Terroristische aanslagen in 2016 met link naar IS
Islamitische Staat zal in Irak en Syrië terrein verliezen, maar de dreiging van terroristische aanslagen zal in 2016 toenemen. Dat verwachten terrorismedeskundigen. Vooral het Westen moet rekening houden met schietpartijen, bommen en zelfmoordterroristen. Het jaar 2015 kent voorbeelden te over met vele slachtoffers en ontreddering. De terrorismebestrijdingsafdelingen van Westerse landen draaien op volle toeren. Elk land neemt zijn eigen maatregelen en in Europees verband wordt er samengewerkt.
Terrorisme en terrorismebestrijding in Nederland
De Nederlandse overheid zet mensen en materieel in om aanslagen te voorkomen. Mensen van wie vermoed wordt dat ze een daad willen stellen in de vorm van een terroristische aanslag worden in de gaten gehouden. De terrorismebestrijding richt zich ook op burgers met jihadistische neigingen die dreigen te radicaliseren. Ook worden mensen en gebouwen waarvan bekend is dat ze extra gevaar lopen beveiligt. Met beveiligingsmaatregelen wordt het risico op een aanslag verkleind.
Beveiliging van Geert Wilders
Vanwege die dreiging heeft Geert Wilders al jarenlang een stuk of acht veiligheidsmensen om zich heen lopen als hij naar buiten treedt. Hij heeft sinds 4 november 2004, twee dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiliging van kleerkasten van de Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Hij is een voorbeeld van een politicus voor wie de dreiging zo serieus is, dat hij niet anders kan leven dan met deze beveiliging. Hij staat op de dodenlijst van Al Qaeda vanwege zijn kritiek op de islamisering van het Westen.
Januari 2016
2 januari 2016
München vreest Nieuwjaarsnacht voor een aanslag door extremisten die aanhanger zijn van IS. Er is een reële dreiging en in Duitsland wordt een terreuralarm ingesteld. Op Oudjaarsdag werden twee treinstations gesloten en mensen krijgen het dringende advies mensenmassa's te mijden. Er zouden vijf tot zeven strijders van IS in München een zelfmoordaanslag willen plegen. In het nieuwe jaar zijn de treinstations weer open gegaan. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
4 januari 2016
Groot-Brittannië wordt bedreigd in een video die IS naar buiten brengt. De video wordt nauwkeurig onderzocht door de Britse veiligheidsdienst. Een jongetje van amper vijf jaar en een volwassen man met een Brits accent dreigen in de video dat er nieuwe aanslagen zullen volgen.
Brussel en Molenbeek
Op 4 januari wordt naar buiten gebracht dat Brussel wel degelijk een terreuraanslag heeft verijdeld. Het blijkt dat enkele leden van motorclub Kamikaze Riders plannen om aanslagen te plegen op oudejaarsavond, net voor middernacht. Ze wilden politiemensen en militairen op de Grote Markt in Brussel aanvallen. Net voor oudejaarsdag, 27 december 2015, werden de twee mannen opgepakt. Bij een van de verdachten is een martelaarsbrief gevonden. aangetroffen waarin hij de aanslag goedpraatte. De plannen zouden tot in de puntjes zijn voorbereid door de mannen die sympathiseren met IS. Aan de buurt Molenbeek kleeft de reputatie van broeinest.
7 januari 2016
Zeker 47 mensen komen om bij een aanslag op een trainingskamp van de Libische politie opgeëist in Zliten. Een bom in een vrachtauto wordt tot ontploffing gebracht. IS meldt verantwoordelijk te zijn.
8 januari 2016
Een politieagent in de Amerikaanse stad Philadelphia wordt beschoten, waarbij de agent gewond raakt. De 30-jarige schutter zegt aanhanger van IS te zijn en 'uit naam van de islam' te hebben gehandeld.
11 januari 2016
In Marseille hakt een vijftienjarige Turkse Koerd op straat met een machete in op de schouder van een Joodse leerkracht. De tiener zegt een aanhanger van IS te zijn die via internet radicaliseerde. Zijn ouders wisten van niets.
Terroristische aanslagen in Irak
In Irak vinden vier aanslagen plaats waarbij minstens 48 mensen de dood vinden. In de stad Muqdadiya vindt een dubbele bomaanslag plaats door een zelfmoordterrorist en een autobom. De zelfmoordterrorist maakte slachtoffers in een casino en de autobom ging daarna af toen toen de hulpverleners en burgers op de rampplek afkwamen. IS eist de daad op.
In Bagdad vallen vier terroristen een winkelcentrum aan met onder meer een autobom, waarbij zeker 18 mensen omkomen en 40 mensen gewond raken. IS eist ook deze aanslag op. In Baquba wordt een autobom tot ontploffing gebracht bij een restaurant, waarbij drie mensen worden gedood en acht gewond raken. Bagdad is op dezelfde dag het toneel van een zelfmoordterrorist die zich opblaast, waarbij zeven mensen omkomen en vijftien mensen gewond raken.
12 januari 2016
In Istanbul vindt een zelfmoordaanslag plaats waarbij tien Duitsers worden gedood en zeker vijftien mensen gewond raken. De explosie is bij het park waar de beroemde obelisk van Theodosius staat, een locatie die veel door toeristen wordt bezocht. De zelfmoordterrorist zou een 28-jarige Syriër zijn die lid van IS was. Hij had zich laten registreren als Syrische vluchteling, waardoor hij aan de hand van vingerafdrukken kon worden geïdentificeerd. Turkije houdt in Antalya drie Russen aan in verband met de aanslag en in Izmir nog eens zes personen. Ook worden er wapens in beslag genomen. In totaal houdt Turkije 68 mensen aan die gelinkt zijn aan de aanslag.
14 januari 2016
In Jakarta zijn via een reeks bomexplosies aanslagen gepleegd die worden opgeëist door IS. Buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdienst waren het doelwit. Zeker zeven mensen vinden de dood en velen raken gewond.
Grote zorgen vanwege terugkeerders
Terrorismebestrijders zijn erg bezorgd om de Syriëgangers die terugkeren, vooral om de tweede generatie. Het is niet ondenkbaar dat ze terugkomen met een opdracht tot het plegen van een aanslag. Ze zijn over het algemeen drie jaar in het kalifaat geweest en danig geïndoctrineerd. Daarnaast hebben ze strijdervaring opgedaan en zijn het hardnekkige strijders met wellicht een opdracht op zak, anders dan de gedesillusioneerde jihadisten van de eerste generatie terugkeerders. Veel komen er overigens niet terug, omdat IS zijn strijders nauwelijks meer laat gaan.
Europese Jihadisten
Tot nu toe zijn ongeveer vijfduizend Europese jihadisten naar Syrië en Irak gegaan, waarvan ruim duizend terug zijn gekeerd. Voor Nederland gaat het om ruim tweehonderd uitgereisde jihadisten en ongeveer veertig terugkeerders. Veertig Nederlanders zijn omgekomen, voor zover bekend, waaronder zeker vier door zelfmoordaanslagen.
21 januari 2016
IS pleegt een bomaanslag in Caïro waarbij negen mensen om het leven komen, zes politieagenten en drie anderen. De aanslag was vlakbij de Egyptische piramiden van Gizeh. De politieagenten stonden op het punt stonden een gebouw binnen te gaan waar extremisten vermoedelijk wapens hadden verborgen.
Februari 2016
27 februari 2016
IS heeft in Salamiya in de provincie Hama in Syrië een autobom laten ontploffen. Het was een zelfmoordaanslag.
28 februari 2016
In Bagdad zijn zelfmoordaanslagen gepleegd, met tientallen slachtoffers. IS eiste de verantwoordelijkheid op. De twee daders reden op motoren en bliezen zichzelf op een drukke markt in de wijk Sadr City op. Eerst de ene en toen de mensen daar op afkwamen om hulp te verlenen blies de tweede zich op. Tientallen mensen vonden de dood en meer dan honderd raakten gewond.
29 februari 2016
In Muqdadiya, een stad ten noordoosten van Bagdad, wordt tijdens een begrafenis van een sjiitische militistrijder een zelfmoordaanslag gepleegd. Zeker veertig mensen worden gedood, waaronder hooggeplaatste militairen. Tientallen mensen raken gewond. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
Maart 2016
3 maart 2016
Amerikaanse commando's, militairen van de elite-eenheid Delta Force, hebben een kopstuk van IS gearresteerd. Ver achter de linies van het kalifaat zijn de Amerikanen met Black Hawk helikopters op hun doel afgevlogen en hebben hem ontvoerd.
6 maart 2016
IS heeft opnieuw een bloedbad veroorzaakt, aan de rand van de stad Hilla in Irak. Een zelfmoordterrorist heeft en tankauto tot ontploffing gebracht in de buurt van een politie-controlepost bij de ruïnes van Babylon. Zeker zestig mensen zijn om het leven gekomen en zeventig raakten gewond. IS betitelde de actie als een 'operatie van een martelaar'.
7 maart 2016
Bij een aanslag op een politiepost bij de grensplaats Ben Guerdan in Tunesië zijn 53 doden te betreuren, waaronder 35 terroristen, zeven burgers en elf Tunesische militairen. De aanslag is opgeëist door IS. Een overval op de kazerne kon worden verijdeld. De Tunesische regering vreest dat IS Tunesië probeert binnen te dringen. Als maatregel daartegen is langs de 500 kilometer lange grens met Libië een 200 kilometer lange aarden dam opgeworpen.
19 maart 2016
Extremisten hebben in Egypte dertien politieagenten gedood bij een controlepost in de stad El Arish. IS eiste de aanslag op. Vijf van de extremisten werden gedood. President Abdel Fattah al-Sisi van Egypte noemt IS een serieuze bedreiging voor zijn land, vooral nu de terreurorganisatie aan macht wint in buurland Libië.
19 maart 2016
In Istanbul gaat in een drukke winkelstraat een bom af met vijf doden en zeker 36 gewonden tot gevolg. Onder de slchtoffers zijn veel toeristen. De straat is een zeer bekende winkelstraat met veel restaurantjes en ook consulaten, waaronder de Nederlandse. Politie kreeg de dader in het oog en dreven hem in nauw op een relatief rustig gebied in de drukke winkelstraat. Toen blies hij zichzelf op. De dader bleek banden met IS te hebben.
22 maart 2016
In het centrum van Brussel vallen zeker 34 doden en vele gewonden na twee bomaanslagen. Om acht uur in de morgen wordt vliegveld Zaventem opgeschrikt door twee explosies van spijkerbommen. Een uur later gaat er een explosief af in een metrotrein bij het metrostation Maalbeek, en drukke halte tussen het Europes Parlement, de Raad van Europa en de Europese Commisse.
Terreurorganisatie IS eist nog diezelfde dag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Twee zelfmoordterroristen zouden bij de ontploffing van hun bomgordels of de bommen in hun koffers om het leven zijn gekomen, een derde zou voortvluchtig zijn. De aanslagen komen een paar dagen na de arrestatie van een van de daders, Salah Abdeslam, van de aanslagen in
Parijs op 13 november 2015. Hij had zich vier maanden kunnen verstoppen in de Brusselse wijk Molenbeek. Bij het opeisen van de aanslag belooft IS meer:
'Wij beloven dat er voor de alliantie tegen IS zwarte dagen zullen komen.' De alliantie is de
Coalition of the Willing.
23 maart 2016
IS waarschuwt voor nieuwe aanslagen in een geluidsboodschap die is verspreid na de aanslagen in Brussel. De waarschuwing is deels Arabisch en deel in het Frans gesproken. De landen die zich verbonden hebben in de coalitie, staan heel sombere dagen te wachten, meldt de boodschap. Voor het verspreiden van het bericht maakt IS gebruik van Persbureau Amaq. Eerder werd via dat persbureau bekendgemaakt dat de aanval op België was uitgevoerd vanwege de deelname aan de coalitie.
25 maart 2016
In Aden, Jemen, zijn zeker twintig doden gevallen door drie bommen die afgingen. Er werden soldaten en burgers getroffen. IS eiste de verantwoordelijkheid voor de drie aanslagen op. Jemen gaat gebukt onder onrust. Een alliantie van Houthi-rebellen en troepen die loyaal zijn aan oud-president Ali Abdullah Saleh proberen de macht te grijpen en een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië probeert dat te voorkomen. IS en Al-Qaeda roeren zich in de regio door te proberen met aanslagen het machtsevenwicht te verstoren.
Bij een bomaanslag op een voetbalstadion in Iskandariyah, vlakbij Bagdad, overleden meer dan 40 mensen, waaronder de burgemeester van de stad. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij het stadion tijdens de prijsuitreiking na een amateurwedstrijd. Meer dan honderd mensen raakten gewond.
29 maart 2016
In de Russische regio Dagestan zijn twee autobommen ontploft, waarbij meerder agenten zijn omgekomen. De terreurdaad is opgeëist door IS. Dagestan is voornamelijk Islamitisch. Armoede en corruptie zouden religieus terrorisme in de hand werken en er zouden samenwerkingen met IS zijn. Rusland heeft na de aanslag twintig IS-aanhangers aangehouden.
April 2016
23 april 2016
IS heeft hoogleraar Rezaul Karim Siddiquee vermoord in Rajshahi. Hij was hoogleraar Engels aan de universiteit in de stad. Twee of drie mannen brachten hem met messteken om het leven. In Bangladesh zijn sinds februari 2016 vijf bloggers en een uitgever vermoord, vanwege hun kritiek op de islam. Waarom Siddiquee is vermoord is niet duidelijk. Volgens collega-hoogleraren liet hij zich nooit uit over religie.
30 april 2016
In Bangladesh, in de stad Tangail, vermoordt IS de 50-jarige kleermaker Nikhil Chandra Joardar. De hindoestaanse kleermaker is op brute wijze gedood omdat hij profeet Mohammed zou hebben beledigd. Een paar dagen eerder erder zijn homorechtenactivist Xulhaz Mannan en zijn vriend vermoord door een aan Al-Quaeda gelieerde extremistische groep. Bangladesh heeft te maken met een golf aan extremistisch geweld.
Mei 2016
13 mei 2016
IS-terroristen plegen een aanslag in Samarra, waarbij minstens 16 mensen worden gedood en tientallen verwond. Het waren leden van een supportersclub van Real Madrid. De terroristen waren gewapend met AK-47's, toen ze de supportersclub bestormden en begonnen te schieten. IS houdt niet van voetbal en meent dat het tegen de islam is om te voetballen.
17 mei 2016
In Bagdad plegen terroristen van IS een aantal zelfmoordaanslagen bij een gasfabriek met zeker elf doden en tientallen gewonden tot gevolg. Er zouden zeker zes daders met bomgordels bij betrokken zijn geweest die binnen waren gekomen in een auto vol explosieven. Twee energiecentrales kwamen als gevolg van de explosies stil te liggen.
Juni 2016
9 juni 2016
Bij twee bomaanslagen met autobommen in en bij Bagdad komen zeker 31 mensen om en raken 78 gewond. De ene autobom ontploft in een winkelstraat, de andere bij een checkpoint in Taji, twintig kilometer ten noorden van de stad. IS heeft mogelijk 90.000 burgers in Bagdad in gijzeling.
27 juni 2016
In de havenstad Mukalla in Jemen zijn drie bomaanslagen gepleegd door IS waarbij zeker veertien mensen om het leven zijn gekomen. De bommen gingen op verschillende plekken op ongeveer hetzelfde moment af.
28 juni 2016
Op de luchthaven Atatürk in Istanbul is een aanslag gepleegd door drie mensen die zichzelf opbliezen met bomgordels, waarbij 44 mensen omkwamen en 240 mensen gewond raakten. De terroristen kwamen uit Dagestan, Oezbekistan en Kirgizië en waren gelieerd aan IS.
28 juni 2016
Omar Mateen richt in een homobar in Orlando een boedbad aan. Hij schiet 49 mensen dood en draagt zijn aanval op aan IS.
Juli 2016
2 juli 2016
IS pleegt in Bagdad twee aanslagen waarbij minstens 250 mensen omkomen en 150 gewond raken. Het is de bloedigste terreuractie in Bagdad van het jaar. De eerste autobom ging af nabij een restaurant in een wijk waar vooral sjiieten wonen, de wijk Karrada. Het was er druk vanwege de inkopen voor het komende suikerfeest aan het einde van de ramadan.
Nice
14 juli 2016
Quatorze Juillet, de Franse feestdag op 14 juli, zal nooit meer een feestelijke dag zijn zonder dat er gedacht wordt aan de aanslag die op 14 juli 2016 in Nice plaatsvindt. Op de Boulevard Anglaise, aan de rand van de Middellandse Zee, rijdt de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel van Tunesische afkomst met een vrachtwagen zigzaggend in op de tienduizenden mensen die daar van het vuurwerk hadden genoten. Bij de aanslag verliezen 86 mensen hun leven waaronder veel kinderen. Meer dan tweehonderd raken gewond, waarvan sommigen ernstig. IS eist de aanslag op. De terrorist is een "soldaat van Islamitische Staat, die heeft gereageerd op onze oproep om landen die onderdeel zijn van de coalitie tegen IS te treffen."
Würzburg
19 juli 2016
In Würzburg valt een 17-jarige jongen van Afghaanse afkomst passagiers in een trein aan met een mes en een bijl. Via een eerder opgenomen video zwoer de jongen trouw aan IS. De tiener overleefde zijn terreurdaad niet; hij werd doodgeschoten door de politie. In zijn video kondigt hij aan dat IS-strijders ongelovigen zullen aanvallen in hun huizen, dorpen en op luchthavens en roept hij moslims op om "afvallige legers" aan te vallen in eigen land als het hen niet mogelijk is af te reizen naar Irak of Syrië. Bij zijn actie in Würzburg raakten zeker twintig mensen gewond, waarvan vier uit hetzelfde gezin uit Hongkong komen. De Afghaan was in korte tijd geradicaliseerd, blijkt uit documenten die bij hem thuis zijn aangetroffen en zou "Aallahu Akbar" hebben geroepen terwijl hij inhakte op de mensen. De jongen was alleen naar Duitsland gevlucht en had in een vluchtelingenopvang gewoond. Sinds begin juli 2016 woonde hij in een pleeggezin.
Kabul
22 juli 2016
In Kabul, Afghanistan, wordt tijdens een demonstratie van het Hazaravolk een zelfmoordaanslag gepleegd met tachtig doden en ruim tweehonderd gewonden tot gevolg. IS eist de aanslag op. Het Hazaravolk is een etnische sjiietische minderheid Afghanistan. Ze demonstreerden met duizenden op straat om een hoogspanningslijn te eisen voor de provincie waar ze wonen. De sjieiten zouden specifiek het doelwit zijn geweest.
Waanzin en terrorisme
26 juli 2016
Twee mannen, met messen bewapend, vallen tijdens een dienst een kerk binnen in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray. De daders zouden loyaal zijn geweest aan Islamitische Staat. Ze snijden de keel door van de priester en verwonden nog iemand zwaar. Het is de vraag of het IS-strijders zijn geweest of dat het psychisch kwetsbare mensen waren die pas na hun actie zijn gelieerd aan IS. De terreurorganisatie spint garen bij het feit dat overal in de wereld eenlingen of stellen opduiken die een terroristische daad plegen in naam van IS. Zodra de daad in het nieuws komt met daarbij de suggestie dat het om een terroristische daad gaat, is IS er als de kippen bij om te verkondigen dat zij verantwoordelijk is voor de terreurdaad. De claims worden niet altijd voor geloofwaardig gehouden. Claimen van de daden van anderen is onderdeel van de geavanceerde media-operatie van IS. Bij sommige aanslagen (Parijs, Brussel) is het overduidelijk dat IS er achter zit. Daar werden bijvoorbeeld de wapens geleverd uit een circuit dat banden heeft met IS. Bij andere (Orlando, Nice, Würzburg en Saint-Étienne-du-Rouvray) is die link niet zo duidelijk, ook al wordt de verantwoordelijkheid opgeëist. Het zijn wel daden van
waanzin en
terrorisme, maar de lijntjes met IS zijn flinterdun.
Augustus 2016
6 augustus 2016
Een illegale Algerijn pleegt in de Belgische Charleroi een aanslag op een politiekantoor. IS eist de aanval op. De man ging met een machete en onder het roepen van 'Allahu Akbar' politieagenten te lijf. Twee agenten raken daarbij lichtgewond en de man wordt neergeschoten.
September 2016
10 september 2016
In Bagdad hebben twee zelfmoordterroristen 40 mensen de dood ingejaagd en meer dan 60 verwond. De aanslag vond plaats in een winkelcentrum. De bommen zouden in een geparkeerde auto en een rijdende auto hebben gezeten.
Oktober 2016
15 oktober 2016
In Bagdad vindt een zelfmoordaanslag door een terrorist met een bomgordel plaats die wordt opgeëist door IS. Er komen zeker veertig mensen bij om het leven en er raken tientallen gewond. De terrorist blies zichzelf op te midden van een herdenkingsdienst van sjiieten.
21 oktober 2016
Als antwoord op het oprukken van het Iraakse leger naar Mosul pleegt IS een meervoudige aanslag op Kirkuk in Irak. De IS-strijdeers reden met enkele pickuptrucks het centrum van Kirkuk binnen met het doel een kazerne, gevangenis en een overheidsgebouw te bestormen. IS nam ook in een voorstad een in aanbouw zijnde elektriciteitscentrale in en daarbij vielen zeker 18 doden. Zelfmoordterroristen vielen politieagenten aan die op de strijd afkwamen. Het lukte IS uiteindelijk om overheidsgebouwen te veroveren.
November 2016
10 november 2016
Bagdad is weer het toneel van een zelfmoordaanslag. Een zelfmoordcommando dringt met bomvesten een restaurant binnen en blaast zichzelf en tientallen aanwezigen op. In het eethuis komen veel agenten en leden van de veiligheidsdiensten.
14 november 2016
IS pleegt een aanslag met een bomauto op een controlepost van het Egyptische leger in de Sinaï. Er ontstond na de aanslag een vuurgevecht en er zouden twaalf Egyptische soldaten bij gedood zijn. De aanslag zou zijn gepleegd door een lokale tak van IS.
December 2016
10 december 2016
Havenstad Aden in Jemen is het toneel van een zelfmoordaanslag op een legerbasis waarbij tientallen mensen omkomen en gewond raken. De slachtoffers zijn Jemenitische militairen. IS heeft de aanslag door de zelfmoordterrorist opgeëist. De dader blies zichzelf op tussen militairen die op uitbetaling van hun salaris stonden te wachten.
11 december 2016
IS eist de aanslag op een koptische kerk in Caïro op. Er vond een ontploffing plaats in de kleine kerk. Bij de aanslag in de Egyptische hoofdstad kwamen zeker 25 mensen om en raakten tientallen gewond. Het IS persbureau Al Amaq bracht de verklaring naar buiten. Egypte arresteerde daags na de aanslag drie mannen en een vrouw en verdenkt ze van betrokkenheid. Ongeveer tien procent van de ruim negentig miljoen Egyptenaren is koptisch-orthodox. Het is een gediscrimineerde minderheid in het land.
18 december 2016
Tientallen militairen komen om bij een zelfmoordaanslag in de havenstad Aden in Jemen. De IS-terrorist blies zichzelf op terwijl de militairen stonden te wachten op hun salaris. Er raakten ook tientallen gewond. Op 10 december vond in Aden een soortgelijke aanslag plaats.
Berlijn
19 december 2016
Op 19 december vindt er een aanslag plaats op een kerstmarkt in Berlijn met zeker 12 doden en tientallen gewonden tot gevolg. De truck reed in op de kerstmarktbezoekers en kraameigenaren. De vrachtwagen komt uit Polen en had een vracht af te leveren in Berlijn. De Poolse chauffeur is een van de dodelijke slachtoffers: hij werd doodgeschoten en zijn vrachtauto werd gekaapt. Een dag later eist IS de aanslag op. de terreurorganisatie verspreidde een verklaring via het aan IS gelieerde persbureau Al Amaq. De dader zou een 'soldaat van het kalifaat' zijn, volgens de verklaring.
Bagdad
31 december 2016
Twee bommen van Islamitische Staat doden zeker 28 mensen en verwonden tientallen in het centrum van Bagdad. Nu de gevechten om de stad Mosul intensiveren gooit IS vaker de terroristische aanslag in de strijd. De aanslag is het werk van zelfmoordterroristen die toeslaan op een drukke markt. Als Islamitische Staat met Mosul haar kalifaat verliest, zet IS de strijd ondergronds door met aanslagen in Irak en het westen, is de verwachting.
2017
Na 2016 is het niet gedaan met de aanslagen. In 2017 begint het meteen in de nacht van
Oud op Nieuw in Turkije, als er een aanslag wordt gepleegd op een nachtclub in Istanbul.
Lees verder