Extremisme en terrorisme omwille van het geloof

Extremisme en terrorisme omwille van het geloof Godsdiensten kunnen prachtige dingen voortbrengen, zoals troost, verbondenheid, kunst, muziek en architectuur en ze kunnen nare dingen brengen. Er worden oorlogen gevoerd omwille van het geloof. Religie leidt tot extremisme en terrorisme, wanneer op een agressieve manier het geloof opgedrongen wordt en geweld daarbij niet wordt geschuwd. Toenmalige president van Amerika Barack Obama citeert tijdens de VN-bijeenkomst van 24 september 2014 John F. Kennedy, die destijds het terrorisme 'geen nieuw wapen' noemde: "Door de geschiedenis heen wordt het juist gebruikt door mensen die niet konden zegevieren op basis van overredingskracht."

Religieus terrorisme en fundamentalisme


Terrorisme en geloof

Religieus terrorisme is terrorisme dat zijn inspiratie haalt uit een godsdienst. Religieus terrorisme is er altijd geweest. Zolang mensen geloven zijn er groepen die hun geloof hoger achten dan dat van een ander. Het geloof van die ander kan als asociaal en boosaardig worden beschouwd. We kennen de kruistochten uit het verleden, de heilige oorlog van christenen om Jeruzalem op de moslims te heroveren. Tegenwoordig wordt religieus terrorisme vaak in een adem genoemd met jihad en vereenzelvigd met het moslimterrorisme. Er zijn diverse fundamentalistische groeperingen die hun heilige oorlog voeren en dat op terroristische wijze doen. Ze proberen op een agressieve manier hun geloof op te dringen aan anderen en schuwen geweld niet.
Godsdienst die leidt tot terreur is geen godsdienst, maar een dienst aan het kwaad.

Het nieuwe terrorisme

Het nieuwe terrorisme is een vorm van gewelddadige chantage geworden. Terroristische acties in de jaren zeventig en tachtig werden door de groeperingen met trots opgeëist en omkleed met beweegreden en eisen. De IRA in Ierland en de ETA in Spanje gebruikten geweld om hun politieke doelen te bereiken. Een veelgebruikt middel bij hun acties was springstof om gebouwen en voertuigen op te blazen, waarbij zij zelf op veilige afstand bleven om de actie op te kunnen eisen.

Zelfmoordaanslag

Een ander vorm van nieuw terrorisme is de zelfmoordaanslag, waarbij de terrorist zichzelf opblaast op een strategisch punt om zoveel mogelijk schade of slachtoffers te veroorzaken. De actie is niet gericht op onderhandeling maar op het veroorzaken van zoveel mogelijk schade met een zo groot mogelijke impact. Deze terroristen zijn vaak goed opgeleid, gebruiken de modernste communicatiemiddelen en zijn bereid hun leven te geven voor wat zij de 'goede zaak' vinden. Aandacht in de media is een belangrijk motief voor de actie en daarbij het zaaien van angst. De vijand wordt bang gemaakt.

Maagden
Volgens moslimterroristen komen zelfmoordterroristen in de hemel terecht, op het mooiste plekje. Allah heeft daar voor de zelfmoordenaar 72 maagden klaarstaan en de zelfmoordterrorist kan zich laven aan een rivier van melk.

Bedreigingen en aanslagen

Naast het daadwerkelijk uitvoeren van terroristische acties hebben ook het uiten van bedreigingen een enorme impact. Lang niet altijd zijn die bedreigingen loos. In 2004 werd Theo van Gogh vermoord vanwege zijn uitspraken en mening over de moslims. Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders worden bedreigd. De Indiase schrijver Salmon Rushdi werd in 1989 getroffen door een fatwa vanwege zijn boek De Duivelsverzen en de Zweedse cartoonist Lars Vilks werd bedreigd omdat hij in 2007 cartoons maakte van Mohammed die moslimextremisten niet welgevallig waren. Het Franse satirische blad Charlie Hebdo werd op 7 januari 2015 zwaar geraakt door een terroristische aanval uit naam van Allah. Over de hele wereld zijn er al duizenden mensen vermoord omdat ze kritisch over een godsdienst schreven of tekenden.

Osama Bin Laden

De beruchtste terrorist van allemaal is wel Osama Bin Laden. Deze Saoudi-Arabische multimiljonair is met zijn in 1988 opgerichte terroristische beweging Al Quaeda verantwoordelijk voor verschrikkelijke acties. Een van hun acties is de aanslag op de Twin Towers in het hart van New York, waarbij bijna vierduizend mensen de dood vonden. Twee gekaapte vliegtuigen vlogen in de wolkenkrabbers, die daarna in brand vlogen en instortten. De datum waarop dat gebeurde zit bij velen in het geheugen gegrift: 11 september 2001. Dik tien jaar later werd Osama Bin Laden door de Amerikanen gepakt, doodgeschoten en in zee geworpen. Dat laatste is gedaan om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartplaats wordt voor extremisten.

Al Quaeda

Al Quaeda had het op het Westen en dan speciaal op Amerika gemunt, vanwege de invloed. Amerika was het doel van Bin Laden en Al Quaeda, omdat de Amerikanen worden beschouwd als vrienden van Israël. Moslimextremisten zijn vaak anti-Amerikaans, ook omdat er Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten zitten. Aanhangers van Al Quaeda menen dat ze volgens de Koran handelen.

Islamitische Staat

Islamitische Staat (IS) komt oorspronkelijk voort uit de terreurbeweging Al Quaeda maar gaat in 2014 zijn eigen weg. In juni 2014 roept IS het kalifaat uit met Raqqa als hoofdstad. IS staat uitbreiding van dat kalifaat voor ogen. Ze veroveren grote delen van Syrië rukken op naar Irak en trekken moordend, rovend en verkrachtend door het land. De terreurgroep zaait angst met hun gruwlijke handelswijze en plaatsen filmpjes van onthoofdingen op internet om die angst nog eens extra te voeden. Eind 2017 is er van het kalifaat weinig meer over en zijn de bezette steden heroverd.

Boko Haram

In Nigeria is de terreurbeweging Boko Haram actief, die een Islamitische kalifaat in Nigeria wil stichten. Ze roven in 2014 vrouwen om ze te gebruiken als seksslaven en jongens en mannen om ze in te zetten als soldaten. Oude mannen worden doodgeschoten en huizen platgebrand, dat alles voor de 'goede zaak'. In april 2014 worden tweehonderd meisjes uit hun school in Chibok gehaald. Boko Haram moet niets van westers onderwijs hebben. Sommige meisjes wisten te ontsnappen of Boko Haram ruilde tientallen van hen voor gevangen strijders. De meisjes komen getraumatiseerd en gehersenspoeld terug en vormen niet zelden een gevaar voor hun eigen familie.

Abu Sayyaf

In de Filipijnen is al jaren de islamitische afscheidingsbeweging Abu Sayyaf actief. Ze strijden voor een onafhankelijke islamitische staat en ontvoeren mensen, voeren bomaanslagen uit en moorden. Sinds februari 2012 houden ze een Nederlander gevangen en vinden er onderhandelingen plaats over de prijs voor zijn vrijheid. In april 2014 werden twee Duitsers intvoerd en in september dreigt de groep deze twee, een man en een vrouw, te doden vanwege de Duitse inmenging in de strijd tegen IS. Eerder meldde de terroristische beweging dat ze 4,3 miljoen euro losgeld eisen voor de twee Duitsers.

Extremisme en fundamentalisme

Extremisme is niet iets van moslims alleen. Er vindt door fundamentalistische christelijke groepen extremisme plaats tegen homoseksuelen, werkende vrouwen, gelijkheid van wit en zwart of tegen abortus. Protesten tegen die onderwerpen gaan niet zelden gepaard met geweld. Verschillende abortusklinieken werden door fundamentalisten in brand gestoken en zelfs abortusartsen werden vermoord. Homo’s en zwarten worden niet zelden in elkaar geslagen door fanaten die menen dat hun levenswijze de beste is en hun huidskleur de mooiste. In het voormalige Joegoslavië zaaiden de christenen haat, waar uiteindelijk een oorlog uit voortkwam. Ooit leefde de islamitische Bosniërs vreedzaam naast de christelijke Serviërs en Kroaten, maar toen de Servische soldaten moslims uit het land begonnen te verdrijven, was dat de opmaat van een bloedige oorlog met veel massagraven en vluchtelingen.

Kolonialisme

Ook in de tijd van het kolonialisme begingen bezetters misdaden. Portugese en Spaanse kolonialisten roeiden de Maya’s en Inca’s uit, de Engelsen vermoordden indianen en Aboriginals en de Nederlanders hebben een duister verleden in de tijd van de slavenhandel. Ze hebben duizenden Afrikaanse slaven de dood in gejaagd. Dat gebeurde allemaal vanuit het idee dat de volkeren niet christelijk waren en daarom minderwaardig.

Israël

In Israël loopt al heel lang een religieus conflict. Zowel de Joden als de Palestijnen maken aanspraak op het land. In de Thora staat dat Israël het beloofde land is. Joden werden jarenlang overal in de wereld gediscrimineerd en vermoord, met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog. Na die oorlog trokken velen naar het beloofde land. De Verenigde Naties wezen een deel van Palestina aan de Joden toe en in 1948 stichtten de Joden de staat Israël. In dat land leefden ook nog veel Arabische Palestijnen. Velen van hen vluchtten na de plotselinge Joodse bezetting. Ze kwamen in vluchtelingenkampen terecht of in omringende Arabische landen. De onenigheid gaat om het land. Beide groepen claimen ‘hun’ land.

Tamil Tijgers

Shri Lanka kent al eeuwen spanning tussen boeddhistische en hindoeïstische bewoners. Bijna driekwart is boeddhist, maar de Tamils zijn voor het merendeel hindoeïst. Zij voelen zich gediscrimineerd en willen graag een eigen land stichten. De terroristische groep die dat met geweld wil bevechten is de Tamil Tijgers.

Sektes

De wereld kent ook een groot aantal sektes die het geweld niet schuwen. In 1995 liet de Japanse sekte Aum dodelijk gas in de metro in Tokio vrij. Er raakten vele mensen gewond en er stierven twaalf. Aum bestaat niet meer. Zij baseerden zich op het boeddhisme en elementen van andere godsdiensten. Ze protesteerden tegen het steeds materialistischer worden van de samenleving.
Een andere fundamentalistische groep vormt de Neo-Nazi's. Zij zijn geen religieuze fundamentalisten, maar zien Hitler als een held en schuwen het geweld niet om hun ideeën kenbaar te maken.

Jim Jones

Ook zijn er sektes die eerder een gevaar voor zichzelf vormen dan dat ze dat voor de samenleving zijn. People’s Temple, de beweging rond Jim Jones, die voor de rechten van armen, vrouwen en zwarten streed, is zo'n sekte. Jones stichtte een eigen dorp: Jonestown. Er bleek ondermeer misbruik van vrouwen plaats te vinden. De bezoekers die dat ontdekten werden vermoord en Jones en zijn sekteleden pleegden collectief zelfmoord. In 1978 stierven 918 mensen, waaronder 270 kinderen, door het drinken van gif.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…
De voedingsbodem van terreurorganisatie Boko HaramDe voedingsbodem van terreurorganisatie Boko HaramHet begrip 'islamitisch terrorisme' is sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS geen onbekende meer. Dit is dan…
Boko Haram: islamitische terreur & de ontvoering van meisjesBoko Haram: islamitische terreur & de ontvoering van meisjesDe leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram vermoorden christenen, branden kerken plat, maken hele dorpen met d…
Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…

Je kindje dopen - wat komt daar bij kijken?Je kindje dopen - wat komt daar bij kijken?Je kindje laten dopen is een groots moment in je religieuze bestaan, zowel voor je kindje als voor jezelf als ouder. Vel…
John Walker Lindh: American TalibanToen John Walker Lindh op 25 november 2001 werd gearresteerd in Afghanistan was Amerika te klein. Hoe had deze man zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geloof het of niet! ISBN 978-90-499-2342-6
  • http://www.postzegelblog.nl/2011/02/28/religieus-terrorisme-van-kruistochten-tot-aanslagen/ geraadpleegd op 17 augustus 2014
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/981645/2010/03/09/Zweedse-cartoonist-met-dood-bedreigd.dhtml geraadpleegd op 17 augustus 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Salman_Rushdie geraadpleegd op 17 augustus 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Osama_bin_Laden geraadpleegd op 17 augustus 2014
  • Leeuwarder Courant 25 september 2014/ 26 september 2014/ 9 januari 2015
  • https://nos.nl/artikel/2171887-chibok-meisjes-vrij-maar-levensgevaarlijk-zelfs-voor-eigen-ouders.html geraadpleegd op 14 januari 2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.