Dreigingsniveau en terrorismebestrijding

Dreigingsniveau en terrorismebestrijding Sinds 2001, de aanslagen in Amerika op de Twin Towers en het Pentagon met gekaapte vliegtuigen, is de wereld zich extra bewust van het gevaar van radicale groepen en de dreiging van aanslagen. Terrorisme, het plegen van gewelddaden die gericht zijn tegen mensen en de maatschappij, is van alle tijden. Altijd hebben minderheden en kleine groepen met geweld van zich laten horen en op gewelddadige wijze effecten nagejaagd. De aanval op het World Trade Center in het centrum van New York is de grootste terroristische daad in de geschiedenis, met terreurgroep Al Qaeda als de dader. Het werd duidelijk dat de westerse samenleving doelwit was van terrorisme en dat heeft regeringen terrorismemaatregelen doen aanscherpen. In Nederland werd de NCTV opgericht.

Terrorisme

We noemen een gewelddaad een terroristische daad als de misdaad vanuit ideologisch motief wordt gepleegd. Terroristen bereiden hun daad zo goed mogelijk voor om het effect zo groot mogelijk te laten zijn. De ideologische motieven worden daarbij verspreid en maken duidelijk dat het een terroristische daad is in plaats van een ‘gewone’ roof en moord. De daden ontwrichten de maatschappij en dat is precies het doel. Er wordt angst gezaaid en liefst ook politieke besluitvorming beïnvloedt.

Oplettende burgers

Niet elke terroristische aanslag is te voorkomen. Zeker die waarbij eenlingen hun actie voorbereiden uit het zicht van familie, vrienden en politie niet. De maatschappij neemt diverse maatregelen en burgers kunnen met bewust burgerschap helpen door op te letten en bijzondere situaties te melden bij de politie en het nummer 0900-8844 te bellen. Betreft de melding een acute en ernstige zaak dan kan 112, het nationaal alarmnummer, worden gebeld.

Melden

Als gewone burger kun je verdachte situaties bij de politie melden. Denk daarbij aan:
  • Verdachte pakketjes en onbeheerde koffers of tassen in de openbare ruimte;
  • iemand die grote hoeveelheden koopt van bepaalde stoffen die in verband kunnen worden gebracht met het maken van explosieven, zoals kunstmest en waterstofperoxide;
  • snelle ontwikkeling van radicale denkbeelden bij iemand;
  • verdachte auto’s, bijvoorbeeld een busje dat al weken op dezelfde plek voor een gebouw staat;
  • iemand heeft extra veel aandacht voor de beveiliging van een gebouw.

Landelijke maatregelen om aanslagen te voorkomen

Niet alle maatregelen zijn openbaar, maar een aantal is op te sommen. Er werken in Nederland ongeveer twintig terrorisme bestrijdende instanties mee aan de veiligheid in het land, waarvan de coördinatie bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ligt. Antiterrorismemaatregelen zijn opgevoerd sinds de aanslagen van Al Qaeda op het World Trade Center in New York in 2001.
  • Websites die oproepen tot haat, geweld of discriminatie kunnen plat worden gelegd;
  • er is een Alerteringssysteem Terrorismebestrijding ingesteld dat overheid en belangrijke sectoren (drinkwaterbedrijven, energiesector) waarschuwt bij dreiging;
  • het luchtruim boven Nederland wordt dag en nacht bewaakt door de Koninklijke Luchtmacht;
  • Dienst Speciale Interventies (DSI) is ingericht: speciale eenheden van defensie en de politie die samenwerken om verdachten van terroristische misdrijven aan te houden of uit te schakelen;
  • jihadisten en sympathisanten worden in de gaten gehouden;
  • samenwerking met Europese landen: op Europees niveau is een veiligheidscoördinator;
  • er zijn maatregelen genomen die het financieren van terrorisme moet tegengaan;
  • inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn groter geworden.

Dreigingsniveau

Er wordt gewerkt met een systeem van dreigingsniveaus. Hoe groter de kans op een aanslag hoe hoger het nummer van het dreigingsniveau. Dat cijfer wordt regulier elk kwartaal gepubliceerd door de NCTV. Bij een acute verandering in de situatie wordt het nieuwe dreigingsniveau bekend gemaakt via radio, tv en internet. Nederland kent een indeling in vijf dreigingsniveaus:
  1. minimaal: een aanslag is niet waarschijnlijk;
  2. beperkt: de kans op een aanslag is gemiddeld;
  3. aanzienlijk: een aanslag is voorstelbaar;
  4. substantieel: de kans op een aanslag is reëel;
  5. kritiek: zeer sterke aanwijzingen dat een aanslag zal plaatsvinden.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, kortweg NCTV genoemd, is de coördinerende instantie die Nederland beschermt tegen terrorisme. Het werd opgericht na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001, die in Madrid op 11 maart 2004, die in Londen op 7 juli 2005 en de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 in Amsterdam. Nederland werd op eigen bodem hard geconfronteerd met het terrorisme. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding werd opgericht en sinds 1 juli 2011 is dat de coördinerende instantie NCTV.

Nationaal coördinator

De NCTV werkt daarbij samen met overheid, wetenschap en bedrijfsleven met het doel de Nederlandse maatschappij veilig te laten draaien en maatschappelijke ontwrichting te voorkomen en beperken. De NCTV is verantwoordelijk voor terrorismebestrijding, cyber security, nationale veiligheid en crisisbeheersing. Aan het hoofd van de organisatie staat de Nationaal coördinator terrorismebestrijding. In 2016 is dat Dick Schoof.

  • Het dreigingsniveau in Nederland (februari 2017) is substantieel - niveau 4
  • Het dreigingsniveau in Nederland (juli 2016) is substantieel - niveau 4

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OCAD, het Belgisch orgaan voor de dreigingsanalyseOCAD, het Belgisch orgaan voor de dreigingsanalyseDe terreurdreiging in België is sterk toegenomen. Om deze dreiging goed te kunnen inschatten, werd er in 2006 in België…
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Gefeliciteerd, je gaat trouwen! Als jij en je partner besloten hebben om te gaan trouwen, komen er steeds meer vragen bo…
Ameland in 2014 - jaaroverzicht - Jaar van De StelpAmeland in 2014 - jaaroverzicht - Jaar van De StelpAmeland kent als in alle jaren en als elke gemeente in 2014 hoogtepunten en dieptepunten. Er zijn feestelijkheden te vie…
Bronnen en referenties
  • https://www.politie.nl/themas/terrorisme.html geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslagen_op_11_september_2001geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://www.nctv.nl/organisatie/index.aspx geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://www.nctv.nl/organisatie/ct/dtn/Opbouw-dreigingsniveaus-DTN/index.aspx geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://www.nctv.nl/organisatie/wieisnctv/index.aspx geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://www.nctv.nl/onderwerpen_a_z/werkstuk-informatie/index.aspx geraadpleegd op 20 juli 2016
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/terrorisme-en-nationale-veiligheid/inhoud/terrorismebestrijding geraadpleegd op 4 januari 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.