je behoefte aan nieuwe vrienden, dan kan het zijn dat je introvert bent. Je vindt misschien gauw dat je iemand lastig valt. Maar zolang je iemand niet onder druk zet, is er niets aan de hand. De meeste mensen vinden het juist leuk als je oprecht interesse in hen hebt, en vinden dat juist helemaal geen 'bemoeizucht'. Heb je hier weleens last van, draai de rollen dan eens om. Vind jij het zelf leuk als iemand interesse in je heeft? Vast wel! Kijk maar eens hoe kinderen dat doen: zien ze andere kinderen, dan kijken ze gebiologeerd, en stappen ze meestal redelijk snel op de ander af. Ze willen contact! Ook dieren doen dit. Het is dus heel natuurlijk om je met de ander te 'bemoeien'.

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden komen en gaanVrienden komen en gaanVrienden komen en gaan. Maar waarom kan een vriend niet altijd een vriend blijven? Waarom gaan jarenlange vriendschappen…
Wat is echte vriendschap?Wat is echte vriendschap?Zuivere vriendschap: wat houdt dat in? Wat is het verschil tussen een kennis en een echte vriend? Hoe kun je weten dat j…
Vriendschap, wat doet dat voor mensenVriendschap, wat doet dat voor mensenEen goede vriend is het beste wat er is, toch? De behoefte aan vrienden is al zo oud als de mensheid bestaat. Er is uitg…
Hoe en wanneer beëindig je een vriendschapHoe en wanneer beëindig je een vriendschapIedereen heeft te maken met vriendschap, we gaan gedurende ons leven vriendschappen aan en vriendschappen verdwijnen ook…

Militair Social Work als identiteitsmakelaarMilitairen en veteranen identificeren zich sterk met de militaire identiteit. In dit stuk wil ik aandacht besteden aan i…
Indiase delta: betere voorbereiding op overstromingenNa rampen - zoals overstromingen - slaan hulporganisaties de handen ineen. Maar zo vraagt menig donateur zich af: "welke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Firkin, Openclipart
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.