Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?
Gefeliciteerd, je gaat trouwen! Als jij en je partner besloten hebben om te gaan trouwen, komen er steeds meer vragen bovendrijven. Wanneer ga je trouwen, hoe wil je het aanpakken en waar wil je eigenlijk trouwen? Hoe vind je goede trouwlocaties en waar moet je op letten? Je trouwdag wordt immers de mooiste dag van je leven, dus je locatie moet ook perfect zijn.
Wat is een trouwlocatie?
In Nederland kun je tegenwoordig bijna overal trouwen. Je kunt in een kerk trouwen, maar ook in het gemeentehuis, maar bijna elke andere plek kun je ook aanstellen als trouwlocatie. Iedere gemeente in Nederland heeft al een aantal locaties aangewezen als officiële trouwlocaties. Hier hoef je dus niets meer voor aan te vragen. Wil je trouwen op een plek die geen trouwlocatie is, dan moet je dit aanvragen bij de gemeente van de trouwlocatie.
Sommige trouwlocaties zijn populairder dan andere. Zeker als je in een populair seizoen trouwt (voorjaar en zomer) of op een populaire dag (vrijdag en zaterdag), zijn bepaalde locaties al snel volgeboekt. Begin dus op tijd met zoeken. Meestal is 1 jaar van tevoren ruim op tijd, maar voor sommige locaties geldt dat je beter nog wat maanden eerder kunt beginnen.
Waar begin je met zoeken naar een trouwlocatie?
Voor je begint met zoeken, moet je eerst gaan bedenken wat je verwacht van een trouwlocatie. Als je voor de kerk wilt trouwen, heb je een locatie nodig voor een eventuele receptie, een diner en het feest. Als je ook de ceremonie op dezelfde locatie wilt laten plaatsvinden, dan moet je zoeken naar een locatie waar dit ook kan. Wil je liever meerdere locaties, dan moet je per onderdeel gaan zoeken naar een locatie.
Als je weet waar je een locatie voor wilt gebruiken, kun je beginnen met zoeken. Er zijn verschillende websites te vinden waar trouwlocaties op verzameld staan. Meestal kun je selecteren op prijsklasse, provincie, en type locatie. Bekijk online al een aantal locaties en kijk of de locatie je aanspreekt qua sfeer.
Hoe pak je een bezoek aan bij een trouwlocatie?
Heb je een selectie gemaakt van een aantal trouwlocaties die je wilt bezoeken, neem dan contact op met de verschillende locaties. Meestal kan dat prima per mail, soms werkt bellen beter. Ook worden er regelmatig dagen georganiseerd waarbij je (vaak zonder afspraak) langs kunt komen om de locatie te bekijken.
Als je een afspraak hebt gemaakt met de locatie, kun je naar de locatie toe gaan. Maak wel alvast een lijstje voor jezelf met belangrijke informatie, waar de trouwlocatie zeker naar zal vragen.
Welke dingen moet je al weten voor je een trouwlocatie bezoekt?
- Hoe gaat je dag er uit zien?
- Hoeveel dag- en avondgasten komen er?
- Op welke datum willen jullie trouwen?
- Wat is jullie budget voor de trouwlocatie en bijbehorende zaken zoals catering?
Het belangrijkste hierbij is hoe je dag er uit zal zien. Bedenk dit al goed van te voren en probeer een draaiboek te maken. Zo heb je zelf al een beter beeld van je trouwdag en kun je je wensen ook beter aan de locatie doorgeven, zodat ze een goede offerte voor je kunnen opstellen.
Probeer tijdens het bezoek zelf de locatie goed te beoordelen. Kijk kritisch naar de ruimtes: zijn deze groot genoeg of misschien juist te groot? Hoe komt het personeel op je over? Heb je een goede klik met het contactpersoon en worden vragen zorgvuldig beantwoord? Is het een locatie die past bij hoe jij je trouwdag voor ogen ziet? Zie je je zelf al hier trouwen?
Wat kost een trouwlocatie?
De meeste trouwlocaties geven geen standaardprijzen, maar maken een offerte op maat. De meeste locaties vragen een locatiehuur. Dit kan 200 euro zijn, maar ook 5000 euro, afhankelijk van het type locatie (zaal bij een café of een kasteel), de datum (vrijdag en zaterdag is vrijwel altijd duurder) en het seizoen (vaak zijn de prijzen in de winter lager). Daarnaast komen er soms nog kosten bij voor het personeel en catering. Als je de catering zelf regelt, betaal je wel vaak serveergeld. Serveergeld is meestal 1 tot 5 euro per persoon. Catering extern regelen is ook niet bij iedere trouwlocatie mogelijk, bespreek dit vooraf altijd met de trouwlocatie.
Als de gehele bruiloft op één locatie plaatsvindt, ben je meestal goedkoper uit, omdat je maar één keer locatiehuur hoeft te betalen en vaak een betere prijs krijgt voor drank en eten. Op deze manier kun je eenvoudig kosten besparen.
De kosten voor trouwen op een locatie buiten het gemeentehuis zijn vaak wat hoger dan wanneer je trouwt in het gemeentehuis zelf. Deze kosten moet je ook meenemen in de begroting van de trouwlocatie. De exacte kosten hangen af van de gemeente waarin je wilt trouwen. Als de ceremonie ook in de kerk plaatsvindt, komen deze kosten er ook nog bij. Als je lid bent van de kerk waar je wilt trouwen, kan dit soms gratis zijn, maar meestal worden wel kosten in rekening gebracht voor huur en het gebruik van het koor.
Welke factoren zijn belangrijk om de beslissing te nemen?
Na een locatiebezoek zul je altijd een offerte krijgen. Bekijk deze goed en wees kritisch. Past de trouwlocatie in je budget? Worden aanvullende vragen snel en goed beantwoord? Heb je een goed gevoel bij de locatie? Een locatie kun je het beste beoordelen als je vergelijkingsmateriaal hebt, probeer dus ook meerdere locaties te bezoeken en te vergelijken. Meestal kun je na het bezoeken van een locatie een optie nemen van 2 weken. Probeer dus ook de andere locaties binnen deze 2 weken te bezoeken, zodat je zeker weet dat jouw gekozen locatie nog beschikbaar is.