Terroristische aanslagen in 2017 met link naar IS

Terroristische aanslagen in 2017 met link naar IS Terroristen vieren geen oud en nieuw. De wreedste terroristen plegen een aanslag onder Nieuwjaarsdag vierende mensen in een club ver weg van wat door de jihadisten het kalifaat wordt genoemd. Hoe meer dat zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië afbrokkelt, hoe harder jihadisten en zelfmoordterroristen toe willen slaan, om chaos en angst te zaaien onder iedereen die niet wil buigen voor de terreur van de sharia van Islamitische Staat (IS). Het jaar 2017 begint met een verschrikkelijke aanslag in Istandbul en op 2 januari ontploft er een bom in Bagdad. Op onverwachte momenten duiken op onverwachte plaatsen zelfmoordterroristen op.

Aanslagen met een link naar IS


Terroristische aanslagen

Terroristen plegen gewelddadige acties om een gemeenschap te ontwrichten. Ze willen angst en paniek zaaien om een doel te bereiken dat haaks staat op de democratie. Via terroristische aanslagen willen terroristen een andere richting afdwingen dan de geldende politiek gaat. Zo wil Islamitische Staat een kalifaat met strenge islamitische wetten en regels. De basis van dat zelfbenoemde, niet-erkende kalifaat ligt in Irak en Syrië. Tegenstanders van dat gedachtegoed worden gedood of gedwongen zich te onderwerpen. Terroristen schuwen daarbij geen enkele wreedheid. Acties worden zorgvuldig voorbereid om op een onverwacht moment op een onverwachte plaats toe te kunnen slaan. Het element van het onverwachte voedt de angst binnen elke gemeenschap die zich doelwit waant.

Januari 2017

Istanbul - 1 januari 2017

Turkije grenst aan het gebied waar Islamitische Staat (IS) zijn kerngebied heeft en waar het zelfbenoemde kalifaat ligt. IS claimt dat het cellen van terroristen in Turkije heeft die regelmatig toe zullen slaan. In de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 lost IS die belofte alvast in. Het is de eerste aanslag van het jaar. IS wil dat jihadisten de Turkse stad Istanbul veroveren. Dat laat Turkije niet gebeuren en het land reageert daadkrachtig, door meteen stellingen van IS bij de Noord-Syrische stad al-Bab onder vuur te nemen.

Op Nieuwjaarsdag loopt een man nachtclub Reina in Istanbul in Turkije binnen en leegt zijn magazijnen op het feestvierende publiek. Hij doodt zeker 39 mensen en verwondt er 69 en weet in de verwarring na het schieten te ontkomen. Een dag later eist Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

In de nieuwjaarsnacht schiet de terrorist eerst een politieman en nog iemand dood voor hij de club binnentreedt. Binnen vuurt hij 180 kogels af in een aanval die zeven minuten duurt. In club Reina ontstaat chaos en sommige mensen springen uit angst voor de kogels in de Bosporus. De schutter zou na zijn daad zijn geweer en jas hebben afgelegd en zich onder de vluchtende menigte hebben begeven. Door zich voor te doen als een gewonde, weet hij te ontsnappen.

Turkije arresteert daags na de aanslag acht verdachten. Ze zouden iets met de aanslag in de nachtclub te maken hebben. De schutter zit daar niet bij. Ook vuurt Turkije met tanks en artillerie op meer dan honderd doelen nabij al-Bab. Op 16 januari wordt de vermoedelijke dader Abdoelkadir Masjaripo in Istanbul gearresteerd.

De Reina nachtclub staat op een prachtige plek in de stad, aan de Bosporus. Het is the place to be voor mondaine Turken en bezoekers van de stad die van een mooie club met een terras met uitkijk op het water houden. Het is een vermaarde club. Van de slachtoffers kwam tweederde niet uit Turkije. Het waren bezoekers van het land die eens een feest in de beroemde club mee wilden maken.

Bagdad - 2 januari 2017

Bagdad, hoofdstad van Irak, is regelmatig het toneel van een aanslag. Op 2 januari wordt de stad getroffen door een autobom, die zeker 24 mensen doodt en 67 bij de ontploffing verwondt. Sjiieten zouden het doelwit zijn geweest.

Islamitische Staat kiest met zekere regelmatig burgerdoelen in de Iraakse hoofdstad voor aanslagen. Die burgerdoelen worden gekozen als compensatie voor het verlies van delen van het zelfbenoemde kalifaat. Mosul ligt zwaar onder vuur en het Iraakse leger verovert de stad stukje bij beetje. Dat verlies wreekt IS met aanslagen in Istanbul, Bagdad, Berlijn of andere steden. De Iraakse premier Haider al-Abadi is vastbesloten die aanslagen van IS een halt toe te roepen en IS-terrorisme uit te bannen.

Samarra - 3 januari 2017

in de Iraakse stad Samarra hebben zelfmoordterroristen twee politiebureaus aangevallen. Zeker zeven agenten zouden daarbij om het leven zijn gekomen. Voor zover bekend bliezen twee daders zich op.

Bagdad - 8 januari 2017

Weer is Bagdad het slachtoffer van twee zelfmoordaanslagen, waarbij de ene zeker 13 doden en meer dan 50 mensen gewond raken. Het was een zelfmoordaanslag met een bomauto, die in een sjiitische wijk naar een groentemarkt werd gereden. Op dezelfde dag bracht een andere aanslagpleger zijn bomvest tot ontploffing en sleepte 7 personen mee de dood in en maakte 50 gewonden. IS eiste beide aanslagen op via persbureau Amaq.

Februari 2017

Parijs - 3 februari 2017

Parijs wordt opgeschrijkt door een man met een kapmes, die al 'Allah is groot' roepend in probeert de hakken op beveiligers van het Louvre. De man wilde een terreurdaad verrichten, maar of hij gelieerd is aan een terroristische organisatie of op eigen houtje opereerde was niet duidelijk. De man bleek wel sympathisant van IS te zijn. Er is een tweede man gearresteerd en het Louvre bleef op 3 februari een dag dicht.

Sehwan Sharif - 16 februari 2017

In Sehwan Sharif in Pakistian vallen vele tientallen doden en meer dan honderd gewonden bij een zelfmoordaanslag bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom. De dader gooit een granaat in een menigte die samenkwam voor een ritueel en blies zichzelf daarna op.

Sousian - 24 februari 2017

In Sousian vallen bij een dubbele bomaanslag bij een checkpoint van het Vrije Syrische Leger zeker 60 doden en toentallen gewonden. Enkele uren later volgt een tweede explosie door een zelfmoordaanslag met een autobom, waar acht doden bij vallen.

Maart 2017

Kabul - 8 maart 2017

IS pleegt een aanslag op een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. Er zijn tientallen doden en gewonden. De aanslag werd gepleegd door zelfmoordcommando's in witte doktersjassen. Ze kwamen met bomgordels en automatische geweren het militair ziekenhuis Sardar Mohammad Daud Khan binnen en openden het vuur. Twee jihadisten lieten hun bomgordel ontploffen.

Londen - 22 maart 2017

In het hart van Londen, bij de parlementsgebouwen, pleegt de 52-jarige Khalid Masood uit Kent een aanslag. Er raken tientallen mensen gewond en er komen 4 omstanders om, waaronder een politieman. De dader wordt gedood door de politie, vlak voor hij het parlementsgebouw binnen wil stormen. Hij reed al zigzaggend in op voetgangers op de Westminster Bridge en kwam tegen een hek van het parlementsgebouw tot stilstand. Daar doodde hij de agent met messteken. De man was geïnspireerd door IS; de terreurbeweging eist de volgende dag de aanslag op. IS verklaart via hun persbureu Amaq: "De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen." De coalitie is de internationale coalitie die samen optrekt tegen IS.

April 2017

Sint-Petersburg - 2 april 2017

Een zelfmoordterrorist laat in Sint-Petersburg in de metro zijn bom ontploffen. Er komen zeker 14 mensen bij om het leven en er zijn tientallen gewonden. De aanslagpleger zou een jongeman uit Kirgizië zijn, met radicale islamitische denkbeelden. IS claimt aanstichter van de aanslag te zijn, maar de directe link is onduidelijk. IS krijgt meer en meer aanhangers in Centraal Azië en wordt er actief.

Na de aanslag werd bij een ander metrostation in Sint-Petersburg een tweede bom gevonden die onschadelijk kon worden gemaakt. Hij zat verstopt in een brandblusser.

Stockholm - 7 april 2017

Op 7 april is Stockholm doelwit van een truck die inrijdt op een groep mensen in een drukke winkelstraat. Er zijn vier doden bij gevallen en er brak brand uit. De Zweedse politie gaat uit van een terroristische aanslag. De methode lijkt op die van eerdere aanslagplegers die met een personenauto of vrachtwagen inrijden op een mensenmenigte, zoals in Nice op 14 juli 2016, Berlijn in december 2016 en London in maart 2017. Die aanslagen werden opgeëist door IS of waren geïnspireerd door IS.

De dader wordt gearresteerd. Het is een 39-jarige Oezbeek die in 2014 in Zweden een verblijfsvergunning had aangevraagd, die werd afgewezen. Hij werd gezocht door de Zweedse politie om te worden uitgezet. De man heeft extremistische ideeën en zich laten inspireren door IS.

Tanta en Alexandrië - 9 april 2017

In koptische kerken in Tanta en Alexandrië, in het noorden van Egypte, zijn bomaanslagen gepleegd met tientallen doden en tientallen gewonden tot gevolg. IS eiste de aanslagen op. Op Palmzondag zaten de kerken vol, zodat er veel slachtoffers zijn gevallen. Koptische christenen vieren Palmzondag, het begin van de Goede Week en Pasen en herdenken het lijden en sterven van Jezus Christus. Kopten vormen een minderheid in het overwegend islamitische Egypte. Als eerste ging een bom af in de kerk in Tanta. Later in de ochtend werd een koptische kerk in Alexandrië op een zelfde manier getroffen. Het ging om een zelfmoordaanslag van een dader die de kerk binnen probeerde te stomen, maar werd tegengehouden door bewaking. In december 2016, enkele weken voor Kerstmis, was een koptische kathedraal in Caïro doelwit van een bomaanslag, waarbij ook vele doden vielen.

Dortmund - 11 april 2017

In de vooravond van 11 april beschadigt een bom de spelersbus van Borussia Dortmund. De bus stond klaar voor vertrek naar de Champions League-kwartfinale tegen AS Monaco toen een in de heg bij het spelershotel verstopte bom ontplofte. Een speler (Marc Bartra) en een politieagent raken gewond. Op de plek van de aanval wordt een brief gevonden die een link naar islamitisch extremisme aangeeft. Boven de brief staat: 'In de naam van Allah'. De aanslag zou zijn gepleegd vanwege de Duitse deelname aan de coalitie en de inzet van gevechtsvliegtuigen in IS-gebied in Syrië. De brief dreigt dat Duitse beroemdheden doelwit blijven totdat de Amerikaanse vliegbasis op Duits grondgebied in Ramstein wordt gesloten. Onder de brief ontbreekt een ondertekening. Op 22 april wordt een man gearresteerd. Het blijkt geen moslimterrorist te zijn, maar iemand die uit was op geld. Hij had willen verdienen aan de koersval van Borussia en de verdenking op IS gericht.

Parijs - 20 april 2017

Op de avond van 20 april krijgt Parijs het weer voor de kiezen. Het was in 2015 diverse malen doelwit van een aanslag. Om iets voor 21.00 uur op 20 april worden op de Champs-Élysées agenten beschoten door een man die zijn auto bij een politiebusje parkeert. Eén agent wordt gedood en twee raken zwaar gewond. De schutter probeerde nog om zich heen te schieten, maar werd door de politie doodgeschoten voor hij meer slachtoffers kon maken. De Champs-Élysées en omliggende straten werden ontruimd en afgesloten. De dader is een geradicaliseerde moslim uit een voorstad van Parijs. Zondag 23 april beginnen in Frankrijk de presidentsverkiezingen. Frankrijk zet 50.000 extra beveiligers in om aanslagen tijdens de verkiezingen te voorkomen. IS eist de aanslag op de Champs-Élysées vrij snel na de schietpartij op.

Mei 2017

Kabul - 3 mei 2017

Een zelfmoordaanslag in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Kabul eist zeker acht levens en tientallen gewonden. De bom is gericht op een gewapend konvooi waar ook NAVO-troepen deel van uitmaken, maar richt ook aan de omgeving grote schade aan. IS eist de aanslag op. IS wil Afghanistan inlijven in het kalifaat. De Taliban wil dat ook maar beide terreurorganisaties bevechten ook elkaar.

Manchester - 22 mei 2017

In de avond van 22 mei pleegt de 22-jarige Salman Abedi uit Manchester in die stad een zelfmoordaanslag tijdens een concert van Ariana Grande in de Manchester Arena. De zangeres sloot net haar concert af toen een bom afging die tientallen slachtoffers maakte. Daags na de aanslag is bekend dat er 22 doden zijn te betreuren en vele (59) gewonden. Sommigen zijn levensgevaarlijk gewond. IS eist een dag later de aanslag op, maar of IS echt de opdracht voor de daad heeft gegeven is niet duidelijk. De terreurbeweging eist regelmatig de verantwoordelijkheid van aanslagen op die niet door IS zijn gepleegd. Feit is dat IS aanhangers oproept aanslagen op burgers te plegen. Abedi was bij de veiligheidsdiensten in beeld. De Britse politie deed op 23 mei huiszoekingen en arresteerde meer mensen. Er lijkt sprake te zijn van een netwerk en Engeland schaalt het dreigingsniveau op naar het hoogste niveau.

Jakarta - 24 mei 2017

Op een busstation in Oost-Jakarta gaan twee bommen af. Ze ontploffen op een plek waar mensen staan te wachten op een optocht die wordt georganiseerd vanwege de naderende Ramadan. Het was een zelfmoordaanslag met twee daders. Ze sleurden drie politieagenten mee de dood in. De politie vermoedt een link met IS. Vorig jaar was Jakarta ook al doelwit van een aanslag, die toen door IS werd opgeëist. De politie maakt zich zorgen over een groeiende terreurdreiging in Indonesië, waar IS een rol in speelt. IS moedigt splintercellen in Zuidoost-Azië aan om aanslagen te plegen. Vooral agenten zijn doelwit.

al-Minya - 26 mei 2017

Bij de stad al-Minya, zo'n 200 kilometer onder Caïro, zijn twee bussen met Koptische christenen beschoten door gemaskerde mannen uit drie terreinwagens. Er zijn zeker 26 doden gevallen en 25 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. De Kopten gingen naar het Sint Samuel-klooster in Maghagha om daar te bidden. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. In april waren de Kopten ook al doelwit.

Juni 2017

Manila - 1 juni 2017

In de Filipijnse hoofdstad Manila dringt een gewapende man een hotel binnen en opent het vuur op toeristen. Hij schiet rond middernacht op gasten en politieagenten en doodt 37 mensen. Er breekt paniek uit in het hotel en diverse mensen raken gewond. De terrorist steekt zichzelf in een van de hotelkamers in brand en overleeft dat niet. IS eiste de aanslag op.

Londen - 3 juni 2017

Londen wordt weer getroffen door een terroristische aanslag. Drie terroristen rijden bij de London Bridge in op mensen, stappen uit hun auto en steken daarna met messen op mensen in. Er zijn zeker zeven doden en 48 gewonden. De politie heeft de drie aanvallers gedood. De actie wijst op een IS-gerelateerde aanslag. Op 4 juni eist de terreurorganisatie de verantwoordelijkheid voor de daad op. In Londen worden twaalf mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. Jihadisten die terugkeren uit Syrië en hun denkbeelden over het kalifaat meenemen en een potentieel gevaar vormen voor de gemeenschap, zijn in beeld bij de Engelse politie. Het zijn er te veel om ze allemaal te volgen.

Teheran - 7 juni 2017

In Teheran vindt een dubbele aanslag plaats door Iraniërs die zich bij IS hebben aangesloten. Er vallen bijna 20 doden en vele tientallen gewonden. Iran is een voornamelijk sjiitisch land en IS een soennitische terreurbeweging. In Iran woont een soennitische minderheid.

Iran steunt milities in Syrië en Irak die tegen IS strijden. Vanwege die steun had IS Iran al gewaarschuwd. Het parlementsgebouw in Teheran werd binnengevallen met vijf terroristen, waarvan een zichzelf opblies. De andere terroristen werden door Iraanse veiligheidstroepen doodgeschoten. Op hetzelfde moment vielen drie mannen het mausoleum van ayatollah Khomeini aan. Een van hen werd doodgeschoten door de veiligheidstroepen.

Karbala - 9 juni 2017

Bij een zelfmoordaanslag in de islamitische vastentijd vallen in Musayab, de buurt van de heilige sjiitische stad Karbala, meer dan 30 doden en tientallen gewonden. De aanslag door een IS-zelfmoordterrorist is gericht tegen sjiieten. IS voert de aanslagen tijden de ramadan op; aanslagplegende zelfmoordenaars worden extra beloond voor hun offer, laat IS de jihadisten geloven.

Kabul - 15 juni 2017

Jihadisten plegen in de Afghaanse hoofdstad Kabul tijdens het avondgebed een aanslag op een sjiitische moskee. Bij de door IS opgeëiste aanval vallen zeker vier doden en acht gewonden. Het is een zelfmoordaanslag, waarbij de terroristen zich in de keuken van de moskee opbliezen. Ze mochten van de aanwezige politie niet de moskee in waar de mensen aan het bidden waren. De Taliban veroordeelt de aanslag; zij richten zich niet op kerken en moskeeën.

Juli 2017

Hurghada - 14 juli 2017

In de Egyptische badplaats Hurghada aan de Rode Zee steekt een man twee Duitse toeristen dood. Hij sprak ze aan in het Duits en stak de twee neer met een keukenmes op het strand. Daarna liep hij het naastgelegen hotel binnen en verwondde nog vier toeristen. De dader zou via internet contact hebben gehad met IS en gevolg hebben gegeven aan de oproep van de terroristische organisatie om toeristen en christenen in Egypte aan te vallen.

Augustus 2017

Barcelona - 17 augustus 2017

Bij een aanslag in de Spaanse stad Barcelona zijn dertien dodelijke slachtoffers gevallen en 130 gewonden. IS heeft de aanslag opgeëist. Mannen reden met een busje op de Ramblas in op de flanerende mensen. Een van de verdachten is na een klopjacht doodgeschoten. Een Spanjaard van Marokkaanse afkomst en nog een verdachte is gearresteerd.

In Alcanar, ook in Catalonië, ontploft eerder die dag een bom in een huis. Daarbij vallen twee doden. De ontploffing blijkt te maken te hebben met de aanslag in Barcelona. De terroristen hadden een nog grotere aanslag in gedachten, waarbij busjes gevuld met gasflessen gebruikt zouden gaan worden als explosief.

Cambrils - 18 augustus 2017

Een paar uur na de terreuractie op de Ramblas in Barcelona proberen vijf mannen met een busje in te rijden op voetgangers in de stad Cambrils, een Spaanse stad aan de kust op 120 kilometer afstand van Barcelona. De terroristen dragen bomgordels die nep blijken te zijn. De vijf terroristen worden door de politie doodgeschoten. Zes omstanders en een agent raken gewond. Een van de gewonden overlijdt aan de verwondingen. Een van de vijf terroristen blijkt tevens een van de daders van de aanslag in Barcelona. De Spaanse politie arresteert nog vier verdachten, waarmee een terreurcel grotendeels lijkt te zijn opgerold. De jongens en mannen in de leeftijd van 17 tot 34 jaar, bijna allen van Marokkaanse afkomst, woonden in Ripoll, een stadje in de Pyreneeën. Een van de mannen was afkomstig uit de Spaanse enclave in Marokko.

Soergoet - 19 augustus 2017

Zeven mensen raken gewond bij een steekpartij in de Siberische stad Soergoet. Ze worden aangevallen door een man die willekeurig lijkt in te steken op voorbijgangers. Hij wordt doodgeschoten door de Russische politie. IS claimt achter de aanslag te zitten.

September 2017

Londen - 15 september 2017

In het Londense metrostation Parsons Green is in de spits een emmer met explosieven ontploft. Er zijn 29 lichtgewonden. Het gaat om een zelfvervaardigd explosief, dat niet volledig is ontploft. Dat de emmer slechts gedeeltelijk explodeerde is er de reden van dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen en dat de schade meevalt. IS eist de aanslag op via het eigen persbureau Amaq.

Oktober 2017

Marseille - 1 oktober 2017

Bij het hoofdstation St. Charles in Marseille heeft een man twee vrouwen doodgestoken met een mes. Militairen openen meteen het vuur en schieten de dader dood. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 is in Frankrijk op veel openbare locaties bewaking. Die militairen zijn snel ter plaatse maar ze kunnen de dodelijk gewonde vrouwen niet meer redden. IS eist de aanslag op.

Kabul - 31 oktober 2017

Op de laatste dag van oktober vindt er een grote ontploffing plaats in de hoofdstad van Afghanistan, Kabul, in de buurt waar veel ambassades en regeringskantoren staan. Er vallen zeker zes doden en twintig gewonden. IS eist de verantwoordelijkheid op.

New York - 31 oktober 2017

In het centrum van New York rijdt een 29-jarige man met een pick-up truck in op een schoolbus, fietsers en wandelaars. De man heeft twee nepwapens bij zich en een papiertje waarop hij zijn steun aan IS betuigt. De politie schiet hem neer. Zijn terreurdaad maakt zeker acht dodelijke slachtoffers en twaalf gewonden.

November 2017

Mosul - 1 november 2017

In Mosul worden negen Irakezen door IS-terroristen gedood bij een bomaanslag in hun huizen.

Deir ez-Zor - 3 november 2017

Meer dan honderd burgers komen om bij een autobomaanslag tijdens een bijeenkomst van vluchtelingen in oostelijk Syrië. Zeker 140 mensen raken gewond.

Aden - 5 november 2017

In Aden, Jemen, vindt een zelfmoordaanslag plaats met een autobom. Zeker vijftien mensen komen om.

Deir ez-Zor - 6 november 2017

Vier journalisten die werken voor Russische TV-kanalen en nog vijf Russen raken gewond bij een explosie van een geïmproviseerde bom.

Kabul - 7 november 2017

In Kabul wordt een TV-station aangevallen door drie terroristen. Een medewerker en een beveiliger worden gedood en minstens twintig anderen raken gewond. Een van de terroristen blaast zichzelf op en de andere twee worden gedood in een vuurgevecht. IS eist de aanslag op.

Kabul - 16 november 2017

Zeker 18 mensen komen om door een autobom die afgaat buiten een restaurant. Onder de slachtoffers zijn acht politieagenten en tien burgers.

Der ez-Zor - 17 november 2017

Ten minste 26 mensen, waaronder twaalf kinderen, komen om bij een gecoördineerde actie waarbij autobommen tot ontploffing worden gebracht.

Idlib - 18 november 2017

Een autobom ontploft bij een vluchtelingenkamp in Idlib en maakt minstens vijftien doden en vijftien gewonden.

Tuz Khurmatu - 21 november 2017

Een zelfmoordterrorist laat een autobom ontploffen en doodt daarmee zeker twintig mensen en verwondt er tientallen.

Jalalabad - 23 november 2017

In Jalalabad, Afghanistan, komen zeker acht mensen om en raken vijftien gewond bij een explosie voor rekening van IS.

Bir al-Abed - 24 november 2017

In de Egyptische Sinai plaatsen terroristen explosieven rond een moskee en laten die exploderen op het moment dat de mensen de moskee uitkomen na het vrijdag gebed. Wie de bommen overleefde werd neergeschoten.

Anbar - 25 november 2017

IS laat in een ziekenhuis een bom afgaan en doodt zo drie burgers.

Baghdad - 27 november 2017

Twee terroristen openen het vuur op een markt. De een blaast zichzelf op en de ander wordt door de beveiliging doodgeschoten.

Aden - 29 november 2017

Het Ministerie van Financiën in Aden is doelwit van een autobom. Zeker vier mensen komen om.

December 2017

Rawa - 2 december 2017

In een huis in Rawa, dat was opgetuigd met bommen, vinden 25 mensen de dood.

Tikrit - 9 december 2017

In het centrum van Tikrit maakt een autobom slachtoffers. Twee mensen worden gedood en twee raken gewond. Een aantal winkels raakt beschadigd door de bom.

New York - 11 december 2017

In New York probeert een terrorist met een bomgordel een busstation op te blazen. Hij maakt vier lichtgewonden en er ontstaat paniek, maar de pijpbom die de man bij zich droeg ontplofte slechts gedeeltelijk. De dader is een man uit Bangladesh die al enkele jaren in Amerika woont. Hij was geïnspireerd geraakt door propagandafilms van IS.

Samarra - 15 december 2017

Een zelfmoordterrorist kiest een militaire brigade als doelwit. Er worden twee militairen gedood en zes verwondt.

Quetta - 17 december 2017

In het Pakistaanse Quetta worden zeker negen mensen gedood bij een zelfmoordaanslag in een protestantse kerk. Meer dan vijftig mensen raken gewond. Er waren twee zelfmoordterroristen betokken bij de aanslag en een van hen wist in de kerk te komen en zichzelf op te blazen. Zijn maat werd door de politie doodgeschoten. IS zegt achter de aanslag te zitten.

Kabul - 28 december 2017

Tientallen mensen komen om en bijna honderd raken gewond bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De aanslag is opgeëist door IS. Bij een cultureel centrum vinden meerdere ontploffingen plaats. De aanslag vindt tijdens een bijeenkomst plaats.

Caïro - 29 december 2017

Gewapende mannen op een motor openen het vuur op een koptische kerk bij Caïro. Omstanders werden geraakt. Een van de schutters wordt door de politie dood geschoten, de tweede schutter is opgepakt. Er vallen zeker zes doden. Kopten zijn regelmatig doelwit van radicale moslims.

IS-aanslagen

Legenda
1. Istanbul 1-1-2017
2. Bagdad 2-1-2017/ 8-1-2017/ Baghdad - 27-11-2017
3. Samarra 3-1-2017/ 1512-2017
4. Sehwan Sharif 16-2-2017
5. Sousian 24-2-2107
6. Kabul 8-3-2017/ 3-5-2017/ 15-6-2017/ 31-10-2017/ 28-12-2107
7. Londen 22-3-2017
8. Sint-Petersburg 2-4-2017
9. Stockholm 7-4-2017
10. Tanta 9-4-2017
11. Alexandrië 9-4-2017
12. Dortmund 11-4-2017
13. Parijs 20-4-2017
14. Manchester 22-5-2017
15. Jakarta 24-5-2017
16. Manila 1-6-2017
17. Karbala 9-6-2017
18. Teheran - 7-6-2017
19. Hurghada 14-7-2017
20. Barcelona 17-8-2017
21. Cambrils 18-8-2017
22. Soergoet 19-8-2018
23. Londen 15-9-2017
24. Marseille - 1-10-2017
25. New York - 31-10-2017/ 11-12-2017
26. Mosul - 1-11-2017
27. Deir ez-Zor - 3-11-2017/ 6-11-2017/ 17-11-2017
28. Aden - 5-11-2017/ 29-11-2017
29. Idlib - 18-11-2017
30. Tuz Khurmatu - 21-11-2017
31. Jalalabad - 23-11-2017
32. Bir al-Abed - 24-11-2017
33. Anbar - 25-11-2017
34. Rawa - 2-12-2017
35. Tikrit - 9-12-2017
36. Quetta - 17-12-2017
37. Caïro 29-12-2017

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestdagen en evenementen in TurkijeTurkije, niet alleen in zomer wordt hier feest gevierd. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. U leest he…

De Hoge Raad: het hoogste rechtscollege in NederlandDe Hoge Raad: het hoogste rechtscollege in NederlandDe Hoge Raad der Nederlanden is het hoogste rechtscollege in Nederland. De Hoge Raad is daardoor het laatste redmiddel,…
Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeAmeland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeHet jaar 2012 begint met sneeuw en ijs. Er wordt zelfs geschaatst op de straten en dat levert wereldwijd media-aandacht…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://www.theguardian.com/world/2017/jan/02/baghdad-sadr-city-car-bomb-attack-leaves-many-dead-iraq geraadpleegd op 2 januari 2017
 • https://www.theguardian.com/world/2017/jan/02/isis-group-claims-responsibility-for-istanbul-nightclub-attack geraadpleegd op 2 januari 2017http://www.cmo.nl/euforum/index.php/geschiedenis/basisopdrachten/europa-als-doelwit/bron-wat-is-terrorisme geraadpleegd op 3 januari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme geraadpleegd op 3 januari 2017
 • Leeuwarder Courant - Opnieuw bloedige aanslagen in Irak - 3 januari 2017
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/16/schutter-club-reina-opgepakt-in-turkije-a1541558 geraadpleegd op 18 januari 2017
 • https://kennisbankterrorisme.nctv.nl/organisatie/islamitische-staat-in-irak-en-al-sham-isis#zeker-20-doden-bij-zelfmoordaanslagen-bagdad geraadpleegd op 20 februari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/aanslag-is-op-militair-ziekenhuis-kabul-oorlogsmisdaad-ziekenhuis-is-onaantastbare-plek~a4471899/ geraadpleegd op 16 maart 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/man-valt-soldaat-bij-louvre-aan-aanval-van-terroristische-aard~a4457502/ geraadpleegd op 17 maart 2017
 • http://www.parool.nl/buitenland/dit-is-wat-we-nu-weten-over-de-aanslag-in-londen~a4477603/ geraadpleegd op 26 maart 2017
 • http://nos.nl/artikel/2166419-dader-aanslag-sint-petersburg-22-jarige-zelfmoordterrorist.html geraadpleegd op 4 april 2017
 • http://nos.nl/artikel/2167073-truck-ramt-warenhuis-in-stockholm-politie-gaat-uit-van-aanslag.html geraadpleegd op 7 april 2017
 • http://nos.nl/artikel/2167327-bloedbad-aangericht-bij-koptische-kerken-egypte.html geraadpleegd op 9 april 2017
 • http://nos.nl Geraadpleegd op 12 april 2017
 • http://nos.nl/artikel/2167326-verdachte-stockholm-is-afgewezen-asielzoeker-slachtoffers-geidentificeerd.html Geraadpleegd op 12 april 2017
 • https://nos.nl/artikel/2193077-is-eist-aanslag-in-metro-londen-op.html?npo_cc=126& geraadpleegd op 17 september 2017
 • http://nos.nl/artikel/2169314-agenten-beschoten-op-champs-elysees-dode-en-gewonden.html geraadpleegd op 20 april 2017
 • Uurtorentrail.nl geraadpleegd op 21 april 2017
 • http://nos.nl/artikel/2169358-franse-politie-zoekt-tweede-verdachte-aanslag-parijs.htmlgeraadpleegd op 21 april 2017
 • http://nos.nl/artikel/2174613-dader-was-22-jarige-salman-abedi-uit-manchester.html geraadpleegd op 23 mei 2017
 • http://www.ad.nl/buitenland/live-19-doden-en-50-gewonden-na-concert-manchester~a73073c1/ geraadpleegd op 25 mei 2017
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/24/vijf-doden-bij-dubbele-aanslag-in-jakarta-a1560359 geraadpleegd op 25 mei 2017
 • https://www.trouw.nl/home/zeker-26-doden-bij-aanslag-op-christenen-egypte~af090c36/ geraadpleegd op 26 mei 2017
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/03/acht-doden-na-aanslag-in-centrum-kabul-a1556961 geraadpleegd op 3 juni 2017
 • http://nos.nl/liveblog/2176506-liveblog-campagnes-britse-verkiezingen-opgeschort.html geraadpleegd op 4 juni 2017
 • http://nos.nl/artikel/2177189-iran-daders-aanslagen-teheran-waren-iraanse-is-strijders.html geraadpleegd op 8 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3183958/2017/06/16/IS-pleegt-aanslag-tegen-moskee-in-Kaboel-vier-doden.dhtml geraadpleegd op 21 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/1280/Irak/article/detail/3178782/2017/06/09/Zeker-30-doden-na-IS-aanslag-door-vrouw-in-Irak.dhtml geraadpleegd o 21 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3173535/2017/06/02/Islamitische-Staat-eist-aanslag-in-Manila-op.dhtml geraadpleegd op 21 juni 2017
 • Leeuwarder Courant - Aanvaller Hurghada is aanhanger IS - 17 juli 2017
 • https://nos.nl/liveblog/2188515-zeker-dertien-doden-bij-aanslag-barcelona-is-claimt-verantwoordelijkheid.html geraadpoleehgd op 17 augustus 2017
 • https://www.volkskrant.nl/buitenland/live-13-dod geraadleegd op 18 augustus 2017
 • https://www.volkskrant.nl/buitenland/is-claimt-steekpartij-in-rusland~a4512006/ geraadpleegd op 20 augustus 2017
 • https://www.ad.nl/buitenland/marseille-militairen-schieten-man-dood-die-twee-mensen-doodstak-bij-station~ae801e93/ geraadpleegd op 2 oktober 2017
 • Leeuwarder Courant - IS claimt aansalg in Afghaanse hoofdstad - 1 november 2017
 • Leeuwarder Courant - Zeker acht doden bij aanslag in New York - 1 november 2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_November_2017 geraadpleegd op 17 december 2017
 • https://www.volkskrant.nl/buitenland/poging-tot-aanslag-op-busstation-new-york-vier-gewonden-geen-doden~a4544848/ geraadpleegd op 17 december 2017
 • http://www.dvhn.nl/buitenland/Zelfmoordaanslag-op-christenen-in-Pakistan-22753924.html geraadleegd op 17 november 2017
 • https://www.trouw.nl/home/tien-doden-bij-aanslag-op-koptische-kerk-in-cairo~a07b77a8/ geraadpleegd op 29 december 2017
 • https://www.ad.nl/buitenland/tientallen-doden-na-aanslag-is-op-cultureel-centrum-kabul~acddec87/ geraadpleegd op 29 december 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 41
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.